När geniknölarna får glöda fritt och någon satsar på att inte bara lösa ett eget problem, utan att även göra det på bästa möjliga sätt, blir resultatet som regel något unikt och många gånger enastående.
Vi är ju ganska vana vid mainstream-produkter där marknadsanpassande krafter hunnit slipa av de vassa kanter som annars kan störa gemene man. Lite trist för oss som ser oss som finsmakare och vill ha alla tekniska finesser, oändliga möjligheter och är kompromisslösa när det kommer till bild och ljud. Då är ju ofta mainstream-produkterna lite tråkiga. Men ibland stöter man på något extra där det riktigt lyser av skaparkraft, kreativitet och kompromisslöshet. Zappiti Pro 4K HDR är en sådan extrem som dessutom vunnit EISA-pris.
Spindeln i nätet eller spindelnät
Så vad är då detta för fantastiskt underverk, och vad kan man ha den till? Svaret kan vara: hjärtat i hemmabion, spindeln i nätet och den ultimata mediespelaren, men det kan också vara: en dammsamlande lyxpryl som kommer tio år för sent.
Låt oss vänta med avgörandet om det är en spindel eller något under spindelnät och se vad denna franska armékniv faktiskt kan och inte kan erbjuda.
En mediespelares fördelar och nackdelar
Mediespelaren är det kanske smartaste som uppfunnits för att förena digital underhållning med de apparater vi vanligtvis använder. Om man ser lite bakåt i tiden när vi tittade på tv på tv:n, lyssnade på musik på stereon, hörde på radio i radion och läste nyheter i papperstidningar blev mediespelaren den enhet som förenade detta och lät oss ta del av innehållet när och där det passade oss. Men det var inte utan problem.
Ett allt större utbud av och allt mer komplicerade komprimeringsformat på underhållningen gjorde det svårt för mediespelare att klara alla upptänkliga format. Lägg till detta stöd för 3D, HDR, olika upplösningar som kräver skalning och olika HD-format som växer och utvecklas. Det slutade som regel med att den tidens mediespelare ganska snabbt blev frånsprungna av den snabba teknikutvecklingen.
Samtidigt innebar lagring av underhållning en ständig kamp för utrymme, nätverksprestanda och inte minst tekniska kunskaper för att få ihop en hemmabio med ett hemnätverk som kan interagera sömlöst mellan datorlagrad underhållning och visning på stor bild med flerkanalsljud.
Zappiti gör rent hus
Som mediespelare betraktad är verkligen Zappiti Pro 4K HDR en ultimat lösning med hårdvara och mjukvara som klarar allt man kan önska och en hel del till. Mediespelaren är dessutom ovanligt genomtänkt och mycket enkel att använda tack vare att Zappiti skapat ett eget användargränssnitt och sköter alla mediespelarfunktioner med sina egna appar.
[AdsWithin]Startbilden består egentligen bara av tre ikoner – Video, Explorer och Music. Därifrån når man sina olika mediebibliotek oavsett om de lagras lokalt eller i nätverket och kan även få fram en hel del merinfo om det innehåll som lagras lokalt.
Zappiti Explorer är inte bara en utforskare utan även en filhanteringstjänst där man efter registrering av ett Zappiti-konto även kan kopiera, flytta, ändra namn, sortera om och ta bort filer och mappar, och förstås söka upp och välja sådant som ska spelas upp med Zappiti Video eller Zappiti Music.
Zappiti har en inbyggd identifiering och kan själv hämta bilder på musik- och filmskivors omslag, data och beskrivningar av lokalt lagrade medier och kan även kategorisera och gruppera filmerna efter genrer. Inget är låst utan man kan själv även ändra och kategorisera om efter eget huvud. Väljer du istället innehåll från en annan resurs i nätverket identifieras inte innehållet på samma sätt, då visas bara den info som finns där.
Mediespelaren har både trådat och trådlöst nätverk inbyggt av senaste snitt, så det är knappast någon begränsning att behöva hämta innehåll från en nätdisk eller en dators utdelade diskenhet. Inte heller de tyngsta filmfilerna förefaller besvära spelaren nämnvärt.
