Bästa NAS:en för hemmabion

Fyra kompetenta nätdiskar för hemmabio och hemnätverk, men vilken är bäst, och bäst på vad?
Fyra kompetenta nätdiskar för hemmabio och hemnätverk, men vilken är bäst, och bäst på vad?

En NAS (Network Area Storage) eller nätverksdisk är egentligen en lagringslösning avsedd för arbetsgrupper och mindre företag. Men den fungerar ypperligt även i ett hem. Med stöd för att strömma underhållning kan den göra underverk i hemmet och mata en mediespelare eller en smart teve utan att en dator behöver vara igång. Men vilken typ lämpar sig bäst för hemmet och vad krävs egentligen av NAS:en?

Behöver man flera diskar och hur ska de i så fall kopplas – i RAID, JBOD eller bara som separata enheter? Vilken prestanda krävs? Vilka funktioner behöver man och vilka klara man sig utan? Det tråkiga svaret är att det beror på. Det roliga svaret är att i ett hemnätverk spelar det inte så stor roll.

I Hemmabiotidningens test av fyra bra NAS:ar för hem klarar alla allt som kan behövas för att serva en hemmabio med underhållning. Och de kan alla börja med en disk och byggas ut efter hand.

En 2 bay-NAS som dessa rymmer två 3,5-tums SATA-hårddiskar, men går utmärkt att köras med en och kan byggas ut senare med en till.
En 2 bay-NAS som dessa rymmer två 3,5-tums SATA-hårddiskar, men går utmärkt att köras med en och kan byggas ut senare med en till.

Testet publiceras i sin helhet i det kommande numret av tidningen Hemmabio.

Är det prestanda du behöver kan du även i efterhand göra om dem till ett RAID 1-system där innehållet delas upp mellan diskarna. Eller spegla innehållet a la RAID 0 om det är säkerhet du vill åt. Vårt råd är dock att göra det enkelt för dig – börja med en disk, strunta i säkerhet och prestanda. Med en disk har du inte så många alternativ ändå.

Se till underhållningen och skit i säkerheten!

Ur säkerhetssynpunkt är detta knappast den bästa lösningen, men vadå? Din hemunderhållning går som regel att återskapa på annat sätt och ditt unika innehåll bör du definitivt säkerhetskopiera ändå, oavsett var det lagras.

Med DLNA-stöd i NAS:en kan smarta teve hitta och spela upp mediefiler direkt från NAS:en.
Med DLNA-stöd i NAS:en kan smarta teve hitta och spela upp mediefiler direkt från NAS:en.

En NAS är en utmärkt lösning för att säkerhetskopiera hemmets datorer, men även en NAS kan gå sönder. Och utan NAS kommer du ändå inte åt innehållet på dess hårddiskar med mindre än att du köper en ny likadan NAS.

En fråga om pris?

Så vad skiljer då olika NAS:ar om prestandan inte har så stor betydelse? Pris, utförande, funktioner och möjligheter. Du får vad du betalar för. Frågan är därför snarare vad du behöver. För den enskilt största skillnaden är vad du kan göra med en NAS – dess funktioner och möjligheter.

D-Link ShareCenter DNS-320L

Billigast med allt som krävs - D-Link Sharecenter DNS-320L.
Billigast med allt som krävs – D-Link Sharecenter DNS-320L.

D-Link ShareCenter DNS-320L är den billigaste, lättaste och enklast utrustade NAS:en av de testade. Men den har plats för två diskar internt och ger möjlighet att ansluta fler externa enheter via usb. ShareCenter har en långsammare processor, lite mindre arbetsminne och är även något långsammare än de andra när det gäller diskåtkomst. Frågan är dock vilken betydelse det har i ett hemnätverk?

ShareCenter DNS-320L klarar nämligen allt man kan begära. Du kan dela innehåll och skrivare, strömma underhållning och nå innehållet utifrån via internet. D-Link har även tagit fram egna molntjänster för att krydda anrättningen som till exempel hjälp att hantera namntjänster och en mobilapp som ger åtkomst till innehållet.

ShareCenter kan även agera bildvisningsserver och du kan även fildela med ShareCenter. Bland de övriga tjänsterna återfinns en Torrent-klient som kan hämta och dela med sig av filer direkt från NAS:en.

Netgear ReadyNAS Duo V2

Startklar från början - Netgear ReadyNAS Duo V2 RND2110.
Startklar från början – Netgear ReadyNAS Duo V2 RND2110.

Netgear ReadyNAS Duo V2 bjuder på bra med hårdvara till ett förhållandevis lågt pris. ReadyNAS Duo V2 rymmer två diskar internt, men kan även ansluta flera samtidiga externa enheter tack vare tre usb-anslutningar. Två av dessa är dessutom av den snabbare typen USB 3.0 och det kan vara värdefullt i snabbare sammanhang. Även på processorsidan är ReadyNAS väl utrustad och med 256 Mbyte arbetsminne finns även förutsättningarna att använda processorkraften för att göra fler saker samtidigt.

