Framtidens tv är här – LG OLED 65E6V

LG_OLEDTV

LG:s OLED-tv 65E6V är inte bara stor och snygg. Den har verkligen allt man kan önska och lite till. Den kan dessutom ge en bildkvalitet som knappast varit möjlig tidigare. Det krävs förstås ett bra bildmaterial för att kunna utnyttja tv:ns möjligheter, men även hdtv-material får sig en ansiktslyftning med 65E6V.

Tunn och blank ger bild med sting

Trots att tv:n bara är några mm tunn över större delen är själva OLED-panelen betydligt tunnare.
Trots att tv:n bara är några mm tunn över större delen är själva OLED-panelen betydligt tunnare.

Man skulle kunna jämföra OLED-tv:n med en supersportbil.

På bana för extrema körningar är det en svårslagen vinnarbil, men till skillnad från de på hjul fungerar den lika bra i vanlig trafik.

Det är svårt att peka på att LG:s 65E6V skulle ha några negativa sidor, för det är en suverän tv på alla sätt och vis och den löser det mesta av det som annars kännetecknar OLED-tekniken.

Och precis som sportbilen ser den både spännande och futuristisk ut. Men det är klart, den blanka lacken och allt krom kan också blända i solen.

Designen med en tunn, genomskinlig glaskant runt om, den flänsade nederdelen med de inbyggda ljudsystemet från Harman/Kardon och den nästan spegelblanka glaspanelen som ger ett sånt sting i bilden, bidrar även till att lyfta tv:n när den är avstängd.

Fjärrkontrollen kan även fungera som muspekare och styra en markör på tv:n med rörelser.
Fjärrkontrollen kan även fungera som muspekare och styra en markör på tv:n med rörelser.

Det är även lätt att bli förtjust i styrningen med fjärrkontrollen och dess inbyggda musfunktion där man styr en markör genom att peka med fjärren.

Funktionen är bland det bästa jag testat. Och menyerna i tv:n är ganska självförklarande och har dessutom en egen inforuta om vad de är till för, så det är knappast något man behöver öppna handboken för att förstå.

OLED-tekniken när den är som bäst

OLED-panelens styrka och svaghet är generellt sätt en oändligt djup svärta och en mycket hög färgrikedom till priset av en viss ljussvaghet. Varje pixel består av separata dioder – en för varje färg, som kan regleras individuellt.

Fördelen med en blank glasyta är att det kan ge extra skjuts åt skärpan, nackdelen är speglingarna när det inte är tillräckligt mörkt i omgivningen.
Fördelen med en blank glasyta är att det kan ge extra skjuts åt skärpan, nackdelen är speglingarna när det inte är tillräckligt mörkt i omgivningen.

Till skillnad från en vanlig LED-tv där LED-panelen släpper igenom valda delar av bakgrundsbelysningen släcker verkligen en OLED-tv helt, därav den djupa svärtan. Men OLED-tekniken innebär även att ljusstyrkan begränsas.

När alla dioder ska lysa samtidigt för att ge vitt ljus blir strömförbrukningen så stor att panelen riskerar att överhettas.

För LG:s OLED-tv är dock detta ett mindre problem och den upplevs definitivt inte som ljussvag.

LG:s fjärde substrat lyser starkt

En starkt bidragande orsak till detta är LG:s teknik där man använder fyra vita OLED-substrat och använda färgfilter till tre av dem.

Tack vare den fjärde vita OLED:en utan färgfilter kan man även återge vitt ljus utan att behöva lysa alla röda, gröna och blå samtidigt, och på så sätt blir det även möjligt att höja ljusstyrkan utan att överhetta panelen.

Men visst varierar strömförbrukningen med ljuset. När bilden är svart drar tv:n cirka 60 watt medan en hyfsat mörk bild kräver 100-200 watt. Men när bilden blir riktigt ljus kan strömförbrukningen närma sig 400 watt.

Fler fördelar

Ta bara det här med betraktningsvinkeln. Varken färg eller ljusstyrka förändras när tittvinkeln ändras. Du kan se lika bra i 45 graders vinkel som rakt framifrån.

Framtidens filmer kommer att använda ett större färgområde och då krävs stöd för det i tv:n. Som synes skiljer det ganska mycket mellan dagens rec.709, det nu aktuella DCI-P3 och framtidens rec.2020.
Framtidens filmer kommer att använda ett större färgområde och då krävs stöd för det i tv:n. Som synes skiljer det ganska mycket mellan dagens rec.709, det nu aktuella DCI-P3 och framtidens rec.2020.

En annan fördel är den snabba responstiden, alltså den tid det tar att byta färg på en pixel. Detta innebär att efter-släpningar i bild blir obefintliga och att såväl skärpa som svärta hålls intakt även vid snabba rörelser i bild.

