Dags för Raspberry Pi 3

Raspberry Pi 3Nyfiken på Internet of Things? Eller bara på att göra egna program eller att kunna styra elektronik med en dator? Raspberry Pi kan  vara svaret på mycket och nu kommer en ännu vassare version av den lilla datorn i kreditkortsformat.

Det är dessutom fyraårsdag för Raspberry Pi så Pi 3 kommer väl planerat och tillför en hel del nytt.

Jämfört med Raspberry Pi 2 syns det inga förändringar utanpå. Formfaktorn är densamma, antalet usb-portar likaså och övriga fysiska anslutningar är också identiska. Men förändringarna finns under ytan.

Snabbare processor på 64 bitar

Den största fördelen med Pi 3 är dess snabbare processor som dessutom jobbar med 64 bitar. I jämförelse med den första Pi:en har det skett en tiofaldig ökning av prestandan, men jämfört med Pi 2 har klockfrekvensen ökat från 900 MHz till 1,2 GHz.

[AdsWithin] Pi 2:s ARM-processor kunde dock överklockas ganska lätt till 1 GHz, möjligheten finns till och med inbygd i flera av de operativsystem som finns klara.

Vi vet ännu inget om möjligheterna att överklocka Pi 3, men sannolikheten att relativt lätt nå 1,5 GHz borde vara rätt stor.

Pi 3 använder också en ARM-processor, fast i 64-bitarsutförande. Vad detta kommer att innebära är kanske lite tidigt att spekulera om, men med 1 Gbyte minne som i både Pi 2 och Pi 3 tillför 64 bitar inga egentliga fördelar i sig, mer än möjligheten att köra 64-bitars operativsystem och program.

Inbyggt wifi och Bluetooth

Till skillnad från Pi 2 har den nya Raspberry Pi:en fått inbyggt stöd för både wifi och Bluetooth Smart. Det gör det enklare att kommunicera trådlöst, men det är inte något är omöjligt med Pi 2 heller. Raspberry har tagit fram ett eget wifi-kort som ansluts i usb-porten och fungerar med de flesta operativsystem. Man kan även ansluta en egen Bluetooth-dongel via usb, men då har man som regel problemet med drivrutiner som ska finnas till det OS Pi:en kör, och det är inte alldeles enkelt.

Fördelarna med Pi 3

Tack vare att format, anslutningar och utseende är det samma kommer alla tillbehör till Pi 2 som pekskärmar, kameror och andra tillbyggnadsmoduler att passa även till Pi 3.

[AdsWithin] Med wifi och Bluetooth inbyggt från början kommer stödet att byggas in i alla operativsystem för Raspberry Pi redan från början, och det är kanske de största fördelarna med Pi 3 när det kommer till kritan.

Prestandahöjningen är förstås välkommen, men den 33 procentiga prestandaökningen medför inga radikala förändringar. Redan Pi 2 klarar full hd-video med h.264-komprimering, men det krävs betydligt mer än vad Pi 3 har för att kunna avkoda h.265-kodad video i full hd eller Ultra hd.

– Det är ingen tvekan om att stödet för wifi och Bluetooth Smart öppnar upp för nya möjligheter, säger Karl Emil Nikka. Raspberry Pi 3 kommer att bli mycket populär för ”sakernas internet” eller IoT som det kallas på engelska.

Nya Raspberry Pi 3 har samma utförande som föregångaren Pi 2, men har fått en snabbare processor och inbyggt stöd för wifi och Bluetooth.
Nya Raspberry Pi 3 har samma utförande som föregångaren Pi 2, men har fått en snabbare processor och inbyggt stöd för wifi och Bluetooth.

 

Fakta

Raspberry Pi 2 Raspberry Pi 3
Processor 32-bit ARM 64-bit ARM
Processorhastighet 0,9 GHz quad-core 1,2 GHz quad-core
RAM-minne 1 GB 1 GB
HDMI-utgång Ja (Full HD) Ja (Full HD)
USB-portar 4 st. USB 2.0 4 st. USB 2.0
Trådbundet nätverk 100 Mb/s 100 Mb/s
Trådlöst nätverk 150 Mb/s
Bluetooth Ja (4.1)
Bluetooth Smart Ja (4.1)
Strömförsörjning Micro-USB (5 V) Micro-USB (5 V)
Lagring Micro-SD-kort Micro-SD-kort
Utbyggnad 40 GPIO-stift 40 GPIO-stift
Operativsystem Raspbian, Openelec (Kodi), Windows 10 IoT m.fl. Raspbian, Openelec (Kodi), Windows 10 IoT m.fl.
Rek. pris 399 kr inkl. moms 499 kr inkl. moms

Källa: Kjell & Company

RELATERAD MERLÄSNING:

Bygg din egen mediespelare och fjärrstyr hemmabion med den!

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.