GGMM M4 – Bärbart välljud med imponerande möjligheter

GGMM_M4x2Hög kvalitet på ljudet vill vi väl alla ha, men också möjligheter och enkelhet att spela upp och lyssna på det du vill höra, när och var du än är. Det är inte så länge sedan detta var en motsättning – men det behöver inte vara så.

GGMM_M4När det kommer till multiroom, alltså möjlighet att spela upp samma musik samtidigt i flera olika rum finns det egentligen bara en herre på täppan – Sonos – vars system är både flexibelt och välljudande, men relativt dyrt.

Många har försökt efterlikna Sonos funktioner genom att koppla ihop och kombinera hemmabiosystem och självständiga högtalare som kan matas trådlöst via Bluetooth eller WiFi.

Ofta faller alternativen på allt för krångliga funktioner som inte fungerar fullt ut tillsammans, eller allt för enkla högtalare som inte låter bra. Men nu har det kommit ett alternativ som både fungerar och låter riktigt bra!

GGMM M4

GGMM_toppGGMM M4 är en aktiv 2.1-kanals högtalare med många smarta funktioner och en riktigt juste design. Faktum är att det är lätt att falla för den skinnklädda lådan med bärrem. Egentligen är det inte skinn, utan ett mikrofibermaterial som liknar skinn och ger ett både snyggt och skyddande skal. Högtalaren ser helt enkelt inbjudande enkel ut med sina få knappar och runda högtalare. Men skenet bedrar.

[AdsWithin] På insidan har GGMM använt elektronik och teknik av senaste snitt. Ta bara högtalarna som är gjorda i kevlar och den inbyggda DAC:en som kommer från Wolfson. Texas Instruments står för förstärkardelen och basreflexen har utformats omsorgsfullt för att maximera användningen av det begränsade utrymmet.

Inuti ryms även ett batteri som gör det möjligt att bära med sig och använda högtalaren i upp till 8 timmar i det fria.

Låter riktigt bra

Ansluten via aux-ingången är det svårt att inte låta sig imponeras av GGMM:s klara och tydliga ljud. Trådlös uppspelning via Bluetooth och Wifi ger samma fina ljud, om än med några sekunders fördröjning för att buffra musiken.

Det låter välbalanserat med en krispig diskant och bjuder dessutom på en riktigt fyllig om än inte så djup bas.

GGMM_M4_baksidaDet märks att GGMM har ansträngt sig för att få till en bra basåtergivning. Förutom den egna basreflexlösningen har man även byggt in en extra digital basförstärkning som du sätter på med en knapptryckning. Utan förstärkning är basen ganska tunn, men med förstärkningen på blir även basen riktigt fyllig även om de riktigt djupa bastonerna ändå inte riktigt infinner sig.

Den största svagheten med ljudet är nog att den där riktigt stora rumskänslan inte riktigt vill infinna sig. Det märks att musiken kommer från ett ställe i en lite mindre enhet. Men även detta kan åtgärdas genom att separera kanalerna i två enheter.

Smart styrning med stor flexibilitet

Med hjälp av en speciell app gör du de grundläggande inställningarna för att ansluta GGMM-högtalaren till ett Wifi-nät. Sedan växlar du insignal (Aux, Bluetooth, Wifi) med en knapp på högtalaren och behöver egentligen inte använda appen mer.

2015-05-07 17.28.36Trådlös uppspelning gör du från valfritt program och enhet via DLNA eller Airplay. Dessa möjligheter finns förstås i appen också, men finessen är att du inte måste använda appen utan kan välja själv.

Med multiroom och kanalseparation

Appen fyller dock ytterligare en funktion om du har fler GGMM-högtalare än en – du kan nämligen välja om de ska kopplas ihop i en multiroom-lösning eller användas i par som kanalseparerade.

[AdsWithin] Upp till 16 enheter kan spelas samtidigt och synkroniserat så att det låter lika i alla rum samtidigt. Du kan även välja vilka enheter som ska ingå i multiroom-lösningen och behålla andra enheter som självständiga med möjlighet att spela olika musik på olika ställen – också.

Ytterligare en möjlighet är att separera kanalerna och spela upp höger stereokanal i en enhet och vänster kanal i en annan. Och det kan verkligen göra stor skillnad på ljudet.

Med två GGMM M4 på ett par meters avstånd låter det helt plötsligt som när en betydligt mycket större anläggning återger en hel musikscen.

Hur högtalarna ska samarbeta eller samverka ändrar du i appen, sedan spelar du upp musiken strömmande via Airplay, DLNA, Bluetooth eller den analoga ljudingången som vanligt så sköter högtalarna resten.

Tre gånger så bra med två

2015-05-07 17.28.29GGMM M4 är en trevlig bekantskap som pryder sin plats i vardagsrummet, sovrummet eller köket och som lika gärna följer med ut i trädgården. Ännu trevligare blir det dock med två M4:or som då både kan vara självständiga, bli till en multiroom-lösning eller spela kanalseparerad musik som höger och vänster högtalare.

Ska man önska något ytterligare vore det en möjlighet att ansluta en extern subwoofer för att få till det där riktiga djupet i basen. Det finns ingen analog utgång för detta idag, men egentligen vore det en smal sak att lösa – funktionerna för kanalseparation finns ju redan i appen!

Fakta GGMM M4

Smart premiumhögtalare med 2.1-kanalssystem och multiroom-funktioner

Färger: röd, blå, orange och brun
Högtalarelement: uppdateras inom kort – uppgift saknas
Effekt: 40 watt
Frekvensomfång: 60 – 20 000 Hz
Känslighet: > 85 dB
Distorsion: < 0,5 %
Signal in: Aux, Wifi, Bluetooth
Trådlös teknik: 802.11bgn, Bluetooth 4.0 aptX*
Trådlös överföring: AirPlay, DLNA, Wifi Soundcard, Bluetooth
App: iOS, Android
Batterikapacitet: Laddningsbart på 18 volt, 3 ampere, räcker till 8 timmars speltid
Mått: 350 x 153,5 x 110 mm
Vikt: 2,85 kg
Pris: 3 695 kr
Mer info: GGMM

* Mer om apt-X

 Apt-X är en ny och bättre codec för Bluetooth som gör det möjligt att strömma musik med cd-kvalitet. Specifikationen för apt-X säger 16-bitars ljud vid 44.1 kHz och datahastigheter på upp till 352 kbit/s. MMGG M4 har alltså stöd för att ta emot och avkoda apt-X-kodad musik, men det krävs även apt-X-stöd i den enhet som strömmar musiken. Annars används den tidigare codecen A2DP som MMGG M4 också har stöd för.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.