Egentligen är det ju alldeles lysande – en trådlös teknik som gör det möjligt att spela upp innehållet från en smartphone eller surfplatta till en tv – skärmdelning alltså. Och det finns redan inbyggt i nyare Android-telefoner, Windows 8.1 och flertalet tv-apparater! Redo att användas för film, spel, musik och webbinnehåll, eller bara för att visa mobilbilder på en lite större skärm.
Tekniken heter Miracast och har funnits i några år nu, men man kan väl knappast säga att den lämnat några djupare spår. Ändå är den inte svårt att använda. Funktionen kan i många fall vara väl så bra, ibland till och med bättre, än Apple-världens Airplay. Miracast är dessutom en öppen standard utan inlåsningar, så vad är haken?
Dess fördel även en nackdel
Vi har testat Miracast-tekniken tidigare här, och sett att den fungerar bra till all form av underhållning, men också kunnat konstatera att dess största fördel även kan vara en nackdel.
Fördelen med att ha tekniken inbyggd i telefonen är förstås uppenbar, men just det här att teven är mottagare kan ställa till det. Visst är det bra för stillbilder och videoklipp, men att spela musik till teven är kanske inte lika kul. Och hur gör man om man vill visa film från mobilen på en projektor?
Tre generationer av bästa lösningen
[AdsWithin] Lösningen på dessa problem är en extern Miracast-adapter. Då får du både möjlighet att koppla in den till teveapparater utan Miracast-stöd och kan dessutom skärmdela mobil underhållning med bildskärmar, projektorer, receivrar eller hela hemmabioanläggningar!
Men nöj dig inte med första bästa Miracast-dongel – det skiljer stort mellan olika modeller och generationer.
Här är en jämförelse av tre olika externa lösningar från tre olika generationer av tekniken, som även visar hur väl skärmdelningstekniken utvecklats och vad den faktiskt kan erbjuda idag.
MeeBoss M200 av 1:a generationen
När den första hypen lagt sig var MeeBoss M200 en av de vanligare och bättre externa Miracast-adaptrarna som kunde servera vilken teve som helst skärmdelning via hdmi. Det här var under 2013-2014 och då kostade MeeBoss M200 strax under en femhundring.
För detta fick man en enhet som klarar att spela upp det mesta i upp till full hd – 1080p, 60 fps på en valfri enhet via hdmi. Det är dock den sändande enheten som avgör vilken kvalitet som sänds.
I paketet följer adapter, hdmi-kabel, ett kardborrefäste så man skulle kunna fästa adaptern på baksidan av teven och en enkel fjärrkontroll. Adaptern är en liten fyrkantig låda med två usb-anslutningar förutom hdmi-utgången – en microusb för strömförsörjning och en vanlig för anslutning av usb-minnen. M200 är nämligen även en enkel mediespelare!
Kräver tv och fjärr
Det var relativt lätt att komma igång med M200 – hitta rätt hdmi-kanal på teven så sköts resten från menyn med fjärrkontrollen. För att skärmdelningsfunktionen ska fungera måste wifi-anslutningen kopplas och det görs också med fjärrkontrollen och ett inbyggt skärmtangentbord under inställningarna.
När inställningarna är gjorda och du ska använda skärmdelningen måste du först starta tjänsten i M200, därefter ansluter du den sändande enheten via ditt wifi-nätverk. När de parkopplats är skärmdelningen igång och allt du visar på telefonens skärm visas även på teven eller den enhet du anslutit M200 till.
Bökig anslutning
[AdsWithin] Förfarandet gör det förstås lite bökigt om du ansluter adaptern till en receiver och vill spela musik den vägen, du måste ha en teve igång för att se vad du gör under anslutningsförfarandet, men sedan sköter det sig på egen hand.
Ett annat dilemma med att fästa M200 på baksidan av teven är kontakten med omvärlden. För även om wifi-täckningen är god måste ju även fjärrkontrollen kunna nå enheten med ir-ljus.
