Sagemcom RTI95 – inspelbar digitalbox med play-tv och hyrfilm on demand

Sagemcom RTI95 klarar även att visa play-tv-tjänster. Det sker dock via ett Boxer-anpassat gränssnitt där ett urval av kanalernas program återfinns.
Sagemcom RTI95 klarar även att visa play-tv-tjänster. Det sker dock via ett Boxer-anpassat gränssnitt där ett urval av kanalernas program återfinns.

Tv-tittandet håller på att förändras. Det var länge sedan vi började vår resa bort från den passiva tablåstyrda visningen mot ett allt mer aktivt tittande där vi själva väljer vad vi vill se, när det passar oss. Men betyder det att vi är redo att helt lämna det tablåstyrda? Här är boxen som ger alla möjligheter samtidigt.

Redan med vhs-videon fick vi möjlighet att spela in tv-program och titta på dem när det passade oss. Med hyr och köpfilm kunde vi se på biofilm hemma och med Blu-ray blev hemmabion ett bättre alternativ än bio.

Med fildelning ökade utbudet av filmer och tv-serier drastiskt. Det har även bidragit till att sänka priserna på köpfilmer och digitala hyrfilmsalternativ. Och nu är nästa tv-revolution här – strömmande film- och tv-tjänster som betalas med en fast månadskostnad för full tillgång till allt.

Det strömmande ger oss stor frihet att titta på vad vi vill när det passar oss, men inte alltid där vi vill titta. I dator och telefon funkar det för det mesta, men det är inte lika enkelt att ta emot och titta på strömmande underhållning i hemmabion eller på storbildsteven.

All tv och film hela vägen till teven

Sagemcom RTI95 - Boxers senaste inspelbara med play-tv och hyrfilm on demand.
Sagemcom RTI95 – Boxers senaste inspelbara med play-tv och hyrfilm on demand.

Med RTI95 erbjuder Sagemcom och Boxer en lösning som verkligen handlar om att både ha kakan och äta den. RTI95 är i grunden en inspelbar digitalbox för marksänd tv med alla de funktioner man kan önska för att ta kontrollen över det tablåsända utbudet. Men det är även en on demand-box som kan ta emot och visa hyrfilm från SF Anytime. Och spela upp play-tv från SVT Play, TV4 Play och ytterligare nio olika kanaler.

Enkel och praktisk utan finesser som belysning.
Enkel och praktisk utan finesser som belysning.

Det handlar alltså om en box med internetkoppling som ansluts direkt till teven eller hemmabion och som kan erbjuda alla tjänster direkt via fjärrkontrollen. Nästan i alla fall. Mediebox-funktionen saknas dock så du kan inte spela upp egen underhållning med RTI95.

Som tv-inspelare har boxen dubbla mottagare så att du kan titta på en kanal och spela in en annan samtidigt. Eller spela in två och samtidigt titta på något tidigare inspelat. Det finns även en timeshift-funktion så att du kan pausa och snabbspola upp till två timmar bakåt i handlingen.

I Mitt bibliotek samlas alla tv-inspelningar, valda play-tv-program och aktuella hyrfilmer.
I Mitt bibliotek samlas alla tv-inspelningar, valda play-tv-program och aktuella hyrfilmer.

När du ska förprogrammera inspelningar har du en programguide till din hjälp som omfattar upp till en vecka framåt i tiden. Du kan även titta på en inspelning samtidigt som den pågår. Men det bästa av allt, det är inte längre kört även om du missat att förprogrammera en inspelning.

Playtjänster

Vill du se ett tv-program i efterhand hittar du det troligen bland playtjänsterna. Förutom SVT Play och TV4 Play har du även tillgång till Sjuan, TV11, TV4 fakta, Lattjo Lajban, Discovery, Eurosport, WildTV, C More Play och Disney on Demand som playtjänster. Utbudet av program är dock begränsat. Livesändningar, arkivmaterial och program som sänts för mer än fyra veckor sedan saknas i utbudet.

