Strong 1700 Mbit/s Connection Kit för tuffare förbindelser och längre avstånd

1 700 Mbit/s – trådlöst! Wifi-tekniken har vidareutvecklas i nya steg och med Strongs snabba Connection Kit kan du i många fall slippa nätverkskabeln helt. Men var går gränsen och hur snabbt går det i de yttre gränsområdena? Och går det verkligen att använda en kapacitet på 1,7 Gbit/s?

Strong 1700 Mbit/s Connection Kit Duo är ett smart paket med två enheter för nätverksöverföring som kan ersätta en nätverkskabel med riktigt snabb, trådlös överföring mellan enheterna.
Strong 1700 Mbit/s Connection Kit Duo är ett smart paket med två enheter för nätverksöverföring som kan ersätta en nätverkskabel med riktigt snabb, trådlös överföring mellan enheterna.

Det är skillnad på wifi och wifi. Snabbt eller långsamt, med längre eller kortare räckvidd. Men det är också skillnad på routrarna, de som sörjer för det snabba, trådlösa nätverket. Det är här du hittar möjligheterna att använda wifi-tekniken på det sätt som passar dig och dina förhållanden bäst.

Det traditionella sättet med en centralt placerad wifi-router är förstås fortfarande aktuell och lite av en bastjänst, men man kan göra så mycket mer, bara man har några fler. Routrar, eller accesspunkter alltså.

För snabbast möjliga wifi på kortare avstånd som i lägenheter och mindre villor är meshande routrar, som alltså samverkar med varandra, sannolikt det mest effektiva sättet att slippa dra nätverkskabel. Se tidigare test i Hemmabiotidningen nr 6, 2017. Men när det gäller lite längre avstånd har vi hittat en lösning som fungerar ännu bättre.

En brygga eller luftbro

Ska du förse en extra byggnad eller olika ändar av ett större hus med trådlöst eller trådbundet nätverk kan en trådlös förlängare, en wifi-extender, vara ett bättre alternativ.

Två 1 Gbit/s Ethernet-anslutningar ger möjlighet till riktigt snabba anslutningar i båda ändar av den snabba, trådlösa bryggan.
Två 1 Gbit/s Ethernet-anslutningar ger möjlighet till riktigt snabba anslutningar i båda ändar av den snabba, trådlösa bryggan.

En trådlös förlängare använder wifi-teknik för att knyta samman två eller flera accesspunkter med varandra som i sin tur kan förse enheter som är för långt från nätverket för att kunna ta del av det på egen hand.

Strongs 1700 Mbit/s Connection Kit är precis detta – två enheter som skapar en trådlös brygga. Du ansluter den ena till ditt nätverk via kabel så sänder den vidare till den andra enheten så att du kan ansluta till nätverket via den på lite längre håll.

Så hur långt räcker den trådlösa bron? Förvånansvärt långt och med imponerande hög prestanda, enligt våra mätningar!

En digital motorväg hela vägen ut till yttre byggnaden

För att göra mätvärdena jämförbara med de tidigare testade meshande routrarna har vi använt samma tester och mätpunkter som vid det förra testet, det vill säga filöverföringar med stora filmfiler på sju olika mätplatser i en fastighet med tre olika byggnader. Fem mätpunkter finns i huvudbyggnaden och en mätning var i de två friliggande byggnaderna på 25 respektive 50 meters avstånd från huvudbyggnaden.

En avgörande skillnad är dock att vi flyttat med oss den mottagande accesspunkten och använt nätverkskabel sista biten till mätdatorn så att den trådlösa trafiken bara gått mellan de två accesspunkterna. Och resultatet är imponerande!

Uppmätta prestandavärden vid olika mätplatser med filkopiering av stora filmfiler från NAS i nätverket. De två översta värdena (Wifi) avser trådlös anslutning till accesspunkterna. Resterande är mätningar där datorn är kabelansluten till en av accesspunkterna.
Uppmätta prestandavärden vid olika mätplatser med filkopiering av stora filmfiler från NAS i nätverket. De två översta värdena (Wifi) avser trådlös anslutning till accesspunkterna. Resterande är mätningar där datorn är kabelansluten till en av accesspunkterna.

På korta avstånd går det föga förvånande lika snabbt som med de meshande routrarna. Men när avståndet mellan de två accesspunkterna ökar och på de platser där de meshande routrarna växlade ner till tvåsiffriga hastigheter lyckas Strongs 1700 Mbit/s Connection Kit upprätthålla tresiffrig prestanda. Inte ens när förhållandena blir riktigt tuffa, som i friliggande byggnader på 25 och 50 meters avstånd tappar anslutningskitet nämnvärt. Däremot ser vi att enheterna själva tar tid på sig att koppla upp och ibland varnar för dålig signalstyrka när de befinner sig 50 meter ifrån varandra. Men vi mäter alltså fortfarande tresiffriga hastigheter.

