Snabba WiFi kan många gånger ersätta trådbundna nätverksförbindelser. När det gäller de lite mer svårtillgängliga ställena som hemmabion i garaget eller källaren går det som regel att nå långt trådlöst med hjälp av riktad eller meshande trafik. Men när det finns hinder i vägen, som tjocka cementväggar, blir det värre. Då kanske Devolos nya, spännande lösning kan vara ett bra alternativ!
Den springande punkten är ju egentligen kabeln. Med en bra kabel är prestandan inga problem nästan oavsett avstånd. Problemet är istället kabeldragningen i sig. Om man inte kan använda befintliga kablar förstås.
Nätverk via elnätet med suveräna möjligheter
Du har kanske hört talas om Devolos elnätsmodem tidigare? Powerline kallar de överföringen som använder elledningarna i ditt befintliga elnät och principen är enkel.
[AdsWithin]En adapter med kabelanslutning till din router i ett eluttag, sedan kan du få ut nätförbindelsen ur valfritt eluttag inom husets väggar med en annan adapter. Men det är en princip som förfinats ganska radikalt sedan dess.
Enkelheten är kvar, men enheterna har utvecklats en hel del och både blivit snabbare och mer flexibla. Förutom att de kan kopplas flera parallellt har de även begåvats med riktigt snabbt WiFi och kan på så sätt ge WiFi-täckning på lite längre håll, även där det finns hinder i vägen!
Devolo dLAN 1200+ WiFi ac
Baspaketet består av två enheter. En huvudenhet och en slavenhet, men man kan köpa till fler slavenheter och använda parallellt. Enheterna är lite klossiga och fyller upp ett eluttag väl, men har även ett eluttag på ryggen så man tappar inte möjligheten att ansluta annat i uttaget.
Huvudenheten har en Gigabit Ethernet-port som hämtar in nätverksförbindelsen medan slavenheten har två Ethernet-portar och ett eget WiFi på upp till 867 Mbit/s.
Powerline-delen, det vill säga den kommunikation som sker mellan adaptrarna via elledningarna, har en kapacitet på upp till 1 200 Mbit/s, så här finns verkligen förutsättningar för att förse även omöjliga platser med riktigt snabb, trådbunden och trådlös kommunikation.
I praktiken?
Så hur fungerar det då i praktiken? Och vad händer om man hamnar på olika faser i husets elnät? Vi testar.
Startpaketet är egentligen bara att koppla in och börja använda. Vi får kontakt direkt och kan ansluta både trådlöst och trådat via elnätsadaptrarna, men prestandan blir en besvikelse – runt 100 Mbit/s.
Efter att ha installerat Devolo Cockpit, lagt till ytterligare två adaptrar och uppdaterat samtliga till senaste firmware rapporterar Cockpit hastigheter mellan enheterna på mellan 200 och 600 Mbit/s.
Cockpit-programmet, som finns för såväl Mac, Linux och Windows, ger en riktigt trevlig överblick och goda möjligheter att styra systemet. Efter att ha ändrat systemlösenord och WiFi:ets SSID och krypteringsnyckel i en adapter uppdateras detta även i de andra så att de tre tillsammans erbjuder ett större gemensamt WiFi där man kan förflytta sig sömlöst mellan de olika enheternas täckningsområden.
Samtidigt finns det nu dubbla Gigabit-Ethernet-anslutningar vid samtliga enheter där man enkelt kan koppla in ytterligare enheter via kabel. Och det är enkelt att flytta en adapter. Allt som krävs är ett ledigt eluttag.
Grenuttag med strömbrytare rekommenderas dock inte och andra starka strömförbrukare i närheten kan också störa Powerline-trafiken.
Beroende av elnätet
När vi flyttar runt elnätsadaptrarna förändras kapaciteten beroende på omgivning och avstånd, men det spelar ingen roll vilken fas de är kopplade till, signalerna går fram ändå. Då verkar avståndet ha större betydelse.
[AdsWithin]Enligt Devolo ska räckvidden vara upp till 400 meter via elledningar och 300 m via WiFi. Och visst får vi kontakt i en sidobyggnad 25 meter bort fågelvägen och kanske det dubbla elkabelvägen. Men prestandan är låg – 22 Mbit/s enligt Cockpit. I nästa sidobyggnad 50 meter bort och 100 meter kabelväg är kontakten obefintlig.
Prestandan är även beroende av kvaliteten på elnätet och de störningar som kan finnas i närheten. Hus med äldre elcentraler har som regel sämre förutsättningar än hus med nyare. Men hastighet är ju också något relativt och i många fall kan räckvidden vara betydligt mer intressant än att få ut flera hundra Mbit/s trådlöst.
Märkbart bättre upplevelse!
I vårt fall verkar det vara elnätet som är boven. Devolo Cockpit rapporterar dessutom bättre värden än vad vi faktiskt får ut när vi mäter hastigheten vid större filöverföringar. Men värdena i Cockpit ändras också en hel del över tid. Och systemet visar sig passa betydligt bättre för det enkla vardagliga än de tunga filöverföringar vi använder för att mäta.
Efter bara någon dag där familjen ovetandes har använt sig av Devolo dLAN kommer kommentarerna:
– Vad har du gjort? Internetet är ju mycket snabbare nu!
Och visst upplever jag också att det går lite snabbare och att det framförallt blivit enklare att få bra täckning och hög prestanda oavsett var man befinner sig i huset.
Slutsatser
Även om mätvärdena från testerna ger små skillnader märks det helt klart i praktiken att WiFi-nätet blivit avsevärt mycket snabbare än tidigare. Samtidigt öppnar de sex nya Ethernet-portarna, som ger trådat nätverk på valfri plats, en mängd nya möjligheter att ansluta utrustning som inte gör sig så bra via trådlöst.
Jo, Devolo dLAN 1200+ WiFi ac är ett oväntat smart system som både är enkelt att använda, ger bra räckvidd även i svårare miljöer och lätt kan byggas ut.
Fakta
Devolo dLAN 1200+ WiFi ac – elnätsmodem med inbyggd höghastighets WiFi och Ethernet-anslutningar.
Överföringskapaciteter
Powerline: 1 200 Mbit/s
Ethernet: 1 000 Mbit/s
WiFi: 867 Mbit/s
Teoretisk räckvidd elnät/WiFi: 400/300 meter
Strömförbrukning standby/max: 0,7/4,2 watt
Mått: 130 x 66 x 42 mm
Pris: startkit från 1 600 kr
Mer info: Devolo
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 8, 2018.