Som gjord för 3D – BenQ W7000

BenQ W7000 är en ljusstark hemmabioprojektor med 3D som specialitet.
BenQ W7000 är en ljusstark hemmabioprojektor med 3D som specialitet.

BenQ:s projektorer har länga varit ljuskanoner med bra tryck och stora inställningsmöjligheter till korrekt återgivning. Vad passar då bättre än att hotta upp toppmodellen med 3D och ge den ännu mer ljustryck?

Dlp-teknik, en ljusstark lins och korrekta eller rikliga färger med goda bildinställningsmöjligheter är något av ett signum för företagets lite större och dyrare projektorer dit W7000 faktiskt hör. Även om prislappen skvallrar om motsatsen. W7000 är egentligen ganska lik föregångaren W6000 från 2009, men har fått en del förändringar och förbättringar som till exempel 3D och ännu mer ljusstyrka.

Redan W6000 var ljusstark på sin tid med en 280 watts lampa för att fungera i ett ljusare vardagsrum. W7000 har en 300 watts lampa och vi mäter en ljusstyrka på strax över 1 000 lumen i kalibrerat utförande vilket är 20 procent mer än vad W6000 mäktade med.

W7000 använder även samma fina och ljusstarka lins med 1,5x manuell zoom och viss förskjutning av bilden i höjd och sidled.

Ingen lyx, men allt nödvändigt finns där.
Ingen lyx, men allt nödvändigt finns där.

Djupet på svärtan är dock medioker utan bländare, men riktigt skaplig när bländaren är på. Även BenQ:s automatiska bländare gör ganska mycket med svärtan och kan reducera ljusflödet med så mycket som två tredjedelar. Dynamisk svart, som bländaren kallas på svenska, kan bara vara av eller på, men reglerar ljuset dynamiskt efter bilden så att ljusflödet inte minskas nämnvärt vid ljusare bilder. Växlingarna sker relativt smärtfritt och hörs knappast alls i helheten.

BenQ anger en maximal kontrast på hela 50 000:1 men vi kommer inte i närheten av sådana siffror i kalibrerat läge. När vi testar projektorns dynamiska bildförval rapporterar dock mätinstrumentet en kontrast på hela 42 915:1 och en ljusstyrka på cirka 2 000 lumen.

Färgåtergivningen är inte perfekt, men ganska hyfsad från början och fullt kalibrerbar.
Färgåtergivningen är inte perfekt, men ganska hyfsad från början och fullt kalibrerbar.

Men detta är ingen bildinställning som lämpar sig för teve eller film, möjligen för Powerpoint-presentationer i lysrörsbelysning.

Bästa bild

Väljer du istället bildförvalet Bio halveras visserligen ljusstyrkan, men då får du en mycket korrekt färgtemperatur och en färgåtergivning som inte ligger långt från idealet. Bildförvalet Standard ger i princip samma bild.

Vad är ISF och ISFccc ISF står för Imaging Science Foundation och är en organisation som verkar för att bildvisare som tv-apparater, projektorer och bildskärmar ska anpassas efter den standard som skaparna av bild och film tänkt sig i stället för att försöka få till de mest smaskiga och bäst säljande färgerna. ISF arbetar även mot bildskärms och projektortillverkarna för att få dem att bygga in menyer och verktyg för kalibrering. ISFccc är ett exempel där ccc står för Certified Calibration Configuration och innebär ett erkännande att den här teven eller projektorn är gjord för att kunna kalibreras. Det betyder förstås inte att teve och projektorer utan ISF-menyer inte går att kalibrera eller ställa in korrekt med sina reglage och inställningar, men ISFccc-märkningen betyder i alla fall att bildvisaren är förberedd för ISF-kalibrering och kan låsa inställningarna i speciella menyval som ISF Day och ISF Night.
Vad är ISF och ISFccc
ISF står för Imaging Science Foundation och är en organisation som verkar för att bildvisare som tv-apparater, projektorer och bildskärmar ska anpassas efter den standard som skaparna av bild och film tänkt sig i stället för att försöka få till de mest smaskiga och bäst säljande färgerna.
ISF arbetar även mot bildskärms och projektortillverkarna för att få dem att bygga in menyer och verktyg för kalibrering. ISFccc är ett exempel där ccc står för Certified Calibration Configuration och innebär ett erkännande att den här teven eller projektorn är gjord för att kunna kalibreras.
Det betyder förstås inte att teve och projektorer utan ISF-menyer inte går att kalibrera eller ställa in korrekt med sina reglage och inställningar, men ISFccc-märkningen betyder i alla fall att bildvisaren är förberedd för ISF-kalibrering och kan låsa inställningarna i speciella menyval som ISF Day och ISF Night.

Även om färgtemperaturen ligger rätt kring 6 500 K är det en lite bedräglig bild, för balansen mellan färgerna är inte den bästa vilket yttrar sig i blaskigare och mindre kontrastrika detaljer. För att få till en riktigt korrekt och fin bild behöver man gå in bland de gömda inställningarna som aktiveras med ISF-valet.

Då tillkommer de två bildförvalen ISF Day och ISF Night och när du väljer något av dem stängs många vanliga möjligheter att göra bildinställningar av. Tanken är nämligen att inställningarna ska göras i en speciell ISF-bildinställningsmeny och att dessa inställningar ska vara lösenordsskyddade.

