IKEA Trådfri – något att växa med!

Valfri färg på lampan – trådlöst och för en spottstyvel!
Valfri färg på lampan – trådlöst och för en spottstyvel!

När IKEA först lanserade sina trådlöst styrda LED-lampor var det en enkel och billig lösning som bara kunde styras med IKEA:s speciellt avsedda fjärrkontroller. En återvändsgränd i smarta hem-sammanhang. Men så är det inte längre.

Nu finns fler spännande och prisvärda kit som det går att växa vidare med, och externa lösningar för att koppla Trådfri vidare. Så här fungerar det:

Trådfri är IKEA:s relativt nya och växande sortiment med LED-belysning som kan styras trådlöst. Lamporna är lite dyrare än vanliga LED-lampor, men betydligt mycket billigare än konkurrenternas trådlösa. Med priser från under hundralappen per lampa kan IKEA:s passera som vilken LED-lampa som helst och användas i de flesta armaturer.

De finns med alla vanliga socklar (E27, E14 och GU10) och ger riktigt bra ljusutbyte med hög energieffektivitet. Enklaste och billigaste LED-lampan levererar 1000 lumen, men förbrukar bara 12,5 watt och kan dessutom dimmas – trådlöst.

Vit, med vitbalanser eller med regnbågens färger

Det finns även lampor som kan återge olika färgtemperaturer – varm (2 200 K), varmvit (2 700 K) och kallvit (4 000 K) – och lampor som kan växla mellan olika färger i färgskalan. Men för att kunna dimma och ändra färg krävs någon form av styrning.

Styr med fjärrkontroll

Fjärrkontrollen kan både styra grad av dimning och val av färg.
Fjärrkontrollen kan både styra grad av dimning och val av färg.

Köp till IKEA:s Trådfri fjärrkontroll (149 kr) så kan du styra upp till tio lampor trådlöst. Det finns även färdiga kit att köpa med lampa och fjärrkontroll som är parade och färdiga att använda tillsammans direkt ur kartong. Men du kan naturligtvis köpa till och para ihop fjärrkontrollen med fler lampor som då styrs parallellt. Parningsförfarandet är mycket enkelt.

Styr med en rörelsesensor

Rörelsesensorn säljs i kit med en lampa och kommer parad och klar. Perfekt för att styra en neddimmad nattlampa.
Rörelsesensorn säljs i kit med en lampa och kommer parad och klar. Perfekt för att styra en neddimmad nattlampa.

En annan intressant styrmöjlighet är IKEA Trådfri rörelsesensor som också säljs parad och klar i kit med lämplig lampa för en summa som ofta understiger många enkla traditionella rörelsestyrda lampor. Rörelsesensorn drivs av två knappcells-batterier och klarar upp till två års användning, enligt IKEA.

Även funktionsmässigt är den gjord för att klara självständig användning med inställbar tid för belysning samt dag och natt-inställning med avkänning av dagsljus. Du kan dessutom ansluta upp till tio lampor som styrs av rörelsesensorn, men räckvidden anges till 10 meter så det kanske inte är lika intressant som med fjärrkontrollen. Eller gatewayen!

En gateway tar kontrollen vidare till en app

IKEA Trådfri gateway är en ganska enkel styrningsenhet som inte klarar lampor direkt, men som kan ge tidsinställningar och appstyrning via andra enheter som fjärrkontrollen och rörelsesensorn.
IKEA Trådfri gateway är en ganska enkel styrningsenhet som inte klarar lampor direkt, men som kan ge tidsinställningar och appstyrning via andra enheter som fjärrkontrollen och rörelsesensorn.

Med tanke på priset – 299 kr, torde det inte var mycket att bråka om, men IKEA:s Trådfri gateway är inte riktigt jämförbar med de smarta hem-system vi tittat på tidigare.

På känt IKEA-maner visar instruktionshäftet hur enheten skruvas upp på väggen och hur de två kablarna ansluts och rullas upp inuti enheten för att inte vara i vägen. Resten får du ta reda på i appen.

Det mesta av Gatewayens insida är ledig plats för att rulla upp kabel.
Det mesta av Gatewayens insida är ledig plats för att rulla upp kabel.

Men så svårt är det ändå inte. En nätanslutning och en Ethernet-anslutning är vad som krävs.

Möjliga inställningar får man dock leta efter och den tekniska beskrivningen som hänvisar till appen, berättar egentligen bara en sak som är väsentlig att känna till:

”Du kan inte addera ljuskällor direkt till din gateway. En styrenhet TRÅDFRI krävs för att addera dem.”

