Skönsjungande burfågel filmar i full hd

Kanariefåglar larmar med skönsång Kanariefågeln har inte bara tjänat mänskligheten som larm och beskyddare av gruvarbetare med sin större känslighet för gruvgaser. Redan under 1500-talet blev kanariefågeln en populär burfågel där det främst var fågelns sköna sång och munterhet som gjorde den till en symbol för lyx bland världsvana adelsdamer och rika borgare.
Kanariefåglar larmar med skönsång
Kanariefågeln har inte bara tjänat mänskligheten som larm och beskyddare av gruvarbetare med sin större känslighet för gruvgaser. Redan under 1500-talet blev kanariefågeln en populär burfågel där det främst var fågelns sköna sång och munterhet som gjorde den till en symbol för lyx bland världsvana adelsdamer och rika borgare.

Rätt grejer i ditt smarta hem kan både styra, övervaka, reglera och larma.

Men det kan vara ganska komplicerat att få till med många olika delar som ska samverka. Så vad gör man om man bara vill ha en enda enhet som sköter allt?

Skaffa en kanariefågel, eller ännu hellre en modernare och mer lättskött digital variant.

Även om Kanariefågeln fortfarande är ett populärt husdjur finns det smartare sätt att skydda och larma om det smarta hemmet skulle råka ut för dålig luft.

Canary All-In-One Security är en sådan smart allt-i-ett-lösning som du ställer på plats och som sedan kan övervaka och hålla dig underrättad om ditt hem oavsett var du befinner dig.

Canary All-In-One Security – en modern burfågel?
Canary All-In-One Security – en modern burfågel?

Du når Canary via en app och en onlinetjänst så att du direkt kan läsa av status och se vad som händer i hemmet med din telefon. Och det är verkligen enkelt att få igång.

Hämta appen så guidar den dig igenom de få inställningar som behöver göras, sedan är allt klart att användas och systemets sensorer är redan igång med att lära känna ditt hems rutiner för att kunna rapportera på bästa sätt.

Många inbyggda sensorer

Allt som krävs för att komma igång görs via appen som finns för Android och iPhone.
Allt som krävs för att komma igång görs via appen som finns för Android och iPhone.

Förutom en vidvinklig hd-kamera med IR-belysning och en mikrofon mäter Canary även rörelser, temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet. Den har dessutom en högtalare och en siren inbyggd som gör det möjligt att kommunicera och larma.

Sensorerna är dock inget man som användare behöver göra något med, de sköter sig själva och läser tillsammans av status som du kan ta del av, eller låta påverka ett händelseförlopp som exempelvis ett larm.

Styr med olika moder

Micro-USB för strömförsörjning, Ethernet och wifi för nätanslutning och en ljudanslutning för att koppla till externt ljud. Ljudanslutningen används även vid första aktiveringen för att få igång wifi och internet-anslutning.
Micro-USB för strömförsörjning, Ethernet och wifi för nätanslutning och en ljudanslutning för att koppla till externt ljud. Ljudanslutningen används även vid första aktiveringen för att få igång wifi och internet-anslutning.

Canary styrs via fyra olika moder eller lägen beroende på om det är familjemedlemmar hemma eller ej och om det är dag eller natt. Efterhand lär sig även Canary och kan automatiskt känna av och ändra läge när familjen kommer och går.

För den som inte vill vara med i bild finns ett privat-läge där kamera och mikrofon stängs av. Det läget indikeras även av en led-lampa i botten på enheten så det går att se om kameran är aktiv eller ej.

Datainsamlingen sker förstås oavsett läge, men om det inte är någon hemma och systemet upptäcker rörelser, ljud, temperaturförändringar eller rök meddelas du detta i appen och kan även skicka det vidare till en larmtjänst.

Larm och meddelandefunktioner

Startskärmen i appen ger möjlighet att se live-video och läsa av sensorparametrar.
Startskärmen i appen ger möjlighet att se live-video och läsa av sensorparametrar.

Bakom inställningarna i appen finns även möjlighet att lägga till direktnummer till larmtjänster, polis mm så att appen kan larma direkt (via din telefon) om det skulle uppstå brand, inbrott eller liknande.

Kameran filmar och skickar videon direkt till en lagringstjänst där alla aktiviteter lagras så även om en inbrottstjuv skulle hitta och sabotera Canary-enheten finns filmen med tjuv och sabotage lagrad på en säker plats som du kan visa för polisen.

Kameran imponerar

Kameran är för övrigt en imponerande sak med rejäl vidvinkel (147 grader) som filmar i 1080p med automatisk övergång till nattläge när det blir mörkt.

Bildkvaliteten är riktigt bra, kanske lite för bra för att man ska vilja filma familjens vardag med bibehållen integritet.
Bildkvaliteten är riktigt bra, kanske lite för bra för att man ska vilja filma familjens vardag med bibehållen integritet.

Via appens realtidsvisning kan du även se vad kameran ser med några sekunder fördröjning och höra vad som sker i ditt hem – oavsett var du befinner dig. Du kan även se aktuell temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet direkt i appen, eller ta fram diagram som visar förändringar i tiden. Och det är imponerande att se i siffror hur det faktiskt förändras.

[AdsWithin]När flera personer vistas i samma rum syns det att luftkvaliteten förändras så sakteliga, och när brödrosten är igång i ett angränsande rum reagerar luftkvalitetmätaren direkt. Efter bara ett par rostningar passerar den nivån för onormal luftkvalitet.

