Vill du ha ett hemstyrnings-system som är lätt att komma igång med, lätt att använda och lätt att förstå sig på är Zipatos Zipatile kanske inte det rätta. Men om du vill ha mängder med avancerade funktioner och ett system att bygga vidare på kan Zipatile vara da shit, bara du tar det dit.
Jag måste erkänna att det inte var alldeles enkelt att komma igång. Jag är dessutom ganska säker på att jag inte lyckats förstå alla möjligheter. Den kortfattade snabbstartsguiden tog upp det självklara, men nämnde inget om den efterföljande registreringen.
Hjälp finns dock i systemet så den som ger Zipatile en chans behöver inte oroa sig. Men räkna med att få lägga lite tid på att komma igång, det kan det definitivt vara värt.
Ingen vanlig Android-platta
[AdsWithin] Zipatile påminner en hel del om en surfplatta och använder Android i botten. Det kan också vara en anledning till det något röriga igångsättningen där man startar med en startsida i Android men där alla appar är olika ingångar till Zipatiles hemstyrningssystem.
Det är dock inte vilken Android-platta som helst utan en helt egen med unika utgångar, manöverknappar, sensorer och trådlösa protokoll inbyggt från början.
Allt i ett och modulärt
Tack vare allt som redan finns inbyggt är Zipatile ett komplett hemkontroll-system i sig som kan styras och övervakas direkt på dess 8 tum stora pekskärm. Och du kan förstås ansluta mer.
På baksidan finns fyra elektriska anslutningar där man kan ansluta såväl sådant som drivs med nätspänning som 12-voltsutrustning och en extern temperaturavkännare. Men de mest spännande anslutningsmöjligheterna är trådlösa.
En trådlös, schweizisk armékniv
När det kommer till kommunikation är Zipatile ovanligt språkbegåvad och kan prata med nästan all typ av utrustning. Förutom Z-Wave Plus finns stöd för Philips Hue, Sonos, Nest, Wifi och Bluetooth. Via en adapter går det även att ansluta enheten till nätverket via Ethernet.
Det innebär att Zipatile kan tjäna dubbelt och styra underhållning i hemmet såväl som övervakning, larm och elektrisk styrning.
Språkbegåvningen sträcker sig även till oss människor, men det är en inställning som behöver göras på flera plan. Väljer du svenska bland Zipatiles språkinställningar ändras gränssnittet i systemet till vårt språk, men hjälpfilerna och startsidan är fortfarande på engelska.
För att få startsidan på svenska krävs även ett språkval i Androids inställningar, men hjälpfilerna verkar bara finnas på engelska (än?).
Så vad kan man ha den till?
Allt – nästan i alla fall. Zipatile är antagligen det mest mångsidiga hemstyrningssystem vi tittat på i Hemmabiotidningen hittills. Redan med de inbyggda funktionerna och sensorerna som känner av ljudnivåer, ljus, luftfuktighet, temperatur, rörelser, stötar och slag gör Zipatile till ett bra larm och ett praktiskt hemövervakningssystem som kan avläsas och styras lokalt och på distans. Koppla till elektrisk styrning via inbyggda eller trådlösa anslutningar och du har ett avancerat hemstyrningssystem.
Larmfunktionen är tillgodosedd redan på startskärmen där du kan läsa av och ändra status på larmet. Hemstyrningen hittar du inuti systemet där du kan styra och övervaka varje enskild strömställare för sig. Men det kan förstås det allra enklaste system också.
Förberedd med scenknappar
Mer avancerad styrning får du först när du kopplar ihop dina styrenheter till händelser och aktiverar dem med hjälp av aktiviteter som styrs av egna handlingar och/eller sensorer. För detta är Zipatile väl förberedd med alla sina inbyggda sensorer och scenknappar.
Utanför bildskärmen sitter sex programmerbara scenknappar som lyses upp av små dioder som också kan styras i ljusstyrka och färg. Knapparna syns egentligen inte utan är bara touch-knappar, men tack vare dioden ser du var du ska trycka.
