Mele Mediahub gör din hemmabio redo för 4K och Ultra HD

Rent, enkelt och propert. Visst lockar det att titta på 4K?
Rent, enkelt och propert. Visst lockar det att titta på 4K?

Är det dags att slå till? Mele Mediahub är en helt ny mediebox redo för 4K-material. Trots en tidig förhandsversion är Mele mer av en produkt som faktiskt går att använda än en experimentlåda som kommer att kräva åtskilliga uppdateringar innan den är klar och riktigt användbar. Men det återstår trots allt några saker.

Enkla inställningar i Mele med online-hjälp. De svartvita konstverken är QR-koder som du kan läsa av med en QR-läsare i din telefon för att komma åt innehållet.
Enkla inställningar i Mele med online-hjälp. De svartvita konstverken är QR-koder som du kan läsa av med en QR-läsare i din telefon för att komma åt innehållet.

När du kopplar in Mele Mediahub för första gången missar du antagligen dess hdmi-ingång. Den finns där, men döljs av ett gummiskydd. När du sedan startar den möts du av en ovanligt spartansk och enkel meny med nio ikoner, lite som i Windows 8. Men det är bra, för flashiga menyer har allt för ofta visat sig vara ett tecken på något som gärna lovar lite mer än de kan hålla.

Med Mele Mediahub är det nästa tvärt om – en stor ruta för 4K Player och åtta mindre ikoner med andra funktioner som inställningar, Youtube, filmbutik mm. Enkelt och överskådligt. Men det finns även en pil ner och där möts man av ett gäng appar.

I vårt fall möts vi av tjänster som Netflix, SVT Play och Viaplay. Då är det inte så svårt att gissa att den svenska importören haft ett finger med i spelet. Men det borgar ju även för en viss standard på innehållet och att den faktiskt klarar svenskanpassade tjänster. Också.

Med det mesta innanför västen

[AdsWithin] När det gäller uppspelning av våra vanliga testfiler är Mele Mediahub en verklig allätare som sväljer allt vi matar den med och spelar upp det med högsta möjliga kvalitet.

Meles kombination av processorer, inbyggda minnen och goda anslutningsmöjligheter för externa minnen gör den till en mycket flexibel mediebox som startar snabbt och är alert i menyvalen.

Även nätverkandet med både wifi och gigabit-Ethernet öppnar för goda delnings och strömningsmöjligheter samt en hel del till. Och med stöd för 4K, Ultra HD och H.265/HEVC är Mediahuben dessutom en ganska framtidssäker mediebox med kapacitet att klara såväl dagens som morgondagens format.

Så hur fungerar den i praktiken?

Bra men lite skakig Kodi-spelare

Med bra stöd för 4K/Ultra HD och hd-ljud verkar XBMC-baserade Kodi vara den bästa medieuppspelaren just nu.
Med bra stöd för 4K/Ultra HD och hd-ljud verkar XBMC-baserade Kodi vara den bästa medieuppspelaren just nu.

Väljer man att spela filmer och underhållning direkt från filhanteraren fungerar det mesta, men inte allt. Exempelvis stöds inte ISO-filer och Ultra HD-material denna väg, men det beror främst på det program som sköter uppspelningen.

När vi istället väljer den inbyggda Kodi-uppspelaren spelas även ISO-filerna och det 4K/Ultra HD-material vi har tillgång till.

Kodi är en medieuppspelare som baseras på XBMC och klarar 4K-material och HEVC-avkodning med hårdvaruacceleration och surroundljud. Kodi har dessutom bra stöd för HD-ljud och en databaskoppling där filmernas omslagsbilder och merinfo även kan visas.

Fördelarna med att använda Kodi som medieuppspelare är stora, men en viss skakighet kan dock anas i Kodi-spelaren som ibland stänger av sig på egen hand och inte alltid synkar ljudet riktigt korrekt när det handlar om HEVC-kodat material.

3D-redo, men inte med undertexter

När det gäller 3D-material gör Mele det mesta rätt oavsett uppspelare. Men med 3D som visas sida-vid-sida eller topp-och-botten brukar undertexter kunna vara ett problem då även de måste hanteras som 3D-material.

Inbrända texter i 3D-film är förstås inga problem, då följer de bara med filmen, men separata undertextfiler kan delas på de konstigaste sätt om 3D-spelaren inte har bra hantering. I Meles fall lyckas vi dessvärre inte få fram några undertexter alls i 3D-läge, så vi kan inte avgöra hur dessa hanteras.

Tungt med HEVC/H.265 via nätverk

På baksidan finns en usb 3-slav kontakt så att du kan ansluta mediespelaren till en dator och fylla dess minne med innehåll den vägen. Det ryms även en 2,5-tumsdisk på insidan. Men du hittar även tre usb-anslutningar och en kortläsare på sidan där du kan ansluta minnen och mata Mele-spelaren med innehåll den vägen.
På baksidan finns en usb 3-slav kontakt så att du kan ansluta mediespelaren till en dator och fylla dess minne med innehåll den vägen. Det ryms även en 2,5-tumsdisk på insidan. Men du hittar även tre usb-anslutningar och en kortläsare på sidan där du kan ansluta minnen och mata Mele-spelaren med innehåll den vägen.

En stor fördel med att skaffa en 4K-mediespelare redan nu innan det finns så mycket 4K-material att titta på, är dess inbyggda stöd för HEVC/H.265-avkodning. HEVC är nämligen en förutsättning för man ska kunna hantera Ultra HD-film och 4K-upplöst material i praktiken. Men HEVC öppnar också för smartare och effektivare hantering av dagens filmmaterial.

[AdsWithin]HEVC-kodat material är dock ganska tungjobbat, så det krävs bra hårdvara för att klara högupplösta filmfiler och detta är även anledningen till att det är så bra att ha stödet inbyggt från början – det blir ju svårt att lägga till stödet i efterhand via uppdateringar om inte hårdvaran har kapaciteten.

Mele har stödet och kapaciteten för uppspelning, men stakar sig och hackar fram vårt HEVC-kodade testmaterial när det spelas upp strömmande via nätverket. När vi lagrar samma filer lokalt på en intern hårddisk eller på usb-minne som direktansluts till Mele-spelaren är det inga problem med uppspelningen. Då flyter det hur fint som helst även om ljudsynken inte är helt tillfredsställande.

Play-tv och strömmande filmtjänster

Förberedda play-tjänster gör det busenkelt att se på play-tv direkt på tv:n med hjälp av Mele. Men du måste först installera apparna och sedan välja vilka som ska ligga främst i listan under huvudmenyn.

Enkel men smart med snabbknappar och musfunktion.
Enkel men smart med snabbknappar och musfunktion.

Även fjärrkontrollen är anpassad så efter ett tryck på fjärrkontrollens musknapp fungerar den även som mus med pilknapparna och kan därmed bläddra och starta valda tv-program.

Netflix, HBO och Viaplay kräver förstås abonnemang även här, men fungerar utmärkt även om Mele Mediahub ännu inte finns i Netflix lista över 4K-kapabla uppspelare.

Webbläsare och fjärrstyrning

Bland möjliga appar hittar du även webbläsare och kan därmed köra de flesta webbläsartjänster. Även om fjärrkontrollen inte är webbanpassad är den trots allt användbar i kombination med skärmtangentbordet tack vare sin enkla musfunktion. Men du kan naturligtvis även installera ett riktigt minitangentbord med trådlös mus via någon av Meles tre usb-anslutningar.

En annan bra sak med Meles fjärrkontroll är att den är väl rustad för den underhållning Mele bjuder på med flertalet direktknappar. Du kan alltså välja saker som Youtube, 4K-uppspelning eller HDMI In direkt med snabbknapparna.

Spela upp inkommande HDMI-signal?

Inget överdåd, men jo, det är en hdmi-ingång som sitter där bakom gummiskyddet.
Inget överdåd, men jo, det är en hdmi-ingång som sitter där bakom gummiskyddet.

Jo, precis som med Xtreamers Prodigy 4K som vi testade tidigare har Mele en hdmi-ingång och en funktion som gör det möjligt att spela upp insignalen från en annan hdmi-källa. Och det är synnerligen enkelt att använda tack vare direktknappen på fjärrkontrollen.

Men någon inspelning är det inte fråga om, bara uppspelning av det som matas in. Och det kan förstås vara praktiskt om man vill skala upp tv eller film till 4K med hjälp av Mele-spelaren.

Skärmspegling

Med inbyggt Miracast-funktion kan du dessutom spela upp innehåll från telefonen på tv:n via Mele-boxen.
Med inbyggt Miracast-funktion kan du dessutom spela upp innehåll från telefonen på tv:n via Mele-boxen.

Mele har inbyggt stöd för Miracast och DLNA och kan därför fungera som en mottagare av innehåll som strömmas till mediespelaren direkt från en annan enhet. Just kombinationen Miracast och DLNA gör Mele till ett mycket bra alternativ till en Apple TV med Airplay, men med den skillnaden att det fungerar lika bra med Android och Windows som iOS och OSX.

I praktiken verkar dock detta vara funktioner som ännu inte är klara, för även om de finns där och kan startas hittar vi inte Mele-spelaren som uppspelningsenhet från vare sig Miracast-telefonen eller DLNA-tjänsten i surfplattan.

Inte helt färdig…

Vårt testex av Mele Mediahub är ett förhandsex som vi fått låna med förbehållet att allt ännu inte är klart. Och visst återstår det en del att göra innan Meles mediebox är färdig och fullt fungerande.

[AdsWithin]Nätverksstödet behöver förbättras så att strömmande uppspelning flyter bättre, synkningen av ljud och bild i HEVC-material behöver också ses över liksom hanteringen av separata undertextfiler och skärmspeglingsfunktionerna.

Enligt distributören ska dock en programuppdatering vara på gång som löser flertalet av de problem vi upplevt. Den svenska distributören säljer för övrigt inte Mele-boxen före uppdateringen är på plats, den kan ännu så länge bara förbokas.

… men ganska användbar ändå

Om man jämför den funktionsmässiga nivån är det ändå ganska stor skillnad mellan Meles 4K-spelare och Prodigy 4K från Xtreamer som vi testade tidigare. Där Xtreamern, som för övrigt hunnit få en uppdatering och blivit lite mer användbar sedan testet, fortfarande är ett lapptäcke med funktioner och möjligheter som kanske fungerar var och en för sig, är Mele en betydligt mycket mer enhetlig produkt.

Men kom ihåg att båda dessa spännande boxar är tidiga med ny och relativt oprövad teknik, så det kommer även fortsättningsvis att krävas en hel del överseende med dess brister av dig som användare. Ser du inte tjusningen i det kanske det kan vara klokare att vänta in tekniken lite till.

 

Skenet bedrar. Denna lilla mediebox är en fullfjädrad 4K-spelare med stöd för det mesta, inklusive framtidens komprimeringsstandard.
Skenet bedrar. Denna lilla mediebox är en fullfjädrad 4K-spelare med stöd för det mesta, inklusive framtidens komprimeringsstandard.

Fakta Mele MK49525

OS: Android 4.4, kernel 3.10.24 (2015-03-21)
Programversion: 1.0.2
Processor/chipset: 1,2 GHz Realtec RTD1195 Dual Core ARM
GPU:  Mali 400MP2
Minne: 1 GB DDR3, 8 GB Nand Flash, SD-kortläsare, plats för 2,5-tums hårddisk
Filsystemstöd: Fat32, NTFS, Ext3
Nätverk: 10/100/1000 Mbit/s Ethernet och 2,4 GHz WiFi 802.11b/g/n
Ljud och video ut: Hdmi 1.4
Ljud och video in: Hdmi 1.4
USB-anslutningar: 1x USB 3.0 host, 2x USB 2.0 host
Nätverksstöd: Miracast, DLNA (UPnP), Samba och NFS
24p-stöd: ja
3D-stöd: ja
4K-stöd: ja, 3 840 x 2 160p, 30 fps
Videostöd: HEVC/H.265, H.264, mpg/mpeg/mp4, ts, m2ts, bd-iso, dvd-iso, avi, 3d-mvc, wmv, flv, f4v, mkv, xvid, dat, vob, avs, 3gp, webm, ogm, tp, trp, mov
Hd-ljudstöd: Dolby True HD, DTS HD, Dolby Digital Plus
Mått: 190 x 125 x 40 mm
Vikt: 600 gram
Pris: 1 295 kronor (kan i skrivande stund enbart förbokas)
Mer info: mele.nu

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nummer 7 2015.

Läs mer:

Xtreamer Prodigy 4K – framtidens underhållning redan nu

Här hittar du 4K och Ultra-HD-film

HEVC/H.265 – framtidens filmformat är här nu

4K-film och Ultra HD-material på CES 2015

4K och Ultra-HD i praktiken via satellit

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “Mele Mediahub gör din hemmabio redo för 4K och Ultra HD”

  1. Hej och tack för ett bra test.
    Hade tänkt använda Melen mest för att spela upp egna redigerade 4K filmer.
    En fråga: Utgående Hdmi verkar vara typ 1.4
    Kräver inte H.265 Hdmi 2.0?

    1. Hej Anders! Det stämmer att utgående hdmi är version 1.4, därav begränsningen på upp till 30 bilder per sekund vid Ultra HD-upplösning – det är den maximala överföringskapaciteten för hdmi 1.4 på 10 Gbit/s som begränsar. Men det har egentligen inget med videofilens komprimeringsformat att göra.
      H.265 komprimerar filmfilen till en bråkdel – cirka 0,05 Gbit/s eller 50 Mbit/s för Ultra HD – så att den blir hanterbar storleks- och överföringsmässigt. Priset är då att det blir svårare att komprimera och dekomprimera. Och det är detta som Mele är bra på – den dekomprimerar H.265-filmen till råa data innan dataströmmen sänds ut via hdmi.
      Hdmi 2.0 har högre överföringskapacitet och klarar därmed okomprimerad film med fler färger och högre upplösning och bildfrekvens, men det handlar alltså om okomprimerade dataströmmar på upp till 18 Gbit/s. Hoppas det besvarar din fråga. Du hittar mer om h.265 och komprimering här:
      https://nytestat.se/hevch-265-framtidens-filmformat-ar-har-nu/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.