Smartare med allt i en box – LG HR925N

LG HR925N – ett smart underhållningscenter för hemmabion med teveinspelning.
LG HR925N – ett smart underhållningscenter för hemmabion med teveinspelning.

Om boxar tycker vi inte. Eller, boxarnas funktion vill vi förstås ha, men själva boxarna vill nog de flesta slippa och hellre få funktionerna inbyggda i teven. För vem vill ha soffbordet fullt med fjärrkontroller till teve, mediebox, Blu-ray-spelare, digitalbox, hemmabioförstärkare, projektor och bioduk?

Tyvärr är lösningen med stort L inte att ha allt inbyggt i teven, för då blir möjligheterna starkt begränsade. Ta bara sådana saker som att kunna spela in en kanal och titta på en annan samtidigt, att visa tevebilden med projektorn eller att få ljud till förstärkaren utan att teven är på.

Nej, viss funktionalitet gör sig trots allt bäst utanför teven, men mycket går ändå att kombinera till ett fåtal enheter. LG:s nya Blu-ray-serie med dubbla tevemottagare, hårddiskinspelning och stöd för 3D och smart teve är en sådan multikonstnär som skulle kunna rationalisera bort eller ersätta åtskilliga fjärrkontroller med en.

Fjärren skulle behöva fler knappar för att svara mot underhållscentrets alla funktioner.
Fjärren skulle behöva fler knappar för att svara mot underhållscentrets alla funktioner.

Med dubbla tuners är det möjligt att spela in från en kanal samtidigt som man tittar på en annan, eller att spela in två olika program samtidigt. Kombiboxen finns i två alternativ – HR929N med 1 Tbyte hårddisk och HR925N med 500 Gbyte där vi testat den sistnämnda.

Ingen lyx, men vad som krävs. Skyddstejpen döljer hålet för CI-platsen där CA-modulen ska monteras.
Ingen lyx, men vad som krävs. Skyddstejpen döljer hålet för CI-platsen där CA-modulen ska monteras.

Dess 500 Gbyte räcker för att lagra upp till 250 timmar teveinspelningar eller cirka 75 timmar hd-program. Den större modellen rymmer det dubbla. Och du kan även lagra musik, egen film och bilder på hårddisken. Och hårddisken är inte enda alternativet – du kan även ansluta usb-diskar för att lagra och visa mer.

Smartaste för teven?

Lägg till detta en 3D-Blu-ray-spelare som klarar allt från egeninspelade BD-RE-skivor till ljud-cd och hembrända cd- och dvd-skivor, en mediespelare som fixar de flesta mediefilsformat samt diverse onlinetjänster. Få smarta teve-apparater kommer ens i närheten av allt detta, så nog måste väl det här vara bland det smartaste du kan göra med din teve?

Teve med fördröjning

Första gången du startar HR925N guidas du igenom inställningar för land, nätverk och sökning av tevekanaler vilket tar några minuter. Sedan tar det 30 sekunder för HR925N att starta med samma kanal eller visning som den var inställd på när du stängde av den. Valde du att aktivera timeshift under installationen spelas aktuell tevekanal in automatiskt. Om inte kan du starta den manuellt med ett tryck på paus-knappen.

Timeshift innebär att du när som helst kan pausa i direktsändning och spola tillbaka upp till 2 timmar i handlingen. Byter du kanal eller stänger av spelaren töms bufferten, så du behöver inte städa hårddisken från gamla oönskade inspelningar.

Vill du titta på en kanal och spela in från en annan samtidigt, eller spela in från två olika kanaler samtidigt, går det också bra. Du kan till och med titta på en tidigare gjord inspelning samtidigt, men inte en tredje kanal eller någon av de inspelningar som pågår med fördröjning.

Spela in och spara

I programguiden kan du spela in enstaka program eller hela serier med en knapptryckning.
I programguiden kan du spela in enstaka program eller hela serier med en knapptryckning.

Inspelningarna förprogrammeras enklast från programguiden som visar en översikt över alla kanalers kommande teveprogram. Det är enkelt att bläddra fram och tillbaka, timme för timme eller dag för dag. Programguiden rymmer en veckas utbud, men av någon anledning uppdateras bara de två följande dagarna vilket begränsar framförhållningen en del.

Ett tryck på infoknappen ger mer info om det valda programmet och ett tryck på röd knapp förprogrammerar inspelning av valt program. Trycker du på den blå knappen kommer du till en lista med förprogrammerade inspelningar där du kan välja att lägga till, ändra eller ta bort planerade inspelningar. HR925N klarar 32 förprogrammerade inspelningar men kan förstås lagra många fler inspelade program.

