Brukar du föredra att sitta långt fram när du går på bio? Då gillar du antagligen att omslutas av bilden och se detaljerna på nära håll. Grattis i så fall. Här är en biomaskin som både kan ge ultrastor och ultradetaljerad bild!
Men snåla inte på bildstorleken bara för att du gillar att sitta nära. Är det hög upplösning och hög detaljrikedom du vill ha gäller det att storleken matchar upplösningen, annars riskerar du att missa alla finskurna detaljer.
Stor bild brukar betyda mycket dyr tv eller projektor, men så behöver det inte vara. Nu kommer en ny generation med billigare 4K/UHD-projektorer och Acers nya V7850 är en av de första. Så vad innebär det i form av fördelar och nackdelar?
V7850 – en överkomlig UHD-projektor för hemmabion
Acer V7850 känns rejäl redan vid första mötet. Vi börjar med att köra en snabbkoll med vanlig tv som källa och konstaterar att bilden är ganska varm och färgrik. Med 2 meter bred bildyta är hårdkomprimerad och lågupplöst tv-bild ingen skön upplevelse, men med HD-tv är det både bättre och mer färgkorrekt. Och när bilden är långsam, så att man hinner se fler detaljer, glimrar bilden verkligen till ibland när ett hårstrå som egentligen inte borde synas, tittar fram i skarp kontrast till den oskarpa bakgrunden.
En filmrulle från skiva bekräftar snabbt att här finns potential till riktigt skarp och detaljerad bild, men låt oss först analysera projektor och bild innan vi går vidare och börjar fälla omdömen.
Den har vad som krävs
V7850 är en DLP-baserad UHD-projektor utan några direkt utstickande egenskaper. Den är förvisso lite större än de billigare DLP-projektorer vi sett tidigare och väger en del mer. Men det enda som egentligen avslöjar att detta är något mer är den lilla texten under en av hdmi-kontakterna – UHD/MHL.
Billiga full hd-projektorer med allt för enkel optik har en förmåga att prestera mer likt en 720-projektor, så det krävs förstås andra doningar för att återge UHD-bild med bibehållen skärpa och kvalitet. Och det har V7850.
Den lins som tittar ut på framsidan skvallrar om att detta inte är någon enkel lågprisprojektor. Optiken är en rejäl pjäs med 1,6x zoom och viss linsförskjutning i höjdled. När det gäller vidvinkeln är det dock ganska långa avstånd som gäller. För att få 2 meter bred bild måste du backa projektorn minst 2,8 meter från duken. Och 2 meter bred bild är inte mycket i UHD-sammanhang.
Det här med UHD/4K och storlekar
Ultradetaljerad och ultrastor går nämligen hand i hand eftersom UHD/4K är ruskigt högupplöst – 3 860 x 2 160 bildpunkter närmare bestämt. Det betyder att du måste sitta väldigt nära eller ha en mycket stor bild för att kunna njuta av de fina detaljer som kan visas. Och det kräver som regel en ganska stor projektorbild.
Med en 2 meter bred bild blir varje bildpunkt ungefär 0,5 mm stor. Det är först vid 4 meters bildbredd (motsvarar en 180-tums tv) som bildpunkterna antar 1 mm storlek. På vilket avstånd kan du urskilja 1 mm stora föremål?
Nackdelen med en riktigt stor bild visar sig när innehållet i bilden inte är så högupplöst, hårt komprimerat eller helt enkelt av dålig kvalitet. Den stora bilden som lyfter fram och framhäver alla utsökta detaljer gör dessvärre ett lika bra arbete med att lyfta fram brister i bild. Så för den som inte bara ska titta på UHD-filmer i högsta kvalitet i biogrottan kan en viss anpassning efter mer normalt och lättåtkomligt material också vara önskvärt.
Här kommer en zoomoptik väl till pass så att man kan växla storlek på bilden beroende på vad man tittar på.
Tyst som en mus
[AdsWithin]En annan irriterande detalj i projektorsammanhang är det surrande ljud som kylfläktar och färghjul kan ge ifrån sig vilket blir extra påtagligt om man har projektorn placerad i närheten av sweetspot. Detta är dock inget som V7850 lider av. Tvärtom är det bland de tystare projektorerna vi testat – en egenskap som man normalt sett bara hittar i betydligt mycket dyrare projektorer.
