Med en robot i familjen kan du slippa en hel del tråkigt hushållsarbete, men du får även en ny maskin att sköta. Så hur fungerar en robotdammsugare i olika miljöer med mänskliga tår, ömtåliga prydnadssaker, mattkanter, trösklar och trappor? Vi testar.
En robotgräsklippare kan underlätta tillvaron rejält om förarbete och installation görs på rätt sätt. Men det finns även skrönor om robotar som rymt, badat i dammar, klippt igelkottar och blivit överkörda av andra fordon.
Då har en robotdammsugare en betydligt mindre farofylld tillvaro, men nog kan en robot skada sig illa i en trappa, eller välta en tung möbel över sig om man inte gör vissa förberedelser och anpassningar. Man behöver inte lägga ut söktråd inomhus, men vad krävs och hur väl fungerar det? Är en robotdammsugare bara användbar på stora öppna ytor utan trappor, mattor och trösklar eller kan den göra nytta även när förhållandena blir svårare?
Robotikens lagar
När Isak Asimov skrev sin stiftelsetriologi på 1950-talet formulerade han även robotikens lagar för att säkerställa att robotarna skulle tjäna mänskligheten.
De tre ursprungliga lagarna kompletterades senare av en 0:te lag och de lyder:
1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.
0. En robot får inte genom handling, eller underlåtelse att handla, orsaka att mänskligheten skadas.
Då på den tiden handlade det om science fiction och författarskap, men dessa regler är ändå aktuella än idag och ligger även till grund för utvecklingen av självkörande bilar, robotgräsklippare och robotdammsugare.
Kritiska robotforskare har dock hävdat att dessa lagar skulle göra robotar mer eller mindre oanvändbara då exempelvis en robotdammsugare skulle bli paralyserad av risken för att köra på mänskliga tår. Och visst kan både robotgräsklippare och robotdammsugare paralyseras om de hamnar i svåra lägen. Men vardagsbestyr där interaktion med människor och djur, möbler och hinder ingår, klaras dock betydligt bättre än vad forskarna befarade. Se bara här:
Neato Botvac D7 Connected
Botvac D7 heter en av de bättre robotdammsugarna från Neato som både kan fungera som en självgående dammsugare och som en förprogrammerad robot. Botvac har utrustats med både ögon, känsel och minne för att kunna navigera nära intill och mellan hinder.
Ögonen består av en 360 graders laserbaserad lidar (LIght Detection And Ranging) som skannar av närmaste omgivningen medan känseln sköts med en stötdämpande zon i fronten som även skyddar möbler och föremål vid eventuella påkörningar. Robotdammsugaren kan även lyfta upp höljet och öka markfrigången för att ta sig över trösklar. Men du kan enkelt stoppa den från att lämna ett rum.
Lägger du ut det medföljande magnetbandet på tröskeln eller vid trappan håller den sig i och städar sig metodiskt igenom ett rum. Allt du behöver göra är att ge den ett tryck på startknappen.
När rummet är färdigstädat stannar Botvac och signalerar färdig, eller drar sig tillbaka till laddstationen om den befinner sig i samma rum.
Lyfter du över Botvac till nästa rum och trycker på start ger den sig iväg och städar där också, och så kan du fortsätta rum för rum tills hela huset eller lägenheten städats.
Smartare med Connected
Oavsett om du kör robotdammsugaren ”manuellt” eller använder dess automatik är det en läraktig liten rackare som ritar upp egna kartor över rummen baserade på sina erfarenheter av väggar, möbler och andra hinder.
Dessa kartor används sedan för att underlätta kommande städningar, men du kan även ta del av dessa i appen och göra en mängd ytterligare inställningar och styrningar.
Botvac D7 Connected har inbyggt WiFi som aktiveras med Neatos app och ger robotdammsugaren möjligheter att kommunicera, övervakas och styras med hjälp av appen.
”Lina: Jag sitter fast. Lossa mig – …”
I Connected-läge blir roboten betydligt mycket smartare och kan även meddela dig om eventuella problem, som till exempel om den skulle köra fast någonstans utan att kunna ta sig därifrån, om dammuppsamlaren behöver tömmas eller om roboten behöver laddas och är i ett rum där den inte själv kan ta sig till laddaren.
Med hjälp av appen kan man även namnge och köra roboten manuellt med pilstyrning, förprogrammera såväl städtider som städzoner och skapa egna virtuella gränsmarkörer och väggar.
Du får även möjlighet att ändra städningens art och välja punktrengöring, eko eller turbo-städning och extra försiktig navigering i ömtåliga miljöer. Och det är med hjälp av dessa Connected-funktioner som du får verktygen för att kunna styra och anpassa städningen efter dina lokala förhållanden, vanor och önskemål.
Blir det rent?
Ja, det blir faktiskt renare än vad den vanliga dammsugaren med slang klarar av. Botvac D7 både suger och borstar i en lyckad kombination där en liten roterande borste både hjälper till att komma åt i vinklar och vrår, sopar loss fasttorkade matrester och ser till att allt löst skräp matas in till den roterande sugenheten med borstar under enheten. Och det fungerar även på tjockare mattor.
Långt in i hörnen där det vanliga dammsugarmunstycket har svårt att komma åt hjälper Botvacs sidoborste till att sopa fram skräpet till sugenheten och under skåpet där den vanliga dammsugarens munstycke har svårt att nå glider Botvac obehindrat in bara höjden är 10 cm. Fast det är klart, lägger man ner den traditionella dammsugarens rör på golvet når även den in på dessa höjder.
Skräpet samlas upp i en uppsamlare som nås via ett lock på ovansidan och enkelt kan tömmas. Behållaren har även ett HEPA-filter som kan bytas om det blir igensatt.
