På latin betyder Animus själ eller medvetande. Inom psykologin beskrivs Animus som det undermedvetna eller den maskulina sidan hos en kvinna, så det är ett ganska fyndigt namn för en smart hem-plattform. Hur det fungerar? Jo tack, vi är imponerade!
Animus Home är ett helt nytt smart hemsystem utvecklat av tre bröder i Malmö som även fått hjälp och stöd av bland annat crowdfunding för att ro i hamn en smart idé till en färdig produkt.
– Animus Home skapades som ett svar på alla de smarta hem-produkter som skapade kaos i våra hem. Vi ville öppna upp, skapa mer samverkan och förbättra, skriver de tre grundarna i sin presentation av det nya svenska smarta hem-systemet.
Och det är väl egentligen precis det problem som flera nyare lösningar som Homey och Vera Secure försöker lösa – att få alla olika tekniker och smarta hem-prylar att samverka.
Så vad är då Animus Home?
Hjärtat i systemet, det vill säga den smarta hem-central som sköter all kommunikation, heter logiskt nog Animus Heart och har en imponerande specifikation sett till den egna hårdvaran och stödet för olika typer av enheter.
Själva systemet, Animus Home är något som sköts via webb och app, eller som i normalfallet, av sig självt lokalt i nätverket. För det är nämligen en av fördelarna med Animus Heart – den jobbar självständigt utan behov av ständig internetuppkoppling. Men det kan även fjärrstyras.
Smart och kraftfull hårdvara med integritet
[AdsWithin]Hårdvaran i Animus Heart är väl tilltagen för att den ska orka dra runt ett större och mer avancerat system med god marginal och baseras på en fyrkärnig 1,2 GHz-processor. Men det riktigt intressanta är det breda stöd för tekniker och standarder som finns inbyggt från början.
Med WiFi, Bluetooth, Z-Wave, Zigbee och RF 433 MHz i hårdvaran finns goda förutsättningar att öppna upp för gränsöverskridande samverkan.
Multifunktionell för det mesta från de flesta
Listan på redan fungerande prylar är lång, men långt ifrån heltäckande. Animus använder sig av generella stöd vilket gör det möjligt att använda de allra flesta grundfunktioner samtidigt som utvecklare enkelt kan komplettera med stöd för mer specifika prylar och funktioner.
För dessa utvecklare har Animus gjort vad man kunnat för att underlätta och öppnat upp Animus Hearts innersta så att andra ska kunna anpassa sina lösningar efter det.
Öppen för andra tillverkare och utvecklare
Förutom att erbjuda insyn och verktyg har Animus även byggt en kunskapsdatabas där alla som vill kan ta del av så väl dokumentation som exempel och handledningar för hur det går till.
[AdsWithin]För oss som inte själva vill eller kan skapa egna appar eller API:er innebär detta att Animus åtminstone gett de som kan de bästa möjligheterna och att vi sannolikt kommer att kunna se ett starkt ökande antal integrationsmöjligheter när Animus etableras på marknaden.
I dagsläget hittar vi stöd för de flesta storheter som IKEA Trådfri och Philips Hue samt digitala assistenter som Google Home och Amazon Echo. Härutöver finns redan en mängd kända Z-Wave-produkter och ett antal kameror som AXIS nätverkskameror, Foscam C1 och några IP-kameror från Hikvision.
Animus i praktiken
Ser man till hur Animus Home ser ut och fungerar redan idag finns det mycket som pekar på att Animus har de bästa förutsättningarna att lyckas framöver. Men låt oss syna det lite närmare hur det faktiskt fungerar.
När man börjar installera Animus Heart är det en del i det lokala nätverket. Den som försöker nå och installera den utifrån hittar den inte trots att konto läggs upp i Animus molntjänst. Heart är helt enkelt skyddad från åtkomst utifrån som standard.
Via det lokala nätverket går det dock fint att logga in, lägga till enheter och göra inställningar. Och det är bland dessa inställningar man väljer att ge Heart åtkomst utifrån, om man vill.
