Låt inte namnet avskräcka, det handlar inte om gammal skåpmat. Bridge är nämligen Nexas helt nya hemstyrningssystem som styrs med en app. Men det kanske mest intressanta är dess möjligheter att överbrygga mellan äldre och nyare trådlösa smarta hem-prylar. För hur smart är inte det?
Min första kontakt med Nexas prylar skedde för många år sedan.
Det var Nexas trådlösa strömbrytare som styrdes med en fjärrkontroll och gavs unika id med tre bokstäver (A, B eller C) och tre siffror (1, 2 eller 3) – prylar som för övrigt fortfarande används i min hemmabio.
Men Nexa har även breddat sitt sortimentet sedan dess med olika sensorer, trådlösa dörrklockor, brandskyddsutrustning och smarta hemstyrningssystem.
Nexa Bridge är inte ens företagets första hemstyrningssystem. Föregångaren heter Nexa Gateway, (utgick 2014 men kan nu bytas in mot Nexas nya Bridge) och hade bara möjlighet att styra Nexas fjärrströmbrytare på 433 MHz.
Det nya hemstyrningssystemet Bridge klarar det föregångaren klarade, men har dessutom fått stöd för sensorer på 433 MHz, brandvarnare på 868 MHz, Z-Wave och Z-Wave Plus vilket nära nog är ett krav i dag med tanke på att 433 MHz-prylarna bara sänder på ett håll.
Så här enkelt är det
Nexa Bridge är helt och hållet på svenska och synnerligen enkel att komma igång med.
[AdsWithin] Anslut en nätverkskabel och nätadapter, sedan är det bara att parkera burken och vänta ett par minuter så att den hinner koppla upp sig själv.
Under tiden hämtar du appen Nexa Bridge till din smartphone eller surfplatta (med Android eller iOS). Starta appen och skapa ett konto så hittas din Bridge och – tja, så mycket enklare kan det väl inte bli.
Du har nu en app där du kan styra enheter och rum, schemalägga, bygga automationer och skapa egna scenarier.
Ansluta enheter av alla de slag?
Men för att kunna styra enheter måste de först läggas till i Bridge, och det görs på lite olika sätt beroende på teknikstandard. Nexa har dock förberett Bridge mycket väl.
Nexas egna prylar kan både hittas och integreras med automatik eller via förpackningens streckkod medan Z-Wave-prylar kräver ett parningsförfarande.
[AdsWithin] När vi testar med Clas Olsons trådlösa ESIC-temperaturgivare/hygrometer som mäter inne och utetemperaturen samt luftfuktigheten (art nr 36-1797 för 99 kr) hittas och ansluts den automatiskt utan att vi behöver göra någonting. Nyare Nexa-produkter är en barnlek att lägga in, men mina gamla strömbrytare som kodas med en bokstavs- och sifferkombination och som inte sålts på länge, finns det ingen rutin för.
Ny på Z-Wave
När det gäller Z-Wave-produkter märks det dock att Nexa är nya på området.
Stödet finns och många enheter hittas, men när det kommer till lite mer komplicerade och tidigare otestade produkter är det inte säkert att de hittas eller att dess fulla funktionalitet kommer med. Men så är det med många andra system också.
Ett hett tips är att kolla M Punkt Nu:s kompatibilitetslista (z-wave.se/comp/) där Nexa Bridge nu finns med och där Z-Wave-enheterna uppdateras kontinuerligt. Ett annat att hålla Bridge uppdaterad. En nyare firmware-version än den vi testat med är sannolikt redan klar när du läser detta.
Du bestämmer vad som ska ske
Om du lägger till olika rum kan du samla dina strömbrytare och enheter rumsvis och där har Nexa byggt in en smart funktion.
Använd din smartphone eller surfplattas kamera för att fotografera rummen så kan du använda bilderna som bakgrund!
När du automatiserar förlopp som till exempel att släcka alla lampor rumsvis kan du även lägga till egna villkor som till exempel att rörelseavkännare inte aktiverats på länge.
Schemalägger du händelser kan du både specificera tider och använda dig av solens upp och nedgång med tidsförskjutningar.
Integrera automatiseringar till scenarier
Lägger du sedan ihop automatiseringar och schema-läggningar med fler händelser kan du bygga hur många scenarier du vill.
Du kan även personifiera dessa med ikoner och färger där till exempel scenariot God morgon sakta dimrar upp ljus i valda delar beroende på solens upp och nedgång.
Även om din Nexa Bridge är uppkopplad och ansluts via internet lagras allt lokalt. Det innebär både att din integritet skyddas bättre och att systemet blir mindre känsligt för internetavbrott. Du kan fortfarande styra ditt hem lokalt via ditt hemnätverk utan internetanslutning, men för att fjärrstyras och skicka notiser på distans krävs att Bridge är ansluten till en fungerande internetförbindelse.
Slutsatser
Nexa Bridge är en frisk fläkt som erbjuder riktigt avancerade verktyg för att styra ett smart hem utan att behöva betala dyra månadsavgifter eller vara beroende av onlinetjänster. Nexa erbjuder dessutom möjlighet att kombinera flera olika standarder, och det är bra.
Z-Wave-prylar är som regel smartare och bättre, men ganska dyra. Därför är det inte fel att kunna komplettera med och styra billiga strömbrytare och dimrar på 433 MHz även om de bara kan kommunicera på ett håll.
Skulle man få önska sig något ytterligare vore det inbyggt wifi och stöd även för Nexas riktigt gamla 433 MHz-prylar som inte längre säljs. Men det kommer kanske?
Fakta Nexa Bridge
Appstyrning: iOS och Android
Standarder/radioprotokoll: 433 MHz, 868 MHz (Nexa brandvarnare) och Z-Wave Plus (868,42 MHz)
Inbyggda sensorer: –
Nätverksstöd: Ethernet
Kamera: använder mobilens/surfplattans
Strömförsörjning: nätadapter (12 V 0,5 A)
Strömförbrukning (max): < 2 (6) watt
Mått och vikt: 125 x 95 x 40 mm, 200 gram
Testad med firmware: 3.2
Cirkapris: 2 500 kr
Mer info: Nexa.se
Tack till: m punkt nu för lån
Fotnot: Denna artikel publiceras i Hemmabiotidningen nr 11, 2016 som kommer ut den 8 november.
Tips: Telldus Tellstick V2 och Telldus Tellstick Lite är liknande smarta hemstyrningscentraler som också klarar 433 MHz och Nexas äldre strömbrytare parallellt med Z-Wave.
En kommentar till “Nexa Bridge överbryggar gammalt och nytt”