Det har funnits hemmabioprojektorer som klarar 3D ett tag nu, men det är först på senare tid som det funnits 3D i de lite lägre prisklasserna.
Epsons EH-TW6000 är mellanmodellen för hemmabion som ger nästan allt som toppmodellen TW9000 ger, men till avsevärt mycket lägre pris. Toppmodellen TW9000 lovar en kontrast på 200 000:1 och en ljusstyrka på 2 400 lumen medan TW6000 ”bara” är specificerad till 40 000:1 i kontrast och 2 200 lumen. Så vad är haken?
Nej, något billigt smäck är det definitivt inte fråga om. Redan när vi packar upp projektorn ger den ett exklusivt och förtroendeingivande intryck. Även fjärrkontrollen känns gedigen och installationen var en barnlek.
Självinställande
Ställ projektorn på plats och justera fötterna eller vinkla den så anpassas bilden på duken med automatik. Du kan till och med ställa projektorn snett och ändå visa bilden rakt med ett enkelt reglage. Men det är alltså keystone-justeringar som sker där projektorn faktiskt beskär bilden och tappar i upplösning.
Tidigare modellers så flexibla och omfångsrika linser, är alltså ersatta mot en utan linsförskjutning och med mindre zoom. Vi mäter zoomomfånget till 1,62 mot tidigare 2,1x för exempelvis Epsons TW5500. Men det är kanske en orättvis jämförelse, för TW6000 bör nog snarare jämföras med föregångare som TW3200.
En enklare lins är alltså en sak som bidragit till att få ner priset, med TW6000 har även begåvats med andra fördelar som till exempel ett nytt framåtvänt ventilationssystem som gör det möjligt att ställa projektorn i en bokhylla eller på ett annat avskärmat utrymme där ventilationen är begränsad.
W för trådlös hdmi
W:et på slutet innebär att projektorn har en trådlös anslutning, det vill säga kan matas med trådlös hdmi-signal. Och Epson har löst det hela riktigt snyggt. Med projektorn följer en liten burk som du sätter framme vid duken och ansluter hdmi-kabeln till. Sedan sänder burken signalen till projektorn som har den trådlösa mottagaren inbyggd.
Räckvidden anges till 10 meter och det fungerar verkligen kalasbra. Enda skillnaden mellan att använda kabel är att det tar lite längre tid för projektorn att upprätta handskakningar när man växlar mellan källor och olika upplösningar. Annars fungerar det precis som om det var en kabel istället.
TW6000 utan W på slutet finns inte ute än, men beräknas kosta 3 000 kronor mindre utan den trådlösa möjligheten. Men frågan är om inte W:et kan vara en klok investering. Tekniken som används är en trådlös standard kallad WirelessHD, och det innebär att Epson-projektorn kan ta emot bild (och ljud) trådlöst även från andra WirelessHD-enheter.
Välvisande och ljusstark bild i 2D
Bildmässigt är det inget som pekar på att TW6000 skulle vara en lågprismodell med begränsningar. På känt Epson-maner levererar projektorn en skarp och fin bild som redan i utgångsläget har välinställda bildförval som dessutom kan kalibreras till perfektion med inbyggda verktyg. Och varför ändra på ett vinnande koncept?
Visst är TW6000 även anpassad för att lysa i mer utstickande färglägen som det dynamiska, och det finns även ett automatiskt färgläge som kan växla bildförval efter vad som visas. Men det finns också ett par riktigt korrekta bildlägen som ger fin bild direkt ur kartong.
Nästan korrekt
Håller du dig till färglägena normal eller bio, som är näst intill identiska, får du en ganska varm och behaglig bild med riktigt bra gamma och nästan korrekt färgrymd. Vill du ha kallare bild i ett lite ljusare rum funkar färgläget vardagsrum bra med en lite mer ljusanpassad gamma och en färgtemperatur på cirka 7 500 K. Och du kan även anpassa färgtemperaturen själv.
Utgår du från bio-läget och ändrar förvalet från 6 500 K till 7 000 K höjs färgtemperaturen från knappa 6 000 K till strax under 6 500 K och redan i det läget är det inte långt ifrån vad en D65-kalibrerad projektor presterar.
Sparar du valda inställningar i minnen (det finns tio olika) kan du enkelt växla mellan dina förval. Projektorn minns senaste förval per ingång, men du kan alltså hämta inställningar från minnet till den aktuella ingången även om inställningarna gjorts för en annan ingång.
Bländare som ger djup svärta
Även när projektorn är kalibrerad är ljusstyrkan riktigt imponerande och bländaren gör underverk med svärtan som annars vore ganska medioker utan bländare. Och detaljåtergivningen är hög i såväl det riktigt svarta som i det riktigt ljusa. Men du kan inte använda bländaren för att dämpa den höga ljusstyrkan i 2D-läge.
Bländaren kan bara ställas i tre steg – av, standard och snabb. Standard och snabb ändras båda med automatik efter ljuset i bilden medan av lämnar bländaren fullt öppen. Med ett manuellt läge hade du även kunnat låsa bländaren i en mer stängd position, men det är en funktion du antagligen bara hittar i toppmodellen.
