HomeKit – ditt smarta hem i din i-pryl?

Hem heter en ny app som följer med en senare uppdatering av IOS – Apples operativ för i-prylar. Bakom denna symbol döljer sig HomeKit – Apples smarta hemstyrningsalternativ.
Hem heter en ny app som följer med en senare uppdatering av IOS – Apples operativ för i-prylar. Bakom denna symbol döljer sig HomeKit – Apples smarta hemstyrningsalternativ.

Du har kanske sett att det dykt upp en ny app i din Iphone? ”Hem” kallas den på svenska och symboliseras av ett hus. För dig som inte har en i-pryl handlar det alltså om en app i IOS-enheter som kan agera nav för ett smart hem med HomeKit-prylar. Så vad är då HomeKit, hur fungerar det, och vad kan man ha det till?

Nej, Apple HomeKit är inte bara en ny app för att styra ett smart hem. HomeKit är en ny standard, eller i alla fall ett ramverk och ett tappert försök från Apples sida att etablera en standard, för smarta hem-prylar. Appen Hem är främst ett första steg att ge olika möjligheter till hemstyrning.

Appen har funnits på plats några månader och nu börjar det även dyka upp allt mer HomeKit-prylar som kan styras via appen. Så vi satte ihop ett paket för att ta reda på vad det kan och hur det fungerar.

Smartare teknikval?

Startar du Apples HomeKit-app för första gången visas bara en vägg. Så här ser det ut när HomeKit-prylar lagts till, automatisering aktiverats och scenarier skapats.
Startar du Apples HomeKit-app för första gången visas bara en vägg. Så här ser det ut när HomeKit-prylar lagts till, automatisering aktiverats och scenarier skapats.

Apple är sällan först med ny teknik. Apple har snarare gjort det till sin grej att invänta en viss teknikmognad och sedan klä befintlig teknik i en tilltalande och lättanvänd förpackning som gör att även mindre teknikintresserade vill ta till sig tekniken. Men med HomeKit verkar Apple resonera annorlunda.

[AdsWithin]Man har valt att använda annan teknik än de standarder som redan finns i smarta hem-sammanhang. Å andra sidan är det ingen direkt ny teknik, bara tekniker som är annorlunda i dessa sammanhang, och som används på lite nya sätt.

Genom att använda Bluetooth 4.0 och WiFi för att kommunicera med HomeKit-prylarna får man både bra räckvidd och hög säkerhet. Dessutom kan ju de flesta äppel-enheter användas direkt då de har dessa kommunikationssätt inbyggda från början.

Men när det kommer till prylarna som ska styras, avläsas och tillsammans utgöra det smarta hemmet, är det inte riktigt lika enkelt. För i den änden är kraven lite högre och det är här en ny standard skapas. Så låt oss gå på prylarna direkt och se resultatet i praktiken.

Avancerade kontroller ska ge bättre stöd

Som användare behöver du inte bry dig om tekniken bakom. Det enda du måste se till är att det finns en HomeKit-märkning på prylen som ska anslutas och användas. Har den inte HomeKit-märkning kan du glömma att ens försöka, för även om enheten skulle hittas kan den inte paras ihop eftersom det krävs en unik 8-siffrig ID-kod för varje HomeKit-pryl. (Vi har provat.)

Det är enkelt att lägga till tillbehör med hjälp av dess ID-kod.
Det är enkelt att lägga till tillbehör med hjälp av dess ID-kod.

Den som tillverkar HomeKit-prylar måste dessutom bygga in ett speciellt chip i enheten och betala en licensavgift till Apple för att den ska kunna anslutas. Apple ska dessutom godkänna prylen och funktionen innan den får släppas ut på marknaden med HomeKit-märkning.

De största fördelarna

På kort sikt är den största fördelen med Apples HomeKit att det inte krävs någon smart hem-gateway eller extra hubb. Du kan använda din Ipad eller Apple TV (av 4:e generationen) till detta och även styra det mesta enbart med en Iphone eller en Ipod.

[AdsWithin]Och installationen av systemet är ju så att säga redan gjord. Allt du behöver göra är att lägga till HomeKit-prylar och börja använda dem!

Du kan börja med en enda HomeKit-strömbrytare och sedan lägga till fler efter hand.

På lite längre sikt kan det mer omfattande licensieringsförfarandet förhoppningsvis ge en enklare och mer homogen miljö där alla enheter fungerar bättre tillsammans även om det kan vara hämmande till en början. Men funktionen i prylarna är det knappast något fel på.

Klurig arbetsfördelning

Med HomeKit-prylar anslutna kan du tända och släcka lampor, mäta temperaturer, fuktighet, strömförbrukning och känna av rörelser, öppna dörrar med mera, direkt i din i-pryl.

Du kan även skapa scenarier och lägga till enheter som ska ingå i ett scenario. Exempelvis att släcka alla lampor på nedervåningen. Dessa scenarier och enskilda enheter kan du direkt styra från HomeKit-appen, men du kan även använda Apples personliga assistent Siri och få saker att hända med röstkommandon.

