Från gammal till som ny MacBook Pro för en tusenlapp

MacBook Pro från 2014 nästan som ny igen efter batteribyte!

Det var egentligen först när den externa skärmen inte längre ville ansluta som jag insåg att det var något allvarligt fel, men tecknen innan hade varit många. Kanske var det dags att pensionera den gamle trotjänaren, för det blir väl riktigt dyrt att laga en gammal Mac? Det trodde jag i alla fall, men oj vad jag hade fel!

Det började egentligen med att styrplattan fungerade allt sämre. Styrningen fungerade som den skulle, men klickningen krävde hårda tryck. Efter ett tag blev det i princip omöjligt att klicka och ibland började musmarkören vandra över skärmen av sig själv. Men det var lätt att fixa med en extern mus. Det finns dessutom en inställning man kan göra som stänger av den inbyggda styrplattan när en extern mus används och på så sätt stoppades även de ofrivilliga vandringarna.

Nästa problem var att datorn blivit lite skev i botten och inte stod plant. Det började med lite konstiga ljud när jag skrev på tangentbordet, lite som att det ekade mot bordet. Men efter ett tag blev det svårare att skriva då hela datorn gungade med. Men man vänjer sig. Och det finns ju externa tangentbord.

Min MacBook Pro har blivit så rund under fötterna att den inte längre vill stå still.
Min MacBook Pro har blivit så rund under fötterna att den inte längre vill stå still.

Slit och släng?

Jag trodde nog att många års bärande i ryggsäck satt sina spår. Men så slutade även den externa skärmen fungera och fläktarna blev allt mer högljudda. Då jag är beroende av datorn för att kunna göra mitt jobb började jag så klart att inse att det var dags att göra något radikalt. Kanske bäst att skaffa en ny medan tid är så att jag får en chans att flytta över allt arbete innan det går sönder mer?

[AdsWithin]Sagt och gjort. En ny bärbar Mac införskaffades och det mesta kunde lyftas över utan större problem. Men den nyare datorns systemprogramvara satte stopp för ett par av för mig vitala program – ACDSee Photo Studio 4 och Adobe Premiere Elements 2019. Relativt nyinköpta program som fungerade utmärkt på den gamla…

Adobes lösning på problemet var att köpa sig en uppgradering till Premiere Elements 2020 och ACDSee hade ett liknande erbjudande för att köpa Photo Studio for Mac 6. Ett annat sätt att kringgå problemet vore att installera en äldre version av Macens operativsystem OS X i en virtuell maskin som VMware Fusion (som gick att köra i den nya efter en gratis uppdatering).

Källan till problemet

Det var sonen som satte fokus på orsaken till problemet:
– Kan du inte bara byta batteriet i den gamla?

Och jo, batterikapaciteten var väl inte som när datorn var ny, men det var inga problem att använda datorn i timmar på batteridrift och vanligtvis hade jag ju sladden i. Inget jag reagerade på i alla fall.

Men den uppsvällda buken på undersidan av datorn gick ju inte att ta miste på. Jag hade ju även sett en liknande sak på en HP iPaq Business Navigator för ett antal år sedan – ett batteri som sväller.

Pentalob kallas dessa speciella mejslar som har en slags konad torx-liknande spets i olika storlek.
Pentalob kallas dessa speciella mejslar som har en slags konad torx-liknande spets i olika storlek.

Första försöket att undersöka Mac:en lite närmare föll dock på att verktyg saknades. Bottenplattan är fastskruvad med minimala skruvar med en speciell skalle som inga vanliga verktyg klarar. Men efter att ha lagt ihop alla fel blev svaret ganska logiskt – så klart det var batteriet som svällt och nu tryckte på såväl bottenplåt som styrplatta och kanske även skärmutgång?

Livräddning för 800 kr?

Ett nytt batteri beställdes tillsammans med en verktygssats för 239 kr och anlände dagen efter. Med rätt verktyg var det en baggis att få loss undersidan och få saken bekräftad. Batteriet hade svällt och liknade mest en påse med överjästa bullar…

Ett svullet batteripack var anledningen till bukens rundning, men också till att styrplattan slutade fungera.
Ett svullet batteripack var anledningen till bukens rundning, men också till att styrplattan slutade fungera.

Det var lite joxigt att få loss det gamla som egentligen bara satt fast med två små specialskruvar och en hel del dubbelhäftande tejp. Sedan var det en enkel match att lägga det nya batteriet på plats, ta bort skyddsplasten och ansluta kontakten till datorn. Jag passade även på att dammsuga bort lite damm och skräp som samlats på insidan.

Gammalt och nytt batteri jämte varandra.
Gammalt och nytt batteri jämte varandra.

Efter batteribytet passade även bottenplattan näst intill perfekt. Den verkade inte ens ha töjts ut nämnvärt utan återfann direkt sin forna form när den slapp det jästa maginnehållet.

[AdsWithin]Oron inför första uppstarten var såklart påtaglig, men efter ett tryck på startknappen kom loggan fram på skärmen och sedan startade datorn som vanligt och rapporterade om låg batterinivå och rekommenderade laddning. När laddaren anslöts sörplade det nya batteriet girigt i sig och datorn fungerade precis som vanligt igen. Nej förresten, styrplattan fungerade nu som när den var ny, både vid klickning och vid musförflyttning. Även den externa skärmen låter sig numera anslutas och för dryga tusenlappen har jag fått tillbaka en fullt fungerande MacBook Pro i ett bättre skick än den varit i på flera år. Även fläktarna är tystare än på länge och frågan är om inte den nya Mac:en låter mer än den nygamla?

Så tack för en snabb och prisvärd första hjälpen räddning, Batteriexperten! Om jag får önska mig något ytterligare skulle det dock vara att ni berättar att det även ingår de två pentalob-skruvmejslar som krävs i batterisatsen, då hade jag ju sluppit köpa en extra verktygssats och kommit undan med 800 kr istället för dryga tusenlappen.

Fakta

Batteribyte i en MacBook Pro Retina från 2014
Modellbeteckning: A1398
Batterityp: 10,95 V, 8600 mAh Li-Polymer
Svårighetsgrad: 3 av 10
Tidsåtgång: < 30 minuter
Nödvändiga verktyg: 0,8 mm och 1,2 mm Pentalob-skruvmejsel
Pris nytt batteri: 799 kr
Mer info: Batteriexperten

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.