Epson EH-LS100 – en riktigt närgången laserprojektor med flera fördelar

EH-LS100 är en LCD-baserad laserprojektor med imponerande ljustryck. LS100 är dessutom synnerligen vidvinklig och kan ge hela 3 meter bred bild på 75 cm avstånd.
EH-LS100 är en LCD-baserad laserprojektor med imponerande ljustryck. LS100 är dessutom synnerligen vidvinklig och kan ge hela 3 meter bred bild på 75 cm avstånd.

För den som vill ha riktigt stor bild till bra pris är det projektor som gäller. Många hindras att gå från tv till projektor då det som regel kräver en hel del anpassning och ombyggnad. Men det behöver inte vara så. Med en projektor som Epsons EH-LS100 elimineras de flesta projektorrelaterade problem.

En stor nackdel med projektorer är att de som regel kräver en placering på ett avstånd från en duk eller projiceringsyta som ofta är lika med eller längre än den projicerade bildens bredd. Det är kanske mest en installationsfråga, men det för även med sig ett antal följdproblem.

Epson LS100 levererar bilden vidvinkligt med hjälp av laserbaserat ljus.
Epson LS100 levererar bilden vidvinkligt med hjälp av laserbaserat ljus.

Kabeldragningen är ofta ett sådant som gör att man tvingas dra signalkablar i tak eller utmed väggar. Och det leder i sin tur till nya problem. Långa kablar gör det svårare att få fram signalen vilket kan innebära kostsamma lösningar med signalförstärkning eller aktiva kablar för att få störningsfri bild.

Fläktljud och varmluft i ansiktet

Ett annat problem med att ha projektorn monterad långt bak är att man själv som tittare ofta befinner sig i närheten av projektorn vilket gör att den varmluft och det fläktljud som projektorn ger ifrån sig kan bli störande.

Ytterligare ett projektorrelaterat problem är den lampa som sakta men säkert brinner ut mot självförstörelse och på vägen dit lyser allt svagare. Det här är en process som tar flera tusen timmar, men de flesta brukar vilja byta lampa redan i halvtid när den blir ljussvag snarare än att den är på väg att slockna.

Fördelarna överväger!

Sedan är det det där med duken, du behöver en bra yta att projicera bilden på. Men stopp och belägg nu. Dessa möjliga problem måste även ställas i relation till nyttan med och glädjen av att ha en stor projektorbild att njuta av.

För det är verkligen ett stort lyft i de allra flesta avseenden. Det visar inte minst det faktum att vi är ganska många som anpassat oss efter problemen och är så nöjda med resultatet att vi ser tv:n som en nödlösning.

Men för dig som inte tagit steget finns det nu en lösning som gör att du slipper många av dessa problem – Epson EH-LS100 – en laserbaserad projektor för riktigt nära håll!

Signalkablar ansluts undertill med utstick på sidan medan strömanslutningen görs i framkanten. De tre fötterna undertill gör det enkelt att justera bildens höjd genom att vinkla projektorn, men det kräver även Keystone-korrigering för att få en rak bild.
Signalkablar ansluts undertill med utstick på sidan medan strömanslutningen görs i framkanten. De tre fötterna undertill gör det enkelt att justera bildens höjd genom att vinkla projektorn, men det kräver även Keystone-korrigering för att få en rak bild.

LS100 ger riktigt stooooor bild på riktigt nääära håll

Med Epson EH-LS100 på tv-bänken eller på golvet tätt intill väggen slipper du alla extra kabeldragningar. Redan när LS100 placeras intill väggen kan den projicera en 140 cm bred bild vilket motsvarar en 65-tums tv. Flyttar du ut projektorn 7 cm får du en 75-tums bild och när projektorn flyttas ut 50 cm från väggen blir bilden 340 cm bred. Det motsvarar en tv på 153 tum!

[AdsWithin]Har du tillräckligt med väggyta och takhöjd kan du naturligtvis backa projektorn ännu en bit  och få ännu större bild. 90 cm från väggen återges bilden 5 meter bred, det vill säga 225 tum på diagonalen, men då börjar man få problem med skärpan i bild som inte längre räcker hela vägen ut i kanterna. Det skiljer ju nästan 3 meter i avstånd mellan den bildpunkt som är närmast och den som är längst bort från ljuskällan.

