Fidelio är namnet på Beethovens enda opera, men det är också namnet på Philips serie hifi-produkter med smart samverkan. BDP9700 är i detta sammanhang Philips smartaste Blu-ray-spelare som kan vara nog så smart även på egen hand.
Ett smart exempel är den approach Philips valt när du startar BDP9700 första gången. Välj språk och land för användning och därefter nätverkstyp. Sedan anpassa spelaren både sina inställningar och sina smarta tjänster efter dina val.
Smarta anslutningar
Med Philips Fidelio får du dubbla hdmi-utgångar, 100 Mbit/s Ethernet och WiFi av typen 802.11 b/g/n. Och det mesta i analog och digital ljudväg. Men du kan inte använda de dubbla hdmi-utgångarna för att försörja en tv och en projektor samtidigt. Den sekundära hdmi-utgången är bara avsedd för att leverera ljud till en hemmabioförstärkare.
Smartare textning
Philips har en egen videobearbetningsteknik kallad Qdeo som minskar brus och förbättrar färger, kontrast och detaljskärpa. Tekniken fungerar med alla videokällor inklusive Blu-ray, men är kanske mer användbar för lågupplöst eller hårt komprimerat material av lägre kvalitet.
Den som inte vill att spelaren ska påverka bilden alls väljer bildläget Ingen optimering eller Anpassat och stänger av alla oönskade bildförbättrare. Andra förval är Animation, Dokumentär, Internetvideo och Optimal som är det förval som anpassas efter källan.
När det kommer till textning och möjlighet att välja var texten ska visas har Philips en egen smart lösning som bygger på att teven har stöd för funktionen. (Läs Philips egen Cinema-tv med bredbildsformatet 21:9 där texten behöver flyttas för att inte hamna utanför bild.)
Även utan Cinema-tv går det att manuellt flytta textningen med hjälp av Option-knappen i vars meny textförflyttningen finns. Förflyttningen är dock temporär. Spelaren minns hur långt i film du sett och kan fortsätta visningen därifrån även efter spelaren stängts av och filmen tagits ur, men gjorda textförflyttningar glöms så fort du stänger av.
Smart mediespelare
BDP9700 är även en mediespelare som kan hämta och spela upp film, musik och stillbilder från usb-anslutna lagringsenheter och nätverk. Musik och stillbilder klaras i alla upptänkliga format, medan spelaren är lite mer kräsen för film, åtminstone via nätverk.
Via usb klaras det mesta utom wmv-video i full hd och skivavbilder som iso-filer, men via nätverk lyckas vi bara med de vanligaste filmformaten som avi, divx och mkv. Separata undertextfiler till filmfiler kan stängas av eller aktiveras via Option-knappen, men inte flyttas.
Onlineinnehåll
Philips bjuder på ett gediget utbud med 30-tal onlinetjänster, ett 50-tal apptjänster, ett betal-tv-utbud, ett 100-tal webb-tv-kanaler och en webbläsare via en knapp på fjärrkontrollen som heter Smart TV.
En tangentbordsfunktion kallas fram med den röda knappen, sedan kan man skriva namn och sökbegrepp genom att pila sig fram mellan bokstäverna på skärmtangentbordet.
Men det stora utbudet till trots, och att onlineutbudet svenskanpassades med ett val vid installationen, hittar vi överhuvudtaget inget svenskanpassat material alls. Det mesta verkar vara tyskspråkiga tjänster och program.
Via webbläsaren lyckas vi dock pilknappa oss in på både svtplay.se och tv4play.se och får faktiskt fram båda tjänsterna riktigt snyggt. Men möjligheten att visa tv-program med dessa play-tjänster faller på avsaknad av stöd för Flash Player.
Strömmande i nätverk
I DLNA-konceptet finns även en viss omvandling och konvertering av innehåll så att en DLNA-resurs kan skala ner en högupplöst film för att underlätta för mottagaren. Detta gör även att Philips BDP9700 kan spela upp mer innehåll och filmer när den fjärrstyrs än vad den klarar på egen hand.
Philips har dessutom det egna systemet SimplyShare som underlättar strömmande uppspelning mellan DLNA-enheter, och med SimplyShare i din smartphone eller surfplatta kan du enkelt fjärrstyra och strömma underhållning och uppspelning via nätverket.
Du hittar SimplyShare i Philips MyRemote som är en fjärrkontroll-app till både Android och I-prylar. Via SimplyShare kan du strömma underhållning från smartphonen/surfplattan och andra nåbara resurser i nätverket.
MyRemote kan dessutom agera tangentbord och musplatta för navigering och textinmatning i exempelvis webbläsaren och vara fjärrkontroll till Bly-ray-spelaren.
Detta är ett utdrag ur en artikel i det kommande numret av Hemmabiotidningen där tre olika smarta Blu-ray-spelare testas och jämförs och där du även hittar fördelar, nackdelar, mätvärden och slutsatser om denna allkonstnär.