Möt Vic-tone records – Skandinaviens enda vinylpresseri

Calles vinylvägg med Calle framför främsta arbetsverktyget.
Calles vinylvägg med Calle framför främsta arbetsverktyget.

– Det är mitt största problem med det digitala idag – när kunderna skickar mastern som filer på en cd-skiva. Då kan inte mina graverare i Tyskland läsa dem, för de har bestämmelser som förbjuder dem att öppna filerna. Helst vill graverarna ha en vanlig audio-cd som master, men en annan som håller på med vinyl och analogt vill ju helst ha mastern på rullband. Det låter som regel bäst då, berättar Calle Victor som driver Vic-tone records – Skandinaviens enda vinylpresseri.

Calle Victor är inne på sitt femte år som vinylpressare och är relativt ensam om detta.

– Ja, sedan 2008 är det bara Vic-tone records som pressar vinylplattor i Sverige, Norge och Danmark. Söker du på vinylpresseri på nätet hittar du några fler alternativ, men det är faktiskt vi som pressar även åt dem, berättar Calle.

Vi befinner oss i presseriet som är inhyst i en större industrilokal i den lilla småländska orten Urshult någon mil utanför Tingsryd. Bakom Calle Victor står tre stora skivpressar på rad. I rummet jämte finns en stor ångpanna som förser pressarna med het ånga under högt tryck.

Det här är själva skivpressen där det smälta vinylgranulatet pressas mellan två matriser under högt tryck och blir till en vinylskiva.
Det här är själva skivpressen där det smälta vinylgranulatet pressas mellan två matriser under högt tryck och blir till en vinylskiva.

Skivpressarna, som är svensktillverkade och från 1970-talet, består av två 12-tummare för LP-skivor och en 7-tums för singlar. Fast det är bara den ena av 12-tummarna som är i drift ännu.

– Jag håller på att driftsätta den tredje pressen för att öka kapaciteten. Idag klarar vi 100 LP-skivor och 220 singlar i timmen, men med dubbla LP-pressar ska vi även klara 200 LP-skivor per timme, berättar Calle som har en bakgrund som maskinreparatör och själv renoverat pressarna.

Från hobby till heltid

Vic-tone records startade egentligen som ett hobbyprojekt. Calle är själv vinylnörd sedan barnsben, så när tillfället bjöds att ta över ett nedlagt skivpresseri slog han till direkt.

– I början körde jag bara på helgerna, men sedan blev det ett par tre dagar i veckan, och därefter heltid. Nu räcker tiden knappt till, det är därför jag ska köra igång ytterligare en press och anställa.

Vad krävs för att göra en vinylskiva?
– Det går oftast till så att kunden skickar en master till mig på rullband, en vanlig cd eller någon form av filer. Jag föredrar förstås rullband, nörd som jag är, men kunderna skickar ändå olika beroende på vad de har.

Så här ser pressmastrarna ut – 12-tum för LP-skivor och 7 tum för singlar.
Så här ser pressmastrarna ut – 12-tum för LP-skivor och 7 tum för singlar.

– Originalet skickar jag därefter till en graverare. Jag har två här i Sverige och en i Tyskland. Graveraren svarvar in spåren i en lackskiva med en gravyrmaskin som ser ut och fungerar som en gigantisk skivspelare.

Mer om hur det går till att göra en vinylskiva kan du se i filmen här intill.

Vill du veta mer om vilka kunderna är, vad det kostar att trycka upp en egen serie LP-skivor och Calles bästa tips och erfarenheter inom ljudområdet hittar du detta och mer därtill i det kommande numret av Hifi & Musik.

Annons:

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.