Mediespelare som fuskar
Den inbyggda mediespelaren är av synnerligen enkelt snitt och klarar att spela upp de vanligare mediefilerna för film, musik och stillbilder från ett anslutet usb-minne, men har ingen möjlighet att läsa in innehåll från det lokala nätverket eller att ta del av onlineinnehåll eller play-tjänster. Den fixar dock full hd-filmer från direktanslutet usb-minne, men det syns att den fuskar en hel del för bilden blir ganska pixlig. Stillbilder och musik spelas dock upp riktigt bra utan påtagligt fusk.
Beroende av uppdateringar
MeeBoss M200 kan uppdateras via nätet och det finns fortfarande appar för M200, både för Android och iOS, när Miracast-stödet inte finns inbyggt. MeeBoss erbjuder till och med en molnlagringstjänst, men idag när spelaren inte längre säljs, är det svårare att hitta väl fungerande appar och uppdateringar. Det verkar även som om Miracast-standarden uppdaterats ytterligare i nyare Android med resultat att de inte längre fungerar direkt mot M200.
DLNA och Airplay också
När du använder en DLNA- eller Airplay-strömmande enhet som en iPhone kommer du att upptäcka att M200 finns tillgänglig där också. Meevideo heter den. Om du använder den som mottagare via DLNA eller Airplay behöver du inte ens använda fjärrkontrollen. Men att den syns och kan nås är tyvärr inte detsamma som att det alltid fungerar. Så om du skulle få tag i en MeeBoss M200 idag kan du gärna le lite igenkännande åt denna spännande lilla manick, men köp den inte, för det finns andra och nyare enheter som kan så mycket mer.
Fakta
MeeBoss M200 – Miracast-dongel av första generationen
Processor: MediaTek 8633 ARM11
Wifi-versioner: 802.11b/g/n
Hdmi-version: 1.4
Mediespelare: ja
DLNA-stöd: ja
Airplay-stöd: ja
Mått: 83 x 50 x 12 mm
Vikt: 40 gram
Mer info: http://www.meeboss.com/en/products-m2.html
TO21 RTSD5000 från generation 2
Under 2014 kom ett nytt spännande försök att erövra skärmdelningstekniken i hemmen från TO21. Det rör sig fortfarande om en extern Miracast-dongel, men med en hel del förbättrade funktioner och möjligheter jämfört med första generationens Miracast-donglar.
Less is moore
Det första man slås av är att fjärrkontrollen och den extra usb-porten försvunnit. Å andra sidan har TO21 RTSD5000 en WPS-knapp för att underlätta Wifi-anslutningar och som även används för att göra olika inställningar. Men det behövs knappast, för RTSD5000 fungerar utan vare sig inställningar eller fjärrkontroll. Du behöver inte ens ställa in ett wifi-lösenord för att skärmdela med andra generationens Miracast.
Självkonfigurerande med direktkontakt
Så fort RTSD5000 är igång är den redo för Miracast. Allt som krävs är att mobilen letar efter den så upprättar de en egen trådlös direktanslutning jämte ditt wifi-nät där de pratar direkt till varandra. På så sätt tappar man inte en massa prestanda på att skicka dubbla wifi-signaler via en router och det gör även att bilden blir mycket bättre, framförallt när det gäller video.
Det fungerar faktiskt riktigt bra
Till skillnad från MeeBoss M200 fungerar RTSD5000 faktiskt som det är tänkt och spelar upp video utan synbara försämringar direkt från en telefon. Ska man klaga på något är det lite olika färgtemperatur på innehållet när det visas via Miracast, och att ljudet inte riktigt synkar fullt ut med bilden. Men det fungerar, så du kan verkligen strömma och titta på play-tv och riktiga hd-filmer från en Android-telefon utan några som helst inställningar eller appinstallationer!