Högt i tak önskvärt

Takhöjden gör sig också snabbt gällande eftersom bilden hamnar allt högre upp ju större den är. Med projektorn på golvet intill väggen börjar nederkanten 30 cm över golvet och backar du projektorn 40 cm och får en 3 meter bred bild (motsvarande 135 tums tv) börjar bilden 60 cm ovanför projektorn och slutar knappt 2,5 meter ovan golv.

Optisk zoom saknas (det finns en 2x digital zoom), men om projektorn står på en låg (tv-)hylla är det ju relativt enkelt att flytta den några centimeter framåt eller bakåt för att variera bildstorleken efter olika förhållanden.

Du kan även välja att vinkla projektorn för att få ner bilden i höjdled. Den trapetsformade bilden som blir resultatet åtgärdar projektorn med sin inbyggda Keystone-korrigering, men det innebär även en viss förvanskning av bildkvalitet då man korrigerar bilden genom att minska antalet bildpunkter som används.

Nackdelar med duknära placering

LS100 är synnerligen vidvinklig och kan ge hela 3 meter bred bild på 75 cm avstånd. Ett så närgånget belysande ställer större krav på projiceringsytan där ojämnheter framträder tydligare på grund av vinklarna. Dessutom gör belysningsvinkeln att mer ljus studsar upp i taket.
LS100 är synnerligen vidvinklig och kan ge hela 3 meter bred bild på 75 cm avstånd. Ett så närgånget belysande ställer större krav på projiceringsytan där ojämnheter framträder tydligare på grund av vinklarna. Dessutom gör belysningsvinkeln att mer ljus studsar upp i taket. På bilden ovan är taket svartmålat, men det syns (förhoppningsvis) ändå att ljus återspeglas ovanför bilden.

En så vidvinklig projektor sprider ljuset brett och det ställer även vissa krav på projiceringsytan. Ljuset studsar dessutom lite annorlunda när det kommer nerifrån så ett vitt tak blir mer upplyst på detta sätt än med en vanlig projektor.

I och med att ljuset träffar mitten av ytan med en vinkel på 39 grader är det ju inte så konstigt att mer ljus än normalt studsar vidare upp i taket. Se illustration med vinklar.

Den extrema bildvinkeln gör även att eventuella ojämnheter, vågformer och böjda kanter i duken eller på bildytan framträder tydligare. Så för att få bra bild med Epsons EH-LS100 rekommenderas en bra ramspänd duk monterad på väggen. Även en slät, vitmålad väggyta kan vara bättre än en rullduk.

Den som oroar sig för att laserljuset ska vara en fara för ögon och närgångna barn kan dock lugnas med en finess som Epson byggt in och som stänger av laserljuset så fort ett föremål befinner sig i närheten av linsen där det kan vara i vägen för laserljuset.

På ovansidan finns den supervidvinkliga linsen och en avkännare som släcker lasern om någon befinner sig allt för nära laserljuset.
På ovansidan finns den supervidvinkliga linsen och en avkännare som släcker lasern om någon befinner sig allt för nära laserljuset.

Laserljus som knappast mattas alls

Epson EH-LS100 är rejält ljusstark LCD-projektor vilket gör att den även klarar att lysa upp en riktigt stor bild. Det innebär att den funkar alldeles ypperligt även i ett ljust vardagsrum med belysning tänd, eller utomhus på kvällens drive in bio.

[AdsWithin]Och du behöver inte oroa dig för att LS100 ska bli allt mer ljussvag med tiden, eller att du ska behöva punga ut med åtskilliga tusenlappar för en ny lampa efter några tusen timmar. Epson har nämligen ersatt lampan med ett laserbaserat ljus som lovar att kunna lysa med oförändrad ljusstyrka länge. Upp till 30 000 timmar närmare bestämt, eller 8 timmar per dag i 10 år. Åtminstone i det eko-läge vi varmt rekommenderar.

Högljudd som knappt hörs

Laserljus till trots låter Epsons LS100 en hel del. Faktiskt mer än många vanliga projektorer. Men den upplevs inte alls lika ljudlig som det kan låta.

När vi mäter de ljud projektorer ger ifrån sig görs mätningen 1 meter framför linsen. Tanken är att man ofta sitter i närheten av sweetspot som oftast är i närheten av projektorn, det vill säga jämte, strax framför eller under en takhängd projektor. I LS100:s fall är det definitivt inte så om man vill kunna se hela bilden.

