Epson EH-TW5200 ersätter knappast en dyrare hemmabio-projektor i biogrottan, men funkar fint som tillfällig projektor då den är lätt att ta med och att ställa på plats i olika miljöer. Och den har dessutom så bra bildegenskaper att den funkar ypperligt i vardagsrummet. Fast monterad eller direkt från soffbordet.
TW5200 är dessutom riktigt ljusstark och har stöd för 3D, men kan trots det bli relativt tyst och visa hyfsat god svärta. Och priset är definitivt lågt.
För spelare har Epson lagt till ett extra snabbt läge där fördröjningen är minimal och där rörelserna flyter fint. Det görs dock till priset av skärpa. Men en full hd-projektor som TW5200 kan ändå leverera skapliga sport och spelbilder i det snabba läget.
Snabb eller skarp
Det är först när du visar en stillastående bild som det tydligt framgår att det snabba läget gör bilden lite luddigare i skarpa kanter med hög kontrast. Och vill du ha detaljkvalitet är det enkelt att välja Fin bildbearbetning istället för Snabb så blir bilden skarp igen. Det finns till och med en knapp på fjärrkontrollen för detta.
Det här med skärpa är faktiskt något av en akilleshäl för TW5200. Bilden kan bli mycket skarp även om det är små marginaler när man ställer in skärpereglaget på objektivet, men skärpan räcker inte riktigt till över hela bilden. Eller rättare sagt, skärpeplanet verkar inte vara riktigt rakt.
För att få hela bilden skarp måste vi vrida projektorn några grader i sidled och använda den automatiska keystone-korrigeringen för att kompensera för detta. Det är som om linsen inte sitter riktigt rakt monterad utan måste lysa lite från sidan.
En digital bildförskjutningsfunktion
Å andra sidan innebär det att man kan vara mycket flexibel med projektorns placering och låta keystone-korrigeringen se till att bilden visas rakt i alla fall. Det funkar både i sidled och i höjdled vilket ger projektorn samma bildförskjutningsfunktion som i Epsons betydligt dyrare och mer avancerade projektorer med linser som kan justeras i höjd och sidled. Det enda du inte kan justera så mycket är avståndet eller bildens storlek. Zoomen stannar vid 1,2x.
Tack vare full hd-upplösning på 1 920 x 1 080 finns det som regel att ta av när bilden förskjuts och skalas om. Men det är klart, visst sker det på bekostnad av bildkvaliteten. Det bör dock tilläggas att det är en blygsam försämring som egentligen bara märks med full hd-material i hög kvalitet. Tv-sändningar och strömmande filmer och tv-serier håller sällan så hög kvalitet att de påverkas av projektorns förskjutning och skalning av bilden. Men sätter du på en Blu-ray-film eller visar stillbilder går det att se att allt inte står riktigt rätt till i bildens kanter.
Bra bildinställningar
Om optiken är lite väl enkel för att användas på ett så flexibelt sätt har Epson fått till det riktigt bra när det gäller bildinställningarna. Av de fyra bildförvalen rekommenderar vi att du använder Naturligt som ger den bästa och mest korrekta bilden att utgå ifrån.
Den som vill ha så korrekt bild som möjligt hittar dessutom finjustering av gråskala och färger bland projektorns mer avancerade inställningar vilket även gör EH-TW5200 kalibrerbar, och det är ganska ovanligt för en projektor i denna prisklass.
Bländaren gör stordåd
Ser vi till ljusstyrka, svärta och kontrast presterar Epsons TW5200 riktigt imponerande tack vare en bländare som påverkar bilden en hel del. Epson anger ljusstyrkan till 2 000 lumen, men utan bländare är projektorn bara ljusstark och grå. Med bländaren går det dock att sänka svärtan en hel del och med bländaren aktiv och reagerande på ljuset i bild kan kontrasten ökas rejält.
