Så mikrobrygger de öl i Skäggalösa Ångbryggeri

När vi smakade blev vi förvånade. Går det verkligen att brygga så gott öl själv? Hur gör man i så fall, och hur bygger man ett eget mikrobryggeri? Vi träffade mannen bakom den goda ölen, Björn Lundsten med Skäggalösa Ångbryggeri, och frågade.

Annons:
 Har öl alltid varit ett intresse, eller hur kom det sig att du startade ett eget mikrobryggeri?

– Kanske inte från början, men när jag förstod hur enkelt det faktiskt är att göra, och hur otroligt komplicerat det ändå kan vara, väcktes nyfikenheten att testa.

Här har Björn just mäskat in. Han blandar krossad malt med varmt vatten för att uppnå rätt mäsktemperatur (ca 65 grader) i mäskkärlet.
Här har Björn just mäskat in. Han blandar krossad malt med varmt vatten för att uppnå rätt mäsktemperatur (ca 65 grader) i mäskkärlet.

Björn läste på hur det går till och fyra dagar senare bryggde han sin första sats på spisen hemma i köket. Ölet blev över förväntan och snart bryggdes det mer som vänner och bekanta också tyckte om.

– Och då väcks tanken – tänk om man skulle ha ett eget ölbryggeri! Det finns ett slags gyllene skimmer över att ha ett eget bryggeri, det märks inte minst på alla som på ett eller annat sätt vill vara med och hjälpa till.

Viljan att lära sig mer gör skillnad

För Björns del var det lika mycket en utmaning att bygga upp bryggeriet och få till alla processer.

Mäsken kommer sedan få stå orörd i en timme för att konvertera stärkelsen i kornet till jäsbara sockerarter.
Mäsken kommer sedan få stå orörd i en timme för att konvertera stärkelsen i kornet till jäsbara sockerarter.

– Det handlar om att inhämta kunskap och sedan omvandla det till småskalighet så att det blir användbart för det egna bryggeriet och då har man även lärt sig hur det fungerar i större skala. Sedan upptäcker man att arbetsinsatsen är ungefär densamma för att tillverka 20 liter som för 500 liter. Är man sedan som jag och tycker om att konstruera och hitta på lösningar passar det ju ganska bra att bygga vidare.

Samtidigt spred sig ryktet snabbt om Skäggalösa Ångbryggeris goda öl som dessutom bryggdes i flera olika varianter. Björn tappade sina öl på flaskor och bryggde öl på fat, höll föreläsningar med ölprovning och ställde ut på lokala ölmässor.

Hjärtat i systemet är försvarets ångpanna 101B som levererar mellan 25 kW och 30 kW effekt lågtrycksånga på 0,5 bar och eldas med ved. – Det är denna panna som är anledningen till att jag kan brygga så stora satser. Med eluppvärmning hade jag bara kunnat göra en tredjedel så stora satser i realiteten.
Hjärtat i systemet är försvarets ångpanna 101B som levererar mellan 25 kW och 30 kW effekt lågtrycksånga på 0,5 bar och eldas med ved.
– Det är denna panna som är anledningen till att jag kan brygga så stora satser. Med eluppvärmning hade jag bara kunnat göra en tredjedel så stora satser i realiteten.

Men det som kanske fick störst avgörande för att Björn skulle ta steget från hembryggeri i källaren till att bygga upp ett riktigt mikro-bryggeri i maskinhallen var att Björns jobb annonserade att de skulle lägga ner.

– Då insåg jag att om jag någon gång i livet ska starta bryggeri så är det nu. Samtidigt blev jag kontaktad av en kille på en restaurang som undrade om jag kunde leverera öl till dem.

Kundanpassning nyckeln till framgång

Annons:
 Just det restaurangprojektet gick dock i stöpet, men bidrog ändå till att Björn drog igång i större skala än han annars kanske hade gjort. Och numera har Björn ett flertal lokala restauranger som kunder, för Skäggalösa Ångbryggeris öl är mycket efterfrågat av restaurangbesökarna.

Bryggeriet har numera batchstorlekar på 600 liter, men Björn brukar brygga kring 500 liter för att det är enklare. Kok och mäskkärlen är byggda av Wedholms mjölktankar på 600 liter. Kokkärlets kylslinga är kopplat till ångpannan och värmer i stället för kyler.
Bryggeriet har numera batchstorlekar på 600 liter, men Björn brukar brygga kring 500 liter för att det är enklare. Kok och mäskkärlen är byggda av Wedholms mjölktankar på 600 liter. Kokkärlets kylslinga är kopplat till ångpannan och värmer i stället för kyler.

– Nästan alla mikro-bryggare utgår från sig själva och sina smak-preferenser när de brygger sina öl. Det ger som regel mycket höga betyg bland kännare, men jag har medvetet valt att fokusera lite bredare och göra öl som vanliga människor uppskattar mer. Det innebär ett lite ljusare öl med lite mer kolsyra och lite mindre beska än de flesta mikrobryggda öl.

Systembolaget nästa

– Självklart skulle jag inte göra ett öl jag inte tycker om.

Flaskningen görs helt manuellt och är ganska tidskrävande. En flaskningsmaskin kostar en dryg halv miljon i enklaste och billigaste utförande.
Flaskningen görs helt manuellt och är ganska tidskrävande. En flaskningsmaskin kostar en dryg halv miljon i enklaste och billigaste utförande.

