Nu är den här – Vera Secure – den kanske smartaste hemstyrningen någonsin, med inbyggda larmfunktioner! Redan utan larmdel har Vera visat sig vara en kompetent och flexibel smart hem-gateway. Så vad blir resultatet när något som redan är bra blir ännu bättre? Vi har testat och delar ut ris och ros.
Vera Secure är både efterlängtad och relativt välkänd. Redan i januari 2017 började den amerikanska organisationen ta emot beställningar. Och intresset har varit stort.
En anledning är förstås att företagets befintliga produkter visat sig vara riktigt bra på att styra smarta hem med både enkla och kraftfulla möjligheter. Tidigare Veror, det finns Vera Edge och Vera Plus, har tilltalat de lite mer kunniga och erfarna användarna då det går att bygga vidare och utveckla. Så innebär det att den nya Secure är svår att rå på? Nja, det beror på.
Vera i praktiken
Installationen är nog den enklaste vi sett hittills. Anslut Vera till router och vägguttag. Välj en ny Vera på Veras webbsida för installation så hittas din nya Vera i nätverket. Sedan är det bara att klicka sig genom guiden, invänta eventuella uppdateringar och sedan är den klar att använda. Kan det bli enklare?
Efter installation når du Verans inre via webbläsare eller app. Det är samma funktionalitet oavsett, men det är alltså en onlinetjänst som kräver inloggning och ständig uppkoppling mot internet för att fungera. Även om Vera jobbar självständigt med sina lokala uppgifter krävs det en internetansluten webbläsare eller app för att styra eller påverka Vera.
Riktigt omfattande tjänster
Och det är ganska mycket man kan göra. Första gången möts du av en guide som visar dig runt i systemet. Väljer du sedan att starta med översikten Dashboard serveras du status på enheten, säkerhetsläget och lokalt väder och tid.
Säkerhetsläget är alltså larmdelens tillstånd där du kan styra om larmet är aktiverat och i så fall på vilket sätt.
Secure ger Vera larmfunktioner
En skillnad mellan tidigare Veror och Vera Secure är nämligen att den senare har såväl siren, batteribackup och mobilanslutning inbyggd förutom larmlägets tillstånd. Det finns dessutom inbyggda larmtjänster och utökade kameraövervakningssystem som man kan koppla Vera till för att få hjälp med utryckning och identifiering om det skulle komma ovälkommet besök.
Både larm och tilläggstjänster är appar inlagda i systemet och det finns ett rikt utbud med ytterligare appar man kan lägga till för en mängd olika tjänster och funktioner.
Men här infinner sig även det första frågetecknet – hur mycket av detta är egentligen relevant för svenska förhållanden? Nästa frågetecken handlar om stödet för våra smarta hem-prylar.
Ett ovanligt brett stöd med vissa frågetecken
Som smart hemstyrningssystem med Z-Wave-stöd snackar Vera även Bluetooth, WiFi, ZigBee och 433 MHz. Det betyder alltså att det finns åtminstone teoretiska möjligheter att ansluta och styra all vanlig utrustning. I praktiken är det dock inte riktigt lika enkelt.
När det gäller 433 MHz handlar det om Veras egen dialekt så Nexas och Telldus 433 Mhz-produkter går dessvärre bort. Men det är fortfarande tekniskt möjligt att ansluta dessa enheter till Veran som kan få utökade stöd och möjligheter via appar – egenutvecklade eller andras färdiga att installera.
Ser man till systemets funktion och uppbyggnad verkar det som om vi hittat varifrån Athoms Homey, som vi testade i förra numret, fått sin inspiration ifrån med alla appar.
En fråga om appar och generellt stöd
[AdsWithin]När det gäller ZigBee-stödet funkar Philips Hue bra medan IKEA:s Trådfri inte vill alls. Det ryktas dock att Vera har klarat Trådfri fram tills IKEA:s senaste uppdatering, och att det ska komma nytt stöd för Trådfri längre fram. Men det är inget vi kan skriva under på.