Vid vilka nivåer som Canary ska larma är dock något du själv kan välja och det gäller såväl temperatur som luftfuktighet och luftkvalitet.

Lagrar allt online

Trots att temperatur och luftfuktighet är relativt konstant varierar luftkvaliteten stort med aktiviteter i huset.
Trots att temperatur och luftfuktighet är relativt konstant varierar luftkvaliteten stort med aktiviteter i huset.

Förutom den aktuella historiken från sensorerna lagras även de videoklipp med aktivitet som kameran spelar in direkt i Canarys online-tjänst. Där finns de även tillgängliga för återuppspelning och nedladdning för dig och de du bjudit in som familjemedlemmar. Du kan även gå in och göra bokmärken i klippen, välja vilka som ska sparas permanent och göra kommentarer i form av meddelanden till andra familjemedlemmar som till exempel ”Se Lillans första steg här”. Men inte i all evighet.

När du startar Canary har du under en provperiod tillgång till deras 7-dagartjänst. Det innebär att video lagras i sju dagar med obegränsade nedladdningsmöjligheter och där du kan göra 100 egna video-bokmärken som sparas i tidslinjen även efter att videons lagringstid gått ut.

Köp till videolagring och få en tidslinje

Efter introveckan lagras video bara i 12 timmar om du inte köper till ett abonnemang på 2, 7 eller 30 dagar, vilket kostar från 59 kr i månaden.

Inkräktare fångad på bild. När Canary är i läget när ingen är hemma och en aktivitet upptäcks går larmet samtidigt som kameran spelar in vad som händer.
Inkräktare fångad på bild. När Canary är i läget när ingen är hemma och en aktivitet upptäcks går larmet samtidigt som kameran spelar in vad som händer.

Utan tilläggsabonnemang går du även miste om en del av möjligheterna att visa video i efterhand, men du kan fortfarande följa allt som händer via appen, nå och ladda ner videoklipp inspelade upp till 12 timmar bakåt i tiden och följa sensormätningarna 24 timmar bakåt i tiden.

Du kan även ha flera Canarier på olika ställen som i garage, sommarstuga och lägenhet, och se och övervaka dem i samma app. Du kan dessutom ha upp till fyra enheter inom samma bostad (på samma ip-adress) som går på samma abonnemang, men om du har dem utspridda på olika ställen som i bostad och sommarstuga behövs ett abonnemang för varje plats.

Integriteten då?

Kameran rullar hela tiden och filmar med riktigt bra kvalitet. Även mörkerläget ger tydlig visning i svartvitt tack vare stark IR-belysning, och videoinspelningen pågår ända tills du väljer att stänga av den med privacy-läget. Kanske är det en vanesak att låta det som sker inom hemmets fyra väggar dokumenteras, men vad som hamnar på film är ju även en fråga om var enheten placeras.

[AdsWithin]Canaryn behöver ju inte filma i hemmabiorummet, sovrummet eller köket, utan kanske gör sitt jobb lika bra i hallen med fokus på ytterdörr, balkong eller altandörrar? Om kameran inte placeras mitt i centrum för hemmets aktiviteter minskar även antalet onödiga meddelanden om rörelser i huset.

Men faktum kvarstår. Filmer med aktivitet från ditt hem lagras online och det ställer förstås krav på att filmerna verkligen skyddas från åtkomst av obehöriga. Även om Canary lovar att skydda dina data med kryptering och höga säkerhetskrav är det något man som användare har liten kontroll över.

Slutsatser

Vill du ha kontroll över ditt hem utan några större ansträngningar är Canary All-In-One Security ett snabbt och enkelt sätt att få såväl övervaknings som larmfunktioner utan att du behöver komplettera, konfigurera och installera ett enda tillbehör.

Systemet lär sig dessutom efterhand vad som är normalt i ditt hem och anpassar sig därefter. Dess mångsidiga mätområden gör även att den kan visa på saker som att ett fönster glömts öppet eller att ett elfel riskerar att orsaka en brand.

Dess största förtjänst – kameran – är kanske även dess akilleshäl, för med så bra bild och ljud blir filmandet även en fråga om personlig integritet och säkerhet.

Med en passande placering kan Canary All-In-One Security nog bli en god vän för många familjer, men den som redan från början känner att integriteten kränks gör nog bättre i att se sig om efter andra lösningar utan kameraövervakning av privatlivet.

Fakta Canary All-In-One Security

Canary All-In-One Security – en modern burfågel?
Canary All-In-One Security är en modern burfågel.

Canary All-In-One Security är ett hemövervakningssystem med alla funktioner inbyggda i en enda enhet.

Systemkrav: > 1 Mbit/s bredbandsanslutning, wifi eller Ethernet, iPhone 4S eller Android 4.0 eller nyare
Anslutningar: Ethernet, wifi (802.11 b/g/n), 3,5 mm analog ljudutgång
Kommunicerar: med app och onlinelagring via Internet
Canarys dataskydd online: AES 256-bits symmetrisk kryptering, VPC-moln, säkert HTTP (HTTPS) med TLS/SSL
Videokvalitet: 1080p med hd-ljud
Högtalare/siren: 90 dB
Mätsensorer: Luftfuktighet, temperatur och luftkvalitet (baseras på isobutan, metan, etanol, kolmonoxid, cigarettrök och matos)
Mått: 154 x 80 x 75 mm
Vikt: 400 gram
Pris: 2 150 kronor
Mer info: canary.is

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 9, 2016 som kommer ut i handeln den 6 september 2016.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.