Inspelade teveprogram samlas i inspelningslistan och kan både spelas upp, kopieras och flyttas. Men det är bara de fria kanalernas okrypterade program som kan spelas upp utanför LG HR925N.
Inspelade teveprogram samlas i inspelningslistan och kan både spelas upp, kopieras och flyttas. Men det är bara de fria kanalernas okrypterade program som kan spelas upp utanför LG HR925N.

Gjorda inspelningar hamnar i mediearkivet på hårddisken bland all annan underhållning. Här har LG integrerat det riktigt bra med sin inbyggda mediespelare där inspelade teveprogram på hårddisken är ett alternativ bland alla andra tillgängliga enheter i nätverket. Men det finns även en knapp på fjärrkontrollen som tar dig direkt till listan med inspelningar. Det du spelar in visas dock inte förrän inspelningen är klar. Så länge inspelning pågår mellanlagras de och kan inte nås eller spelas upp.

När du tittar på en tidigare inspelning har du även möjlighet att snabbspola förbi eventuella reklampauser. Men du kan bara snabbspola i olika hastighet, det finns inga snabbhopp som tar dig ett antal minuter eller sekunder framåt eller bakåt i handlingen som på många renodlade teveinspelningsmaskiner. Se exempelvis testet av Humax BXR HD+ från Hemmabio nr 07, 2011.

Spela in till usb

Du kan även ansluta en usb-disk och välja att låta inspelningar av teveprogram ske till usb-disken istället för den interna hårddisken. Och det fungerar riktigt bra. LG formaterar inte om disken, så du kan både behålla befintlig underhållning och göra egna teveinspelningar på disken utan att behöva radera något.

Inspelade teveprogram lagras som .ts-filer vilket är ett vanligt mpeg-format för transportströmmar. Det går att flytta och titta på inspelningarna även på andra ställen, som i en dator där exempelvis mediaspelaren VLC även kan spela upp hd-inspelningar. Det går även att kopiera mediefiler mellan hårddisk och usb. Det finns till och med ett höghastighetsläge för att kopiera dvd-innehåll till hårddisken snabbare än vad dvd-skivan vanligtvis spelas upp.

Betalkanaler då?

Jodå, LG HR925N fixar även de marksända betalkanalerna i såväl hd som sd och som mpeg2- eller mpeg4-komprimerade sändningar. Men då krävs förstås ett programkort från Boxer eller Comhem.

Med ett aktivt programkort i en CA-modul monterat i CI-platsen på baksidan (se separat ruta) går det även att titta på och spela in krypterade betalkanaler. Spelar du in från en betalkanal till usb eller flyttar ut ett inspelat betalteveprogram och försöker spela upp det i en dator medges det inte. Programfilerna är nämligen skyddade från att kunna spelas upp. I LG-boxen går det dock fint att visa betalfilmen, även om inte programkortet sitter i.

Bara en betalkanal åt gången

Inga kopieringsskydd? Det går att spela in teveprogram på hårddisk eller usb-disk och spela upp dem på andra ställen. Icke krypterade teveprogram lämnas okrypterade medan krypterade program från betalkanaler krypteras med en egen kryptering så att de inte ska gå att spela upp utanför LG HR925N. När du spelar högupplöst film från Blu-ray går det att få ut högupplöst analog signal via komponent, men om materialet är kopieringsskyddat är upplösningen begränsad till 576i. Vi har även kunnat titta på nedtankad film utan problem, men vid ett tillfälle ville inte HR925N spela upp en teveserie och påpekade att innehållet var kopieringsskyddat. Så det finns vissa spärrar inbyggda även om vi inte riktigt lyckats lista ut hur de fungerar för olika typer av material.
Inga kopieringsskydd?
Det går att spela in teveprogram på hårddisk eller usb-disk och spela upp dem på andra ställen. Icke krypterade teveprogram lämnas okrypterade medan krypterade program från betalkanaler krypteras med en egen kryptering så att de inte ska gå att spela upp utanför LG HR925N.
När du spelar högupplöst film från Blu-ray går det att få ut högupplöst analog signal via komponent, men om materialet är kopieringsskyddat är upplösningen begränsad till 576i.
Vi har även kunnat titta på nedtankad film utan problem, men vid ett tillfälle ville inte HR925N spela upp en teveserie och påpekade att innehållet var kopieringsskyddat. Så det finns vissa spärrar inbyggda även om vi inte riktigt lyckats lista ut hur de fungerar för olika typer av material.