Fler användningsområden

Till skillnad från många enklare wifi-extendrar bjuder Strong 1700 Mbit/s Connection Kit på en hel del ytterligare funktionalitet. Förutom de två Ethernet-kontakterna på varje enhet som kan användas för att trådansluta ytterligare enheter, kan de även bjuda på lokala wifi-nät med roaming-funktion. Det vill säga att trådlöst anslutna enheter kan förflytta sig mellan de två enheternas wifi-nät sömlöst utan att förbindelsen bryts, precis som i de meshande nätverken.

Strong 1700 Mbit/s Connection Kit har ett gemensamt webbgränssnitt där du kan logga in och göra inställningar av wifi-nätverk, setup av accesspunkter och välja hur de ska vara ihopkopplade – som extenders och/eller mesh.
Strong 1700 Mbit/s Connection Kit har ett gemensamt webbgränssnitt där du kan logga in och göra inställningar av wifi-nätverk, setup av accesspunkter och välja hur de ska vara ihopkopplade – som extenders och/eller mesh.

Faktum är att man även kan addera ytterligare accesspunkter och förlänga räckvidden ytterligare, eller välja att koppla dem i mesh-nätverk. Det är inställningar och val man gör via ett webbgränssnitt.

Wifi på 5 GHz

[AdsWithin]För att upprätthålla högsta möjliga prestanda har Strong övergett den långsammare 2,4 GHz-tekniken och levererar trådlöst via 802.11n/ac enbart via 5 GHz. När vi testar och mäter prestandan genom brygga och wifi får vi dock lite annorlunda mätvärden som är mer i stil med de meshande routrarna.

På kortare avstånd med bra täckning till den nätverksanslutna (sändande) enheten är prestandan mycket hög, men ute i de friliggande byggnaderna sjunker prestandan betänkligt när filerna först ska passera den trådlösa bryggan och sedan sändas ut trådlöst av den mottagande enheten. Men det är alltså jämfört med den prestanda vi får via enheternas kabelanslutning. Jämfört med de meshande routrarna är den trådlösa prestandan helt i linje med dessa, och det måste ses som ett mycket bra betyg.

Så nås 1,7 Gbit/s

[AdsWithin]Vi har fått frågan varför vi inte når mer än 300 – 400 Mbit/s i dessa snabba system som åtminstone i teorin ska klara fyrsiffriga tal. Svaret är helt enkelt att det krävs flera parallella strömmar för att kunna utnyttja dessa höga hastigheter och att det både är svårt att mäta tillförlitligt och att mata en accesspunkt med så snabb trafik.

Maxprestandan är dessutom något som uppnås internt mellan enheterna, knappast ut ur den bortre enheten. Det går ju inte att mata den sändande enheten med mer än 1 Gbit/s per Ethernet-kontakt. Men den höga interna kapaciteten kan vara bra att ha om man är flera som exempelvis strömmar film parallellt.

Slutsatser

På kartongen står det 120 m2 garanterat och redo att strömma UHD-film. Vi har lyckats täcka en 140 m2 byggnad plus en 100 m2 byggnad ytterligare som dessutom ligger 50 meter bort. Så länge vi håller oss till accesspunkternas kabelanslutningar är dessutom prestandan tillräcklig för att strömma åtskilliga UHD-filmer parallellt!

Som wifi extender är Strongs 1700 Mbit/s Connection Kit verkligen suverän. Vill du ha en snabb förbindelse till hemmabion utan att behöva dra nätverkskabel levererar denna lösning långt mer än vad som krävs för att strömma UHD-film i högsta kvalitet. Och detta gäller även när du börjar nå den yttre gränsen för räckvidden.

Att Strongs Connection Kit även ger ett eget wifi-nät i sitt närområde är förstås ytterligare en fördel som gör att du även kan sköta ditt smarta hem med telefon och padda från hemmabiogrottan utan ytterligare enheter.

Fakta

Strong 1700 Mbit/s Connection Kit Duo – en trådlös brygga med riktigt vassa wifi-egenskaper

Wifi-teknik: 5 GHz 802.11n/ac
Antenner: 5 GHz 4×4 MIMO
Anslutningar: 2x 1 Gbit/s
WPS-knappar: Individuell på varje enhet
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Gästnätverk: nej
Användargränssnitt: webb
Strömförbrukning: 3,5 – 12 watt
Mått: 109 x 90 x 40 mm
Pris (Duo-kit): 1 800 kr
Mer info: Strong om sitt Connection Kit Duo

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 8, 2017.

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.