Det nyare komprimeringsformatet HEVC (High Efficiency Video Coding, även kallat H.265 och MPEG-H Part 2) som mer eller mindre är en förutsättning för att kunna hantera högupplöst och högkvalitativ film i nätverk, ställde till det för de flesta mediespelare tidigare, men Zappiti äter HEVC-film till frukost.
Zappiti on top of Android
Det syns knappast förrän man lämnar gränssnittet, men operativsystemet i Zappiti är Android och via Google Play går det fint att hämta och installera de flesta appar man kan önska för att anpassa mediespelaren ytterligare efter egna önskemål. Men i det avseendet fungerar Zappiti mer som vilken mediespelare som helst.
Det är framförallt med de egna Zappiti-apparna som stödet för UHD, 3D, HDR, DTS:X, Dolby Atmos med flera kommer till sin rätt. Zappiti har till och med sett till att ISF-certifiera spelaren för att garantera att den verkligen spelar upp innehåll på det sätt som avsetts. Sedan är det förstås även en fråga för tv:n eller projektorn att klara av att visa det så som det ska visas, men vad Zappiti anbelangar är det inte där det felar i alla fall.
Som bästa BD-spelaren, fast utan BD
För att klara och kunna separera ljud och bild på bästa sätt har Zappiti fått dubbla HDMI-utgångar.
Lokal lagring ombesörjs med två platser för 3,5-tums SATA-hårddiskar som tillsammans kan rymma upp till 32 TB (2 x 16 TB). Det går självklart bra att köra med en eller utan disk också och istället försörja mediespelaren via nätverk och USB.
En nollsignal-ingång ger möjlighet att koppla samman mediespelaren med andra enheter och nolla ut referensnivån för jordanslutningen så att ljud och videosignaler mellan enheterna har samma 0-nivå.
[AdsWithin]Fjärrkontrollen är av det rejälare slaget med tydliga knappar och bra knappbelysning så att det funkar fint även i hemmabiomörker, men om man till exempel startar webbläsaren för att surfa eller titta på SVT Play den vägen räcker inte fjärrens egenskaper till.
För att kunna skriva behöver du även ansluta ett tangentbord, men det är å andra sidan enkelt via USB eller Bluetooth. Zappiti klarar uppenbarligen det mesta, även trådlösa Bluetooth-högtalare…
Ytterligare ett sätt är att använda Zappitis smartphone-app Zappiti Video Control and Zappiti Music Control som finns för Android och iOS. Då går det även fint att spela upp musik med Zappiti utan att ens ha tv:n igång.
Om man skulle önska sig något vore det möjligen en BD-läsare och möjlighet att rippa eller kopiera sina filmer för att lagra dem lokalt. BD-läsare saknas, men bland Zappitis egna appar finns faktiskt en som heter HDMIRecorder med vars hjälp man kan spela in det som kommer in via den tredje HDMI-anslutningen som heter HDMI In på mediespelarens baksida. Ingången är HDMI 2.0 och klarar därmed högupplöst bild, men appen har i sig en begränsning på 1080p-upplösning och en högsta bitrate på 10 Mbit/s.
Det märks både på utsidan och på insidan att skaparna av Zappiti 4K Pro själva är filmentusiaster och gjort vad de kunnat för att ta fram den i deras ögon bästa tänkbara lösning. Och visst har de lyckats. Det är ju så här en smart mediespelare ska se ut och fungera för att vara gångbar även i framtiden. Men är det här vad vi behöver – idag?
Är inte mediespelare passé nu?
Om vi backar tillbaka tio år och tittar på underhållning och innehåll har det hänt en hel del sedan mediespelarens storhetstid. En betydande del av det innehåll som passerade mediespelarna kom då från filnedladdning som i vissa fall kanske inte var helt rumsren.
