Vi har gnällt på det tidigare och förvånats över att ingen tagit steget utan bara fortsätter att köra på som om deras lösning vore den enda i världen. Men nu är steget taget, och det ser riktigt bra ut – åtminstone till en början.
Det handlar alltså om smarta internetkameror som fått egen intelligens för att känna av och styras av saker som rörelser, temperaturer, ljudnivåer med mera. Kameror där många smarta möjligheter redan finns inbyggda, men som bara kan nås via tillverkarnas egna appar eller molntjänster.
Med den nya Omna-kameran tar dock D-Link steget över tröskeln och öppnar upp för att Apples HomeKit ska kunna ta kontrollen över kameran och använda sig av alla dess möjligheter i ett större sammanhang, som i ett smart hem.
Så vad kan då Omna erbjuda i Apples famn? Hur fungerar det och hur kommer man igång med det hela?
Svårslaget lättinstallerad
Snabbstartsguiden är befriande enkel och kortfattad. Packa upp, i med nätadaptern och sedan ladda hem Apples HomKit-app. I appen klickar du på +-tecknet och anger installationsnumret som står på enheten eller i snabbstartsguiden. Klart!
Det är faktiskt så enkelt. HomeKit-appen sköter all konfigurering av kamerans nätverksinställningar så att den ansluts till samma wifi utan att du så mycket som behöver tänka SSID, WEP, WPA2 eller 802.11a/b/g/n/ac. När Omna är hittad och tillagd dyker den upp i HomeKit som en egen enhet visande bild från kameran, och ett klick på kameran leder dig direkt in i live-visningen.
Funktionsmässigt välutrustad…
Som internetkamera eller smart hem-övervakningskamera betraktad är D-Link Omna en ganska liten men väl presterande kamera med 180 graders lins och full hd-upplösning (1080p) som ger skarpa och detaljrika bilder så länge ljusförhållandena är bra. Men även när det mörknar gör kameran bra ifrån sig på upp till fem meters avstånd tack vare fem infraröda led-lampor som ger den mörkerseende.
[AdsWithin]180-gradersvyn imponerar stort, men förvränger även bilden en del och gör att objekt måste komma ganska nära för att framträda i bild. Vidvinkelvyn gör dock att du verkligen kan se allt som sker i ett rum oavsett var du placerar kameran utmed valfri vägg.
Omna har även utrustats med en mikrofon och en högtalare och klarar tvåvägs kommunikation så att man både kan avlyssna, prata till och samtala med någon via kameran.
Och detta är vad som bjuds i HomeKit-appen – möjlighet att titta, lyssna och prata med någon i närheten av kameran. Allt styrt med en mikrofonikon som kan vara av eller på samt ett volymreglage.
…men begränsad av HomeKit
Enligt Apple ska det även gå att använda kamerans rörelseavkänning för att styra exempelvis belysning, men det är inget vi lyckas med. Faktum är att HomeKit är ganska dåligt på att hantera och använda sig av kamerans möjligheter där även ljudkanalerna skulle kunna användas för såväl styrning som signalering av olika saker.
För Omna-kamerans är det inga problem. Den har inbyggda möjligheter att tyda rörelser, varna för och spela in videoklipp vid rörelser.
I botten på kameran finns även en kortplats för microSD-kort som medger inspelning av videoklipp med ljud. Manuellt, förinställt eller rörelsebaserat. Något som även kan kombineras med notiser så att du får meddelanden om oönskade rörelser eller ljud när du inte är hemma. Men inte i Home Kit, bara i Omnas egen app.
Apples hårda krav på partners för att släppa in dem i sitt smarta hemsystem omfattar uppenbarligen inte riktigt Apple själva som verkar ha en hel del kvar att göra för att HomeKit ska bli ett smart hemstyrningssystem.
Och då är det ju inte så konstigt att D-Link även tvingas komplettera med en egen app för att man ska kunna använda sig av kamerans alla möjligheter och funktioner.
Omna-appen hjälper en del
[AdsWithin]Omna-appen är en egen app som finns att hämta gratis till i-prylar, men inte till Android. Men den fungerar inte självständigt utan bygger på att Apple HomeKit redan installerat en (eller flera) Omna-kameror så att appen bara behöver hämta inställningarna den vägen.
I Omna-appen ges samma möjligheter att visa direktvisning som i HomeKit, men man kan även välja att visa gjorda inspelningar och göra egna inställningar av SD-inspelningar och rörelseavkänning. Det går även att välja vilka områden av bilden som ska omfattas.
Via appen går det även att få aviseringar vid rörelser så att du uppmärksammas om att någon eller något rör sig inom kamerans synfält när du inte är hemma.
Möjlighet att selektera villkor, tider eller kombinationer med andra händelser, vilket ju är en stor del av vitsen med att koppla en kamera till en smart hem-styrningslösning som Apples HomeKit, saknas dock även i Omna-appen.
Slutsatser
D-Link är först ut med en till synes riktigt snygg, smidig och kapabel nätverkskamera som dessutom kan styras av Apples smarta hem-lösning HomeKit. Tyvärr verkar HomeKit inte vara så smart då det inte klarar att göra kamerans möjligheter rättvisa.
Därmed blir det som skulle kunna vara ett riktigt lyft för kombinerad övervakning och smart hemstyrning något som istället faller ganska platt till marken. Samtidigt är konceptet alldeles för bra för att bara rinna ut i sanden.
D-Link, kan ni inte ge oss en Z-Wave-version av kameran i stället så kanske Apple får tummen ur och ger HomeKit de egenskaper en smart hemstyrning värd namnet bör ha.
Plus
+ Skarp och tydlig kamera
+ Bra mörkerseende
+ Vidvinkel täcker ett helt rum
+ Välutrustad för många användningsområden
+ Ansluts till smart hemlösning (HomeKit)
Minus
– IR-belysning fungerar inte ut genom ett fönster
– Objekt långt bort på grund av mycket vidvinkel
– Klent utbud med fungerande användningsområden
Fakta D-Link Omna 180 Cam HD-kamera
Videoupplösning: 1 920 x 1 080p
Lagring: MicroSDHC-kortplats
Anslutning: Wifi 802.11.ac
Synfält: 180 grader
IR-mörkerseende: 5 m
Sensorer: PIR, rörelse, ljud
Högtalare: ja
Ljud: Tvåvägs avlyssning/uppspelning
Fjärrstyrning: Apple HomeKit, Omna app (IOS)
Notifiering: rörelser
Testad programversion: 1.0
Systemkrav: iOS 10.1 eller senare
Mått: 132 x 58 x 58 mm
Vikt: 232 g
Pris: 2 149 kr
Mer info:
HomeKit – ditt smarta hem i din i-pryl?
Apple om Omna
D-Link om Omna