Full kontroll över tv-utbudet med Humax BXR HD+

Med dubbla mottagare och timeshift-funktion går det fint att ta emot upp till tre kanaler samtidigt. Inspelade teve-program sparas på den 500 Gbyte stora hårddisken där man även kan lägga in musik, stillbilder och xvid-film.
Med dubbla mottagare och timeshift-funktion går det fint att ta emot upp till tre kanaler samtidigt. Inspelade teve-program sparas på den 500 Gbyte stora hårddisken där man även kan lägga in musik, stillbilder och xvid-film.

Nu finns hdtv i marknätet och detta är digitalboxen för marknätet som kan spela in hd-teve. Tillsammans är de en förträfflig kombination, men när det gäller hdtv finns det även en baksida som en bildkonnässör bör känna till.

Den som vill kunna se på och spela in hd-kanaler har tidigare varit hänvisad till satellit- eller kabel-teve. Men det ändrar Humax BXR HD+ på.

En av de bästa, för att inte säga den bästa digitalboxen som finns idag, för att ta del av utbudet, är Humax hd-box med inspelning och dubbla mottagare – BXR HD+. Samma box finns även i ett lite enklare utförande kallad BXR HD, men saknar då hårddisk och har bara en mottagare. Vi har testat den lyxigare varianten HD+.

Båda boxarna har en textdisplay som inte bara visar kanalnummer utan även namnet på kanalen. De klarar även att visa längre namn som till exempel SVT 1 Smålandsnytt, men då hela texten inte får plats samtidigt visas texten rullande vilket kan vara lite störande.

Humax BXR HD+ är en digitalbox för marknätet som kan ta emot och även spela in hd-kanalerna i marknätet.
Humax BXR HD+ är en digitalbox för marknätet som kan ta emot och även spela in hd-kanalerna i marknätet.

Dubbla mottagare, som bara finns i HD+, är bra att ha om du vill kunna spela in ett program och titta på ett annat samtidigt. Faktum är att Humax BXR HD+ klarar att spela in två program samtidigt och dessutom kan visa ett tredje program om det sänds över samma mux (sändarmodul) som något av de som spelas in. Du kan även titta på tidigare inspelningar samtidigt som flera inspelningar pågår.

Även det du tittar på spelas in temporärt med automatik. Timeshift kallas funktionen som ger dig möjlighet att spola tillbaka upp till två timmar i handlingen, pausa i direktsändningar och snabbspola förbi reklaminslag.

Aldrig mera reklam!

Det är faktiskt en dröm att snabbspola med HD+ jämfört med många andra inspelbara digitalboxar. Du kan snabbspola med 2x, 4x, 8x, 16x eller 32x hastighet, men ska det gå undan är det lättare att hoppa framåt med pil eller kapitelknapparna.

Humax BXR HD+ fjärrkontrollPilknappen tar dig 30 sekunder framåt i handlingen per tryck medan kapitelknappen hoppar 2 minuter in i handlingen. Bakåt sker hoppen med 30 respektive 15 sekunder. När du lärt dig knapparna blir du kung med fjärrkontrollen och kan hoppa hur du vill i handlingen med hög precision. Aldrig mera reklam, om du inte själv vill!

Inspelade teveprogram

Teveprogram du vill spara kan förstås spelas in manuellt via rec-knappen, men via programguiden får du helt andra möjligheter att förprogrammera inspelningar av enskilda program eller hela serier utan att behöva hålla reda på sändningstider.

Alla permanenta inspelningar samlas i en enda lång kronologisk lista oavsett om det är hd-kanaler eller vanliga teveserier som spelats in. Här hade man kunnat vänta sig lite fler sorteringsmöjligheter då 500 Gbyte räcker till ganska många inspelningar – upp till 300 timmar vanliga teveprogram eller 125 timmar hd-teve. De färgade knapparna som brukar användas för sorteringar används istället för att välja och markera, media och lagring.

Du kan dock skapa egna mappar och flytta inspelningarna dit och på så sätt sortera efter teveserier, filmer eller vad du nu är intresserad av att spara. När du väl skapat mapparna är det enkelt att flytta och navigera bland inspelningarna, men det finns inget sätt att få en serieinspelning av ”Dr House” att läggas sig direkt i mappen ”House HD-program”. Men mappförfarandet kan även vara användbart för andra typer av mediefiler.

Annan underhållning också

Anslutningarna på Humax BXR HD+Man kan sortera medier efter video, musik eller foto och titta på mediefiler från hårddisken eller ett externt anslutet minne via usb-porten som döljer sig bakom en lucka i fronten. Humax digitalbox är alltså en mediespelare också. På baksidan finns även en nätverksanslutning, men det finns inget nätverksstöd i BXR HD+. Ännu.