– Jag kan tycka vansinnigt mycket om specialöl, men gemene man skulle nog inte vara lika förtjusta. Och det tror jag är viktigt nu när vi ska prova oss på en systembolags-lansering.

För att sälja på systemet krävs flaskning – det är extremt svårt att komma in på tapp om man inte lyckas hitta sin egen restaurang där man kan ställa sitt eget tappkransystem. Så omfattande flaskning blir nästa stora projekt inför lanseringen.

Om att driva mikrobryggeri

Skäggalösa Ångbryggeri har satt en ära i att göra öl som är anpassat för vanligt folk. Björn började med 22 liters satser och använder dessa fortfarande idag. De passar utmärkt till de 19 liters keggar (ölfaten till vänster) som kolsyresätts och fungerar som en fatölsanläggning i miniatyr på restaurangerna.
Skäggalösa Ångbryggeri har satt en ära i att göra öl som är anpassat för vanligt folk. Björn började med 22 liters satser och använder dessa fortfarande idag. De passar utmärkt till de 19 liters keggar (ölfaten till vänster) som kolsyresätts och fungerar som en fatölsanläggning i miniatyr på restaurangerna.

– Det är egentligen väldigt enkelt att göra gott öl, och utvecklings-möjligheterna är oändliga. Däremot är det svårt att starta ett bryggeri, framförallt att få ett godkännande från Skatteverket.

Annons:
De har en massa regler om allt från fysisk säkerhet till finansiella säkerheter som måste uppfyllas för att de ska ge sitt tillstånd. Och utan tillstånd kan man inte sälja något.

– Innan jag hade folkölstillstånd kunde jag bara sälja via restaurangerna och det var en värld som jag inte förstod. Men nu har jag plockat in en kille som hjälper mig med detta och folkölen säljer sig hur lätt som helst.

Det ligger förstås väldigt rätt i tiden, men faktum är att jag ännu inte producerat en öl som jag inte kunnat sälja.

Kan du leva på din öltillverkning?

– Nej inte än, och det är väl tveksamt om jag ens vill göra det i det långa loppet. Det är fantastiskt roligt att se och känna doften under bryggningen, att stå där och hålla humlen och bestämma mig för att ta lite mer humle bara för att det är gott. Men det är samtidigt ett ganska ensamt jobb.

Björn experimenterar även med en egen humleodling på den egna marken.
Björn experimenterar även med en egen humleodling på den egna marken.

– Jag har förvisso tagit in hjälp, både för försäljning och för flaskningen som vi måste göra manuellt. Men jag tror att jag behöver mer sociala kontakter för att må bra i längden. Så i framtiden hoppas jag på att ha ett mer automatiserat bryggeri som deltidssyssla, för kontrasten mellan att jobba hemma och på kontor passar mig som handen i handsken.

Viktigast för ölsmaken

Skäggalösa Ångbryggeri använder sig av Svenska malt som distribueras via Viking malt OI i Finland som handlas säckvis.
Skäggalösa Ångbryggeri använder sig av Svenska malt som distribueras via Viking malt OI i Finland som handlas säckvis. Men det går att köpa malt i mindre förpackningar också.

Smaken på ölen avgörs av en mängd olika faktorer. Viktigast av allt är vilken jäststam och vilken humle man använder, och hur hårt rostad malten är. Vill du ha ljus öl ska du ha en lätt rostad malt medan hårdare rostad malt ger ett mörkare öl. Vatten-kvaliteten är också viktig.

– Klorerat stadsvatten är ingen bra lösning eftersom kloret är giftigt för jästen, tipsar Björn Lundsten.

Storsäljaren är pale ale som folköl

1200ölflaskornaSkäggalösa Ångbryggeri har ett flertal favoriter och säljer så väl pilsner och honey ale som den så populära pale alen som starköl och folköl.

En stor fördel med folköls-versionen är att den kan säljas direkt i bryggeriet och i de lokala matbutikerna.

Så här brygger du eget öl

Har du vägarna förbi den här skylten så sakta inte bara ner, stanna gärna till och se om det är öppet för då kan du få smaka bryggeriets goda pale ale i folkölsversion.
Har du vägarna förbi den här skylten så sakta inte bara ner, stanna gärna till och se om det är öppet för då kan du få smaka bryggeriets goda pale ale i folkölsversion.

Det är enkelt att brygga egen öl. Du behöver bara en stor gryta, ett jäskärl och ett antal rena flaskor att hälla ölen i.
Koka vatten och maltextrakt (det enklaste är att köpa ett färdigt extrakt) och humle på spisen. Kyl ner det och tappa över på en jäshink. Häll i jäst och låt jäsa i rums-temperatur två veckor. Sedan tappar du över ölen på flaska med lite sockerlag och ställer den svalt. Vänta två veckor, sedan är det klart.

Björns måtto – ta det lugnt

Storsäljaren är pale ale och vi kan intyga att den smakar gudomligt!
Storsäljaren är pale ale och vi kan intyga att den smakar gudomligt!

– Det finns för mycket att göra. Alla som har en fastighet har ett konstant dåligt samvete för att de inte hinner med, så ta det lugnt. Om man börjar stressa upp sig och prioriterar sysslorna före att vara med sina barn har det gått för långt.

– Jag mår aldrig så bra som när jag varit ute och jobbat på dagen och sedan kommer hem och sätter mig i tv-soffan med mina barn.

– Det är så jag får balans i livet, säger Björn.

Vill du veta mer om Björns goda öl?
Följ Skäggalösa Ångbryggeri på Facebook.

 



Annons:


Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *