Hd-film On Demand från Viasat

Pace-mottagaren (TDS850NV) som både kan ta emot och spela in hd-kanaler från satellit och hämta VOD via bredband.
Pace-mottagaren (TDS850NV) som både kan ta emot och spela in hd-kanaler från satellit och hämta VOD via bredband.

Filmer och tv-program i hd-upplösning blir nu allt mer vanligt förekommande. Men det är fortfarande något som både kräver speciella spelare och abonnemang för att ta emot. I dagsläget är det Blu-ray-spelare och köp eller hyrfilm som gäller, eller speciellt anpassade satellitmottagare med hd-abonnemang. Men det vill Viasat ändra på.

Viasat har sedan tidigare en tjänst kallad Viasat On Demand (VOD) där man kan beställa och ladda hem filmer till låns. Nu ingår även hd-filmer i utbudet. Men hur går det egentligen till? Håller kvaliteten vad den lovar, och finns det ett utbud värt namnet?

VOD i datorn

Viasat On Demand är en nedladdningstjänst som använder en internetförbindelse, inte parabolen, för att strömma filmer. Det betyder att du varken är bunden till satellitmottagare eller parabolkort för att kunna ta del av tjänsten. Vem som helst kan egentligen se på Viasats filmer med en dators hjälp via nedladdningstjänsten.

Det ställs dock vissa krav på dator, bredbandsförbindelse och mediespelare för att det ska fungera. 1 Mbit/s är grundkravet, men 2 Mbit/s rekommenderas varmt för att du ska kunna titta på vanliga filmer samtidigt som de laddas ner. För att ta del av hd-utbudet aktivt rekommenderas minst 10 Mbit/s.

Sedan måste mediespelaren (Flash Player 8 eller Windows Media Player 10) vara uppdaterad med, och kunna hantera krypterad film och filmlicenser. Sedan återstår förstås problemet att spela upp filmen från datorn på en tv och få in ljudet i hemmabioanläggningen…

VOD i mottagaren

Det går fint att pausa i och snabbspola framåt och bakåt i de strömmade filmerna som mellanlagras på satellitmottagarens hårddisk.
Det går fint att pausa i och snabbspola framåt och bakåt i de strömmade filmerna som mellanlagras på satellitmottagarens hårddisk.

Viasats satellitkunder har det betydligt mycket bättre förspänt. Pace-mottagaren (TDS850NV) som även kan ta emot och spela in hd-kanaler, har redan en VOD-knapp för Viasat On Demand på fjärrkontrollen och allt som krävs är att satellitmottagarens nätverkskontakt ansluts till bredbandet. Inga övriga inställningar krävs, bara ett tryck på VOD-knappen som tar dig direkt till Viasats on demand-utbud.

När du väljer att se på en film strömmas den till din satellitmottagare som lagrar filmen på sin hårddisk. Med en snabb internetförbindelse kan du börja titta på filmen efter cirka 30 sekunder och nedladdade filmer är tillgängliga i 24 timmar efter att du börjat titta på dem.

Då även satellitmottagaren använder bredband för att hämta VOD-innehåll ställs förstås samma krav på bredbandet som vid datorvisning. Men digitalboxen är ju synnerligen lämpad för att mellanlagra filmen, så om du påbörjar hämtningen i tid går det även att titta med en långsammare förbindelse.

Rekommendationen är dock fortfarande1-2 Mbit/s för sd-filmer och 10 Mbit/s eller mer för hd-filmer. Med 16 Mbit/s tog det oss cirka 40 minuter att hämta en 2 timmar lång film i sd-upplösning och 100 minuter i hd-upplösning. Vi kunde börja titta på dessa 30 sekunder efter att nedladdningen startat.

Filmer från de kanaler du abonnerar på finns tillgängliga gratis medan andra filmer kostar mellan 19 och 45 kronor att se. Beställda betalfilmer godkänns med mottagarens pinkod och kommer på månadsräkningen i efterhand.

