ViewSonic X10-4K – en mångsidig men lite mörkrädd underhållare

TV i sovrummet? Näää, bättre upp! Foto: ViewSonic

 

Visst har projektorn sin främsta plats i hemmabion och i vissa fall även i vardagsrummet när riktigt stor bild är på tapeten. Och till skillnad från en 100+-tums tv går ju en stor duk att rulla upp när projektorn är avstängd. Det är framförallt i nattens mörker med en riktigt stor bild som en projektor verkligen kommer till sin rätt.

The darker side of Game of Thrones

När det stora slaget mellan människorna och Night King med de dödas arme skulle avgöras i tredje avsnittet i åttonde säsongen av Game of Thrones var det många tittare som blev besvikna. De nattliga striderna visades så mörkt och dimmigt att det var svårt att se vilka som överlevde och vilka som dog.

För en del innebar det stora slaget i Game of Thones en jämnmörk bild som inte visade någonting (Se fler reaktioner på sociala medier med #GameofThrones).
För en del innebar det stora slaget i Game of Thones en jämnmörk bild som inte visade någonting (Se fler reaktioner på sociala medier med #GameofThrones).

För egen del hade jag förmånen att avnjuta avsnittet i en mörklagd biogrotta med en välinställd projektor som visade mycket mörker och dimma, men också många skuggdetaljer där det faktiskt gick att avgöra vilka av människorna som gick ur tiden på slagfältet.

Det var till och med så att jag tänkte tanken hur skickligt redigerat avsnittet var med tanke på hur svårt det är att filma i mörker.

Så vad var skillnaden? En kombination av stor bild, projektorns mörkeregenskaper och ett riktigt mörkt rum.

Projektor istället för köks-tv?

Men i andra lägen, som till exempel i sovrummet eller köket, är väl knappast en projektor speciellt användbar, eller?

ViewSonix X10-4K är en smart hemmaprojektor med UHD-upplösning och LED-belysning i snygg förpackning som kan användas ovanligt flexibelt till mer och på fler olika sätt.
ViewSonix X10-4K är en smart hemmaprojektor med UHD-upplösning och LED-belysning i snygg förpackning som kan användas ovanligt flexibelt till mer och på fler olika sätt.

Jo, med ViewSonics nya X10-4K kan man få riktigt stor bild nästan var som helst. X10 är dessutom en riktigt snygg och tilltalande låda som är enkel att flytta och har inbyggda smart-tv-funktioner som gör att den även kan sörja för underhållningen själv, och ta emot innehåll strömmande.

Detta är X10-4K

Den designade boxen ser ut att vara gjord av lättmetall och läder och skulle mycket väl kunna vara något helt annat i ett hem. På ovansidan sitter ett litet styrhjul och på framsidan ett objektiv bakom glas. Fäller man ner eller tar bort konstläderstycket på baksidan visas alla anslutningar, men om man gör hål för strömkabeln kan man faktiskt använda den som projektor även när luckan är stängd, för X10 har inbyggd uppspelningskapacitet!

Logisk, lättnavigerad och bakgrundsbelyst.
Logisk, lättnavigerad och bakgrundsbelyst.

Objektivet är en rejäl vidvinkellins med autofokus som kan leverera en 2 meter bred bild redan på 1,6 meters avstånd. Tack vare LED-ljus är lamptiden näst intill oändlig och strömförbrukningen minimal.

ViewSonic har dessutom hittat på en alldeles egen lösning för att återge även de svåraste färgerna och detta sammantaget ger en både färgrik och hyfsat ljusstark projektor. Men låt oss börja med de smarta funktionerna som gör att X10 faktiskt även kan agera självständigt utan vare sig tv-box eller dvd-spelare.

Smart och självständig!

Bakom det läderartade täcklocket finns en nätverkskontakt, men också ett plastlock. Bakom plastlocket finns en speciell USB-plats avsedd för en WiFi-dongel så att du kan välja och uppdatera med framtida snabbare WiFi-teknik.

Det mesta man kan behöva i anslutningsväg. Med en WiFi-dongel i rumpan blir X10 även en trådlös underhållare med egen uppspelningskapacitet!
Det mesta man kan behöva i anslutningsväg. Med en WiFi-dongel i rumpan blir X10 även en trådlös underhållare med egen uppspelningskapacitet!

Ett tryck på fjärrens hemknapp leder till en smart-tv-liknande meny och där är Aptoide TV förstahandsvalet. Aptoide TV är ett fristående smart-tv-system snarlikt Android-TV där man kan installera appar och spel för att få tillgång till en mängd olika underhållningstjänster.