Uppsamlaren rymmer 0,7 liter och behöver tömmas betydligt oftare än vad den vanliga dammsugarpåsen behöver bytas, men till skillnad från påsen kan behållaren användas om och om igen.
Nej, tyst är den inte
Kombinationen av en roterande borste och en sugande enhet gör förstås att ljudvolymen blir lite högre. En meter från en arbetande Botvac mäter vi en ljudnivå på 67 dBA.
Så detta är ingen apparat man har smygande runt bordsbenen när man vill se på teve, läsa eller umgås. Men det är ju knappast den vanliga dammsugaren heller.
I detta test jämförs Neato Botvac D7:s städförmåga med en Electrolux UltraSilencer som på sin tid var bland det tystaste och mest effektiva dammsugarna med en angiven ljudnivå på 61 dB, en sugeffekt på 600 watt och ett påsfilter som rymmer 3,5 liter. När vi mäter ljudnivån på samma sätt blir resultatet 62 dBA för UltraSilencern.
Typen av ljud är dock annorlunda så när det kommer till upplevd ljudnivå upplevs den gamla dammsugaren med slang som en hel del tystare. Men det finns bot mot detta också. Till skillnad från den manuella dammsugaren med slang och sladd kan man ju se till att låta robotdammsugaren städa när ingen hör och låta den ladda övrig tid när ingen vill bli störd.
Laddning och strömförbrukning
Botvac har en gångtid som gör att den klarar att städa i upp till 120 minuter på en batteriladdning. Sedan är batteriet urladdat och måste laddas upp innan roboten kan fortsätta städa. Uppladdning från tomt till fullt tar upp till 150 minuter i den medföljande laddstationen.
Neato anger varken batteristorlek eller effektförbrukning, men ur laddaren kan vi utläsa att den laddar 14,4 volts batterier med 40 watt och tittar man på batteriet som reservdel förefaller det rymma 2100 mAh vilket ger det en kapacitet på 30 Wh. Med två timmars räckvidd i städtid innebär det en snittförbrukning på 15 watt. Vår jämförelsedammsugare med slang och elsladd har en motoreffekt på 600 watt, men städar å andra sidan lite snabbare med mänskliga insatser.
Se hur Botvac hanterar en (för) låg bokhylla:
Snabbaste städningen
Ser man rent krasst på städhastigheten tar det betydligt mycket längre tid att låta en robotdammsugare städa ett rum än att göra det manuellt. Ett tomt golv på cirka 25 kvadrat utan hinder kan ta 15 minuter medan samma rum med möbler och hinder kan ta det dubbla. Den som vill ha städat snabbt gör därför bäst i att ta fram slangen och koppla i sladden och sedan göra jobbet själv.
Vitsen med en robotdammsugare är dock att den ska kunna göra jobbet utan att du gör ett handtag och inte ens ska behöva finnas på plats. Och då spelar ju själva städtiden mindre roll. Men det kanske är här det skiljer sig mellan bra och dåliga robotdammsugare – dess förmåga att faktiskt kunna städa hela eller stora delar av en bostad på egen hand utan att vare sig hindras av eller göra åverkan på inredningen?
Connected – så sköter allt sig självt sen?
Med Botvac D7 Connected lyckas Neato ganska väl med att automatisera städningen i ett hem, i alla fall ett hem med öppnare ytor i ett plan utan allt för höga trösklar. Roboten lär sig dessutom navigera och undvika de svåraste hindren efterhand, så visst kan den göra rent även i välmöblerade hem med många vinklar och vrår utan din hjälp.
Inställningar av funktioner som städscheman och zoner är sådant som du gör en gång och sedan kan anpassa efter önskemål eller låta vara som det är. Höga trösklar och vindlande trappor är ju egentligen bara hinder för robotens transporter. Du kan även dela upp ett svårtillgängligt hus i olika zoner och flytta roboten manuellt mellan dessa. Då kan den städa i princip allt utom själva trapporna mer eller mindre på egen hand.
Till skillnad från en välinstallerad robotgräsklippare kan du dock inte bara installera och sedan glömma robotdammsugaren över en sommar. Robotdammsugaren kräver även andra omsorger som tömning av dammbehållare och rengöring av filter och borstar förutom eventuell manuell förflyttning mellan olika zoner och laddare. Och skulle den köra fast kan den varken sköta städning eller ladda på egen hand. Men den kan ropa på hjälp.
Förutom meddelandetjänsten via appen finns även stöd för kommunikation och styrning via digitala röstassistenter som Amazons Alexa och Google Home.
Slutsatser
Nog står sig Asimovs robotiklagar än idag, och de mer specialiserade robotarna som Neatos robotdammsugare Botvac D7 visar sig vara synnerligen användbara, åtminstone så länge en femte regel uppfylls:
En robot behöver även få utrymme och förutsättningar för att kunna verka och tjäna sitt syfte.
Har ditt hem förutsättningar att robotiseras så kan Botvac D7 Connected vara en riktigt bra städhjälp.
Fakta Neato Botvac D7 Connected
Borstar: 279,4 mm bred kombiborste + sidoborste
Batteri: 14,4 V, 2 100 mAh, 30 Wh litiumjon (reservdelsnr 205-0013)
Dammbehållare: 0,7 liter
Filter: HEPA-filter
Gångtid: upp till 120 minuter
Laddtid: upp till 150 minuter
Laddström: 19 volt, 2,1 A, 40 watt
Mått: 335,5 x 319 x 99,6 mm
Vikt: 3,4 kg
Mer info: Neato
Cirkapris: 5 500 kr
Fotnot: Detta är en sponsrad artikel. Det innebär att sponsorn fått möjlighet att påverka valet av produkter att testa, men inte resultatet av testet eller artikelns slutsatser och redaktionella innehåll.