Måste en projektor kosta 10 000 kr eller mer för att vara något att ha? Det finns så klart en lägsta prisnivå där resultatet är undermåligt eller fel anpassat för att användas i hemmabiosammanhang. Men var går gränsen, och vad får man egentligen göra avkall på med en lågprisprojektor i hemmabion? Det är frågor som vi låter Benq:s nya lågprisminsting W1050 besvara i ett test.
När man studerar specifikationen är det inte mycket som skvallrar om att W1050 skulle vara sämre än många andra mer än dubbelt så dyra projektorer. W1050 är en full hd-projektor som har en angiven kontrast på 15 000:1 och en ljusstyrka 2 200 lumen. Den ska dessutom klara att återge över 96 procent av HDTV-färgrymden Rec.709.
W1050 använder DLP-teknik och har ett färghjul som roterar med 6x hastighet och bara har färgade inslag vilket borgar för bra färgåtergivning utan att regnbågseffekterna blir påtagliga. Så hur fungerar då W1050 i praktiken?
Enkel, men långt ifrån simpel
Med projektorn uppackad och redo är det inget som skvallrar om att detta skulle vara annat än en ganska liten och smidig projektor med det mesta av det som krävs. Dubbla hdmi-ingångar, inbyggda högtalare och analog in och utgång för ljud finns på plats liksom manöverknappar för att styra projektorn direkt från ovansidan.
Den leksaksbetonade fjärrkontrollen skvallrar dock om att det inte rör sig om en exklusiv modell. Fjärren är funktionell, men väl liten och ganska plastig. Och den saknar förstås bakgrundsbelysning.
Men Benq verkar ändå ha haft omsorgen om användarna framför ögonen, för när vi startar projektorn får vi oväntad hjälp. Första startbilden visar olika uppsättningar av installationen där man väljer genom att markera rätt bild och klicka OK.
På nästa bild väljs språk och svenska finns med som alternativ, sedan är du igång.
Ett tryck på menyknappen ger inte heller riktigt förväntat resultat. I stället för ett menysystem med flikar dyker det upp en slags snabbmeny med några få alternativ där man egentligen bara väljer mellan olika bildlägen. Det handlar alltså om en starkt förenklad meny där allt komplicerat är bortrensat.
Fast det är inte borttaget, det går att välja avancerat menyalternativ och då kommer den vanliga, flikbaserade menyn fram som i de flesta Benq-projektorer med betydligt fler inställningsmöjligheter än vad den förstagångsköpare Benq verkar vända sig till, antagligen vill ha.
Flexibilitet och ljudnivå
Ambitionen till trots är det en enkel projektor med en liten lins som bjuder på 1,2x zoom och som inte är allt för vidvinklig. För att få en 2 meter bred bild behöver du backa projektorn 2,8 till 3,4 meter. Det är zoomen på 1,2x som medger en viss flexibilitet, men vårt tips i detta fall är att zooma så lite som möjligt. Vid full inzoomning tappar du nämligen en del ljusstyrka.
Det finns ingen inbyggd höjdjustering av bilden, men W1050 förskjuter bilden i höjdled så att du ska kunna ställa projektorn på ett lågt bord och få bilden ovanför utan att behöva vinkla projektorn uppåt och få en skev bild.
På 3 meters avstånd hamnar nederkanten på den 2 meter breda bilden cirka 20 cm ovanför projektorns fötter. Du kan även hänga projektorn i taket och får då en bild där ovansidan förskjuts i motsvarande grad nedåt, men du kan förstås även välja att vinkla projektorn och använda keystone-justeringen för att bli av med bildens skevhet. Detta görs dock på bekostnad av upplösningen så vårt tips är att försöka få projektorn att skjuta bilden så rakt som möjligt.
En nackdel med små projektorer brukar vara att de kyler lampan med en fläkt som ofta låter och blåser ut rejält med varmluft. Och det gäller även för W1050.