Det går snabbt att komma igång med RadyNAS och så fort du gått igenom startproceduren är NAS:en driftsklar med valda nätverkstjänster aktiverade. Redo att serva hemmets datorer, mediespelare och smarta teve med underhållning, säkerhetskopiering och fildelning.

Netgear stoltserar dessutom med testets snyggaste övervakningspanel där man bland annat kan se temperatur, status och ledigt diskutrymme med animationer. Du hittar även paneler för utdelade mappar, installerade tilläggsprogram och tilläggsprogrammet ReadyNAS Photos II som gör det möjligt att dela och visa bilder direkt från NAS:en. Fler tilläggsprogram finns att hämta via ett speciellt forum för Netgear ReadyNAS, både Netgears egna och sådana som utvecklats av tredje part.

Qnap TS-269L TurboNAS

Qnap TS-269L gör verkligen skäl för tillägget TurboNAS. Och med fyra usb varav två är usb 3.0, dubbla Ethernet och hdmi skulle TS-269L kunna vara en bättre mediedator, och frågan är om den inte kan bli det i framtiden.
Qnap TS-269L gör verkligen skäl för tillägget TurboNAS. Och med fyra usb varav två är usb 3.0, dubbla Ethernet och hdmi skulle TS-269L kunna vara en bättre mediedator, och frågan är om den inte kan bli det i framtiden.

Qnap TS-269L gör verkligen skäl för namnet TurboNAS. När det gäller filåtkomst ligger Qnap i en klass för sig, och det oavsett om du använder dess dubbla nätverksanslutningar eller ej. Jo, TS-269L har dubbla 1 Gbit/s Ethernetanslutningar i rumpan som kan användas parallellt för att öka hastigheten!

Lägg till detta en Intel Atom-processor på 1,86 GHz och hela 1 Gbyte internminne, tre usb 2.0-portar och två usb 3.0-portar samt en eSATA-port för anslutning av externa enheter. Det finns dessutom en hdmi-anslutning på enheten som inte stöds idag, men som kommer att kunna användas för direktuppspelning på teve efter framtida uppdateringar. Vi ber att få återkomma till detta i ett kommande nummer.

Ser vi till tjänstesidan fungerar Qnap som de övriga med alla möjligheter att dela innehåll lokalt och via internet, att strömma underhållning till datorer, teve och mediespelare. Men du hittar även andra tjänster som kanske mer riktar sig till yrkesmässig användning som till exempel möjligheten att köra virtuella maskiner via VM Ware, Citrix och Windows Server. Skulle internminnet bli för litet går det även att bygga ut från 1 till 3 Gbyte.

Det är kanske inte så förvånande att detta är den absolut dyraste NAS:en i testet med en prislapp som vida överstiger de andra. Och med en framtida mediespelare inbyggd i framtiden kan nog Qnaps TurboNAS bli den ultimata NAS:en även i hemmet.

Synology DS212j

Skönheten kommer från insidan - Synology Diskstation DS212j med dubbla usb som klarar både delad skrivare och extra delat usb-minne samtidigt.
Skönheten kommer från insidan – Synology Diskstation DS212j med dubbla usb som klarar både delad skrivare och extra delat usb-minne samtidigt.

DS212j är Synologys allra enklaste och billigaste modell med plats för dubbla diskar internt. Den är ändå näst dyrast i detta sällskap utan att för den skull höra till de snabbaste eller mest välutrustade.

Den har det som krävs – 1,2 GHz ARM-processor, 256 Mbyte arbetsminne, dubbla usb 2.0-portar så att du både kan använda den som skrivarserver och ansluta extern lagring samtidigt. Den som vill ha högre prestanda än så hänvisas till företagets dyrare modeller.

Synologys NAS är dessutom den som tar allra längst tid att komma igång med på grund av den tidskrävande lågnivåformateringen av hårddisken. När det är klart bör du dessutom börja med att uppgradera programvaran från medföljande till senaste version (4.1 i vårt fall).

Sedan briljerar verkligen DS212j med allt den kan göra och där är det bara den betydligt mycket dyrare NAS:en från Qnap som kommer i närheten av alla möjligheter. Och det bästa av allt – fler nya och uppdaterade tjänster och tillägg tillkommer hela tiden och så fort de är tillgängliga får du meddelanden om det i Synologys enastående gränssnitt som faktiskt påminner mer om Windows än om något man kan köra i en webbläsare.

Detta är en kort sammanfattning av en artikel som publiceras i sin helhet i det kommande numret av tidningen Hemmabio.

Här hittar du mer om: streaming

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “Bästa NAS:en för hemmabion”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.