Så här fungerar OTG – USB On-The-Go

Med OTG i surfplattan kan du även ansluta andra usb-enheter.
Med OTG i surfplattan kan du även ansluta andra usb-enheter.

En adapter med micro-usb i ena änden och en vanlig usb-hona i den andra – är det allt som krävs för att koppla vanliga usb-enheter till smarta telefoner, surfplattor och mediespelare utan sådana anslutningar?

Jo, i vissa fall kan det faktiskt vara så enkelt. Tack vare OTG-tekniken USB On-The-Go. Men visst, det krävs förutsättningar också.

USB On-The-Go

USB On-The-Go är en utökning av usb-specifikationen och fungerar både med usb 2.0 och usb 3.0. Tanken är att enheter som digitala mediespelare, mobiltelefoner och surfplattor ska kunna fungera som usb-värdar och ta del av innehållet i en usb-disk, en digitalkamera, musikspelare eller använda sig av en usb-ansluten mus eller ett tangentbord, precis som när dessa ansluts till en dator.

Det finns nämligen två typer av usb-enheter – usb-värdar och usb-tjänster. Usb-gränssnittet använder en master/slav-arkitektur där det krävs en master eller en värd-enhet för att ta del av slav-enheternas innehåll och funktioner. Det är därför det inte går att koppla ihop olika slavenheter med varandra, som till exempel en mus och en skrivare.

OTG gör värd av slav

1000px-USB_OTG_Logo.svgMobiltelefoner och surfplattor har av tradition varit slavenheter avsedda att anslutas till en dator för att tankas fulla med innehåll, men med OTG-tillägget kan de alltså även agera värdar. Så vad händer då när man ansluter en OTG-värd till en dator?

OTG-tillägget är en utökning av slav-enheten som gör att den kan agera värd åt andra slavenheter, men när den ansluts till en annan värd som exempelvis en dator återgår den till att vara ett normalt usb-tillbehör med slavfunktion. Så ligger då allt detta i denna lilla enkla sladd?

USB OTG Adapter

Inte alls. Sanberg IT:s OTG Adapter är bara en usb-adapter med micro-usb i ena änden och en vanlig platt usb-honkontakt i den andra. Den utnyttjar helt enkelt bara OTG-funktionerna i de enheter som har OTG-stödet. Kopplar du adaptern med usb-minne till en lite äldre telefon utan OTG-stöd händer ingenting. Det krävs alltså att det finns OTG-stöd i din telefon eller surfplatta för att det ska fungera. Och en mcro-usb-kontakt förstås.

OTG i Android

Inget OTG-stöd i äldre telefoner.
Inget OTG-stöd i äldre telefoner.

Med en nyare Android-enhet finns dock förutsättningarna inbyggda och när du ansluter exempelvis en mus via adaptern får du musstyrning av enheten. Och det fungerar riktigt bra.

Ansluter du istället ett usb-minne av något slag är det som om du stoppat i ett extra minneskort. Allt innehåll blir tillgängligt i Android-enheten så det är ett mycket enkelt och billigt sätt att bygga ut minnesutrymmet.

OTG i iOS

För Apple-enheter som iPhone och iPad som saknar micro-usb-kontakt fungerar förstås inte denna OTG-adapter, men det finns andra liknande adaptrar med iPhone-anslutning som ger motsvarande funktion. Tänk dock på att du ska ha en adapter med usb-hona, inte en med hankontakt som är det vanligaste för att kunna använda iprylen som en slavenhet. Sedan krävs förstås OTG-stöd i iprylen.

Testresultat

Vi har dock bara testat Sandberg IT:s OTG-adapter mot olika Android-enheter där en två år gammal telefon med Android 2.2 saknar OTG-stöd medan en surfplatta med Android 4.1 har OTG-stöd.

[AdsWithin] En hårddisk som även strömförsörjs via usb startade och lyste, men slocknade sedan vilket tyder på att surfplattan inte hade tillräckligt med kraft för att strömförsörja hårddisken via sin usb-port. En usb-minnespinne fungerade dock utmärkt och dess innehåll öppnas som ett extra externt minne.

En lasermus, ett externt pektangentbord och en trådlös mus fungerade också bra, men det är bara de enklaste musfunktionerna som att peka och klicka som fungerar. Högerklick är det samma som vänsterklick och ett rullhjul på musen verkar inte ha något funktionsstöd i den Android-enhet vi testat på.

Fakta
OTG Adapter MicroUSB M – USB F
Pris: 89 kr
Mer info: Sandberg IT

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “Så här fungerar OTG – USB On-The-Go”

  1. Hej
    Om Android 4.1 har stöd för
    OTG vet du då varför Samsung inte har OTG i sin relativt nya produkt S5 mini finns det någon APP för att fixa detta?

    1. Hej, nej jag har ingen aning om varför Samsung inte stöder OTG i S5 mini. Jag har dock noterat att MHL-stödet som gör att man kan använda usb-kontakten som hdmi-utgång inte heller stöds, åtminstone inte i Samsungs Galaxy K Zoom som väl också är en variant på S5-serien. Någon mer som stött på droppade stöd i Samsungs eller för den delen andras mobiler också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.