Mediefiler som bilder, musik och filmer går även att flytta mellan den interna hårddisken och ett usb-minne. Du kan både lägga in mp3-musik, jpeg-bilder och xvid-filmer i boxen och spela upp dem på teven. Och ja, du kan även flytta ut tidigare gjorda teveinspelningar till ett externt minne.

Inspelade teveprogram lagras som ts-filer vilket är en transportström för mpeg-filer. Det går inte att spela upp inspelningarna i en dator med vanliga mediespelarprogram, men med Humax-boxen går det fint att visa dem direkt från usb-minnet eller att flytta tillbaka dem till den interna hårddisken och spela upp dem därifrån.

Bästa bildkvalitet?

Hd-kanalerna i marknätet sänds som 720p eller 1080i. Boxens stöd för 1080p24 är alltså bara användbart när du spelar externa filmfiler. Du kan själv välja vilken upplösning som boxen ska leverera ut – 576i, 720p eller 1080i – med en knapp på fjärrkontrollen.

Ett hett tips är att prova och jämföra vilket som ser bäst ut på just din teve, för det kan nämligen skilja en del. Humax BXR HD+ är verkligen en lysande digitalbox med mängder med möjligheter och lättanvända funktioner, men den kan ändå inte ge bättre bild än vad den matas med, och marknätets hd-sändningar verkar vara ganska hårt komprimerade.

Hd i marknätet en besvikelse?

DVB-T2 Kapaciteten i marknätet har utökats med ett nytt sätt att sända och delvis utökad kapacitet. Sändningstekniken som används parallellt med den tidigare kallas DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial). T2 är alltså andra generationen av den befintliga standarden DVB-T och gör det möjligt att sända 30 procent mer på samma kapacitet via befintliga sändare och antenner. Nackdelen är att det krävs nya mottagare som klarar att ta emot och visa de tevekanaler som sänds med DVB-T2-tekniken. Sedan övergången till digitalteve sker bara sändningar via UHF-bandet, men för att rymma fler hd-kanaler tar man nu till även VHF-bandet som tidigare användes för de analoga sändningarna. Sändningarna är inte lika över hela landet, men de flesta av oss kan få in ett flertal hd-kanaler via befintlig UHF-antenn. För att ta emot alla hd-kanaler krävs dock en VHF-antenn också, alltså samma typ av antenn som tidigare krävdes för att se på analoga TV1. Det finns även multiantenner som klarar både UHF och VHF, men om signalen är svag kan det krävas två separata antenner.
DVB-T2
Kapaciteten i marknätet har utökats med ett nytt sätt att sända och delvis utökad kapacitet. Sändningstekniken som används parallellt med den tidigare kallas DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial). T2 är alltså andra generationen av den befintliga standarden DVB-T och gör det möjligt att sända 30 procent mer på samma kapacitet via befintliga sändare och antenner. Nackdelen är att det krävs nya mottagare som klarar att ta emot och visa de tevekanaler som sänds med DVB-T2-tekniken.
Sedan övergången till digitalteve sker bara sändningar via UHF-bandet, men för att rymma fler hd-kanaler tar man nu till även VHF-bandet som tidigare användes för de analoga sändningarna.
Sändningarna är inte lika över hela landet, men de flesta av oss kan få in ett flertal hd-kanaler via befintlig UHF-antenn. För att ta emot alla hd-kanaler krävs dock en VHF-antenn också, alltså samma typ av antenn som tidigare krävdes för att se på analoga TV1. Det finns även multiantenner som klarar både UHF och VHF, men om signalen är svag kan det krävas två separata antenner.

Den som går från att titta på hd-kanaler via satellit eller kabel till att se samma kanaler via marknätet riskerar att bli besviken. Utgångsmaterialet är förstås detsamma oavsett om det levereras via Canal Digital, Viasat, Com Hem eller Boxer, men under sändningen komprimeras innehållet lite olika.

I marknätets fall där just kapaciteten att sända är och har varit den trånga sektorn är det uppenbart att kanalerna komprimeras hårdare än via exempelvis Canal Digital, som är det vi kunnat jämföra med. Boxer och Teracom har helt klart prioriterat mångfald före kvalitet. Detta visar sig i en bild som tappar kvalitet och skärpa i framförallt rörelser.

Bättre ljud?

Skillnaderna i bildkvalitet ska dock inte överdrivas. Du ser knappast någon skillnad på en 42-tummare på tre meters avstånd, men med hd-kanalerna på en 100 tums projektorduk märks skillnaderna ganska väl när det rör sig.

Å andra sidan verkar det som om Boxer prioriterat flerkanalsljud högre än Canal Digital, för det låter definitivt bättre om de marksända teve-programmen än om de satellitsända. Men det kanske är Humax-boxens förtjänst?

Detta är en sammanfattning av en artikel publicerad i Hemmabio nr 7, 2011.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “Full kontroll över tv-utbudet med Humax BXR HD+”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.