Veras stöd för Z-Wave, Bluetooth och WiFi innebär dock att den klarar såväl Z-Wave som Home Kit-anpassade sensorer och enheter, och det är inget dåligt utbud som finns här. Men det är också en fråga om vilka prylar som får fullt stöd och vilka som får nöja sig med det generella.
När det gäller Z-Wave-prylar finns det gott om färdiga alternativ att välja mellan, men det är svårt att hitta något välbekant som motsvarar de Z-Wave-produkter vi har att testa med. När vi väljer det generella stödet hittar Vera ledigt det vi testar med och uppfattar även och kan använda sig av multifunktionsprylar som Telldus och Fibaros flerfunktions-sensorer med rörelse, temperatur och ljusmätning i samma enhet.
Mångsidigt appstöd även för hemmabiorelaterade saker
Tittar vi bland möjliga appar finns det hundratals installerbara med stöd för en mängd olika saker, även hemmabiorelaterat som DirecTV Media Control Plugin, Monoprice Matrix HDMI Switch och Panasonic TV Plugin, bara för att nämna några.
Nätverksstödet är också större än att bara omfatta WiFi-anslutna enheter. Vera har även stöd för PnP-enheter och efter en sökning i mitt lokala hemnätverk hittas såväl nätdiskar som internetkameror, tv-apparater och internetrouter.
Möjlighet att ansluta kameror
I praktiken innebär det faktum att Vera hittar en massa nätverksenheter och möjligheter inte automatiskt att allt är användbart. Men återigen, det handlar framförallt om appstödet för grejerna. Därför går det inte att säga att något absolut inte fungerar bara för att det inte går i dag med befintligt eller inbyggt stöd.
När vi försöker addera de internetkameror Vera hittar finns det ett antal olika förval, men ingen som stämmer för våra kameror. Med valet ”Other IP camera” går kamerorna att lägga till så att man får testa att ansluta med inloggningsuppgifterna, men det slutar som regel med en felkod.
Vera VistaCam 700
Med Veras egna VistaCam blir resultatet ett helt annat och med VistaCam 700 installerad trådlöst kan man både titta på, ta stillbilder, filma och använda kamerans rörelseavkänning som trigger till larmet eller för att tända lampor.
Bildkvaliteten med VistaCam 700 är väl sisådär – det är en 720p-kamera som ansluts via WiFi och har rörelseavkänning och IR-belysning för mörkerseende inbyggt. Det låter kanske inte så mycket att skryta med, men med möjligheten att få in såväl bild och funktioner i det smarta hemmet öppnas helt nya möjligheter, och att samtidigt koppla ihop detta med larmfunktion är ju egentligen en våt dröm för oss smarta hem-byggare.
Så gör man en scen
I Vera skapar man händelser genom att bygga scener, och det sker med god guidning där man börjar med att välja en trigger som ska starta förloppet, och det kan både vara en ansluten enhet (typ en rörelse), en schemalagd händelse eller en manuell start. Sedan fyller man på med under vilka villkor och avslutar med vad som ska hända när triggern startar och villkoren är uppfyllda.
Exempel: När VistaCams rörelsesensor är aktiverad och känner av rörelser, eller en reaktion från en annan sensor: om larmet är i läge Away eller Vacation – utlös larmsirenen och meddela person X, Y och Z.
Alla scener skapas med guidad hjälp och i stegen får man även möjlighet att välja tillval där så är möjligt.
Vera ställer upp på flera scener
Förutom de scener man skapar har Vera ett gäng egna händelser och notifikationer förberedda som till exempel interna varningar om systemets status och funktioner. Det finns exempelvis inbyggd övervakning av såväl batteristatus som kommunikationsvägar och systemets lägen.
[AdsWithin]Möjligheterna är alltså mycket goda att bygga ett riktigt avancerat smart hemsystem och dessutom få det integrerat med avancerade larmfunktioner.