V7850 låter lite i standardläget, men inte störande högt. I ekoläget är det som om fläkten stängs av och det återstår bara ett svagt morrande ljud. Men så finns ytterligare ett läge, ett bildförvalsläge som heter Silent, och som sänker det morrande ljudet till en svag susning.
Bildlägen som spretar
I menysystemet finns ett antal olika bildförval som Bright, Standard, sRGB, Rec.709, Movie, Dark Cinema, Game, Sports och Silent, men faktum är att inget av dem ger en särskilt korrekt bild. Några är för varma, andra för kalla men generellt sett spretar de också i nivåer så att bilden kan vara för kall i mörka partier och för varm i ljusa.
Alla bildlägen kan justeras, men även om man utgår från Silent för att jobba vidare med bilden, ändras även ljudet. Så fort man ändrar till exempel den lätt S-formade gamma-kurvan till en mer korrekt återkommer morrandet, för när man ändrar något hamnar man i bildläget User där ändringarna sparas.
Den som vill (och kan) har även vissa möjligheter att kalibrera sig till en mer korrekt bild och det finns även möjlighet att låsa inställningarna i ISF-menyer. För den vanliga användaren är dock möjligheterna att hitta rätt ganska små, men du kan i alla fall nå en hyfsat korrekt bild med våra bildinställningsförslag nedan.
Så ska det se ut!
V7850 har två hdmi-ingångar där den ena anges klara UHD och MHL, men det går faktiskt fint att mata den med UHD-bild i båda ingångarna.
Rekommendationen att använda den märkta ingången för UHD-material kan dock vara klokt att följa då ingången även klarar flest olika bildfrekvenser – 24, 25, 30, 50 och 60 (120) Hz. Men om du ska koppla in något tillfälligt som en dator går det alldeles utmärkt att göra detta parallellt och visa UHD-bild även där!
Det är en större upplevelse än man kan tro att spela upp och visa högupplösta fotografier riktigt stort i UHD-upplösning. Och det gäller förstås även bra UHD-material.
När vi matar V7850 med UHD-video av bra kvalitet och visar bilden 4 meter bred blir den alldeles fantastisk – krispig, livfull och detaljerad.
Det är så här det ska se ut – som att titta ut på en verklighet genom ett enormt hål i väggen!
Att se högupplöst material så stort är även en upplevelse som ger lite perspektiv på den digitala tillvaron och åtminstone får mig att undra varför i herrans namn man ska ha en högupplöst skärm i miniatyrstorlek i mobilen?
Ljusstyrka, svärta och kontrast
Som DLP-projektor betraktad är V7850 imponerande befriad från regnbågseffekter och ljusstark nog att klara en 5 meter bred bild i biogrottan. 2-3 meters bild i vardagsrummet är inte heller något problem. Tvärt om hade man kanske hellre önskat någon form av bländarfunktion som kunde minska ljusstyrkan ibland och framförallt framhäva svärtan ännu bättre.
För nivån på svärtan är en lite svagare punkt för V7850 vilket framförallt visar sig i en mörklagd biogrotta. Vi mäter ett kontrastförhållande på 850:1 vilket alls inte är dåligt, men heller inget anmärkningsvärt bra för en projektor i denna prisklass.
Över tid, när lampans effekt avtar, kommer V7850 att bli allt bättre även på svärta, men så klart på bekostnad av ljusstyrkan.
HDR med besvär?
Långt ner i menyerna hittar vi en HDR-inställning bland de avancerade funktionerna som kan ställas i lägena 1, 2, 3, 4 och off. Det lilla testmaterial med HDR som vi haft tillgängligt under testperioden visade sig dessvärre inte fungera med någon av inställningarna. Däremot påverkar de olika HDR-lägena vanlig bild ganska olika där stigande värde ger en allt mer omvänd S-kurva av genomlysningen.
[AdsWithin]Det förefaller alltså som om Acers HDR-funktion inte avser någon HDR-standard utan är en egen funktion för att förstärka återgivningen i ljusa och mörka partier på bekostnad av mellantonerna.
Man hittar till och med en motsvarande inställning bland de förvalda gammainställningarna som dels kan ställas efter värden mellan 1,8 och 2,4, men också som 2,2 med tillägg som S-Curve, BE1, BE2, WE och BT1886, det vill säga olika sätt att förändra (förvanska) tonstegen i ljusåtergivningen.
