WD TV Live – nu med nätverk och onlinetjänster

WD TV Live – en enkel och billig mediespelare.
WD TV Live – en enkel och billig mediespelare.

– Det spelar ingen roll. Jag ska bara ha den till nedtankad film nån gång ibland. Så sa kompisen för knappa två år sedan när han skulle köpa en billig mediebox. Och kompisen blev nöjd. Ända tills han skaffade näthårddisk.

Boxen i fråga var Western Digitals första WD-TV HD utan vare sig eget minne eller nätverksanslutning. Det enda sättet att få den att spela upp film, musik och visa stillbilder var att mata den via usb. Men den var som sagt billig.

Ingen hårddisk inuti, men WiFi finns inbyggt.
Ingen hårddisk inuti, men WiFi finns inbyggt.

Med nätverk och onlinetjänster

Nu kommer efterföljaren WD TV Live och redan namnet antyder väl vilka förändringar som gjorts. Nätverksanslutning? Check. Live-tjänster? Check. Enkelt uppgraderingsbar? Jodå, på det sätter vi dubbelcheck.

Första gången WD TV Live startar väljer vi svenska som språk och vilken nätverksanslutning som ska användas – den trådbundna eller den trådlösa. Sedan upptäcker mediespelaren själv att det finns en ny uppdatering att hämta och meddelar detta tillsammans med en lista över nya funktioner och fixade fel som den nya uppdateringen åtgärdar. Ett klick på uppdatera och en omstart senare är WD TV Live igång, uppdaterad och redo att underhålla.

Ett enkelt och logiskt menysystem gör WD TV Live enkel att använda. Men håll den uppdaterad. Vår spelare levererades med version 1.01.43, uppdaterades direkt till version 1.03.07i. Och uppdaterades sedan igen till version 1.04.12.

Menysystemet är synnerligen enkelt, men riktigt snyggt. Men vänta nu, en ny uppdatering tillgänglig. Igen? Jodå, det finns en nyare version. Men listan med fixar är densamma som vid förra uppdateringen. En nedladdning, en omstart och flera minuter senare är mediespelaren åter redo att underhålla. Igen.

Flitigt uppdaterad

I gränssnittet, där man väljer mellan mediefilsuppspelning, onlinetjänster och inställningar, finns även ett par gadgets som visar tid och temperatur. Efter att vi valt 24-timmarsformat på klockan och en tidzon som omfattar Sverige stämmer klockan bra, men temperaturen visas fortfarande i Fahrenheit och symbolen för väder visar stjärnklar natt trots att det fortfarande är eftermiddag. Och detta hittar vi inga inställningar för. Än. Det kanske kommer i nästa uppdatering?

Stödet för tråd- och trådlöst nätverk tillsammans med klientstöd för datorer och DLNA-enheter gör det enkelt att komma åt underhållning i ett nätverk. Och WD TV Live spelar verkligen upp det mesta i upp till 1080p24, i25 eller 720p50. När vi testar med våra tuffa testfilmer löser mediespelaren uppgiften galant till en början, men när vi når full hd-filmerna är det inte lika många som klaras. Det är nämligen bara mpeg2- och wmv-filmer som klaras i full hd. Flera andra hårdare komprimerade format som baseras på mpeg4 maxar på 720p-upplösning.

Stillbilder går fint att visa, både lågupplösta och riktigt högupplösta, men WD TV Live fuskar med vår 20-megapixelbild som både visas suddigt och på ett felaktigt sätt. Ljud funkar dock riktigt bra och här spelar mediespelaren verkligen allt vi matar den med, och det låter riktigt bra. Men den tar rätt lång tid på sig innan uppspelningen börjar, oavsett om det är hd-film eller musik som sedan spelas upp utan hack eller problem.

WD TV Live bjuder även på en del onlinetjänster.
WD TV Live bjuder även på en del onlinetjänster.

Billig och enkel

Min kompis med föregångaren vore nog nöjd, och om du bara vill kunna spela upp de vanligaste mediefilerna på enklast möjliga sätt kan nog Western Digitals nya WD TV Live vara ett både billigt och lättskött alternativ. Du får till och med en del onlinetjänster som Facebook, YouTube, AccuWeather.com, Picasa och internetradio på köpet. Och fler möjligheter kan komma med framtida uppdateringar.

Som hemmabioentusiast rynkar jag dock på näsan åt denna väl enkla medieburk och lägger hellre till en slant för att slippa tvingas skala ner en full hd-film som kanske inte stöds av en lite för enkel mediespelare.

Denna artikel är publicerad i Hemmabio nr 1-2, 2012.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “WD TV Live – nu med nätverk och onlinetjänster”

  1. Hejsan! Försöker uppdatera enheten. Den finner inget nätverk står det. Men jag kan kolla Netflix, så när finns ju. Har version 2.0 1.86

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.