Direkt trafik för bästa prestanda
Ska du bara använda RTSD5000 för att strömma innehåll och underhållning från en Android-telefon behöver du inte göra mer. Faktum är att skärmdelningsfunktionen som görs direkt mellan telefon och dongel egentligen är det bästa och säkraste sättet att slippa störningar.
Även DLNA-stöd efter inställning
Du kan dock välja att lägga till ditt lokala wifi-nät via WPS-knappen och därefter är RTSD5000 även en DLNA-uppspelningsenhet i ditt nätverk – ständigt redo att spela film, musik eller att visa bilder i din hemmabio. Har din router ingen WPS-knapp går det även att ansluta trådlöst via en dator och göra inställningarna därifrån.
[AdsWithin] När inställningarna av wifi-nätverk är gjorda och DLNA-stödet är igång fungerar RTSD5000 som en DLNA-uppspelningsenhet dit du kan strömma all typ av underhållning från de flesta enheter med DLNA-stöd. Och du behöver knappast vara orolig för att Miracast-funktionen blir mindre effektiv, för även om du aktiverar DLNA-stödet kan du fortfarande köra skärmdelning via Miracast i det separata ad hoc-läget som inte går via routern tillsammans med all annan wifi-trafik.
Lättanvänd och snabb – kan det bli bättre?
För den som vill åt Miracast-funktionen finns det inte mycket att säga – RTSD5000 gör jobbet riktigt bra. Skulle du stöta på en sådan idag kan den vara ett klipp, för den säljs dessvärre inte längre. Men det beror till stor del på att den tillhör generation två och att vi nu nått generation tre av Miracast-donglarna.
Fakta
TO21 RTSD5000 – Miracast-dongel av andra generationen
Processor: CNW6611L-600BG429
Wifi-versioner: 802.11n
Hdmi-version: 1.3
Mediespelare: nej
DLNA-stöd: ja
Airplay-stöd: nej
Mått: 72 x 57 x 15 mm
Vikt: 50 gram
Mer info: http://eng.to21.co.kr/comunityeqp/default.asp?menu=comunityeqp&submenu=1
GGMM V-Linker HM100 med det senaste i generation 3
V-Linker HM100 är en alldeles ny multidongel från GGMM som är mindre, snabbare och smartare på de flesta vis. Men den är faktiskt inte lika enkel att komma igång med som andra generationens donglar. Anledningen är att det finns fler möjligheter och det handlar om inställningar som görs en gång. Och du får god hjälp – första gången du kopplar in den blir startsidan en bild på teven med information som QR-koder till appar för Android och iOS.
Kräver viss igångsättning
GGMM:s V-Linker har ingen fjärrkontroll eller knappar utan bygger på att inställningar och även användning till viss del sköts med en programvara. Det är denna programvara startbildens QR-koder leder till. Programmet/appen EZCast finns för iPhone, Android, Windows Phone, Windows PC och Mac OS och med EZCast installerad kan du göra det mesta från valfri plattform oavsett trådlös överföringsteknik.
Triple play för alla plattformar
Med EZCast är det enkelt att konfigurera V-Linker, till och med på svenska, och du kan välja om du vill köra V-Linker med direktkoppling för snabbast möjliga skärmdelning via Miracast eller via ett befintligt wifi-nätverk och få tillgång till automatiska uppdateringar, Airplay- och DLNA-uppspelning.
Jodå, GGMM:s V-Linker tripplar funktionerna och gör det riktigt bra – Airplay-uppspelning direkt från Apple-enheter, DLNA-uppspelning från pc-världen och Miracast-skärmdelning från Android. Skärmdelar du via programmet eller appen EZCast kan du dessutom strömma plattformsoberoende oavsett vilken enhet du använder.
Med extern antenn
[AdsWithin] Ditt trådlösa nätverk är den trånga sektorn i dessa sammanhang då mycket annan trafik ska passera samtidigt som skärmdelningstrafik genom routern innebär att den strömmas två gånger i samma nätverk. V-Linker gör dock vad den kan för att hjälpa till genom att ha antennen på en kabel jämte usb-matningen. Det underlättar inte minst när du kopplar in den på baksidan av en receiver.
