Bästa styrdonen i hemmabion

Smartare styrdon i hemmabion
Smartare styrdon i hemmabion

Dags att lära sig en ny fingersättning. Eller ett nytt sätt att kommunicera med gester. Nu räcker det inte längre med att ge styrdonet fingret. Å andra sidan får du helt nya möjligheter att styra – vad beror både på styrdonet och på den enhet du styr.

Här är fyra riktigt smarta alternativ som funkar såväl i tv-soffan som i hemmabion och framför datorn. Jodå, medieboxar med stöd för musstyrning kan också använda dessa styrdon.

 

Apple Magic Trackpad

Magic Trackpad är Apples senaste musalternativ till nyare Macar och går i samma still som företagets trådlösa tangentbord. Står de jämte varandra ser de ut att sitta ihop.

Apple Magic Trackpad är bästa alternativet för Mac, men funkar även som musplatta i Windows via Bluetooth.
Apple Magic Trackpad är bästa alternativet för Mac, men funkar även som musplatta i Windows via Bluetooth.

Storleken på Trackpad-plattans pekbara yta är 130 x 110 mm och tack vare gediget utförande i metall står den stadigt på bordet. Och den kan användas till betydligt mycket mer än att peka och klicka.

Använd två fingrar parallellt så panorerar du över en yta. Roterar du med två fingrar skrollar du upp eller ner. Du kan även knipa och dra isär för att zooma in och ut. Med tre fingrar markerar du och med fyra fingrar manövrerar du Mission Control och växlar mellan program. Åtminstone i Mac OS X, men faktiskt även i Windows. Apple har även tagit fram Windows-drivrutiner till Magic Trackpad där den kan göra motsvarande saker.

Räckvidden uppges till 10 meter men efter 8 meter tappas precisionen och vid 9-10 meter slutar den fungera helt. Magic Trackpad drivs med två AA-batterier som kan räcka i flera månader vid daglig användning. Det finns dessutom en avstängningsknapp som kan spara batteri och förhindra att du använder plattan omedvetet.

Logitech Wireless Rechargargeable Touchpad T650

Det är väl inte utan att Logitech sneglat på Apples Magic Trackpad när man tagit fram sitt laddningsbara och trådlösa Touchpad T650. Men man riktar sig inte mot Apple-användare utan optimerar istället möjligheterna med Windows 8.

Logitech Wireless Rechargargeable Touchpad T650 funkar bäst till Windows 8, men kan även användas i Mac och med medieboxar med musstöd.
Logitech Wireless Rechargargeable Touchpad T650 funkar bäst till Windows 8, men kan även användas i Mac och med medieboxar med musstöd.

Ta bara en sådan sak som att växla mellan appar och skrivbordet i Windows 8. Det gör du genom att svepa från kanten. Och zooma i bilder gör du genom att knipa med två fingrar. Hela pekplattan fungerar dessutom som en stor knapp med pilar åt alla håll beroende på var du klickar. Och det krävs faktiskt inga extra drivrutiner alls i Windows 8. Logitechs Touchpad fungerar även i Windows 7 och tidigare versioner, men utan extra drivrutiner är användningsområdena mer begränsade till vad en normal pekplatta klarar av.

Om vi jämför med Apples Magic Trackpad är Logitechs T650 större, tyngre och tunnare. T650 har dessutom laddbara batterier och kostar lite mindre än Apple-plattan. Så vad händer när man ansluter T650 till OS X? Macen tror först att det är ett nytt tangentbord, men kan använda Logitechs T650 som en pekplatta med extrafunktioner likt Magic Trackpad. Men funktionerna är inte riktigt de samma. Med ett finger stämmer det väl, men två fingrar är det ganska lika, men med tre och fyra händer det helt andra saker än vad man kan förvänta. Men fungerar gör det ju.

Deltaco Professional Air Mouse Presenter R900

Smart är bara förnamnet när det kommer till testets mest udda pryl som har kapacitet att vara det enda manöverdon du behöver. Frågan är dock om du är redo för Air Mouse Presenter R900?