Siri är riktigt duktig på att hitta namnen på dina enheter och scenarier så om du har ett scenario kallat ”Hemma Nu” som exempelvis tänder belysning i huset, klarar Siri även att tolka ditt röstkommando – Siri, jag är hemma nu! – och utför det du förutbestämt ska hända i Hemma nu-scenariet.

Automatisering kräver mer

Möjligheten att automatisera händelser som att tända och släcka vid olika tider eller beroenden med sensorer finns dock inte i utgångsläget. Och det är ju inte så konstigt egentligen.

Så länge HomeKit styrs av en app i en telefon som kan lämna hemmet, laddas ur eller stängas av riskerar ju funktionen att bli ganska osäker för att inte säga obefintlig ibland. Med det är här Ipaden och Apple TV:n kommer in i bilden.

För att få tillgång till automatiseringar som till exempel att tidsinställa eller aktivera händelser utifrån en dörr eller rörelsesensor måste man aktivera en iPads eller Apple TV:s hubb-funktion.
För att få tillgång till automatiseringar som till exempel att tidsinställa eller aktivera händelser utifrån en dörr eller rörelsesensor måste man aktivera en iPads eller Apple TV:s hubb-funktion.

Har du en Ipad som tillåts stanna hemma, eller en Apple TV av senaste snitt, kan dessa agera smart hem-nav. Allt som krävs är att du aktiverar funktionen att använda enheten som hubb i Hem-appens inställningar.

Därefter öppnas nya automatiseringsmöjligheter i hubb-enhetens Hem-app, och du kan fortfarande styra helheten med din Iphone och Ipad.

Den ultimata smarta hemlösningen?

Med hubb-funktionen igång utökas även möjligheterna att automatisera händelser som till exempel att tända lampor baserat på en rörelsesensor, platshändelser eller angivna tider. Det går även att göra villkor som att tända lampor vid rörelser, men endast efter solens nedgång.

Automatiseringar görs via förslag och är synnerligen enkla att göra, men samtidigt ganska begränsade eftersom man inte kan gå utanför vad som ryms i förslagen. Som till exempel att aktivera endast efter solens nedgång. Å andra sidan kan man både automatisera scenarier och tillbehör så att exempelvis en rörelse startar ett helt förlopp av händelser som samlats i ett scenario.
Automatiseringar görs via förslag och är synnerligen enkla att göra, men samtidigt ganska begränsade eftersom man inte kan gå utanför vad som ryms i förslagen. Som till exempel att aktivera endast efter solens nedgång. Å andra sidan kan man både automatisera scenarier och tillbehör så att exempelvis en rörelse startar ett helt förlopp av händelser som samlats i ett scenario.

Själva förfarandet när man ska bygga dessa automatiseringar är synnerligen enkelt och självförklarande, men också ganska begränsat.

Vi har inte lyckats hitta något sätt att använda termometrar för att exempelvis starta eller stänga av ett element när temperaturen går över eller under ett visst värde. Och lampan som kan tändas av en dörr- eller rörelsesensor verkar lysa tills den släcks manuellt. Det tar dessutom ganska lång tid för rörelsesensorn att få lampan att tändas, så risken är stor att man redan hunnit passera när lampan väl tänds. Inte heller har vi hittat något sätt att automatisera släckningen med exempelvis tidsfördröjningar.

Med en dörrsensor kan man förvisso släcka lampan när dörren stängs, men det är ju inte alltid önskvärt om det till exempel handlar om en dörr som man inte vill lämna öppen bara för att lampan inte ska slockna.

Vi är bara i början av vad som är möjligt

Det vore naturligtvis fel att döma ut HomeKit för dålig funktionalitet redan nu när de första HomeKit-prylarna precis kommit ut på marknaden. För Apple är det en enkel sak att uppdatera Hem-appen med mer funktionalitet, fler automatiseringsmöjligheter och sannolikt fler färdiga automatiseringsförslag som du kan ta och använda direkt out of the box.

Apple har ganska stränga regler för tillverkarna av HomeKit-prylar och ett godkännandeförfarande som gör att det kan ta tid från det att de första prylarna tillverkas till att de når ut på marknaden. Men under den tiden får ju Apples utvecklare även möjlighet att ta fram nya automatiseringsförslag som kan läggas in eller hämtas till det smarta hemmet och användas direkt när prylarna kommer ut på marknaden.

Våra första HomeKit-prylar kan även användas dubbelt

Elgato är en av de första tillverkarna som har tagit fram ett sortiment med HomeKit-prylar i en serie som talande nog kallas för Eve. Även om det saknas en Adam finns det flera olika Eve-prylar som kan göra olika saker, och i många fall även har flera inbyggda funktioner som kan användas på lite olika sätt.