Ytterligare möjligheter som ges av OLED-tekniken är att bjuda på en färgrikedom som knappast varit möjlig tidigare, det färgomfång som utgör grunden för framtidens tv – DCI-P3 som filmer spelas in i.

Framtidens tv Ultra HD

En Ultra HD-tv kan även visas för att visa stillbilder riktigt högupplöst. Och LG OLED 65E6V gör det verkligen storstilat med sin inbyggda bildvisningsfunktion. Det är en upplevelse i sig att se sina foton i 4K-upplösning över 65 tum.
En Ultra HD-tv kan även visas för att visa stillbilder riktigt högupplöst. Och LG OLED 65E6V gör det verkligen storstilat med sin inbyggda bildvisningsfunktion. Det är en upplevelse i sig att se sina foton i 4K-upplösning över 65 tum.

LG:s 65E6V är inte bara en OLED-tv, det är även en Ultra HD-upplöst tv som klarar 4K-film och har HDR-stöd, alltså stöd för möjligheten att använda ett utökat dynamiskt omfång för att förstärka kontrastupplevelsen ytterligare på ett kontrollerat sätt.

HDR-stödet är främst till för de HDR-funktioner som håller på att lanseras i kommande Ultra HD-filmer där filmskaparna använder sig av möjligheten att förstärka vissa scener på olika sätt.

Den som är nyfiken kan även välja ett manuellt HDR-visningsläge för att se vad det gör med vanlig tv och film. Tanken är helt enkelt att man ska kunna öka ljusstyrkan rejält i exempelvis en solnedgång och ha en detaljåtergivning i skuggorna som mer liknar verkligheten än det omfång som dagens inspelningsteknik begränsas till.

Kan bli ännu bättre med HDR

Tre olika nivåer av hdr-behandling i en hdr-anpassad film - Standard (överst), Bright (mitten) och Vivid (nederst).
Tre olika nivåer av hdr-behandling i en hdr-anpassad film – Standard (överst), Bright (mitten) och Vivid (nederst).

Material filmat med HDR-teknik och kodat för HDR-uppspelning kan därmed visas med bättre detaljåtergivning, högre ljusstyrka och framförallt mer korrekt färgåtergivning på en HDR-anpassad tv. Tanken är att filmskaparen ska kunna lägga in information i filmen om hur olika scener ska visas av HDR-kapabla tv-apparater medan icke HDR-kapabla helt enkelt visar samma bild utan HDR-behandling.

Ännu så länge är det här en tidig teknik där även filmskaparna verkar experimentera en del med vad som är möjligt, men på lite sikt lovar den gott.

Oändlig svärta, fantastisk färgrikedom och grym dynamik i en högupplöst panel som kan ge en knivskarp och superdetaljerad bild är ju lite av en våt dröm för många av oss. Och med tillräcklig storlek inser även en projektornörd fördelarna med en så här bra tv. Samtidigt visar sig projektorns nackdelar även i tv:n när den blir så här bra.

Djup svärta kräver mörker för att inte bli svarta hål

Ta bara det här med tv:ns avgrundsdjupa svärta som ger ett enastående djup i bilden när det är mörkt. Men när det är ljust i rummet blir det svarta snarare mörka hål i bilden.

Den djupa svärtan kräver ett mörkt rum för att komma till sin rätt, annars kan resultatet snarare bli negativt när de mörka detaljerna försvinner i en spegelblank yta.

Ska du se på tv i dagsljus finns en funktion för svartnivån som kan kompensera skärmens ljusstyrka och kontrast i de mörka partierna på skärmen. I praktiken stängs den djupa svärtan av och OLED-tv:n blir som vilken vanlig LED-tv som helst.

Larvigt färgrikt ibland

Den enorma färgrikedom som är möjlig att återge kan bli lite för mycket när den används på fel material, det vill säga det mesta som sänds på tv, strömmas och finns på dvd och Blu-ray i dag.

[AdsWithin]Det är bara morgondagens material som kan tillgodogöra sig Ultra HD-upplösningen, HDR-stödet och möjligheterna att återge den ökade färgrikedomen.

Nytt material som spelas in i 4K med HDR-teknik och med fler bitar per färg för att kunna återges i en större färgrymd utan synliga nivåsteg kan bli fantastiskt bra på en tv som LG:s OLED 65E6V. Och då kommer dessutom de 65 tummen att vara avgörande för att den knivskarpa bilden verkligen syns.

Anpassat material krävs

Det har redan dykt upp några sådana filmer, men urvalet är ännu så länge starkt begränsat. Det finns naturligtvis gott om befintligt innehåll som kan göras om och konverteras, men frågan är om allt tidigare inspelat material verkligen håller för att skalas upp till 4K, HDR-behandlas och visas i en större färgrymd?