Det går bara att spela in eller visa en krypterad kanal åt gången. Vi såg precis samma fenomen i Samsungs motsvarighet BD-D8500 testad i Hemmabio nr 07 2012. Kanske är det något som är anpassat för asiatiska förhållanden att bara tillåta avkryptering av en kanal åt gången?

Resultatet är i alla fall att LG HR925N:s två tevemottagare bara kan visa eller spela in en krypterad betalkanal åt gången. Du kan spela in en betalkanal och titta på eller spela in en annan fri kanal samtidigt, men inte ta emot två betalkanaler på samma gång.

Det är synd, för med svenska förhållanden där en stor del av kanalerna är betalkanaler och ett fåtal är fria begränsar det användandet en hel del. Men det är klart, för den som struntar i betalkanalerna och bara spelar in från det fria utbudet fungerar ju HR925N fortfarande ypperligt som smart teveinspelare.

Som Blu-ray-spelare

En fördel med att kombinera Blu-ray, mediespelare och digitalbox är att man kan använda en och samma videoprocessor till alla funktioner. LG HR925N gör ett gott jobb med allt från hd-material till uppskalning av dvd-film och omvandling av lågupplösta och hårt komprimerade teveprogram.

När det gäller film från skiva är det en fröjd att använda HR925N som startar snabbt och levererar precis det den ska i bild och ljudväg. Det finns ingen släde som åker ut, du matar den med skivor i en springa i fronten och HR925N sväljer och spelar gladeligen alla typer vi matar den med oavsett om det är pressat, återskrivbart eller hembränt på BD, dvd eller cd.

Via hdmi får du ut ljud och bild, men det finns bara en hdmi-utgång på spelaren. Om du vill separera ljud och bild går det även att få ut digitalt ljud via den optiska utgången eller analogt ljud via RCA-kontakterna. För analog bild finns komponent och komposit att tillgå.

Bra 3D-stöd

LG:s HR925N är en 3D-kompatibel Blu-ray-spelare. När du matar den med 3D-skivor är valet ditt – visa som 3D eller spela upp i 2D-läge. Förutsatt att du har en 3D-teve förstås. I annat fall känner 3D Blu-ray-spelaren av att det inte finns någon 3D-kompatibel bildvisningsutrustning ansluten och gör valet åt dig.

Väljer du 3D-uppspelning till en 3D-teve sköter teven sammansättningen av materialet så Blu-ray-spelarens jobb är egentligen bara att mata teven med dubbla bilder – en för höger öga och en för vänster öga.

I egenskap av mediespelare klarar HR925N även att förmedla andra typer av 3D-video, som till exempel egeninspelad eller nedtankad 3D-film som använder tekniker som sida-vid-sida. Men då ställs lite andra krav på hantering av undertexter och menyer.

Som mediespelare

Listan med enheter som HR925N kan spela upp underhållning ifrån kan bli lång.
Listan med enheter som HR925N kan spela upp underhållning ifrån kan bli lång.

Film, stillbilder och ljudfiler är något som HR925N gladeligen spelar upp. Och det oavsett om de lagras på hårddisken, en usb-ansluten enhet eller i nätverket. När vi matar den med våra testmediefiler spelas egentligen allt upp utan problem, utom våra egentillverkade flash-filmer och ISO-skivavbilder som inte stöds alls.

Vi lyckas även spela upp eget filmmaterial direkt från olika kameror och mobiltelefoner, även eget 3D-material! Men från en äldre kamera följde inte ljudet med och en 3gp-fil från en äldre mobiltelefon ville HR925N inte spela upp alls.

Faktum är att det finns ytterligare en möjlighet att mata denna kombimaskin med underhållning, och det är via LG:s tjänst WiFi Direct.

WiFi Direct är en slags direktlänk som går utanför ett trådlöst nätverk och kommunicerar direkt mellan två enheter med samma teknik – ett slags ad hoc-nätverk alltså. I praktiken betyder det att du kan strömma innehåll från din dator och telefon direkt till HR925N som spelar upp det i hemmabion.

Med LG:s fjärrkontroll-app LG Smart Remote kan du styra HR925N via WiFi direkt från din telefon eller surfplatta.
Med LG:s fjärrkontroll-app LG Smart Remote kan du styra HR925N via WiFi direkt från din telefon eller surfplatta.

Fördelen jämfört med att använda ett trådlöst hemnätverk är att det kan gå snabbare och ge en säkrare överföring med mindre störningar, men det krävs att du installerar LG:s WiFi Direct-stöd i de enheter som ska strömma underhållningen.

