Tredje generationen av Apples mediebox fixar uppspelning i full hd utan problem. Och den är fortfarande lika liten och läcker. När man öppnar paketet och ser innehållet är det inte utan att man undrar varför inte alla mediespelare är så här enkla och snygga. Och det slutar inte med det.
Ta bara det här med strömsladden. Apple TV har nätdelen inbyggd. Du slipper utanpåliggande transformator och behöver bara en tunn 230 volts kabel som sätts direkt i ett eluttag. Ingen fet nätadapter på mitten eller vid elkontakten.
Fjärren är lika enkel som elegant med sin runda pilknapp med ok i mitten, play och home. Tre funktioner som styr allt. Här finns definitivt en del att lära för övriga mediebox-tillverkare.
Lika enkelt är det med installationen. Välj språk, jodå svenska är med bland alternativen, invänta uppkoppling och godkänn eller avböj registrering hos Apple. Sedan är allt klart att använda. Vi kollar för säkerhets skull efter eventuella uppdateringar, men spelaren meddelar snabbt att senaste versionen redan är installerad.
För bra för att vara sant?
Det verkar nästan lite för enkelt och bra för att vara sant. Men det är faktiskt så enkelt och Apple TV går dessutom ovanligt snabbt att starta. Sedan är det bara att välja och vraka i Apple TV:s utbud.
I utgångsläget väljer man mellan filmer, datorer eller inställningar samt ett tiotal onlinetjänster som Youtube, Vimeo, trailrar och några amerikanska webbtevekanaler.
Filmer innebär ett ganska omfattande utbud av hyrfilmer som kostar upp till 49 kronor att hyra.
För den som redan har en iPhone och använder iTunes är resten rena söndagspromenaden. Det är bara att spela upp iTunes-innehållet strömmande till Apple TV från datorn eller telefonen via det delade hemnätverket.
Styrningen från en iPhone är riktigt elegant där Apple TV är ytterligare en uppspelningsenhet så att du kan välja var musiken ska spelas trådlöst utan att ens ha teven igång.
Det går även att spela upp musik och visa bilder trådlöst från en MAC via Airplay där Apple TV kan fungera som en extra bildskärm. Men som självständig mediespelare är Apple TV ganska begränsad.
Usel med eget material
Den som lagrar underhållningen på en näthårddisk eller i en Windows-dator utan iTunes står dock ganska frågande. Apple TV läser nämligen inte mediefiler självständigt från dessa enheter alls.
Med hjälp av DLNA-stöd går det att spela upp film och musik från en Android-telefon direkt till Apple TV, men det går inte att upprätta en direkt förbindelse mellan en nätdisk och Apple TV trots att nätdisken både kan agera iTunes-server och mediaserver med DLNA-stöd.
Och Apples eget medieprogram har också allvarliga begränsningar. Inte ens när man försöker lägga in eget filmmaterial i iTunes tillåts uppspelning. Faktum är att vi bara lyckades spela upp en av våra 20 testfilmer och det var den MOV-fil i full hd som kom direkt från kameran. Apple TV har visserligen videostöd för mpeg4 också, men bara i lägre upplösningar (upp till 640 x 480). Det verkar dock vara Apples regler snarare än tekniska begränsningar som styr vad som kan spelas upp.
Det sitter även en usb-ingång på Apple TV men den ä bara till för service och support, inte mediefilsuppspelning.
Slutsatser
[AdsWithin] Apple TV är riktigt snygg och läcker och kan vara ett smidigt och praktiskt sätt att spela upp musik i hemmabion eller för att ta del av Apples utbud av hyrfilmer och onlineinnehåll. Men för den som har ett eget utbud med underhållning finns det betydligt bättre lösningar utan Apples inbyggda begränsningar. Och det gäller faktiskt oavsett om du har en iPhone eller ej.
Detta är ett utdrag ur ett större jämförande test i Hemmabio nr 8, 2012.
Fotnot: Vi testar även Apple TV som trådlös videobrygga i artikeln Så här ser du play-tv på din teve som publiceras i sin helhet i Hemmabio nr 4, 2013.
Här hittar du mer om: play-tv
Här hittar du mer om: streaming
En kommentar till “Apple TV generation 3”