En annan möjlighet som kanske främst gäller DLNA-prestandan, är dess inställning för att välja vilken upplösning som ska användas. Tittar du på play-tv strömmande kan det ju vara onödigt att jobba med detta i full hd när materialet ändå inte är så högupplöst.
Har du ändå problem med kapaciteten eller att bilden fryser är det enkelt att ställa om V-Linker till Ad Hoc-läge. Du gör inställningen i EZCast och kan sedan skärmdela allt du kan visa på skärmen utan andra störmoment från wifi-nätverket.
Högaktuell och multikulturell
Till skillnad från de två tidigare modellerna finns verkligen GGMM:s V-Linker att köpa idag samtidigt som uppdateringar och appar är purfärska. V-Linker är dessutom en betydligt mer flexibel pryl än man först kan ana. Förutom skärmdelning från en smartphone med Android går det ju att spela upp valfritt material trådlöst till en teve eller hemmabio från såväl datorn som surfplattan eller telefonen, och det oavsett om det står äpple, robot eller fönster på enheten.
Priset för alla möjligheter är att V-Linker blivit ganska komplex. Men du kan ju även välja vad du vill använda och strunta i resten. Då är det bara att koppla V-Linkern till hemmabion och skärmdela ad hoc med Android-enheten. Eller hämta EZCast till i-prylen och göra likadant där.
Fakta
GGMM V-Linker HM100 – Miracast-dongel av tredje generationen
Processor: 600 MHz MIPS
Wifi-versioner: 802.11b/g/n
Hdmi-version: 1.2A
Mediespelare: nej
DLNA-stöd: ja
Airplay-stöd: ja
Mått: 81 x 33 x 10 mm
Vikt: 20 gram
Pris: 395 kronor
Mer info: http://www.miracast.se/miracast-adapter-v-linker.html
Slutsatser
Egentligen är det konstigt att inte Miracast slagit mer, för det är suveränt enkelt att använda. Och det är ju synnerligen praktiskt att kunna visa bilder och egna filmklipp direkt från mobilen på tevens stora skärm. Men nöj dig inte med den Miracast-funktion som kanske finns i teven, för en extern dongel kan ge så mycket mer.
Här är våra erfarenheter baserade på tidigare erfarenheter och tester:
- En extern enhet ger flexiblare inkopplingsmöjligheter.
- Dongeln bör starta i mottagarläge så man slipper göra inställningar för att använda den.
- Ad Hoc-läge är önskvärt för prestandans skull.
- Stöd för Airplay och DLNA kan vara önskvärt i en blandad miljö med datorer, i-prylar och Android. Men de kan också vara onödiga. För du kan redan göra dessa saker med Miracast-funktionen och en Android-enhet.
Ytterligare ett aber med tekniken finns på sändarsidan.
Fördelen med att ha Miracast inbyggd i mobilen från början är det väl inte så mycket att säga om.
Inte heller det faktum att det är den sändande enheten som gör det största arbetet och styr vilken kvalitet som kan spelas upp.
Men när man sätter ihop detta och strömmar det via wifi från en mobiltelefon tär det ganska hårt på mobilens batteri.
Ett Youtube-klipp, ett par stillbilder eller några låtar gör kanske inte så mycket, men strömmar du en Spotify-lista eller skärmdelar en tv-seriekväll blir det antagligen mobilens batteri som avgör när det blir läggdags.
Med Miracast-stödet inbyggt: Miracast (skärmdelning på svenska) finns inbyggt i Android från version 4.2 och Windows 8.1, men kan också läggas till andra enheter och äldre versioner utan eget stöd via appar som exempelvis EZCast.
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nummer 7 2015.
Hej
Är imopnerad av dina tekniska presentationer av ex Miracast nr 7 Hemmabiotidningen 2015, Tack