Så länge du håller dig till musik, bilder och inte allt för högupplöst film går det ofta lika bra att strömma underhållningen via DLNA, och det är betydligt mycket enklare. HR925N har även inbyggt DLNA-stöd, och om WiFi är en begränsning är Ethernet-porten på baksidan redo att kopplas in.

Lägg där till LG:s fjärrkontroll-app LG Smart Remote för Android och Iphone som gör att du kan styra HR925N via WiFi direkt från din telefon eller surfplatta med ett svep på skärmen. Praktiskt! Men åter till mediespelaren. Oavsett hur du försörjer HR925N med underhållning klarar den nämligen det mesta, men inte riktigt allt.

Bra var för sig, men inte alltid tillsammans

HR925N fixar även att visa undertexter från separata srt-filer, men menysystemet är anpassat för undertexter i dvd- och Blu-ray-film.
HR925N fixar även att visa undertexter från separata srt-filer, men menysystemet är anpassat för undertexter i dvd- och Blu-ray-film.

Separata undertextfiler (.srt) fixar den också och filmer med flera ljudspår går också att spela upp. Men det är lite bökigt att välja en annan textfil eller ett annat ljudspår än det första. För i detta avseende är HR925N främst avsedd för film på optisk skiva.

När du spelar upp 3D-film sida-vid-sida eller över-under har HR925N inga problem att skicka 3D-materialet vidare till en 3D-teve så länge mediespelaren klarar filformatet. Men när det används tillsammans med separata undertexter blir det alldeles fel, för då lägger HR925N in textningen i bilden som om den vore en 2D-bild.

När sedan 3D-teven gör om bilden till 3D ändras även texten och det blir inte speciellt läsbart. Men 3D utan text eller 3D där texten ligger inbakad i filmen från början går förstås bra att spela upp med HR925N:s mediespelare.

Fler smarta funktioner

Online-utbudet i HR925N är det samma som i många bättre teve från LG med en hel del svenska tjänster.
Online-utbudet i HR925N är det samma som i många bättre teve från LG med en hel del svenska tjänster.

Förutom det som lagras på hårddisk, ansluten usb-enhet, i nätverk eller via DLNA bjuder LG även på en hel del underhållning via onlinetjänster. Smart TV kallar LG sin tjänst som består av ett ganska gediget utbud av innehåll, en hel del även svenskt som till exempel TV4 Play, Headweb, Viaplay och SF Anytime.

Du hittar även en webbläsare, sociala tjänster och ett antal LG-appar bland onlineutbudet. Men det är också ett utbud som förändras över tiden och som du även hittar i alla LG:s bättre teve-apparater.

Slutsatser

LG Smart World består av ett ganska digert utbud av appar till teve och mediecenter. Ett utbud som dessutom utvecklas. Men det är inte speciellt svenskanpassat.
LG Smart World består av ett ganska digert utbud av appar till teve och mediecenter. Ett utbud som dessutom utvecklas. Men det är inte speciellt svenskanpassat.

Nog finns det en finess i att samla det mesta i en enda box. LG HR925N fixar det mesta med bravur utom möjligen parallella betaltevekanaler och kombinationer av 3D-film med separata undertexter.

Samtidigt finns det en fara i att kombinera allt för mycket i en och samma burk. Även om inte alla funktioner utvecklas i samma takt sker det ändå en utveckling över tiden.

Frågan är dock om inte det blir webb-teve och annat onlineinnehåll on demand som tar över och gör direktsänd underhållning mindre intressant. Och även där ligger ju LG HR925N väl framme.

Detta är en sammanfattning av en artikel publicerad i Hemmabio nr 10, 2012.

Det behövs en CA-modul också LG har inte låtit Boxer-godkänna HR925N. Istället kringgår man detta genom att använda en Boxergodkänd CA-modul. Det betyder att LG HR925N inte har någon färdig kortläsare för programkort, men väl en CI-plats på baksidan där man kan montera en CA-modul som i sin tur har en inbyggd programkortsläsare. Du måste alltså komplettera HR925N med en CA-modul för att kunna läsa Boxers programkort och en sådan kostar från cirka 300 kronor.
Det behövs en CA-modul också
LG har inte låtit Boxer-godkänna HR925N. Istället kringgår man detta genom att använda en Boxergodkänd CA-modul. Det betyder att LG HR925N inte har någon färdig kortläsare för programkort, men väl en CI-plats på baksidan där man kan montera en CA-modul som i sin tur har en inbyggd programkortsläsare. Du måste alltså komplettera HR925N med en CA-modul för att kunna läsa Boxers programkort och en sådan kostar från cirka 300 kronor.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.