Från start återfinns en hel del bekanta som TED, Spotify, Youtube, men även BBC News, TV4 Play och Netflix, och fler kan förstås installeras.

Aptoide TV är integrerat i X10 som därmed kan spela upp mycket underhållning helt på egen hand.
Aptoide TV är integrerat i X10 som därmed kan spela upp mycket underhållning helt på egen hand.

Egen underhållning kan också spelas upp direkt via filhanteraren som även kan visa stillbilder och annan underhållning från ett anslutet minne. Förutom lediga usb-anslutningar finns även en microSD-kort-läsare bakom täcklocket.

X10 tar gärna emot strömmande

Hittar du inte det du söker, som till exempel GoT på HBO Nordic, väljer du med fördel istället att strömma det du vill se till projektorn.

Valet intill Aptoide TV ger både instruktioner till hur du ansluter en IOS- eller en Android-enhet för att dela skärm och strömma innehåll, och det är mycket enkelt. I IOS fall bara att starta skärmdubblering, i Android-fallet att läsa av QR-koden för att hämta och använda Google Home om du inte redan har det installerat.

Se vad du vill – strömma direkt från telefon eller platta med IOS eller Android innanför västen.
Se vad du vill – strömma direkt från telefon eller platta med IOS eller Android innanför västen.

Stöd finns även för Google Assistant och Amazon Alexa vilka gör det möjligt att även röststyra projektorns funktioner och uppspelning av underhållning.

Med Harman Kardon-ljud, Bluetooth och lite eget oljud

Bakom galler på sidorna sitter både kylfläkt och ett par högtalare på 2×8 watt från Harman-Kardon som hjälper X10 att agera självständigt med eget ljud. Ljuddelen kan även tjäna dubbelt som Bluetooth-högtalare och agera musikspelare eller podduppläsare med bilden avstängd.

[AdsWithin]När bilden stängs av tystnar även projektorns färghjul, men en kylfläkt snurrar fortfarande när projektorn agerar Bluetooth-högtalare, och det är lite synd. Som Bluetooth-högtalare är ljudet knappt mätbart i ett normalt rum, men man hör ändå ett svagt susande när musiken tystnar.

Med bild igång är ljudet hörbart och med tanke på att detta är en projektor man antagligen har nära sig kan nog ljudet vara störande i längden. Vi mäter 37 dBA 1 meter framför linsen i normalläge och 35 dBA i ekoläge. Det är betydligt högre än vad det upplevs som i praktiken, men när projektorn stängs av märks det att något tystnat.

Högupplöst bild med automatisk skärpa

ViewSonic X10-4K är en DLP-projektor med LED-belysning som levererar UHD-upplösning med hjälp av pixel-shift-teknik, det vill säga en full hd-panel med 1 920 x 1 080 speglar som används i 4x hastighet med pixelförskjutning för att återge 3 840 x 2 160 pixlar.

X10 har även en autofokus som ställer in skärpa med automatik vid varje start och det är en stor hjälp när man har flyttat projektorn. Det går även att ställa in fokus manuellt med hjälp av fjärrkontrollen.

Autofokusfunktionen är ett smart hjälpmedel som enkelt kan korrigera inställningen efter en flytt.
Autofokusfunktionen är ett smart hjälpmedel som enkelt kan korrigera inställningen efter en flytt.

Om du tycker att autofokusen har problem att hitta rätt kan du kanske ha gjort samma misstag som vi först gjorde – att inte ta bort skyddsfilmen framför avkännaren.

Även med väl inställt fokus infinner sig inte den där riktigt krispiga detaljskärpan i högupplöst material och går man nära bilden är det svårt att urskilja enskilda pixlar mer än som lite luddiga och svagt vibrerande.

För vanlig tv, hårdkomprimerad och strömmande underhållning samt dvd-film är det svårt att lyfta bilden ytterligare med 4K-upplösning jämfört med vad uppskalning till full hd ger. Och med högkvalitativ film och HD-sändningar är förstås X10:s bild helt i linje med en full hd-projektor. Men med 4K-material är lyftet inte lika bra som det skulle kunna vara. Pixel-shift-tekniken verkar kräva en optik av hög kvalitet för att komma till sin fulla rätt. I detta fall är lyftet mindre och man kanske hellre ska se X10-4K som en smart full hd-projektor med kapacitet att även spela upp 4K/UHD-material.

Ljus, svärta och kontrast

Då ögat har svårare att se blått än rött och grönt måste en bildåtergivare kompensera för detta genom att återge mer blått än rött och grönt. I normala fall löser man det enkelt med en lampa som ger lagom kallt ljus. Men med tre LED-ljus, en för varje färg som alla lyser lika starkt, blir det lite värre.