Du måste alltså ha en fjärrkontroll eller rörelsesensor också för att kunna styra Trådfri-lampor via gatewayen.

I appen Trådfri (finns för Android och iOS) bjuds på fler möjligheter som att tidsstyra, gruppera och manuellt styra de lampor som är anslutna via fjärrkontroll eller rörelsesensor.

Visst känner du igen IKEA:s instruktioner även i appen?
Visst känner du igen IKEA:s instruktioner även i appen?

Appen ger utförliga instruktioner för hur enheterna ska paras ihop, det vill säga med fjärrkontrollen och rörelsesensorn, genom att hålla dem intill och trycka på en knapp. Sedan kan lamporna styras både av enheterna och av gatewayen via dess app.

Med hjälp av appen kan de vitbalanskontrollerade LED-lamporna även ges olika stämningar som är en kombination av olika dimningsgrader och olika varmt ljus medan RGB-LED-lampor kan styras i ett 20-tal olika nyanser. Du kan även bygga egna stämningar och använda dessa för olika timerinställningar och händelser.

Med appen går det även att välja färger och bygga egna stämningar baserat på färg och dimning.
Med appen går det även att välja färger och bygga egna stämningar baserat på färg och dimning.

Att använda i praktiken

De färdigparade kiten är suveränt enkla att komma igång med och använda. Fjärrkontrollen är självförklarande och det är busenkelt att lägga till fler ljuskällor. Du kan ansluta flera lampor till en styrenhet, men du kan inte låta låta samma lampa tändas av rörelsesensor och fjärrkontroll.

Räckvidden på angivna tio meter verkar vara väl försiktig och vi lyckas överträffa den ganska lätt. Med fräscha batterier når vi det dubbla genom träväggar. Det är kanske inte tillräckligt för att styra ett helt hus, men gott och väl intilliggande rum och delar av ett helt hus. Utomhus kan förstås räckvidden begränsa möjligheterna att styra fler lampor med en rörelsesensor. Men rörelsesensorerna är billiga och funktionen blir ju bara bättre om man använder olika rörelsesensorer på olika platser.

Appen och gatewayen tillför möjlighet att tidsstyra och fjärrstyra ljuskällor gruppvis via deras gemensamma styrenheter, det vill säga fjärrkontroller och rörelsesensorer. Sedan kan man inte göra så mycket mer. Än i alla fall.

Tidsstyrningar är kanske främsta anledning att skaffa en gateway, åtminstone tills du kan styra IKEA Trådfri direkt i ditt smarta hem.
Tidsstyrningar är kanske främsta anledning att skaffa en gateway, åtminstone tills du kan styra IKEA Trådfri direkt i ditt smarta hem.

Slutsatser

IKEA:s tanke att börja med en lampa och bygga vidare med fler lampor, billiga fjärrkontroller och rörelseavkännare, för att sedan ta kontrollen över helheten med en gateway som kan styras via en app, är ingen dålig plan för att göra de flesta hem runt om i världen lite smartare. Trådfri är busenkelt att komma igång med och ännu enklare att använda. Sannolikt är Trådfri även tillräckligt smart för det stora flertalet.

För oss nördar som kryper till kojs när smarta hemmet säger att det är läggdags kan nog Trådfri vara lite väl enkelt som självständigt system. Men när våra smarta hem klarar att ta kontrollen över Trådfri blir IKEA:s lösning ett ovanligt prisvärt och praktiskt komplement som kan mer än man först kan tro.

Smartare hemstyrningsprodukter som Athom Homey (test kommer) som även klarar att styra Trådfri-produkter är på väg, så ett hett tips är därför att vänta med Trådfri gatewayen.

Men börja gärna med ett Trådfri set för dimning bestående av en fjärrkontroll och en LED-lampa med justerbar färgtemperatur för 299 kr. Eller lägga till en 50-lapp och få ett kit med en RGB-lampa som klarar 20-talet färger. Fjärren klarar både dimning och färgjustering utan hjälp av Trådfri gateway.

Fakta IKEA Trådfri

LED-lampor som kan styras trådlöst via olika styrenheter.

Kommunicerar via: Zigbee (som används även av Philips Hue)

LED-lampor: Vita, färgbalanserade eller färgåtergivande på upp till 1 000 lumen med E27, E14 eller GU10-sockel samt ljuspaneler för väggmontage

Styrenheter: Fjärrkontroll, dimmer, rörelsesensor, gateway med app

Kitpriser: Dimmer och lampa från 179 kr. Gateway, fjärrkontroll och dubbla lampor: 749 kr

Mer info: IKEA

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.