Inte så att den låter påtagligt mer än andra, men inte heller mindre. Med lampan i normalläge låter egentligen inte W1050 mer än de flesta. Vi mäter 37,5 dBA en meter framför linsen, men i eko-läget där många andra tystnar rejält, låter W1050 fortfarande en hel del – 36 dBA vilket är mer än de flesta.
Även om det inte känns på avstånd kommer det en hel del varmluft från fläkten på projektorns högra sida och det läcker även en del ljus. Så du vill nog ha W1050 på lite mer än armlängds avstånd och gärna bakom dig i hemmabion eller i vardagsrummet.
Ljus, svärta och kontrast
[AdsWithin]Benq använder beprövad och väl fungerande teknik i W1050 där både ljusstyrka och kontrast är väl balanserat för att fungera i såväl en hemmabio som i ett vardagsrum med dämpad belysning.
Vi mäter en ljusstyrka på 1 000 lumen och når ett kontrastförhållande på 1 100:1 i bildjusterat läge vilket är helt i linje med mer än dubbelt så dyra projektorer. Svärtan är med andra ord också godkänd om du inte ska ha projektorn i en nattsvart hemmabiogrotta.
En nackdel med DLP-tekniken är det man brukar kalla för regnbågseffekter – något som för de flesta kräver träning för att överhuvudtaget se, men som i värsta fall kan få tittare illamående.
Obetydliga regnbågseffekter
DLP-tekniken bygger på att ljuset återges via ett färghjul som roterar. Därför byggs varje bildruta upp av flera visningar, en färg åt gången. Normalt sett går detta så snabbt att man inte hinner uppfatta det. Ögat luras helt enkelt. Men fotograferar du bilden med en kamera och använder snabba slutartider kommer du att se bilden i olika färger.
Vid stora förändringar i bilden, främst mellan svart och vitt, kan ett tränat öga ibland se färgskiftningar under ett kort ögonblick, och här kan både människor och projektorer variera i synbarhetsgrad.
I W1050:s är regnbågseffekterna obetydliga. Det går att framkalla dem genom att flacka med blicken mellan svart och vitt, men det är inget som vi upplever som störande. Med 6x hastighet på färghjulet och sex färgade fält – röd, grön, blå, röd, grön, blå – sker färgbytena så snabbt och jämt att effekterna blir mycket små, för att inte säga obefintliga.
En DLP-projektor avsedd för presentationer görs ofta ljusstarkare genom att lägga till vita färgfält i färghjulet och kan på så sätt lysa upp bilden starkare på bekostnad av färgåtergivningen. Detta förfarande ger också mer påtagliga regnbågseffekter, men det gäller alltså inte W1050 som har ett färghjul optimerat för hemmabiosammanhang.
Korrekta och korrigerbara färger?
Optimeringen för hemmabio gäller inte i lika hög grad de förinställda bildlägena. Det finns sex olika bildlägen som spretar rätt ordentligt utan att något av dem är särskilt nära det som i hemmabiosammanhang brukar anses som korrekt och eftersträvansvärt. Men det är absolut inte kört för det.
När du startar projektorn första gången är bildläget VividTV förvalt och ger en bländande och lysande start, rik på färger och stuns. Men riktigt så intensivt utfylld är inte ens verkligheten och detta är ett lite bedrägligt läge som överdriver det som först tilltalar blicken på bekostnad av sådant som man inte ser lika tydligt – nyanserna.
Den som absolut inte vill röra inställningarna kan dock välja bildläget Cinema i snabbmenyn och få en rätt acceptabel och mer rättvisande bild. Den som vill komma närmare korrekt bild behöver dock justera en del och då är bildläget User bättre att utgå ifrån med fler inställningsmöjligheter.