Logisk och lättnavigerad, men inte så hemmabioanpassad då det saknas bakgrundsbelysning.
Logisk och lättnavigerad, men inte så hemmabioanpassad då det saknas bakgrundsbelysning.

Sannolikt sitter man 2 till 4 meter bakom projektorn och på det hållet blir även ljudbilden en annan. 3 meter bakom LS100 mäter ljudmätaren 3 dB lägre värden vilket innebär en halvering av ljudnivån och det stämmer även väl med hur våra öron upplever skillnaden. Så ta de uppmätta värdena i faktatabellen nedan med en god nypa salt, de avser alltså ljudnivån 1 meter från projektorn.

Till skillnad från många andra som bygger in ett enkelt stereosystem på 2×1 watt och liknande i sina projektorer inser Epson att det måste till lite kraft på ljudet för att det ska vara användbart om nu projektorn ska användas som ljudåtergivare. Och hur stor vits är det då med två små stereohögtalare intill varandra på 3 meters avstånd?

I LS100 hittar du en rejäl högtalare på 16 watt som gott och väl motsvarar tv:ns inbyggda och klarar att ge ljud till tv-sändningar, Youtube-filmer och annat strömmande av lägre kvalitet. Men för att njuta av den stora upplevelsen krävs förstås ett bra separat ljudsystem också.

Bilden då?

När det gäller färgåtergivning lyckas Epson inte nå hela vägen fram för att klara hela hdtv-färgrymden REC.709, men man gör ett ganska gott jobb med att göra det bästa av det som faktiskt går att göra. Kalibreringsmöjligheter finns dessutom inbyggda.
När det gäller färgåtergivning lyckas Epson inte nå hela vägen fram för att klara hela hdtv-färgrymden REC.709, men man gör ett ganska gott jobb med att göra det bästa av det som faktiskt går att göra. Kalibreringsmöjligheter finns dessutom inbyggda.

Epson EH-LS100 är inte bara en hemmabioprojektor i full hd-format med Epsons egen 3LCD-teknik och laserljus. Upplösningen är till och med lite högre – 1 920 x 1 200, 16:10-format alltså, och det finns ljusstyrka i både vitt och i färg så det räcker och ofta blir över.

För att anpassa projektorn för olika situationer och visningar finns det fyra olika bildförvalslägen och de skiljer sig ganska rejält åt i karaktär. För mest korrekt bild finns det dock bara ett läge som gäller – Cinema. Övriga lägen är Dynamic, Game och Bright Cinema, men av dessa är det bara Game som kommer i närheten av korrekt återgiven bild för film och spel.

Korrekthet och bäst bild för hemmabion

I utgångsläget är samtliga bildlägen lite väl kalla och förefaller vara mer inställda för en presentationsprojektor än en projektor för hemmabio. Och det är kanske inte så förvånande, för den här typen av väldigt vidvinkliga projektorer finns ju redan i presentationssammanhang. Så frågan är hur väl Epson lyckats tämja LS100 till att även fungera väl i hemmabion?

I vanlig ordning har Epson god koll på bildinställningarna och allt vi behövde göra var att justera ner färgtemperaturen en smula för att få en riktigt trivsam bild.
I vanlig ordning har Epson god koll på bildinställningarna och allt vi behövde göra var att justera ner färgtemperaturen en smula för att få en riktigt trivsam bild.

Även om verktygen finns inbyggda för att kalibrera är det tveksamt om det går att nå en helt korrekt bild. Men med ganska enkla medel går det att komma hyfsat nära. Det handlar egentligen bara om att göra bilden lite varmare och anpassa ljusåtergivningen för ett lite mörkare rum än ett konferensrum. Och det låter sig göras ganska enkelt. Se våra bildinställningsförslag nedan.

Ljusstyrka och kontrast

Det är inte bara vinkeln på belysningen som gör att det blir märkbart ljusare i taket. LS100 är en riktigt ljusstark projektor.

Epson anger 4 000 lumen och vi mäter 3 500 i justerat läge. Det innebär att det lite ljussvagare Quiet-läget lämpar sig bättre och där mäter vi 2 300 lumen mot angivna 2 800 lumen.

Som brukligt när ljusstyrkan är hög blir svärtan ofta ganska grå, och det gäller även LS100 i högsta grad. Hur Epson lyckats nå ett kontrastförhållande på 2 500 000:1 är för oss en gåta.