Vi riskerar att få en mycket stor variation på innehållets kvalitet och förutsättningar att visas – variationer som ställer stora krav på optimering och inställningsmöjligheter.

Det visar sig minst våra två testfilmer i 4K/HDR-utförande – Life of Pi och The Martian, som ger ganska olika resultat.

Goda inställningsmöjligheter för stora variationer

Som tur är har LG byggt in en mängd inställningsmöjligheter och underlättat det hela med ett riktigt bra menysystem där funktioner förklaras på ett bra sätt. Den som vill ta kontrollen över bilden väljer bildläget ISF Expert (mörkt rum) och anpassar det för det material som ska visas.

När du är nöjd med bildinställningarna kan du välja att kopiera dem till alla ingångar och sedan finjustera dem efter dina olika bildkällor där. Ett annat tips är att kopiera inställningarna till bildläget ISF Expert (ljust rum) men att höja OLED-belysningen och sätta svartnivån hög för visning i ljus rum dagtid.

Den som inte är så sugen på att justera bilden manuellt har en mängd bildförval att välja mellan. Däribland finns även ett HDR-läge i tre nivåer som låter tv:n HDR-behandla insignalen vilket kan vara en kul och lärorik upplevelse för att testa vad som händer.

Fast egentligen behöver man inte välja så mycket själv om man inte vill.

[AdsWithin]LG-tv:n anpassar för det mesta inställningarna efter ingång och källa. Om du till exempel väljer att se på högupplösta bilder väljs Foto-läget där bildvisningen är neutralast möjliga utan försämring eller påverkan av materialet. Och det är verkligen ett lyft att se sina foton visade i upplösningen 3 840 x 2 160 med riktigt djup svärta!

När du matar tv:n med en 4K/HDR-Blu-ray och hdmi-ingången är i deep color-läge känner tv:n att det är högupplöst HDR-material som spelas och använder bildläget HDR. Likaså när du använder tv:ns Netflix-app och tittar på HDR-material den vägen.

Inte så receiver-anpassad

Deep color är ett läge som medger 4K-upplösning i 60p med RGB (4:4:4)-färgsampling, det vill säga med minsta möjliga påverkan på färgerna. Men det fungerar inte för allt.

Fyra hdmi, tre usb och antenningångar för marksänt, kabel och satellit. Dessutom finns en Ethernet-anslutning jämte wifi, komponent samt optisk, digital och analog ljudutgång.
Fyra hdmi, tre usb och antenningångar för marksänt, kabel och satellit. Dessutom finns en Ethernet-anslutning jämte wifi, komponent samt optisk, digital och analog ljudutgång.

Kopplar du vanliga enheter som exempelvis en AppleTV till en ingång med deep color fungerar det kanske inte alls. Det innebär att olika källor kan kräva olika inställningar för att fungera på bästa sätt, och det gör det svårare för den som kör alla sina bildkällor via en receiver till samma ingång på tv:n.

Nyare och bättre receivrar kan många gånger skilja på olika insignaler som dessa, och du kan även direktansluta specialkällor som kräver deep color och använda en extra hdmi-utgång, ARC eller SPDIF för att få ljudet till receivern, så visst går det att lösa. Men det innebär ändå att dessa tekniska nyheter gör att vi som tittare måste anpassa oss efter tekniken för att det ska fungera istället för tvärtom.

Smart tv med webOS 3.0

Förutom inbyggt tv-mottagare för DVB-T2/C/S2, alltså hd-mottagare för marksänt, kabel-tv och satellitsänd tv, finns 4 hdmi-ingångar med individuella inställningsmöjligheter och stora möjligheter att ta emot innehåll strömmande via nätverk.

WebOS 3.0 innefattar en mängd olika online- och mediespelartjänster, webbläsare och andra smarta funktioner. Även Netflix med stöd för 4K/HDR-material.
WebOS 3.0 innefattar en mängd olika online- och mediespelartjänster, webbläsare och andra smarta funktioner. Även Netflix med stöd för 4K/HDR-material.

Ansluter du ett minne till någon av de tre USB-portarna kan du även spela in tv-program och pausa i direktsändningar, men det är ändå online-innehållet som imponerar mest.

Förutom en mycket bra inbyggt mediespelare som klarar allt från högupplöst stillbildsvisning och musikuppspelning till filmfiler i alla vanliga format inklusive HEVC (H.265)-komprimerad film, finns flertalet färdiga tjänster som Netflix, och här medges även 4K-innehåll med HDR-funktioner! Och det fungerar riktigt bra.

Det går fint att titta på SVT Play direkt med tv:ns inbyggda webbläsare.
Det går fint att titta på SVT Play direkt med tv:ns inbyggda webbläsare.

Något som också fungerar över förväntan är den inbyggda webbläsaren tillsammans med fjärrkontrollens musstyrningsfunktion.

Aldrig tidigare har åtminstone jag så snabbt kunna skriva text med en fjärrkontroll genom att peka och klicka på ett skärmtangentbord.

Bilden då?

The-Martian-viral-teaserDå OLED-tv:ns svärta når djupare än vad våra instrument klarar att uppfatta har vi avsiktligt avstått från att försöka mäta bildens tekniska egenskaper eftersom risken för att få felvisande värden är överhängande.

Vi kan dock konstatera att inställningsmöjligheterna finns och är mycket goda för att kalibrera bilden till fullo. I tv:ns grundinställningar är bilden väl ljusstark och färgrik. För vanlig tv och film har vi dragit ner ljusstyrka, kontrast och färgmättnad rejält för att nå en naturlig och trovärdig bild.

Den grymma svärtan finns dock kvar och ger rejäl stuns i bilden samtidigt som glaset och tv:ns egen uppskalning till Ultra HD ger en riktigt krispig och skarp bild som är svår att komma i närheten av med projektor.

Bra hd-sändningar och filmmaterial återges verkligen suveränt med OLED-panelen medan sämre material kan lyftas fram på ett mindre smickrande och tilltalande sätt.

I den djupa svärtan framhävs nämligen även saker som brus och komprimeringsfraktioner så när sämre material visas i 65 tum med uppskalning blir det inte alltid till sin bästa fördel. Precis som när mediokert material visas med en bra projektor.

Du kan minska effekterna av detta genom att ändra svartnivå och rörelsekompensation och få en bild som mer liknar en vanlig lcd-tv för dessa källor, eller helt enkelt låta tv:n välja de inställningar som verkar bäst för aktuellt innehåll.

Rörelsekompensationen (TruMotion) gör sig generellt sett bäst på första läget (Smooth). Med TruMotion Off blir det lätt lite hackigt med 24p-film.

Med 4K och HDR i rutan

Vi har även tittat på 4K- och HDR-material från Netflix och Panasonics 4K/HDR-Blu-ray-spelare DMP-UB900 och upplevt en bild som kan vara ganska spretig. Ibland är skärpan riktigt grym, ibland inte. Färgerna är som regel mycket intensiva, men ibland väl överdrivna och i vissa lägen riktigt plastiga.

[AdsWithin]HDR-material ger bitvis innehållet ett sånt lyft så att man tror man befinner sig mitt i en saga, men det kan också göra det hela väl overkligt. Och det finns även tillfällen där detaljåtergivningen i skuggor och högdagrar inte alls blir bättre med HDR.

Problemen är knappast relaterade till OLED-tv:n i sig utan beror snarare på en kombination av inställningar och hur filmmaterialet hanterats på sin väg till tv:n. Dock är OLED-tv:ns inställningsmöjligheter mer begränsade i HDR-läge än i övriga bildlägen så det hänger också på hur LG valt att optimera tv-bilden efter olika HDR-material, något som även kan ändras via uppdateringar.

Slutsatser

LG OLED 65E6V är i många avseenden framtidens tv. Tekniken klarar morgondagens innehåll och det finns stöd för alla nu kända, framtida funktioner. Men redan med dagens innehåll är LG:s OLED-tv en suveränt bra tv med en bild som är svårslagen.

I botten på tv:n finns en 40 watts ljudlimpa med ett 2.2-kanalers surroundsystem från Harman/Kardon.
I botten på tv:n finns en 40 watts ljudlimpa med ett 2.2-kanalers surroundsystem från Harman/Kardon.

Egentligen är det den grymma svärtan och den superba skärpan som är tv:ns främsta argument. Bara du har hyfsad kvalitet på det du matar tv:n med.

På köpet får du suveräna inställnings-möjligheter och en smart tv som kan göra det mesta.

Nämnde vi ljudet? Även om de flesta nog kombinerar en tv i denna klass med äkta hemmabioljud är den inbyggda ljudlimpan något av det bästa jag hört från en tv sedan tjock-tv:ns tid.

Fakta LG OLED 65E6V

LG_OLEDTVMått: 1 461 x 893 x 200 mm, 24,8 kg
Paneltyp: AMOLED 3 840 x 2 160 pixlar, passiv 3D
Smart-finesser: WebOS 3.0 med webbläsare, mediespelare, Netflix, DLNA, Miracast, Ethernet och Wifi (802.11ac)
Ingångar: 4 HDMI (HDCP 2.2, HDR), 1x USB 3.0, 2x USB 2.0
Testat med programversion: 03.15.10
Pris: ca 75 000 kr (ca 55 000 kr i 55-tumsutförande)
Mer info: lg.com/se/tv/lg-OLED65E6V

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 8, 2016 som kommer ut i handeln den 9 augusti 2016.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.