Nej, någon V8-motor hittar vi inte under huven, men väl Sigma Designs medieprocessor SMP8671 på hela 700 MHz. Så mycket mer än så och minnet på 2 x 256 Mbyte ryms knappast under den lätt svängda lådan som dock härbärgerar det mesta i extern anslutningsväg.
Popbox V8 är inte någon direkt efterföljare till storfavoriten från 2008, Popcorn Hour, men visst finns släktskapet där. Även Popbox använder Syabas Technologies grafiska gränssnitt vilket gör att funktionerna blir ganska lika. Men Popbox är inte alls så stor och klossig som Popcorn Hour.
Fördelen med det kompakta formatet är förstås att den blir lätt att placera. En annan fördel är att det inte finns någon kylfläkt som låter. Nätadaptern är utanpåliggande och en sådan som sätts direkt i ett eluttag.
Utan egna interna lagringsmöjligheter blir det förstås viktigare att kunna nå underhållningen via nätverk, men det går även bra att ansluta minnen och externa hårddiskar via usb. Popbox har till och med ett extra usb-uttag i fronten för tillfälliga förbindelser.
Snabbstartad
Första gången startar Popbox V8 på strax under minuten. När du sedan stänger av med fjärrkontrollen går den in i ett viloläge och därifrån tar det bara tio sekunder att komma igång.
Trådlöst nätverk finns som tillbehör. Vi ansluter via nätverkskabeln och då hämtas senaste uppdateringen med automatik. I Popbox finns även en inställningsguide där du steg för steg får välja språk, nätverksanslutning, lokal plats och tidsformat. Enkelt och praktiskt. Sedan är vi igång med svenska som förvalt språk.
Men egentligen är det inte så mycket som står på svenska. Det mesta i menyn är ikonbaserat, förutom väderappen, som är på engelska, och klockan, som också visar dag på engelska.
Underhållning via nätverk
I huvudmenyn finns förutom inställningarna fyra olika val: Nätverksmedia, Appmarknad, Web Apps och Lokal media, det vill säga sådant som är anslutet via usb.
Under nätverksmedia finns möjlighet att skapa genvägar till dina resurser i hemnätverket som till exempel filmbiblioteket på nätdisken eller musikmappen. Men du behöver inte göra genvägar, Popbox hittar själv tillgängliga enheter i nätverket.
Faktum är att det även finns fler verktyg på sidorna som gör att du kan kopiera filer, skapa mappar, flytta, radera och byta namn på underhållningen.
Mest imponerande är dock den snabba visningen med filmomslag om sådan bild finns i filmmappen. Snyggt och enkelt utan att behöva hämta en massa filminformation online i en filmdatabas.
Klarar nästan allt i filmväg
Uppspelningen av våra testfiler görs galant. Popbox V8 spelar allt utom egna flash-filmer i full hd. Den klarar även skivavbilder av dvd, och när vi matar den med Blu-ray-innehåll via nätverket spelas det också, men då hackar filmen rejält.
Vi testar även att spela samma iso-fil direkt via usb, men resultatet är ändå detsamma – stödet finns men prestandan verkar inte riktigt räcka till.
Onlineinnehåll
Popbox V8 bjuder även på en del onlineinnehåll i form av webbappar, alltså små tilläggsprogram som du hämtar på Syabas appmarknad och sedan kör från Popboxens installerade Web Apps. Youtube, CNET TV och Ted Talks är några videoexempel på webbappar, men det finns även appar för nyheter och sport, musik och radio, sociala medier, foto och böcker. Vi hittar dock inget som kan sägas vara svenskanpassat.
Under appmarknaden återfinns 64 möjliga appar. Några av dem gråmarkerade och det är de som redan är installerade. Förfarandet med appar är ett smart sätt att enkelt ge medieboxen nya möjligheter utan att ens behöva uppdatera programvaran. Men det ställer förstås krav på apparna istället, både vad gäller utbud och funktion. Det går faktiskt ganska trögt att använda Syabas appar och ibland tar det mycket lång tid att avsluta eller backa tillbaka.
Just prestanda verkar alltså vara Popbox akilleshäl, för även bland menyerna kan man uppleva det som trögt. Ibland känns det nästan som om boxen slutat funka och det kanske den har gjort ganska många gånger också. En reset-knapp återfinns nämligen placerad i fronten på spelaren.
Fjärrstyrd med mobilen
Söker man på App Store i en iPhone finns det flera olika fjärrkontroll-appar att välja mellan till Popbox. Vi testade mobileRC från Syabas Technologies som var gratis och gör mobilen till en extra fjärrkontroll som kommunicerar via hemnätverket.
För Android är utbudet lite annorlunda med en hel del olika appar, men de verkar mer vara avsedda för Popcorn Hour än Popbox V8. Syabas Popcorn Hour Remote Control för Android funkar dock fint och visar sig vara en exakt kopia av den mobileRC vi körde i iPhone.
DLNA-uppspelning
Popbox V8 har ett inbyggt DLNA-stöd som gör att man kan spela upp film och musik via hemnätverket från olika typer av DLNA-enheter med hjälp av en smartphone och ett program som iMediashare. Och det är synnerligen praktiskt och riktigt coolt.
Du väljer musiken eller filmen i mobilen från en DLNA-server i nätverket och Popbox V8 som uppspelningsenhet. Sedan kan du stänga av mobilen. Uppspelningen fortsätter ändå för mobilen har bara hjälpt till att upprätta direktlänken mellan lagringsplatsen och medieboxen.
Detta är ett utdrag ur ett större jämförande test i Hemmabio nr 8, 2012.