Du tar dig förbi lösenordsskyddet genom att trycka på upp, ner, upp, ner, vänster, höger på fjärrkontrollens pilknappar. Sedan når du även in i ISF-menyerna som innehåller fler inställningsmöjligheter, men som inte översatts till svenska som det övriga menysystemet.

Bland expertinställningar

I ISF-menyerna finns betydligt mycket mer kraftfulla inställningar och justeringsmöjligheter där många kräver mätinstrument och kalibreringskunskaper för att användas. Men du behöver inte vara kalibrerare får att få till en riktigt trevlig bild på W7000.

Bakom ISF-menyerna kan du välja gammaläget stegvis som 2.2, 2.4 med flera, eller att justera manuellt.
Bakom ISF-menyerna kan du välja gammaläget stegvis som 2.2, 2.4 med flera, eller att justera manuellt.

I ISF-menyerna räcker det med att du ändrar färgtemperaturen till Warm, anpassar bländaren efter eget önskemål och lampläget efter ljusförhållanden och den ljudnivå du kan stå ut med. Sedan är du ganska hemma bildmässigt efter att ha sänkt kontrasten ett par steg.

Rörelser och rörelsekompensation

I bio-läget spretar färgerna rejält när det ska vara grått, men om du väljer färgtemperaturen Warm i ISF-menyerna får du denna näst intill perfekta gråskala.
I bio-läget spretar färgerna rejält när det ska vara grått, men om du väljer färgtemperaturen Warm i ISF-menyerna får du denna näst intill perfekta gråskala.

Med menysystemet på svenska kallar BenQ sitt system för rörelsekompensation för raminterpolation (engelska frame interpolation). Man har även översatt dess inställningar fel där off översatts till på. Men i övrigt fungerar det riktigt bra och kan ställas i låg, medel och hög förutom att vara av, som alltså felaktigt kallas för på.

Med raminterpolationen avstängd är bilden ganska hyfsad med vanlig teve och hdtv i 720p och 1080i, men 24p-film blir lite väl ryckig för att vara behaglig att titta på. Bättre då att använda låg raminterpolation till teve och film och få ett lite mjukare rörelsemönster utan att det blir onaturligt mjukt vilket kan bli fallet när lägena medel och hög används.

3D då?

3D är inte bara något BenQ W7000 kan, det är kanske en av dess främsta fördelar. 3D-bilden är mycket bra och med de 3D-glas vi fått låna med projektorn är det här med överhörning inget problem alls. Det märks överhuvudtaget inte. Inte heller ljusstyrkan är något problem, tvärt om finns det mycket att ta av och här gör det inget att 3D-glasen filtrerar bort en hel del ljus.

3D-glas följer inte med W7000, men kan köpas till för 1 000 kr paret.
3D-glas följer inte med W7000, men kan köpas till för 1 000 kr paret.

Tar man av sig 3D-glasen ser man direkt att bilden är annorlunda. Den svarta ramen runt filmen är inte svart utan mörkt röd. Färgerna är mer mättade och framförallt varmare samtidigt som rörelserna är något ryckigare. Men inget av detta är något problem. Ett tryck på menyknappen öppnar upp för egna inställningar och nu finns inte ISF eller något av de andra valen kvar, i 3D-läge görs alla inställningar separat för 3D-bilden, och alla alternativ är nu öppna för egen anpassning.

Uppenbarligen lämpar sig bländaren bättre av medan rörelsekompensationen kan må bra av ett extra steg uppåt i 3D. Med 3D-glasen på justerar vi även kontrast och ljus en aning och sänker gammainställningen för att lyfta fram skuggdetaljerna lite bättre. Sedan är vi riktigt nöjda även med 3D-bilden.

Saknar 3D-glas

Tyvärr skickar inte BenQ med några 3D-glasögon alls, så det är något du måste köpa till extra. Det är lite synd, för till denna projektor är en familjeuppsättning 3D-glas given.

3D är nämligen ett av W7000:s starkaste kort, och den som bara vill åt en ljusstark 2D-bild kan nog hitta både billigare och tystare alternativ. För speciellt tyst är W7000 inte.

Inte överens med ljudet

När vi testar projektorer försöker vi även hinna prova dem i hemmiljö över en helg för att få en bättre uppfattning om hur de faktiskt funkar i praktiken. Ibland kan övriga familjens reaktioner och bedömning ge lite nya synpunkter utanför det rent bildmässiga, ibland bekräfta eller delvis motsäga det mätningarna visar. I BenQ W7000:s fall var vi alla överens – familjen, ljudmätaren och jag – den låter för högt.

Även om du använder lampans sparläge är fläktljudet störande och då minskar ändå ljusflödet med en fjärdedel. Även ljudmätaren noterar höga värden i såväl standard som eko-läge så betyget kan bara bli ett – högljudd.

Hur högljudd är förstås något som kan diskuteras. Kan du placera W7000 en bra bit ifrån där du sitter och kanske bygga in den i en låda behöver ju inte ljudet vara något problem.

Slutsatser

Ljusstark, lättplacerad och med härligt skarp och korrekt bild när den är rätt inställd. Svärtan lämpar sig kanske bättre i ett vardagsrum, men W7000 bjuder å andra sidan på en 3D-bild som är mycket bra utan överhörning och ger dessutom stora möjligheter till egna inställningar och justeringar även av 3D-bilden. Tyvärr överskuggar oväsendet från projektorn den fina bilden vilket är tråkigt för en annars så trevlig hemmabioprojektor.

Detta är en sammanfattning av en artikel publicerad i Hemmabio nr 6, 2012.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.