Chromecast strömmar webbläsaren till en tv

Chromecast

Airplay, WiDi och Miracast får sällskap. Google lanserar en egen teknik för att strömma innehåll till en tv. Till skillnad från de andra utgår Chromecast från webbläsaren Chrome.

Chromecast säljs i USA, men kan inte köpas från Sverige.
Chromecast säljs i USA, men kan inte köpas från Sverige.

Chromecast finns ännu inte att köpa. I USA går det att beställa den Chromecast-adapter som krävs för att strömma via nätverket för cirka 250 kronor med några månaders leveranstid. Men inte till Sverige. Här är den inte ens lanserad och de amerikanska företagen får inte sälja hit än.

Vad är Chromecast?

Vad är det då som gör Chromecast så intressant? Om man tittar på Apples Airplay, Intels WiDi och den öppna Miracast-tekniken löser de alla samma problem fast på lite olika sätt.

Det handlar om att strömma och visa innehållet från en dator, surfplatta eller mobiltelefon på en tv eller i en hemmabio via hemnätverket där en speciell mottagare tar emot och spelar upp filmen, musiken eller visar den bild som strömmas.

Den största skillnaden mellan dessa tre tekniker är hur den strömmande enheten hanterar det hela. Apple har löst det hela snyggast medan WiDi och Miracast mer är av typen spegla skärminnehållet på en tv.

Med Chromecast har Google valt en annorlunda väg som både innebär fördelar och nackdelar.

Webbläsaren strömmar

Med Chromecast är det inte operativsystemet eller mediespelaren som strömmar, utan webbläsaren Chrome vilket i sig kan vara en begränsning. Men webbläsaren Chrome finns redan för Windows, Mac OS X, I-prylar som IPhone, Ipod och Ipad samt Android-baserade telefoner och surfplattor.

Chromebook - bärbara datorer med Chrome OS.
Chromebook – bärbara datorer med Chrome OS.

Jodå, det finns även Chrome till Windows-telefoner. Det finns till och med ett eget operativsystem kallat Chrome OS som baseras på webbläsaren Chrome och egentligen är allt som behövs för att använda internettjänster. Det finns redan sådana enheter att köpa – sök på Chromebook.

Webbläsaren klarar det mesta i underhållningsväg

Det behöver därför inte vara någon direkt nackdel att utgå från en webbläsare för att strömma innehåll till en tv. I webbläsaren går det ju som regel fint att spela upp det mesta i musik och filmväg som SVT Play och de flesta andra strömmande filmtjänster på nätet.

Många gånger går det även bra att spela upp egen underhållning som film och musik direkt i en webbläsare. Med en plattformsoberoende webbläsare som Chrome och Chromecast-funktion spelar det inte längre någon roll vem som tillverkat, datorn, telefonen eller surfplattan. Eller tv:n.

Så här funkar Chromecast

För att ta emot och spela upp på tv behövs en Chromecast-mottagare som ansluts direkt i en ledig hdmi-ingång på tv:n eller i en hemmabioanläggning. Mottagaren har även trådlöst nätverk (WiFi) inbyggt och hämtar innehåll den vägen.

När du ska spela upp något på tv:n från webbläsaren Chrome finns det eller kommer att finnas en liten ikon i övre högra hörnet som sköter allt. Ett klick på ikonen startar strömningen av webbläsarens innehåll till den fördefinierade Chromecast-mottagaren.

Sedan visas allt som finns i webbläsaren även på tv:n. Men du navigerar fortfarande i innehållet med telefonen/surfplattan/datorn eller den enhet som kör Chrome.

Ett videoklipp som visar Chromecast i funktion:

Fördelar och nackdelar med respektive teknik

  • Airplay: Alla nyare Apple-prylar kan strömma. Komplettera med en Apple TV-mottagare. Kräver Apple-prylar.
  • WiDi: Framtagen för kontorsmiljö med högre krav på säkerhet och mer restriktioner på vilken utrustning som krävs. Inte speciellt användarvänligt. Kräver Intel-kretsar i datorn.
  • Miracast: Alla Android-prylar med 4.2 eller senare kan strömma. Miracast-mottagare finns redan inbyggd i flera nya tv-apparater. Ny oprövad teknik.
  • Chromecast: Allt med webbläsaren Chrome kan strömma. Komplettera med en Chromecast-mottagare. Fungerar bara med Googles webbläsare och Chromecast-mottagare som ännu bara säljs i USA.

Läs även:
Så här fungerar Miracast
Så här funkar Airplay
Så här funkar WiDi
Så här ser du play-tv på din teve
Här hittar du mer om: play-tv
Här hittar du mer om: streaming

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.