[AdsWithin]Idag är det mesta av detta bortstädat tack vare alla strömmande tjänster som erbjuder motsvarande innehåll på ett både enklare och bättre sätt. Men vad gör det då med mediespelaren – har inte den tjänat ut sitt syfte?
Kanske. Den har i alla fall bytt klädstil och fått lite strängare regler för vad den ska visa och hur det ska visas. Om de fria mediespelarna hade sin storhetstid runt år 2010 blev det mer styrda mediespelare som Apple TV och Chromecast, som tog täten runt 2015, medan dagens mediespelare allt mer integreras som tjänster i mobila enheter snarare än som självständiga prylar. Och då är vi egentligen tillbaka där det hela började – att kunna spela upp digital underhållning från ett mobilt eller datorbaserat nätverk på den tv eller skärm vi vill se innehållet på.
Slutsatser
För dig som redan har ett eget bibliotek med digital underhållning eller vill spara dina kvalitetsfilmer digitalt och rädda dem från plastskivans och dvd-spelarnas förestående död kan Zappiti Pro 4K HDR bli en garant för att du ska kunna ta del av ditt utbud långt efter att den sista BD- och dvd-spelaren kastat in handduken.
Även den som vill ta del av strömmande tjänster kan få fin hjälp av Zappiti, men handlar det bara om vanliga strömningstjänster är nog denna avancerade 4k-mediespelare lite overkill. Då finns det både enklare och billigare lösningar som kan göra jobbet lika bra.
Så frågan om Zappitis guldkantade mediespelare är en spindel i hemmabionätet eller en dyr lyxpryl som riskerar att samla damm är ju egentligen upp till dig. För egen del måste jag erkänna att min blygsamma samling med innehåll är av ett tidigare slag och knappast håller den kvalitet som kan motivera en så kompetent mediespelare. Det står dessutom redan en dammig mediespelare från Xtreamer i min hylla. Men det är klart, med rätt innehåll så skulle ju en Pro 4K HDR passa fint på Xtreamerns plats…
Fakta Zappiti Pro 4K HDR
OS: Android 6.0.1, kernel 4.1.17
Programversion: Zappiti_OS_3.15
Chipset: Realtek RTD1295
CPU: ARM Cortex CA53 x4 (Quad Core)
GPU: Mali-T820 MP3 (3 Core)
Minne: 1 MB L2 cache, 2 GB DDR4 RAM, 16 GB NAN eMMC samt plats för 2x 3,5-tums SATA HDD
Nätverk: 1 Gbit/s Ethernet, 2,4/5,0 GHz WiFi 802.11ac och Bluetooth 4.0/BT4.0
Ljud och video ut: HDMI 1.4 (endast ljud), HDMI 2.0, S/PDIF optisk och coaxial, CVBS, 6,5 mm hörlursuttag
USB-anslutningar: 1x USB 3.0, 3x USB 2.0, 1x USB typ-C
Nätverksstöd: DLNA, SMB, FTP
Video ut: 4K 4 096 x 1 260 24-60p, UHD 3 840 x 2 160, 24-60p, 1080p – SD
24p-stöd: ja
3D-stöd: ja
Videostöd: UHD ISO, 3D BD ISO, BD ISO, BDMV, MKV, MKV 3D, MK3D, MPEG-TS, MPEG-PS, MPEG, MPE, MPG, TS, TP, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, QT, WebM, DVD-ISO, VIDEO_TS, RMVB, RM, DAT, VOB, 3GP, FLV, DAT, AVCHD 2.0 (AVCHD 3D, AVHD Progressive).
Ljudstöd: AC3, DTS MPEG, MP3, ALAC, APE, M4A, AIFF, WAV, VSELP, FLAC, AAC, AAC-LC, HE-AAC, HE-AAC v2, AMR-NB, OGG (Ogg/Vorbis), RA_COOK, LPCM, PCM, ADPCM, FLA, MQA lossless och audiofilformat upp till 32-bitar
Mått: 430 x 330 x 85 mm
Vikt: 7,5 kg
Pris: cirka 3 300 kronor (300 Euro)
Mer info: Zappiti.com
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 10, 2020.