Det var faktiskt Dvicos Tvix som drog igång det hela på allvar. Nej, Tvix var inte först med en riktigt bra mediebox som klarade det mesta, det fanns flera andra. Den stora grejen var istället att Dvico underhöll sina medieboxar med uppdateringar även efter att de sålts.
När det kom nya filmformat som boxen inte klarade kunde man hämta och installera en uppdatering och vips klarade medieboxen det nya formatet med.
Faktum är att undertecknads allra första mediebox var en Tvix. Modellen hette HD M-4100 och inhandlades 2007 för 3 500 kr. Det var en fantastisk pryl som tack vare ett nytt chipset från Sigma Design (EM8623) kunde spela upp den tidens vanliga videoformat och även fixa det mesta i ljudväg och en hel del i bildväg.
I M-4100 fanns även nätverk inbyggt och man kunde själv montera en hårddisk och en tevemottagare för att få möjlighet att spela in och lagra mediefiler direkt i mediespelaren. Men när Dvico lanserade nya modeller och argaste konkurrenten släppte Popcorn Hour med onlineinnehåll upphörde uppdateringarna till de äldre modellerna. De sades inte längre klara det nya innehållet.
Det var då det
Det fanns även andra anledningar att byta till en nyare mediebox. Det jag minns bäst är den otroligt sega bildvisningen och det rent ut sagt användarovänliga nätverksgränssnittet. Det var helt enkelt lättare att använda den inbyggda hårddisken eller mata den med ny underhållning via usb. Men det var då det.
Bland dagens små och designade medieboxar sticker nya Tvix HD Slim 1 ut som en ganska stor fyrkantig burk. För undertecknads del är återseendet en riktig déjà vu-upplevelse där till och med fjärrkontrollen ser likadan ut med sina flourescerande knappar istället för belysning.
På sidan av Tvix mediebox sitter ett fack med en snabbanslutning för en intern 3,5-tums hårddisk och fronten utgörs av en stor display som kan visa info om vad som sker och vad som spelas upp.
Inte mycket nytt
Tyvärr verkar det inte ha hänt så väldigt mycket mer på insidan. Efter att ha angett språk, valt automatiska uppdateringar, hämtat och installerat den senaste kommer nästa déjà vu. Man måste börja om från början med inställningarna och ange språk igen efter en uppdatering. S1 startar dock på engelska. Min gamla startade med franska…
Och inte blir det roligare av att återfinna de välbekanta men ack så irriterande menyerna för att knyta upp till fyra nätverksdiskar till Tvix-spelaren genom att ange servernamn och ip-adresser.
Men vänta nu, mitt emellan valen av servertyp och serveruppgifter finns något som kallas för Utdelat på svenska, och visst, nu går det faktiskt att bläddra sig fram mellan tillgängliga resurser i nätverket och knyta exempelvis mappen Video på en näthårddisk till en av Tvixens fyra nätverksgenvägar. Och man behöver inte knyta enheterna för att de ska vara nåbara, via UPnP går det att bläddra direkt bland näterksresurserna.
Klarar nästan allt i filmväg
Tvix HD Slim S1 spelar upp allt vi testar med utom egentillverkade hd-flash-filmer. Och då menar vi verkligen rubbet inklusive skivavbilder av dvd och Blu-ray-skivor. Men skivavbilderna funkar bara via usb eller intern hårddisk, via nätverket säger Tvix att filformatet inte stöds. Och det märks att även Tvix får jobba hårt för att spela upp en BD-iso-fil.
Det går riktigt snabbt att bläddra mellan långa listor av mappar och filmfiler i Tvix enkla menysystem. Den som ändå vill ha lite fylligare information har även möjlighet att ställa in visningen på lite olika sätt med ikoner eller miniatyrbilder av filmer, bilder och album.
I huvudmenyn visas valen Movie, Music, Photo, WWW och Setup med bild och text. Men nog är det väl slappt att inte översätta dessa huvudtexter när man ger möjlighet att välja svenska som ett av många olika språk.
Saknar webbläsare
Det finns ingen webbläsare bakom WWW, men väl Internet Channel, med ett 20-tal internetkanaler som Youtube och ett antal bild och videotjänster som samtliga är gratis. Inte helt logiskt återfinns ytterligare 12 fria webbtevetjänster bakom Internet TV medan tjänsten Podcasts innehåller ett 15-tal nyhetstjänster som ABC News och CNN Daily.
Härutöver finns Weather och RSS, det vill säga en vädertjänst och en tjänst för att läsa nyhetsrubriker. Vädertjänsten visar en karta från Google Maps över vald plats tillsammans med text och ikonbaserad väderinfo på engelska. Bättre hade dock varit att få se vädret på kartan a la SMHI och få mer beskrivningar på svenska när nu vädret avser Sverige och svenska är valt som språk.
Det finns även en fjärrkontrollapp till Tvix för Android och Iphone där man kan styra medieboxen med telefonen som fjärrkontroll. Första gången appen startas vill Tvix att man ska ange boxens ip-nummer manuellt i telefonen för att du ska kunna para ihop appen med boxen och använda den. Det kanske är så det blir när gammalt möter nytt?
Detta är ett utdrag ur ett större jämförande test i Hemmabio nr 8, 2012.