Den som installerar Elgatos Eve-app får även ett lite annorlunda alternativ till HomeKit där Eve-prylarna också kan styras, avläsas och automatiseras, och det på betydligt mer utförliga sätt. Eve- och Home-appen samarbetar dessutom och kan använda samma scenarier och automationer, men Eve-appen är vassare än så.

Hämtar du Elgatos Eve-app kan den även prata med Apples HomeKit och hämta installerade tillbehör, scenarier och automationer direkt från appen. Eve-appen har dock betydligt mycket större möjligheter att automatisera och styra med hjälp av sensorvärden som till exempel temperaturer. Eve-appen sparar även sensorvärden och kan visa dessa i grafer som här där luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet visas från Elgato Eve Room Wireless Indoor Sensor.
Hämtar du Elgatos Eve-app kan den även prata med Apples HomeKit och hämta installerade tillbehör, scenarier och automationer direkt från appen. Eve-appen har dock betydligt mycket större möjligheter att automatisera och styra med hjälp av sensorvärden som till exempel temperaturer. Eve-appen sparar även sensorvärden och kan visa dessa i grafer som här där luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet visas från Elgato Eve Room Wireless Indoor Sensor.

Via Eve-appen går det att avläsa historiska mätvärden i diagram för alla enheter. Scenarier och inställningar som byggts upp i Apples Hem-app dyker också upp i Eve-appen, men med den skillnaden att Eve-appen bjuder på en mängd ytterligare automatiseringsfunktioner, som till exempel att lägga till timerfunktioner för att släcka en lampa eller styra enheter baserade på andra mätvärden som temperaturer, luftfuktighet med mera. Och man får även möjlighet att ange vid vilka värden som saker ska ske.

Prylarna vi testat med från Elgato och TP-Link. Vi testade även att ansluta två prylar som använder samma teknik, med som inte är HomeKit-kompatibla – Led-lampan Elgato Avea Bulb och fjärrströmbrytaren Smart Plug HS100 från TP-Link i mitten. Dessa fungerar utmärkt som fristående enheter med sina egna appar, men HomeKit vill inte kännas vid dem. Övriga enheter som visade sig fungera utmärkt är: Elgato Eve Energy Switch & Power Meter – fjärrstyrd strömbrytare med energimätning Elgato Eve Room Wireless Indoor Sensor mäter luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet. Elgato Eve Weather Wireless Outdoor Sensor mäter lufttryck, temperatur och luftfuktighet. Elgato Eve Door & Window Wireless Contact Sensor Elgato Eve Motion Wireless Motion Sensor
Prylarna vi testat med från Elgato och TP-Link. Vi testade även att ansluta två prylar som använder samma teknik, med som inte är HomeKit-kompatibla – Led-lampan Elgato Avea Bulb och fjärrströmbrytaren Smart Plug HS100 från TP-Link i mitten. Dessa fungerar utmärkt som fristående enheter med sina egna appar, men HomeKit vill inte kännas vid dem.
Övriga enheter som visade sig fungera utmärkt är:
Elgato Eve Energy Switch & Power Meter – fjärrstyrd strömbrytare med energimätning
Elgato Eve Room Wireless Indoor Sensor mäter luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet.
Elgato Eve Weather Wireless Outdoor Sensor mäter lufttryck, temperatur och luftfuktighet.
Elgato Eve Door & Window Wireless Contact Sensor
Elgato Eve Motion Wireless Motion Sensor

Slutsatser

Redan idag kan vi konstatera att HomeKit-tekniken fungerar och har möjlighet att styra och automatisera smarta hem med betydligt fler och mer mångsidiga funktioner än vad Apple erbjuder i dag.

Även om Apples Hem-app ger en blek uppvisning jämfört med det mesta i smarta hem-väg som vi testat tidigare, finns möjligheterna där under ytan.

På lite sikt kommer det antagligen att handla mer om hur vi ska bemästra alla möjligheter utan att själva bli styrda av det smarta hemmet. Och det är väl precis det Apple är bra på – att hitta lagom avvägningar mellan tekniska möjligheter och användarvänlighet.

Så bli inte förvånad om vi inom några år kommer att tacka Apple för att de gav oss det smarta hemmet. Det har ju trots allt hänt tidigare. Inte bara en gång utan flera, som med smarta telefoner, mp3-spelare, surfplattor…

Fakta Apple HomeKit

Se till att dina kommande HomeKit-prylar har denna logga så att de verkligen fungerar.
Se till att dina kommande HomeKit-prylar har denna logga så att de verkligen fungerar.Systemkrav gateway: Ipad eller Apple TV (generation 4) med hubb-funktion aktiverad

Apple HomeKit är ett ramverk för Apples alternativ till smart hemstyrning baserad på WiFi och Bluetooth 4.0.

Enheter och tillbehör: Se lista med aktuella HomeKit-kompatibla och Apple-godkända enheter och tillbehör på:
http://www.apple.com/se/shop/accessories/all-accessories/homekit

Tack till: m punkt nu Sverige AB för lån av HomeKit-prylar

[AdsWithin]

 

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.