Stora krav på UHD-material
Det är inte bara tekniken som måste hänga med från början till slut för att UHD-bilden ska bli så där krispig och fantastisk. Det krävs minst lika mycket av grundmaterialet, källan och distributionen förutom själva uppspelningstekniken. För att slutresultatet ska bli riktigt bra måste det helt enkelt hålla hög kvalitet hela vägen från inspelning till visning. Och så är det ju tyvärr inte alltid.
Även om skit in går att bearbeta och förbättra blir det sällan mer än lite renare skit ut i alla fall. Men det ställer också det här med bildförbättringsteknik i en ny dager. Ska man kunna använda en UHD-projektor med stor bild till annat också blir olika typer av bildförbättringsteknik allt viktigare. Och här ståtar Acer V7850 med flera intressanta möjligheter inklusive en av de bästa rörelsekompensationer vi sett i denna prisklass.
Fler finesser och inställningsmöjligheter
När det gäller rörelsekompensation där man räknar fram mellanliggande bilder för att få ett bättre flyt i bilden anser många att det är något som ställer till med mer problem än den åtgärdar. Dessutom kan ett flyt i bilden ge film en onaturligt dokumentär prägel. Och det ligger mycket i detta.
Men tekniken utvecklas mot allt högre bildfrekvenser och med hög upplösning och stor bild framhävs både det goda och det onda med biolika 24 bilder per sekund.
I detta avseende är Acers AcuEngine med AcuMotion något av den bästa rörelsekompensation för projektorer jag sett i denna prisklass. Vanligtvis så märkbara bieffekter som de typiska auror som brukar bli resultatet, lyser nästan helt med sin frånvaro.
[AdsWithin]Superresolution är en annan funktion som kan ge en skenbart skarpare bild i vissa lägen, men orsakar också störningar i mörka partier. Vårt råd är att hellre använda det vanliga skärpningsreglaget, fast med försiktighet.
Dynamisk svart hjälper till att justera mörkare scener till optimala svartnivåer, men förändrar snarare ljusåtergivningen relativt de mörka partierna. För svartare än den lite gråa återgivningen av svärta blir det bara när projektorn är avstängd.
Slutsatser
Acer V7850 är en imponerande UHD-projektor som kan ge riktigt fin bild till ett överkomligt pris. Den är ljusstark nog att kunna återge den fina bilden även i stora format och den lider inte av några störande oljud som annars är mer regel än undantag.
Men det finns också några störande brister som en ganska medioker svärta, bildförvalslägen som spretar utan att träffa riktigt rätt och lite tveksamheter om hur HDR-material hanteras. Kort sagt, saker som till stor del kan bero på att man är tidigt ute med ny teknik och där en hel del skulle kunna rättas till ganska lätt med framtida programuppdateringar.
För egen del har Acer övertygat och visat mig att UHD är väl värt att satsa på, men också pekat på att det kan vara klokt att vänta in ytterligare alternativ innan jag slår till.
Bildinställningsförslag
Bildläge att utgå ifrån: Silent
Brightness: 52
Contrast: 46
Saturation: 45
Tint: 50
Färgtemp: CT2
Gamma: 2,2
Sharpness: 2
Superresolution: 0
AcuMotion: 2 eller av
Dynamic Black: off
HDR: off
Fakta Acer V7850
Bildmotor: DLP
Upplösning: 3 840 x 2 160
Anslutningar: 2x hdmi 2.0, VGA in/ut, USB, audio in/out, Ethernet
Ljud: 2x 5 watt
Zoom: 1,6x manuell, 2x digital
Kastavstånd: 1:1,4 – 2,20
Bildbredd på 3 m avstånd: 1,4 – 2,1 m
Avstånd för 2 m bred bild: 2,8 – 4,4 m
Angiven ljusstyrka: 2 200 ANSI Lumen
Uppmätt Ljusstyrka (eko): 1 200 (700) Lumen
Angiven kontrast: 1 200 000:1
Uppmätt maxkontrast: 850:1
Uppmätt ANSI-kontrast: 700:1
Angiven ljudnivå (eko): 29 (27) dB
Uppmätt ljudnivå (eko): 31 (28) dB
Uppmätt effekt normal (eko): 325 (240) watt
Lampeffekt: 240 watt
Lampans livslängd normal/eko (ExtremeEco): 4 000/10 000 (15 000) h
Mått: 400 x 320 x 120 mm
Vikt: 5,3 kg
Pris: från 30 000 kr
Mer info: Acer
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 1-2, 2018.