När det kommer till rörelser gör TW6000W egentligen ingenting med bilden. Rörelsekompensation saknas. Efter att ha testat 24p-läget med Blu-ray-film i 2D och 3D och tittat på standardupplösta och hd-sända teveprogram i 50i-läge kan vi konstatera att den som gillar det filmiska känner igen sig från bion. Den som gillar flyt i rörelser och stör sig på den lätt ryckiga återgivningen bör kanske hellre titta på Epsons toppmodell, TW9000 som har rörelsekompensation inbyggt.
Hur funkar 3D då?
Även 3D-styrningen är ovanligt snyggt löst i TW6000W. Det är bara att ta på de medföljande 3D-brillorna och starta 3D-filmen. Projektorn upptäcker själv när den matas med 3D-material, men har även manuella möjligheter att anpassa visningen för 3D-material som visas sida vid sida eller över och under.
Synksändaren som krävs för att glasögonen ska visa 3D-bilden på rätt sätt finns också inbyggd i projektorn. Den sänder rakt fram mot duken som reflekterar och sprider signalen till tittarna utan problem. Skulle du ändå stöta på problem är projektorn dessutom förberedd med ett uttag för en extra 3D-synksändare (ELPIE01) som kan köpas till. Mindre bra är att det bara följer ett par 3D-glas med projektorn. Ytterligare 3D-glas (ELPGS01) kostar 790 kr paret.
I 3D känns bilden fortfarande korrekt och man kan till och med göra en hel del inställningar manuellt som att välja mellan färglägena dynamiskt och bio. I bioläget blir det dock mörkare med 3D-glasögonen på, men då kan man sätta lampläget högt så blir TW6000W en ganska ljusstark 3D-bioprojektor också. Svärtan är dock inte lika bra i 3D-läget, för då står bländaren fullt öppen och kan inte ändras. Men med 3D-glasögonen ser det ändå svart ut, det är först när du tar av dig 3D-glasögonen och projektorn fortfarande är i 3D-läge som du ser de överdrivna färgerna och hur grå svärtan faktiskt är.
3D-glasögonen stjäl alltså både ljus och färgmättnad, men ger å andra sidan en mycket lugn och behaglig 3D-bild utan synbar överhörning eller flimmer. En anledning till detta är den snabba bildväxling som Epsons nya 480 Hz panelsystem ger för att reducera den överhörning (cross talk) som kan upplevas vid snabba bildväxlingar då höger och vänster öga kan se olika bilder samtidigt.
Priset är att det krävs ganska mycket ljus från projektorn. Men det är knappast något problem för TW6000W som levererar 2 200 lumen på papperet och vi mäter till 1 760 i högsta läge och 1 030 lumen kalibrerad. Det är mycket bra för en projektor som ska stå i vardagsrummet och visa 2D och 3D. Men i den mörka hemmabion kan det bli bländande.
Det går dock att reducera ljusstyrkan en del. I det låga lampläget reduceras ljuset med en tredjedel, och använder du full zoom istället för minimal kan du reducera ljusmängden med 25 procent till. Men den höga ljusstyrkan har även ett pris – fläktljudet.
Den låter också
Det låter en hel del om TW6000W, och då syftar vi inte på dess inbyggda högtalare på 2 x 10 watt, utan på kylfläkten. Luftflödet dras in snett framifrån på vänster sida och blåses ut snett framåt på projektorns höger sida. Sitter du nära projektorn är fläktljudet störande och i den version vi testat går det inte att ställa ner fläktläget – oavsett lampläge låter det lika mycket. Så har det inte varit i Epsons tidigare modeller och vi får förmoda att Epson fixar detta kvickt.
Extra funktioner och möjligheter
Epson har gjort TW6000 enkel att installera tillfälligt och på så sätt möjlig att ta med, även för att visa 3D. Inbyggt finns ett par 10 watts stereohögtalare så att projektorn ska kunna användas som filmvisare utan separat ljud. Men den har även ett par andra möjligheter.
Längst ner på fjärren finns en knapp som heter Split. Det är en ny funktion som gör det möjligt att projicera två olika bilder samtidigt från två olika källor. Du kan välja att projicera bilderna jämte varandra i samma storlek eller att göra den ena större eller mindre.
Split-funktionen kanske inte är den mest efterfrågade i hemmabion, men den visar i alla fall att projektorn har stor inbyggd kapacitet och gör det möjligt att hålla koll på ett teveprogram med reklaminslag och samtidigt se något annat.
Ansluter du ett usb-minne till projektorns usb-uttag kan du snabbt och enkelt visa stillbilder som bildspel direkt i projektorn. Men du kan inte spela upp film, för så långt sträcker sig inte den inbyggda mediespelaren. Än.
Slutsatser
Epsons nya 3D-projektor TW6000W är en riktigt ljusstark projektor som kan ge imponerande bild i både 2D och 3D. Tack vare bländaren blir svärtan riktigt grym trots hög ljusstyrka. Tittar man på en välinställd bild skulle man kunna tro att det ligger en betydligt dyrare projektor bakom, förutom avsaknaden av rörelsekompensation då. Och den inbyggda trådlösa WirelessHD-anslutningen är ju inte heller fel i en projektor som bara kostar kring hälften av vad andra 3D-projektorer kostar.
Men det finns en hake – ljudnivån på fläkten. Den låter lite för högt för att det ska vara behagligt i längden. Förhoppningsvis är detta höga fläktljud en enkel sak att fixa till. För projektorn som sådan är alldeles för bra för att falla på en så simpel sak som fläktljudet.
Denna artikel är publicerad i Hemmabio nr 1-2, 2012.