En 3D-projektor för 7 000 kr är väl inte fy skam? Och 2D-bilden kan faktiskt bli riktigt bra. Jo, det följer även med ett par aktiva 3D-glas. Så vad är haken?
Benq W703D är en glad överraskning som kan komma att bli en utmärkt första 3D-projektor i vardagsrummet. Till skillnad från många andra dyrare modeller, även Benq:s egna, är nya W703D inte bländande ljusstark utan bara ljusstark och slipper därmed en kylfläkt som låter som en ilsken getingsvärm. Faktum är att W703D gör sig riktigt bra på soffbordet jämte tittaren, bara avstånden stämmer!
Men det finns förstås även begränsningar i W703D. Den mest påtagliga är kanske upplösningen. W703D är en 720-projektor med upplösningen 1 280 x 720, ingen full hd-projektor alltså. Så vad innebär då det? Mindre än du antagligen tror, skulle jag vilja påstå, och kanske även några mindre väntade fördelar. Även om det skiljer ganska många bildpunkter på chippet är det i praktiken ganska små skillnader på duken.
Då är den upplevda skillnaden betydligt mycket större mellan vanlig teves 576i (720 x 576) och 720p än mellan 720p och 1080p. Det skiljer ju även stort mellan vanlig teve och dvd trots att upplösningen är den samma, så bra bild handlar om ganska mycket mer än bara upplösning. Ser man till ljusflöde i förhållande till lampans effekt verkar lägre upplösning till och med vara en fördel. Men låt oss återkomma till detta.
W703D är inte speciellt vidvinklig och zoomen är näst intill obefintlig. Du behöver tre meters avstånd för att få en två meter bred bild. Zoomens ynkliga 1,1 räcker bara till att finjustera bildstorleken och någon form av linsförskjutning saknas helt. W703D förskjuter bilden cirka 18 procent vertikalt vilket innebär att bildens nederkant hamnar 18 cm över linsens höjd när bilden är 1 meter hög. Det handlar alltså om att placera projektorn på rätt avstånd och höjd direkt för att slippa vinkla den och tvingas använda keystone-korrigering vilket tar lite av upplösningen.
Tyst och ljusstark
Det är dock inget stort besvär att behöva ha projektorn jämte sig som tittare. Även om projektorn hörs förvånas vi över den ovanliga kombinationen av låg strömförbrukning, högt ljusflöde, tyst fläkt, ett ovanligt långt lampliv och ett filterfritt underhåll. Men det ska också sägas att ljusstyrkan kan varieras en hel del beroende på bildinställningar.
Benq anger ljusstyrkan till 2 200 lumen och en dynamisk kontrast på 10 000:1. Det kanske kan stämma när man växlar mellan bildlägena. Vi mäter som mest 1 100 lumen och en faktisk kontrast på som mest cirka 600:1. I det ljusstarkaste läget är bilden mycket kall och inte speciellt trevlig, men i bildläget bio blir bilden faktiskt riktigt bra. Då sjunker förstås ljusstyrkan till cirka 700 lumen, men det är fortfarande riktigt ljusstarkt.
Kombinerar du dessutom bildläget bio med färgtemperaturen varmare får du en riktigt snygg bild som är nästan som kalibrerad. Men den näst intill perfekta gråskalan håller bara upp till cirka 80 procents ljusnivå, sedan svänger den av och blir gulaktig. För att få rätt färgtemperatur även i högdagrarna måste man alltså sänka kontrastreglaget en hel del vilket sänker ljusstyrkan ytterligare, men då har ljusstyrkan plötsligt anpassats riktigt bra till ett normalt vardagsrum i kvällstid.
Kan även bli hyfsat svart
I de ljusstarkare lägena är svärtan förstås ganska grå. Men det är egentligen ganska bra, för hur ska man annars kunna se skuggdetaljerna när det är ljusare i rummet? Vid de lite mörkare och mer rättvisande bildlägena blir även svärtan bättre.
Projektorn använder nämligen en bländare för att reglera ljusstyrkan, men bara statiskt mellan bildlägena. Därav tillverkarens höga dynamiska kontrastsiffra. Bländaren agerar dock inte inom ett bildläge och det finns ingen inställning som gör att du själv kan påverka dess inställning. Rätt inställd kan du därför bara räkna med ett kontrastomfång mellan vitt och svart på cirka 600:1.
I det mest korrekta läget är W703D en ganska färgrik projektor som ligger hyfsat rätt i nivåer, men ger lite väl mättade färger. Hade prislappen varit kring 25 000 kronor hade vi klagat över dåliga kalibreringsmöjligheter och att en hel del av inställningarna inte är tillgängliga i alla lägen. Men nu snackar vi ju tredjedelen av priset, trots 3D-kapacitet.
3D
Jodå, W703D är en 3D-projektor också och det följer faktiskt med ett par aktiva 3D-glasögon. Paret vinner knappast några priser för sin design och dess funktion imponerar inte heller. Faktum är att 3D-upplevelsen är bland de sämsta undertecknad upplevt. Det flimrar synbart, bilden är mörk och även om inställningsmöjligheter finns påverkar de minimalt.
I projektorn går det fint att justera ljus, kontrast, färgtemperatur och strålande färg om man väljer användare3 istället för 3D. Men det räcker inte för att få till en bra 3D-bild med de medföljande glasögonen. 3D-bilden som lämnar projektorn är nog inte så dålig, men 3D-glasögonen verkar vara av en tidig generation utan vare sig stil eller finess. Frågan är om inte våra testglas var trasiga, för efter en stunds tittande börjar de även skifta färg, som om de hamnat i osynk med färghjulet.
Rörelser utan kompensation
Kanske är det så att 3D-bilden kan bli bättre med rörelsekompensation? Det har vi sett exempel på vid tidigare tester. Benq W703D saknar dock en sådan funktion som kan lägga till extra bilder eller ge jämnare rörelser, men så länge 2D-filmen håller hög kvalitet är det inget man saknar.
Med Blu-ray-film flyter det på ganska bra vid 24p och med hdtv i 50p ser det också ganska skapligt ut så länge kvaliteten är bra. Marksänd hdtv mår dock bra av lite rörelsekompensation när den är som hårdast komprimerad. Men det är ju inte Benq:s fel.
Slutsatser
Benq W703D vänder sig främst till den som vill testa det här med projektor i vardagsrummet. Och som första hemmabioprojektor är den faktiskt inte alls dum. Köp till några bättre 3D-glas så får du antagligen stil på 3D-bilden också.
Projektorn i sig är tillräckligt flexibel för att kunna ge bra 2D- och 3D-bild både i ett ljusare och ett mörkare vardagsrum, och prislappen är väl inte mycket att bråka om. Ska du handla billigare än så blir det en dataprojektor där varken upplösning eller färgåtergivning lämpar sig för teve och film.
Frågan är dock vad som händer när lampan börjar vissna? Håller den de frikostigt utlovade timmarna behöver du antagligen inte bekymra dig om att köpa ny. Antingen har du hunnit tröttna på projektorer och satsat på en större teve eller så har du fått mersmak och vill utveckla vardagsrummet med större duk, bättre mörkläggning och överväger kanske en mer avancerad full hd-projektor.
W703D:s lampa ger dig lång tid att testa, och har du ändå inte bestämt dig kostar en ny lampa bara hälften mot vad de brukar.
Denna artikel är publicerad i Hemmabio nummer 8, 2012.