Detta krävs för att vitt ska bli vitt

Med ljus i de tre grundfärgerna rött, grönt och blått kan man återge hela färgspektrat och med rätt blandning blir resultatet vitt. Receptet på vitt är dock inte lika mycket av varje färg, för våra ögon är olika känsliga för rött, grönt och blått.

 

Bildkälla:https://www.cyberphysics.co.uk/graphics/graphs/Medical/coneResponse.png

ViewSonic har löst detta genom att använda dubbla blå LED-ljuskällor tillsammans med en röd och en grön. Det är även på detta sätt som man uppnår en högre total ljusstyrka, det man kallar för LED Lumens. Så hur fungerar det då i praktiken?

[AdsWithin]LED-ljustrolleriet fungerar till viss del – X10 upplevs som betydligt ljusstarkare än vad vi faktiskt mäter den till, och det är väl det ViewSonic menar med att ange X10:s ljusstyrka till 2 400 LED Lumens och 1 000 ANSI Lumens.

Men även om upplevelsen är ljusare än mätresultatet är siffrorna i överkant. Vi mäter 600 lumen efter att ha justerat in bilden med D65-kalibrering och fått till en vettig detaljåtergivning i skuggor och högdagrar. Då är kontrasten dessvärre också ganska låg – 400:1.

Betydligt högre siffror med kallare bild

Det går förstås att forcera fram betydligt högre siffror för såväl kontrast och ljusstyrka, men det sker då på bekostnad av detaljåtergivningen i de ljusaste och mörkaste partierna och genom att göra bilden betydligt kallare. Så kanske är de dubbla blå lite väl effektiva?

Det finns fyra olika bildförval – TV, Film, Spel och Ljusast – samt två egna användarlägen, totalt sex alltså, som ger ganska olika bild. Generellt sett är alla bildlägena lite kalla där TV-läget förvisso ökar kontrasten en del, men resulterar i en färgtemperatur som även skulle göra Night King i GoT frusen in i benmärgen.

Frostigt kall bild i TV-läget, men visst blir det både mer ljusstarkt och kontrastrikt.
Frostigt kall bild i TV-läget, men visst blir det både mer ljusstarkt och kontrastrikt.

Film-läget ligger närmast korrekt bild, och det är ganska enkelt att få till en riktigt skön och rättvisande gråskala i användarlägena trots att bildinställningsmöjligheterna är begränsade. Se våra bildinställningsförslag nedan.

Det går att få till en ganska hyfsad gråskala med enkla medel i X10. Se våra inställningsförslag.
Det går att få till en ganska hyfsad gråskala med enkla medel i X10. Se våra inställningsförslag.

Färgrik(tig) – 125 % av Rec.709 och ganska färgkorrekt

Rec.709 är den idag dominerande färgrymden som används för såväl hdtv som strömmande och datorbaserad underhållning. Biofärgrymden DCI-P3 är större och mer omfattande och ViewSonic låter X10-4K återge ett mellanting av dessa två. Det betyder i praktiken att färgerna överdrivs när du visar tv medan den färgrymd som UHD-film från skiva är kapabel att återge inte riktigt klaras hela vägen.

En onödig kompromiss kan kanske tyckas, men också en möjlighet att höja ljusstyrkan och utnyttja HDR på ett bättre sätt.

125 % av Rec.709 betyder i praktiken för mycket färg på tv och för lite på biofilm. Men det går att justera ner till lagom nivåer för den som tycker att tv-bilden blir lite för färgrik.
125 % av Rec.709 betyder i praktiken för mycket färg på tv och för lite på biofilm. Men det går att justera ner till lagom nivåer för den som tycker att tv-bilden blir lite för färgrik.

Tittar vi på justeringsmöjligheterna av färgåtergivningen finns det goda möjligheter att ställa varje färgs nyans, mättnad och luminans individuellt för den som kan och har instrument. Ett enklare sätt för den som tycker att det är för färgrikt är att minska färgmättnaden en smula för att kompensera för den lite för stora färgrymden som ändå ligger ganska rätt i nyanser.

För tv och strömmande underhållning blir färgåtergivningen hyfsat korrekt med en något minskad färgmättnad och med en injustering av färgtemperaturen blir även hudtoner naturliga och bilden både trovärdig och trevlig.

Detaljåtergivningen i mörker är X10:s akilleshäl. Trots inställningen gamma 2.0 för bättre genomlysning (högre stigning på kurvan) är detaljåtergivningen i lågdagrarna begränsad.
Detaljåtergivningen i mörker är X10:s akilleshäl. Trots inställningen gamma 2.0 för bättre genomlysning (högre stigning på kurvan) är detaljåtergivningen i lågdagrarna begränsad.