Man kan ha flera Vera-enheter anslutna i samma system trots att de befinner sig på olika fysiska platser. Man kan även lägga in flera användare i systemet och köra det som app och webbtjänst parallellt, flera åt gången utan problem. Och till skillnad från många andra system känns appen bättre anpassad och lite mer överskådlig om man inte kör webbläsaren på en väldigt stor och högupplöst bildskärm.
För den som vill nå ännu längre kan man köpa till tjänster för att få en utökad kameraövervakning med VeraSentinel och larmtjänsten VeraProtect. Men det är tjänster som kostar extra i USA och inte erbjuds i Europa. Än i alla fall.
En skön svan eller bara en skrytsam amerikan?
Allt är förberett för 3G-anslutning med plats för SIM-kort och programstöd för SMS med flera meddelandetjänster, men just den mobila delen får vi inte att fungera, kanske beroende på att våra svenska teleoperatörer inte finns med bland de förberedda?
Även om Vera Secures lättanvända och välguidade system är lätt att navigera i är det ändå ganska komplext och svåröverskådligt att rå på och lära sig förstå, åtminstone när man går lite mer på djupet eller när man får problem.
[AdsWithin]Hjälpsystemen är förvisso omfattande och det finns filmer som visar exempel, men det känns ändå som om hjälpen mer ägnas åt det enkla och att man får klara sig på egen hand när det svårar till sig.
Vera Secure känns väldigt ”amerikaniserad” trots att det egentligen är ett Hong Kong-baserat företag som ligger bakom. Under testet har vi upplevt det som att det finns en viss osäkerhet i vad som är specialanpassat för amerikanska förhållanden och vad som även fungerar i Sverige.
Slutsatser
Vera Secure är lite av en våt dröm. Svaret på alla önskningar och kanske även de du inte vågat önska eller fråga om. Men när önskedrömmen besannas visar den sig inte riktigt vara lika fantastisk längre.
För entusiasten och den programmeringskunnige är Vera Secure antagligen det bästa som hänt på länge. Men för oss mindre vetande är det inte lika enkelt och självklart.
Efter att ha satt igång larmskrikan av misstag flera gånger och tvingats leta efter hur man stänger av oljudet är Vera Secure inte någon favorit i mitt hem längre. Med tilltagande tinnitus tvingas jag inse att jag nog är lite för dum för att förstå att uppskatta Vera Secure efter förtjänst.
Men låt inte mina tillkortakommanden avskräcka om du har vad som krävs. Då kan Vera Secure antagligen bli den sköna svan som får det smarta hemmet att lyfta till nya nivåer.
Fakta – Vera Secure
En (lite för?) smart hem-router med inbyggda larmfunktioner och stöd för det mesta man kan tänka sig inklusive kameror.
CPU: 880MHz Dual-Core MIPS SoC
Minne: DDR3 512 MB + 128 MB NAND flash-minne
Kommunicerar via: Ethernet, Wifi (802.11b/g/n/ac), Bluetooth (4.0 + BLE), ZigBee (HA 1.2), Zwave Plus, 433 MHz (VeraLink) och 3G
Fysiska anslutningar: USB 2.0, 1 Gbit/s Ethernet
Ljud: siren inbyggt
Batteri: 2400 mAh/18 Wh
Mått: 225 x 147 x 48 mm
Pris: ca 3 500 kr
Svensk ÅF: M.nu
Mer info: Vera Control Ltd, Hong Kong
Veras kompatibilitetslista: getvera.com/compatibility/
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 1-2, 2018.
Intressant test och mycket av det du beskriver, men främst det där med att det känns som om cotrolern är ”amerikaniserad” och att finns en osäkerhet krig vad som funkar i Europa eller ej känner jag som ägare till Vera Secure igen.
Jag undrar; eftersom du/ni testat både Vera Secure och Homey. Vilken tyckte ni var bäst?
/Martin