Mycket som fungerar direkt
De Z-Wave-prylar vi lägger till installeras utan problem och i de flesta fall med full funktionalitet. Z-Wave-stödet omfattar förstås även Z-Wave Plus och Animus har även lyckats få med den senaste S2-säkerheten vilket man ännu så länge är ganska ensamma om.
433 MHz-prylar är också enkla att lägga till, men där väljer man mellan förslag som inte alltid är rätt. Vi lyckades installera Telldus/Prooves inne/ute-termometer men inte Clas Ohlsons motsvarighet.
När det kommer till belysning via Hue och Trådfri lyser Animus gärna upp allt det som är installerat via en Hue Bridge, medan IKEA:s egen Trådfri Gateway inte verkar lysa lika starkt. Animus Zigbee-stöd sköts genom Hue Bridge och därför hanteras IKEA:s Trådfri också den vägen.
Våra internetkameror som inte velat installera sig i något annat smart hem-system tidigare hittas och installeras, men vi lyckas inte få till bilden.
Vår digitala assistent Alexa hittas och integreras med ett musklick. Sedan tipsas vi om att vi kan låta Alexa styra Animus genom kommandot:
– Alexa, tell Heart to… och jo, det fungerar alldeles ypperligt, även att fråga om statusar och mätvärden med:
– Alexa, ask Heart if the alarm is on…
Det är dessutom en extra hjälp på distans, för Alexa är även en tjänst man kan ha med sig i mobilen oavsett var man är.
Övergripande automatiseringssystem
Animus Hearts system är mycket enkelt och överskådligt med flikar för startpanel, enheter, automatiseringar och röststyrning. På startpanelen får man övergripande info och kan lägga till valda enheter medan alla enheter visas på nästa panel – alla tillsammans eller rum för rum. Det är enkelt att tilldela och samla olika enheter rumsvis så att man kan hantera dem gruppvis.
Automatiseringspanelen är också mycket enkel och självförklarande, men ändå imponerande flexibel och mångsidig. Du bygger enkelt automatiseringar enligt principen när A eller B händer och C och/eller D är i ett visst tillstånd, då ska E, F och G ske. Exempelvis när en rörelsesensor aktiveras och en ljussensor rapporterar mörker, tänd lyset.
[AdsWithin]Det går även fint att tidsstyra händelser med en kalenderfunktion eller använda solens upp och nedgång för att aktivera händelser. Det saknas dock möjlighet att fördröja ett förlopp, som till exempel att tända en lampa vid rörelser och sedan släcka den efter 30 sekunder, ännu i alla fall.
För detta är något som kommer i en kommande uppdatering, enligt tillverkaren.
Sammanfattning
Animus Home är en spännande smart hem-lösning som andas en hel del nytänk och har en imponerande fräsch och innovativ approach i all sin självförklarande enkelhet. Samtidigt känns det att det är nytt, så vill du vara på den säkra sidan kanske det kan vara idé att invänta några programuppdateringar innan du går ”all in”. Men släpp det inte helt om du intresserar dig för smarta hem, för Animus Home har förutsättningarna att bli något stort.
För dig som vill vara med från början är det bara att slå till. Du kan även köra Animus system parallellt med ett annat och känna dig fram. Jag misstänker nämligen starkt att detta bara är början på en spännande resa….
Fakta
CPU: 1,2 GHz Quad-Core ARM
Minne:RAM: 1 GByte LPDDR2 (900 MHz), NAND: 16 GByte (en del är reserverat för systemet och återställning)
Kommunicerar via:Ethernet, Wifi, Bluetooth, ZigBee (via Hue-brygga), Zwave Plus och 433 MHz
Kommunicerar även med*:HomeKit, TP-Link, LIFX, INNR, IKEA Trådfri, Philips Hue och Sonos
Fysiska anslutningar:2x USB 2.0, 1x 100 Mbit/s Ethernet
Mått:120 x 120 x 25 mm (kan även vägghängas)
Pris:1 699 kr
Mer info: animushome.se
*Se även aktuell kompatibilitetslista på: animushome.se/sv-SE/partners
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 10, 2018.