Det ligger nära till hands att jämföra Devolo Home Control med Telldus Tellstick och Nexa Bridge, både om man ser till pris och funktion. Men tyskarna har inte bara studerat och tagit avstamp i de svenska förebilderna utan även tillfört en del egna förbättringar och tillägg.
Devolos nya smarta hem-system Home Control är företagets första. Men det verkar som om man vet vad man gör. Devolo har tidigare visat sig vara duktiga på att förse hem och kontor med nätverksprodukter som powerline-adaptrar för nätverk via elnätet och smarta hem-prylar som övervakningskameror. Steget till att ta kontroll över hemmet är därför inte så stort.
En bra start
Precis som Telldus erbjuder Devolo ett enkelt och prisvärt startpaket innehållande en liten och smidig centralenhet, en strömbrytare och en dörrsensor. Men det är absolut inte de enklaste och billigaste prylarna man kan tänka sig. Strömbrytaren klarar 3 000 watt och innehåller även en energimätare medan dörrsensorn är begåvad med såväl termometer som ljusmätare.
Du kan dock inte göra något med enheterna förrän de lagts till i Home Control-systemet. Centralenheten, som sätts direkt i ett eluttag och nätansluts med en nätverkskabel, går egentligen inte heller att göra så mycket med förrän du installerat Devolos app eller webbtjänst och skaffat dig ett konto där.
Kräver webbtjänst eller app
Konto och app kostar förstås inget extra utan hör till startkitet. Men det är först efter att du gått igenom installationsfasen i appen eller webbtjänsten som du kan komma igång. Vi testade först med appen Devolo Home Control och guidades igenom att både uppdatera till senaste firmware och få igång systemet.
Det konto du skapar kan du även använda för att logga in via webbtjänsten och ni kan även vara flera som använder systemet samtidigt från olika enheter. App och webbtjänst ger egentligen tillgång till samma innehåll och möjligheter, men på lite olika sätt.
Personligen känns webbtjänsten enklare att förstå och använda, men det är nog en smaksak. Appen är ju gjord för att även fungera på telefonskärmar och gömmer därför undan och förenklar visningen, men allt bakomliggande finns där ändå några klick bort.
Z-Wave, Hue och http
Devolo Home Control jobbar med Z-Wave och deras egna sensorer och enheter använder Z-Wave för att kommunicera, men det finns även stöd för Philips Hue-lampor och möjlighet att kommunicera via webbadresser – http-enheter, som till exempel Amazon Alexa.
När man ska lägga till enheter har Devolo förberett väl med alla sina egna tillbehör så att det ska vara så enkelt som möjligt. Lägger du till dem via webbtjänsten visas till och med filmklipp med info om hur enheten installeras och används.
Andra tillverkares Z-Wave- och Hue-enheter kan förstås också läggas till, men sker då med ett mer normalt installationsförfarande och utan den information som redan finns om Devolos egna.
Egna unika tillbehör
Den som vill gå andra hållet och ansluta Devolos enheter till andra smarta hem-system får det svårare då Devolos enheter som regel saknar den knapp man installerar dem med, oftast via tre tryck. Och det är lite synd, för Devolo har ett oväntat intressant utbud av egna enheter som ofta kombinerar flera funktioner i samma enhet, som exempelvis rörelsedetektorn som även mäter temperatur och ljus.
Devolos larmsiren och fjärrkontroll/nyckel-FOB är ytterligare exempel på smarta Z-Wave-enheter som åtminstone jag gärna skulle vilja installera i mitt smarta hem, men som främst är avsedda för att användas med Devolos Home Control.
Här utöver har Devolo även en rörelsedetektor med flera integrerade funktioner, rumstermostat med termometer och display som visar temperatur, vattensensor och luftfuktighetsmätare förutom den dörrsensor som följer med i startkitet.
Tillsammans utgör dessa ett verkligt intressant alternativ till att både övervaka och styra ett smart hem och dessutom ge larmfunktion, åtminstone när de är anslutna till ett bra styrsystem.
Styrning med få begränsningar
[AdsWithin]Devolos styrsystem ger goda möjligheter att bygga händelser och scheman utifrån egna villkor och startsidan ger en fin överblick där man kan välja att se alla enheter övergripande eller få mer ingående information. Klickar man sig vidare når man till slut statistiken där händelser och mätningar loggas två dagar bakåt i tiden med automatik.
Enheterna kan även grupperas eller delas in rumsvis och hanteras gruppvis när man schemalägger tidsinställda händelser eller skapar egna händelser, eller regler som Devolo kallar det. Reglerna skapas enkelt genom att dra och släppa de ”lappar” eller widgets som finns för alla enheter och sensorer, meddelandefunktioner, scener och tidsstyrningar enligt devisen if this and/or this, then …
Den som använt Telldus webbtjänst Live känner snabbt igen sig i Devolos snarlika men ändå annorlunda hemkontrolltjänst med en ytterligare del där man kan skapa scener. Vitsen med att dela upp egna händelser i scener och regler kanske kan diskuteras, men för den som inte skapat händelser tidigare kan det nog vara tydligare och enklare att först skapa en scen som säger vad som ska ske och sedan använda den i ett regelverk för när och under vilka omständigheter scener ska utföras.
Devolos meddelandecentral
En annan viktig ingrediens i ett smart hem är att systemet ska kunna meddela dig och din familj om saker som sker i det smarta hemmet även när ni inte är där. När det gäller meddelandefunktioner kan det skilja stort mellan olika smarta hem-system, men Devolo verkar ha tagit saken på stort allvar och byggt in meddelandefunktionerna på ett ovanligt bra sätt så att du kan meddela vem du vill om valfria händelser.
[AdsWithin]Du kan till exempel välja att skicka e-post om saker som inte är så akuta, som till exempel att batterinivån håller på att bli låg i sensorer, vilket är en färdig funktion som finns inbyggt i systemet och lätt kan kopieras till egna händelser.
Du kan även skicka push-notiser till alla enheter som installerat appen och använder samma konto. Synnerligen praktiskt för att meddela eller varna för saker som till exempel för låga/höga temperaturer, rörelser när/där det inte ska befinna sig någon på platsen och liknande.
Det går dessutom att skicka SMS till valfri mobil. 15 SMS ingår, sedan får man köpa till fler om man vill använda det mer.
Slutsatser
Devolo Home Control är ett välkommet tillskott med en hel del nytänkande som vänder sig till den som vill skapa ett eget smart hem med enkla medel utan några påtagliga begränsningar. Och det är verkligen ovanligt enkelt och smidigt att använda även om det inte finns på svenska än.
Däremot tror jag det är ett misstag att inte följa standards fullt ut med tillbehören och på så sätt göra dem svårare att installera i andra system. För vad händer den dag du hittar ett ännu bättre styrsystem och vill flytta med dig dina Devolo-sensorer och enheter? Eller om webbtjänsten läggs ner?
Fakta Devolo Home Control
Smart hemövervakningssystem med möjlighet till larmfunktion
Nätverksstöd: Ethernet, Z-Wave/Z-Wave Plus, Philips Hue, HTTP
Räckvidd: upp till 30 meter
Strömförbrukning: 1 watt (sätts i eluttag)
Mått centralenhet: 100 x 60 x 28 mm
Pris (startkit): 2 200 kr
Extra enheter: från 400 kr
Mer info: Devolo
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 8, 2017.