Sagemcom har samlat play-kanalerna snyggt och översiktligt med en gemensam startsida där du hittar ett blandat utbud, men du kan även sortera per kanal och bläddra manuellt efter önskade program med fjärrkontrollen.

Väljer du att titta på ett avsnitt spelas det inte upp direkt utan läggs först till i ditt bibliotek. Sedan får du frågan om du vill titta eller bläddra vidare och lägga till fler play-program som du sedan kan titta på från ditt bibliotek där även dina tv-inspelningar och hyrfilmer från SF Anytime hamnar.

Hyrfilmer on demand

I Filmbutiken hittar du SF Anytimes utbud av biofilmer och tv-serier.
I Filmbutiken hittar du SF Anytimes utbud av biofilmer och tv-serier.

SF Anytime är en filmtjänst där du kan hyra och se på biofilmer med svensk text strömmande i en dator, en smartphone och i en hel del smartare teve. SF Anytime erbjuder tusentals filmer och mängder med tv-serier, många även i hd-upplösning, som kan hyras och spelas hur många gånger som helst under en 48-timmarsperiod. Tv-serierna kostar 9 kr per avsnitt och filmerna mellan 39 och 59 kronor.

RTI95 har inget eget 3D-stöd, men SF Anytimes 3D-filmer är av typen sida-vid-sida så det fungerar ändå även om inte boxens menyer är 3D-anpassade, bara din teve klarar att göra om sida-vid-sida till 3D. Det samma gäller förstås om Boxer skulle sända 3D-program.

I RTI95 når du SF Anytime med ett knapptryck och får filmerna nedladdade direkt till boxens hårddisk så att du kan titta på dem när det passar dig under hyresperioden. Även om du kan titta på de flesta filmer under tiden de hämtas, lagras alla hyrfilmer på boxens hårddisk. Du kan även hämta dem i förväg, hyresperioden startar inte förrän du börjar titta på filmen.

Betalning av hyrda filmer görs i efterhand och kommer på Boxers faktura. Det finns även ett skydd så att inte vem som helst kan titta på dina hyrda filmer. När du hyr en film anger du en pinkod och den pinkoden måste även anges när du ska titta på filmen.

Hoppa och snabbspola förbi reklamen

Programguiden visar tv-tablån en vecka framåt och här väljer du enkelt ut de program du vill spela in.
Programguiden visar tv-tablån en vecka framåt och här väljer du enkelt ut de program du vill spela in.

En annan viktig anledning till att kunna spela in tv-program, förutom att kunna titta när du vill, är möjligheten att snabbspola förbi reklamavsnitt. Det är en möjlighet som finns i så gott som alla hårddiskinspelande digitalboxar.

I RTI95 kan du både hoppa framåt och bakåt i handlingen i steg om 5 minuter eller snabbspola framåt och bakåt i upp till 64x hastighet. Och det gäller såväl play-tv, hyrfilmer som inspelade tv-program som sänts via marknätet.

RTI95 kan även leverera strömmande tv och film till tjock-tv. Via scart kan du plocka ut såväl RGB som s-video och komposit.
RTI95 kan även leverera strömmande tv och film till tjock-tv. Via scart kan du plocka ut såväl RGB som s-video och komposit.

Vitsen med att snabbspola är förstås större i ett program med inlagda reklamavsnitt, så filmerna i SF Anytime behöver knappast snabbspolas och play-tv-kanalerna i Boxers utbud är faktiskt också fria från reklam.

Detta är ett utdrag ur en artikel i det kommande numret av Hemmabiotidningen där du även hittar fördelar, nackdelar, mätvärden och slutsatser om denna allkonstnär.

Se även: Så här ser du play-tv på din teve
Här hittar du mer om: play-tv
Här hittar du mer om: streaming

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “Sagemcom RTI95 – inspelbar digitalbox med play-tv och hyrfilm on demand”

  1. Hej!! Undrar hur man tar bort en serie från planerade inspelningar, som man inte längre vill spela in?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.