Så fixar du fjärrkontrollen när knappar inte fungerar eller bara fungerar ibland

Så här enkelt rengör du din fjärrkontroll när knapparna inte fungerar som de ska.
Så här enkelt rengör du din fjärrkontroll när knapparna inte fungerar som de ska.

Har du problem med en fjärrkontroll där det inte hjälper med batteribyte? Funkar vissa knappar bra medan andra som används ofta inte riktigt tar eller inte funkar alls? Så här gör du för att få den gamla fjärren att funka som när den var ny igen.

Problemet med knappar som inte fungerar beror som regel på att det kommit in smuts eller oxiderat i fjärrkontrollen. Men du behöver inte köpa en ny, det är antagligen ganska lätt fixat.

Plastdetaljerna kan du som regel diska rena utan att de tar skada. Men se till så att de är helt torra innan du sätter ihop dem igen.
Plastdetaljerna kan du som regel diska rena utan att de tar skada. Men se till så att de är helt torra innan du sätter ihop dem igen.

Det handlar egentligen bara om att rengöra delarna för att bli av med det som hindrar att fjärrkontrollen fungerar som den ska. Det svåraste är sällan själva rengöringen, men det kan vara lite bökigt att komma in i fjärrkontrollen som dessutom kan vara ihopsatt på lite olika sätt.

I två halvor

[AdsWithin] En fjärrkontroll är, som en mobiltelefon i regel delad i två halvor där elektroniken sitter i den ena skalhalvan medan den andra halvan fungerar som ett lock. Därför behöver du inte vara rädd för att det ska hoppa ut en massa lösa delar när du delar den.

Ibland sitter det dolda skruvar under batteriluckan och bakom etiketter och klisterlappar, men i de flesta fall är det inga skruvar alls. Bara snäppfästen.

Tricket är att…

Tricket är att sära på delarna med en vass kniv och få till en glipa så att det går att öppna mer. ”Skär” med kniven runt om hela fjärrkontrollen i springan mellan de två halvorna. Inte hårt eller djupt, utan bara så att de delar på sig en smula.

Du delar enklast på skalets halvor med hjälp av en tunn kniv och en liten skruvmejsel.
Du delar enklast på skalets halvor med hjälp av en tunn kniv och en liten skruvmejsel.

När du gått varvet runt kan du försöka dela på en långsida lite mer genom att vrida lätt med bladet. Då öppnar sig en lite större glipa som gör att du kan få in en mindre mejsel och fortsätta öppna med runt om, en liten bit i taget. Och plopp – så hoppar halvorna isär.

Om det finns flera kretskort kan dessa vara ihopskruvade eller sammankopplade med kablar. En fjärrkontroll har som regel bara ett enda kretskort som oftast ligger löst i och är lätt att plocka ur.

Diska inte kretskortet, det kan du torka rent med en fuktig trasa och putsa lite extra på de kontaktytor som fungerar dåligt.
Diska inte kretskortet, det kan du torka rent med en fuktig trasa och putsa lite extra på de kontaktytor som fungerar dåligt.

Plastlocken och knappsatserna kan du diska rena då de tål vatten. Kretskortet är lite känsligare, men du kan torka rent det med en lätt fuktad trasa.

[AdsWithin] Lite elektronikrengöring på sprayburk löser lätt oxid men du kan även putsa av kontakterna och sedan torka rent igen.

Sedan är det bara att sätta ihop delarna och trycka ihop halvorna igen, det går knappast att montera en fjärrkontroll fel.

Sätt i batterierna igen och testa. Förhoppningsvis är fjärrkontrollen som ny igen!

Glöm inga vitala delar, då får du ta itu den igen.
Glöm inga vitala delar, då får du ta itu den igen.

[AdsWithin]

Tänk på att vara försiktig med kniven så att du inte skadar dig själv eller fjärren! Små fnas som detta går att skrapa bort, men det ser inte så snyggt ut.
Tänk på att vara försiktig med kniven så att du inte skadar dig själv eller fjärren! Små fnas eller märken efter kniven går att skrapa bort, men det ser inte så snyggt ut.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

9 reaktioner till “Så fixar du fjärrkontrollen när knappar inte fungerar eller bara fungerar ibland”

 1. Hej där
  Min panasonic fjärrkontroll ( till eh 76 dvd )
  funkar inte på tex : slow search – och man får trycka hårt på skip för att det ska funka .
  Fråga ?
  Är det 2 kretskort i fjärrkontrollen ?

  1. Jag har samma problem med samma knappar…tog isär, rensade o tvättade o torkade, satt ihopp men hjälpte inte…(Panasonic DVD recorder fjärr)

 2. Suveränt! Gjorde som det stod på en fjärka till en DVD som inte använts på år och dag och si! nu funkar den! Tack för tipset!

 3. Det var riktigt kladdigt runt power-knappen. 🙂 Rengjorde kretskort med isopropyl och diskade andra delarna. Det hjälpte faktiskt, även om jag måste trycka ner knappen ordentligt! Det räcker inte med en lätt tryckring som när den var ny, men det kan jag leva med.

 4. Har nu testat samma metod på min fjärrkontroll av märket Dilog
  me det hjälpte inte och batterierna jag hade bytte jag nyligen för 2 veckor sedan och dom batterierna är splitternya och jag förstår inte varför min fjärrkontroll plötslig dog och den har 14 år på nacken och har funkat klockrent tills nu ikväll lördag då den bara dog har testat byta batterier men det hjälpte inte och nyss testat metoden att dela fjärrkontrollen och rengöra med vatten och trasa det hjälpte tyvärr inte hjälp var ska man göra för att få fjärrkontrollhelvetet att funka igen?

 5. och det är fjärrkontroll till tv-boxer dilog som min morsa köpte år 2006 för 14 år sedan precis just i februari 2006

 6. Om det inte hjälper att tvätta, kan du måla med elektriskt ledande färg eller lim. Många år sedan testade jag med grafit från ritpena ( mjuk, typ B5 ) och det funkade , fast kortvarigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.