Utbudet

Hyrfilmerna kostar mellan 19 och 49 kronor. Du accepterar betalningen genom att ange mottagarens pinkod.
Hyrfilmerna kostar mellan 19 och 49 kronor. Du accepterar betalningen genom att ange mottagarens pinkod.

VOD-knappen leder dig till en meny som liknar programguiden, men där du först får välja mellan hyrfilm eller tv on demand. Bakom hyrfilmer hittar du filmer, tv-serier och månadens gratisfilm.

Hd-filmerna hittar du dock bakom tv on demand. Där du kan välja mellan filmer och program som sänts på kanalerna TV1000, TV1000HD, Viasat Explorer, Viasat History eller Viasat Nature, och det är bara från TV1000HD som du hittar ett 25-tal hd-filmer att ladda ner.

TV1000 har ett betydligt bredare filmutbud, men de filmerna är då standardupplösta. Utbudet är sannolikt något som kommer att utökas så småningom med tanke på att det bara är Viasats egna kanaler som ännu är tillgängliga.

Kvaliteten då?

Hd-filmer strömmas i 720p med 10 Mbit/s vilket inte kan jämföras med Blu-ray-film, men ligger nära den kvalitet satellitsänd hdtv sänds i. Dessvärre saknas ännu surroundljud och undertexterna är kanske något små.
Hd-filmer strömmas i 720p med 10 Mbit/s vilket inte kan jämföras med Blu-ray-film, men ligger nära den kvalitet satellitsänd hdtv sänds i. Dessvärre saknas ännu surroundljud och undertexterna är kanske något små.

Standardupplöst tv och film levereras hårt mpeg4-komprimerade i en bithastighet på 1-2 Mbit/s vilket kan jämföras med vanliga digitala tv-kanalers mpeg2-komprimering på cirka 4-6 Mbit/s. Bildkvaliteten är därför något sämre och det yttrar sig främst i lite luddigare rörelser. Komprimeringsgraden och bildkvaliteten är dock helt i linje med de divx-filmer som kan hittas på fildelningssajter online.

Viasats hd-filmer strömmas också mpeg4-komprimerade, men med 720p-upplösning och en bithastighet runt 10 Mbit/s. Det här ställer förstås större krav på både mottagare och internetförbindelse, men Viasat-mottagaren klarar det galant, den är ju gjord för att kunna ta emot och spela in två parallella tv-kanaler, även i hd.

Du kan bara hämta en film åt gången, men ytterligare filmer kan läggas på kö. Filmerna är tillgängliga i 24 timmar efter att du börjat titta på dem.
Du kan bara hämta en film åt gången, men ytterligare filmer kan läggas på kö. Filmerna är tillgängliga i 24 timmar efter att du börjat titta på dem.

Kvalitetsmässigt håller hd-filmerna ganska bra kvalitet, framförallt när bilden inte rör sig så mycket, men kan ändå upplevas lite luddig i jämförelse med annan hd-film, och det blir ännu mer luddigt vid snabbare rörelser. Men det är kanske inte så konstigt.

VOD-filmens 10 Mbit/s kan jämföras med en Blu-ray-films bithastighet på 25–50 Mbit/s. Hd-sändningar via satellit sänds vanligen med 12–20 Mbit/s i 720p eller 1080i.

Ljudet verkar dock Viasat ha snålat in på en del, för filmerna sänds bara med stereoljud.

Slutsatser

Utbudet är ganska magert och surroundljud saknas ännu. Men nu går det att ladda hem hd-film på beställning och med Viasats On Demand-tjänst blir det riktigt enkelt att beställa film via digitalboxen.

Undrar just hur lång tid det kommer att ta för Canal Digital att väcka liv i sin satellitmottagares nätverkskontakt och erbjuda en liknande tjänst? Det vore ju inte så dumt med lite konkurrens om utbudet.

Denna artikel är publicerad i Elektronikvärlden/Ljud & Bild nr 5, 2009.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.