Det finns även möjlighet att visa olika statuslägen med knapparna. Det innebär att du till exempel kan välja att låta en knapp representera larmfunktionen och lysa grönt när larmet är inaktiverat. Ett tryck på knappen aktiverar larmet och ändrar diodens färg till rött.
Nästa knapp kan styra hemmabion så att ett tryck tänder dioden till vitt och samtidigt tänder belysningen i hemmabion. Nästa tryck eller knapp startar projektor, firar ner duk och tonar ner belysningen till 30 %, för att efter 60 sekunder släcka helt samtidigt som dioden växlar till rött …
Bygg egna händelsescenarier
[AdsWithin] Förutom knapparna med färgindikationer är dessa möjligheter knappast unika för Zipatile utan något som går att göra med många smartare hemstyrningssystem. Men det skiljer ofta hur man skapar dessa händelsesenarior och vilka möjligheter som finns.
I själva Zipatile-enheten kan man lägga till, styra och övervaka enheter, bygga rum för enheterna, skapa scenarier (scener) och lägga till favoriter, men vad som faktiskt ska hända i scenarierna styrs från en servertjänst som nås med en webbläsare.
Via en webbtjänst som styr allt
När man registrerar sin Zipatile skapas även ett konto i webbtjänsten och där synkroniseras allt som ansluts och skapas i enheten. Så när du loggar in på my.zipato.com via webbläsare kommer du till ett gränssnitt som är snarlikt Zipatiles eget med möjlighet att styra enheter, men där man även kan lägga favoriter som genvägar på skrivbordet och bygga riktigt avancerade händelsescenarier.
Använder Lego-liknande språk
Har du hört talas om programspråket Scratch – ett visuellt programmeringsspråk där koden består av färdiga bitar som kan fogas samman likt legobitar? Zipatiles händelsescenarier byggs på ett snarlikt sätt vilket ger i det närmaste oändliga möjligheter att kombinera villkor med sensoravläsningar, enheters tillstånd, yttre variabler och logiska operatörer.
Kan även spela och styra musikuppspelning
Tack vare Android i botten finns redan möjligheten att spela musik direkt i enheten eller att spela upp trådlöst via Bluetooth eller wifi i exempelvis hemmabioreceivern. Zipato har dessutom gett Zipatile stöd för styrning av Philips belysningsteknik Hue, Sonos musikunderhållning och Nests hemautomationssystem.
Slutsatser
Zipatos Zipatile är en uppvisning i hur ett riktigt mångsidigt och avancerat hemautomationssystem kan se ut och fungera med en smart central manöverpanel, appstyrning, avancerad webbstyrning och ett brett stöd för många olika tekniker och standarder.
Resultatet är dock ganska rörigt och svåröverskådligt, och utan bättre hjälp, guider och instruktioner är Zipatile svår att bemästra. Det material som finns i dag verkar vara mer inriktat på att sälja Zipatile än att faktiskt hjälpa användarna få ut det mesta möjliga.
Med bättre startguider, lärande exempel, filmer och annan aktiv hjälp att komma igång, skulle det vara så mycket enklare att lära sig förstå Zipatile och alla dess möjligheter.
Fakta
Zipato Zipatile – ett avancerat hemautomationssystem med många inbyggda sensorer.
System: ARM Cortex-A9 fyrkärning 1,6 GHz processor, 1 GB RAM, 2 GB Flash, Android 5.0.2
Manöverpanel: 8-tums pekskärm 800 x 1 280 pixlar, 6 programmerbara scenarioknappar
Nätverksstöd: Wifi 802.11 b/g/n, Ethernet via USB, Bluetooth 4.0, Philips Hue, Sonos, Nest, Z-Wave Plus, Zigbee HA 2,4 GHz
Inbyggda sensorer för: ljudnivå, ljusnivå, luftfuktighet, temperatur, rörelser, interkom, stötar och slag
Kamera: 2 Mpixel videokamera
Strömförsörjning: nätadapter och batteri (Li-Ion 3.7 V 2000 mAh)
Strömförbrukning (max): < 2 (7) watt
Mått och vikt: 205 x 205 x 5 mm, 494 gram
Testad med firmware: 1.0.18a
Cirkapris: 3 500 kr
Mer info: Zipato och m.nu