[AdsWithin] Epson anger TW5200:s kontrastförhållande till 15 000:1, men det är kanske att ta i väl bra. I läget Dynamiskt mäter vi en kontrast på 2 890:1 efter lite finjusterande. Men då är bilden grönaktig och inte speciellt tittvänlig samtidigt som lampan går i högsta läget och fläkten väsnas en hel del.
I läget Vardagsrum blir färgerna riktigt bra och ljusstyrkan bibehålls med hög lampeffekt och högt fläktljud, men svärtan är inte längre lika bra och kontrasten sjunker till cirka 1 000:1.
Rätt inställt bildförval
Väljer du Naturligt går lampan ner i ekoläge och fläktljudet sänks till något som man i alla fall kan leva med även i lite tystare filmer. Och bilden är riktigt bra, faktiskt den bild som är närmast idealet av förvalen. Kontrasten sjunker till 600:1 och det är då ljusstyrkan som sänks så att svärtenivån bibehålls. Men vi mäter ändå 140 cd/m2 (40 ftL) vilket lämpar sig väl i ett vardagsrum där det inte är mörkt.
Störs du av bländarens arbete kan du välja om den ska jobba med hög eller normal hastighet eller om den ska vara av. Hög hastighet är förvalt medan Av ger en ganska blaskig svärta.
Detta visar sig även i läget Bio där bländaren är förinställd som avstängd och ljusstyrkan densamma som i läget Naturligt. I Bio-läget har bilden både dålig svärta och låg kontrast – 300:1. Men det avhjälps alltså enkelt genom att aktivera bländaren.
En annan skillnad mellan lägena Bio och Naturligt är färgtemperaturen som är betydligt kallare och mer ojämn i bioläget. Ett tips är därför att välja Naturligt och anpassa bländaren efter behag. Testa gärna med mellanläget om du tycker att det låter om bländaren i det snabba läget när bilden växlar mellan ljust och mörkt.
Baksidorna
Om Epsons EH-TW5200 gör sig riktigt bra med tv och strömmande film eller spel i de flesta miljöer är det dess förmåga att återge Blu-ray-film man kan ha invändningar mot. Den enkla linsen gör nämligen att skärpan inte riktigt är på topp och liksom många andra ljusstarka projektorer utan bildbearbetning är upplevelsen lite ryckig i stora svepande rörelser.
För filmer i mörk miljö är svärtan väl grå och i en mörk miljö märks det även att svärtan inte riktigt är lika svart över hela bildytan utan som svartast där bilden inte är fullt så skarp. Detta talar också för att TW5200 gör sig bättre i ett vardagsrum än i ett ljuskontrollerat biorum.
Aktivt 3D-stöd utan 3D-glas
TW5200 har inbyggt 3D-stöd och flera möjliga förinställningar för hur 3D ska hanteras. Men det följer inte med några 3D-glasögon. Epsons aktiva 3D-glas (ELPGS03) säljs som tillbehör för 700 kr per användare.
Mobil hd-länk
EH-TW5200 har två hdmi-ingångar och den ena (hdmi 1) har även stöd för direkt anslutning av smartphones och surfplattor med MHL-stöd. I praktiken innebär det att du kan ansluta din smartphone till projektorn och visa telefonens skärminnehåll i stor bild.
MHL, som står för Mobile High-Definition Link, är ett sätt att använda smartphonens usb-anslutning som bildskärmsutgång och koppla den till en hdmi-anslutning med MHL-stöd via en MHL-adapter.
Du kan även ansluta ett usb-minne (eller en smartphone) med underhållning direkt till projektorns usb-port och visa innehåll den vägen. Men det är bara stillbilder som kan visas. Projektorns mediespelardel klarar varken musik eller film.
Fotnot: Det här är ett utdrag ur en artikel som kommer att publiceras i Hemmabiotidningen nummer 12 2013 som kommer ut den 17 december. Där hittar du även alla testfakta, slutsatser och omdömen om Epson EH-TW5200.
jag är supernöjd med denna projektor