Deltaco Professional Air Mouse Presenter R900 – det mest spännande och mångsidiga styrdonet som funkar till allt med musstöd.
Deltaco Professional Air Mouse Presenter R900 – det mest spännande och mångsidiga styrdonet som funkar till allt med musstöd.

Professional Air Mouse Presenter R900 är nämligen en ergonomisk fjärrkontroll med laserpekare som har hela 17 knappar förutom Air Mouse-funktionen. De 17 knapparna är i praktiken ett antal två och fyrvägsknappar samt ett skrollhjul som både kan vridas och vinklas.

När du ansluter Air Mouse Presenter installeras den med standarddrivrutiner som om den vore ett usb-tangentbord med musfunktion. Därför krävs inga speciella installationsprogram eller egna drivrutiner. Knapparna är de vanligare styrknapparna som piltangenter och enter på ett vanligt tangentbord.

Air Mouse-funktionen är kanske den mest spännande funktionen då fjärrkontrollen är rörelsekänslig så att du kan styra och förflytta musmarkören genom att peka med fjärrkontrollen. Det fungerar över förväntan men kräver en hel del tillvänjning och en sänkning av musmarkörens känslighet. Precisionen är inte som en mus, men tillräcklig för att peka på objekt eller menyer. En av knapparna aktiverar eller deaktiverar funktionen vilket kan vara bra, för markören far lätt iväg vid minsta rörelse.

Räckvidden är nio meter och de två AAA-batterierna räcker länge bara du stänger av fjärren när den inte används och inte använder laserpekaren för mycket.

Microsoft Wedge Touch Mouse

Tänk dig en vanlig trådlös mus i lite lyxigare material och med kantigare utformning. Kapa sedan musen strax efter musknapparna och gör musknapparna pekkänsliga. Där har du Microsofts nya, smarta mus- och navigeringsalternativ Wedge Touch Mouse.

Microsoft Wedge Touch Mouse är en Bluetooth-mus som funkar lika bra i Windows som Mac.
Microsoft Wedge Touch Mouse är en Bluetooth-mus som funkar lika bra i Windows som Mac.

Som mus är den liten och ovan att använda, men efter lite användning känns den faktiskt mer ergonomisk än en stor, och precisionen är minst lika bra. Utan extra drivrutiner i Windows 7 och i Mac OS X fungerar den som en vanlig mus där musknapparna även kan användas som ett skrollhjul. Dra med fingrarna uppåt, nedåt eller åt sidorna för att skrolla över en sida.

Med Microsoft Mouse and Keyboard Center installerat (görs automatiskt i Windows 8) får du även möjlighet att justera känsligheten på skrollgesterna och kan välja att ställa gesterna omvänt som i Mac OS X. Det går även att inaktivera eller koppla makron till musknapparna vilket kanske också är mer användbart i Mac-miljö.

Storleken och formen på Wedge Touch Mouse gör den både praktisk till en bärbar dator på resan och spännande på soffbordet vid teven eller i hemmabion. För även om den ser ut som någon form av styrdon är det nog få som gissar att detta är en mus.

Räckvidden är faktiskt bättre än utlovat. Vi når lätt 10 meter med bibehållen precision och har fortfarande kontakt vid 12 meter.

Wedge Touch Mouse drivs med ett AA-batteri och har en avstängningsknapp för att spara på batteriet som kan räcka länge. Men om du inte stänger av musen kan batteriet ta slut på en vecka trots att du inte använder den.

Fotnot: Det här är en sammanfattning av en artikel som publiceras i det kommande numret av tidningen Hemmabio som kommer ut den 10 september 2013 där du även hittar faktauppgifter, fördelar, nackdelar och omdömen om respektive styrdon.

HB1308_styrdon_06

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

En kommentar till “Bästa styrdonen i hemmabion”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.