Bildflyt, HDR och 3D

När det gäller X10:s bildförbättringsteknik, kallad Frame Interpolation eller Bildinterpolering i det svenska menysystemet, är det faktiskt en av de bättre jag sett i den här prisklassen. Åtminstone om man gillar jämt flyt.

[AdsWithin]Interpoleringen kan ställas i stegen av, låg, mellan och hög, och redan vid låg försvinner det mesta av den ryckighet som kan upplevas vid stora panoreringar utan några direkt synbara bieffekter. Inte ens när man ökar till mellan eller hög blir bieffekterna speciellt påtagliga, och det kanske är en positiv bieffekt av den lätt vibrerande oskärpa som pixelshift-tekniken ger? Inget ont som inte har något gott med sig alltså.

HDR-stödet funkar fint och sköter sig självt när du spelar en UHD-rulle med HDR-bild. Det blir framförallt ett lyft för färgerna och en upplättning av mellantonerna som ger intryck av en ljusare och mer färgrik bild, men det finns ingen överkapacitet att höja ljusstyrkan nämnvärt mycket mer.

3D-stödet innefattar även olika sätt att leverera 3D-bild, som sida-vid-sida och över-och-under, men för att använda 3D-funktionen krävs ett tillbehör som styr aktiv 3D-utrustning och 3D-glasögon till detta.

Slutsatser

ViewSonic har verkligen ansträngt sig för att göra en riktigt mångsidig och hemanpassad portabel projektor som mycket väl kan ersätta både sovrums-tv:n, köks-tv:n, altan-tv:n och även agera Bluetooth-högtalare på valda platser. X10-4K är lätt att ta med och fullt kapabel att visa tv-serier och film även mot gipsväggen i grannens garage. Men någonstans på vägen i allt detta verkar bildupplevelsen ändå ha hamnat lite i skymundan.

För upplysta program, normala tv-serier och välexponerade filmer är X10-4K en riktig allätare som sprider glädje omkring sig även om inte skärpan är på topp och färgerna exakta. Men när det kommer till den mörkare och svartare underhållningen är svärtan och den faktiska kontrasten lite för klen för att ge GoT-älskare och andra mörkertittare vad de vill ha – mer skuggenomlysning och detaljåtergivning även i de mörka partierna.

Bildinställningsförslag

Bildläge: Användare

Ljusstyrka: 58
Kontrast: -5
Färgtemperatur: Användare
Röd ökning: 108
Grön ökning: 100
Blå ökning: 90
Gamma: 2.0
Mättnad: 
40
Skärpa: 10

Fakta

Upplösning: 3 840 x 2 160 via pixel-shift-teknik
Färghjul: 6-segment RGBRGB
Bildmotor: TI 0,47-tums single DMD DLP 4K UHD med fyrvägs XPR via 1 920 x 1 080
CPU: 4-kärnig processor med 2 Gbyte arbetsminne
Lagring: 16 Gbyte varav 12 Gbyte tillgängligt för underhållning
Anslutningar: In: 2x hdmi 2.0 med HDCP 1.4/2.2-stöd, USB3, USB2, audio 3,5 mm, Micro-SD-kortläsare Ut: audio 3,5 mm och S/PDIF
Nätverk: Ethernet, WiFi (5Gn), Bluetooth 4.0/audio in
Smarta funktioner: Aptoide TV, mediespelare, skärmspegling med IOS och Android
Ljud: 2×8 watt
Zoom: fast optik 8 mm, f/1,8
Offset: 100 % +- 5 %
Kastavstånd: 1:0,8
Bildbredd på 3 m avstånd: 3,66 m
Avstånd för 2 m bred bild: 1,64 m
Angiven ljusstyrka LED/ANSI: 2 400/1 000 Lumen
Uppmätt Ljusstyrka: 600 Lumen
Angiven kontrast: 3 000 000:1
Uppmätt kontrast: 400:1
Angiven ljudnivå (eko): 30 (26) dB
Uppmätt ljudnivå (eko): 37 (35) dB
Angiven effekt (standby): 140 (<0,5) watt
Uppmätt effekt (eko): 128 (95) watt
LED-lampans livslängd: 30 000 h
HDR-stöd: HDR10
3D-stöd: ja
Mått: 261 x 271 x 166 mm
Vikt: 4,1 kg
Pris: 17 500 kr
Mer info: ViewSonic om X10-4K

Mer om Aptoide TV

Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 8, 2019.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.