LS100 är naturligt nog förinställd för ett konferensrum, men det är ganska enkelt att justera tonkurvan så det passar även ett vardagsrum. För mörkare biogrottor är det dock svärtan som sätter gränsen.
LS100 är naturligt nog förinställd för ett konferensrum, men det är ganska enkelt att justera tonkurvan så det passar även ett vardagsrum. För mörkare biogrottor är det dock svärtan som sätter gränsen.

Med alla hjälpmedel av når vi en kontrast på 500:1, och då har vi även stängt av den dynamiska kontrasten för att inte ljusåtergivningen ska drabbas i ljusare partier. Men i just detta fall verkar den dynamiska kontrasten vara en hjälp som faktiskt sänker svärtan utan att förstöra bilden i andra änden.

När vi låter den dynamiska kontrasten vara i läget High Speed blir det märkbart svartare och vi mäter oss till en kontrast på 1 000:1 utan att gammakurvan påverkas nämnvärt.

[AdsWithin]Det finns en del bildförbättringsteknik som ska brusreducera och höja skärpan, men med en en bra filmrulle som källa ser det bäst ut med detta avstängt.

Med rötter i presentationsvärlden finns det inget större behov av rörelsekompensation och i LS100:s fall är det snarast en befrielse. 24 bilders film klarar sig nämligen riktigt bra utan, tack vare LCD-teknikens smekande mjukhet i kombination med laserns rakbladsvassa ljus. Så slutresultatet blir sammantaget ändå över förväntan, så länge det inte är helt mörkt.

Slutsatser

Nej, Epsons EH-LS100 är ingenting för den mörka biogrottan om du inte har en gigantisk duk. Men i ett vardagsrum kan den nog fungera riktigt bra om det inte är djup svärta du är ute efter.

När ljusstyrkan gör nytta, som i ett större rum med belysning eller utomhus när det börjar skymma, framstår laserprojektorn som allt bättre, framförallt i jämförelse med andra. Och ju större rum desto svårare brukar det vara att placera en vanlig projektor. Och där är LS100 verkligen i sitt esse och ger riktigt stor bild även när det står riktigt nära.

Bildinställningsförslag:

Color mode: Cinema
Brightness: 55
Contrast: 45
Color Saturation: 42
Tint: 50
Sharpness: 0
Color Temp: 3
G-M Correction: 2
Noice Reduction: 0
Detail Enhancement: 0
Gamma: -1
Dynamic Contrast: High Speed
Light Source Mode: Quiet

Fakta Epson EH-LS100

Bildmotor: 3LCD Technology, RGB liquid crystal shutter 0,67-tum med MLA (D10)
Upplösning: Full HD, 1920 x 1200, 16:10
Anslutningar: 3x hdmi, VGA in/ut, 2x USB, audio in/out, Ethernet, WiFi 802.11b/g/n

Epson LS100 levererar bilden vidvinkligt med hjälp av laserbaserat ljus.
Epson LS100 levererar bilden vidvinkligt med hjälp av laserbaserat ljus.

Ljud: 16 watt högtalare
Optik: 4,2 mm f/1,6
Offset: 5,8:1
Zoom: 1,35x digital
Kastavstånd: 1:0,25
Bildbredd på 0,3 m avstånd: 1,4 m
Avstånd för 2 m bred bild: 0,5 m
Angiven ljusstyrka (eko): 4 000 (2 800) Lumen
Uppmätt Ljusstyrka (eko): 3 500 (2 300) Lumen
Angiven kontrast: 2 500 000:1
Uppmätt maxkontrast: 1000:1
Uppmätt ANSI-kontrast: 300:1
Angiven ljudnivå (eko): 39 (30) dB
Uppmätt ljudnivå (eko): 43 (35,5) dB
Uppmätt effekt normal (eko): 326 (242) watt
Ljuskälla: laser
Ljuskällans livslängd normal/eko: 20 000/30 000 h
Mått: 494 x 437 x 188 mm
Vikt: 11 kg
Garanti: 5 år eller 12 000 h
Pris: 35 000 kr
Mer info: Epson om EH-LS100

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 1-2, 2018.

EH-LS100 är en LCD-baserad laserprojektor med imponerande ljustryck. LS100 är dessutom synnerligen vidvinklig och kan ge hela 3 meter bred bild på 75 cm avstånd.
EH-LS100 är en LCD-baserad laserprojektor med imponerande ljustryck. LS100 är dessutom synnerligen vidvinklig och kan ge hela 3 meter bred bild på 75 cm avstånd.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.