Faktum är att bakom de mer avancerade inställningarna bjuder W1050 på möjligheter att kalibrera projektorns inställningar på en oväntat hög nivå. Kanske inte så att det går att nå perfekt korrekt bild, och verktygen är ganska grovkalibriga, men i alla fall tillräckligt för att en duktig kalibrerare ska kunna göra underverk med bilden.
Se våra bildinställningsförslag nedan som på ett enkelt sätt tar dig en bra bit på väg mot en riktigt trevlig bild.
Om skärpa och rörelser
En enkel optik ger inte samma höga optiska finish och bildskärpa som en mer avancerad och påkostad. Optiken i W1050 hör till de enklare och Benq försöker kompensera dess begränsningar genom att ställa skärpereglaget högt från början. Men det är lite som med bildläget Vivid – det ger en falsk känsla som i längden blir tröttsam att titta på då den även framhäver fel och brister i bilden.
Med skärpereglaget neddraget till rimligare nivåer visas bilden som avsett och då framgår det ganska klart att det inte är den krispigt skarpa bild som man kan få fram med bättre och dyrare optik.
Benq W1050 har även en funktion för brusreducering som till viss del kan kompensera för de fel som överskärpning ger upphov till, men det är en delikat balansgång att nå bättre skärpa på konstgjord väg genom att “gasa och bromsa” samtidigt. Som regel blir resultatet bäst om man avstår.
[AdsWithin]W1050 saknar övrig bildförbättringsteknik som rörelsekompensation, men klarar 24p-material riktigt bra och visar det så som det är avsett att visas.
Men faktum kvarstår. Den som önskar knivskarp bild, korrekt färgåtergivning eller mer flyt i filmerna bör se sig om efter en dyrare projektor.
Slutsatser
För den som är inne på sin andra eller tredje projektor är Benq W1050 knappast vägen framåt. Men som inkörsport till projektorvärlden kan Benqs lågprismodell vara ett riktigt vettigt köp och ge både stor och vettig bild till ett pris som motsvarar en billig tv.
[AdsWithin]För den som till övervägande delen tittar på tv-sänt eller strömmande material är det ju trots allt så att W1050:s kvaliteter ofta överstiger materialets. Det är först med mer högkvalitativt innehåll som W1050:s tillkortakommanden visar sig tydligare.
Kan du leva med lite överdrivna färger och rymma projektorn en bit ifrån dig är W1050 trots allt ett oväntat bra alternativ i den här prisklassen.
Bildinställningsförslag
Bildinställningar
Bildläge: User
Ljusstyrka: 53
Kontrast: 40
Skärpa: 1
Färgtemp: varm
Avancerade inställningar
Finjustering av färgtemp
Röd gain: 111
Blå gain: 106
Blå förskjutning: 254
Färghantering
Magenta nyans: 70
Fakta Benq W1050
Bildmotor: DLP DC3
Upplösning: 1 920 x 1 080
Anslutningar: 2x hdmi 1.4, D-sub, komposit, USB, audio in/out usb
Ljud: 1x 2 watt
Zoom: 1,2x
Kastavstånd: 1:1,37 – 1,64
Bildbredd på 3 m avstånd: 1,75 – 2,1 m
Avstånd för 2 m bred bild: 2,8 – 3,4 m
Offset: Vertikalt 107 +- 5 %
Angiven ljusstyrka: 2 200 ANSI Lumen
Uppmätt Ljusstyrka: 1 000 Lumen
Angiven kontrast: 15 000:1
Uppmätt maxkontrast: 1 100:1
Uppmätt ANSI-kontrast: 530:1
Angiven ljudnivå (eko): 33 (31) dB
Uppmätt ljudnivå (eko): 37,5 (36) dB
Uppmätt effekt normal (eko): 243 (200) watt
Lampeffekt: 210 watt
Lampans livslängd normal/eko (smartEco): 4 500/6 000 (10 000) h
Mått: 332 x 214 x 99 mm
Vikt: 2,56 kg
Pris: från 6 500 kr
Mer info: benq.se
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 3, 2018.