Xtreamer Sidewinder2 – med ännu bättre förutsättningar

Xtreamer SideWinder2 – liten men naggande god.
Xtreamer SideWinder2 – liten men naggande god.

Möt Xtreamer Sidewinder2. Den ser likadan ut och har ungefär samma funktioner och möjligheter som föregångaren. Egentligen har den bara fått några hårdvaruförbättringar, men resultatet är ändå ett avstamp som kan leda till något helt nytt.

Xtreamer var en utmärkt mediespelare till teve när den kom. Först i naket fläktutförande, sedan den fläktlösa Sidewinder-versionen med kylflänsar. Även programvaran utvecklades undan för undan med allt fler funktioner och möjligheter. Men nu har utvecklingen stannat av. Kanske för att den nått sin övre gräns, kanske för att ge plats för efterföljaren?

Möt Xtreamer Sidewinder2

Nyheterna i Xtreamer Sidewinder2 skulle kunna sammanfattas med usb 3.0, Gbit Ethernet, mer minne och en nyare och snabbare medieprocessor. För det är egentligen vad som förändrats. Ja och så programvaran förstås. Var för sig är det kanske inte så mycket att skriva hem om, men tillsammans handlar det ändå om en helt ny mediespelare som fått ett bra arv att bygga vidare på.

Den nya programvaran

Version 3.0.9 heter den senaste programuppdateringen vi hämtar till Sidewinder2. Föregångarens senaste stannade vid 2.7.1 och har inte uppdaterats sedan våren 2012. Även om programvarorna liknar varandra till utseende och funktion går det inte att ladda den gamla Xtreamern med den nya programvaran, för de olika programvarorna har anpassats för olika medieprocessorer.

Välutrustad med många olika anslutningar.
Välutrustad med många olika anslutningar.

Sidewinder2 har fått en senare generation av Realteks medieprocessor ­– RTD 1185 som dessutom jobbar med en högre klockfrekvens – 500 MHz mot föregångaren RTD 1283:s 400 MHz. I praktiken upplever vi dock Sidewinder2 som lite långsammare och den tar en hel del längre tid att starta jämfört med föregångaren. Och då har ändå minnet utökats från 128 Mbyte DDR2 till 256 Mbyte av DDR3-typ. En annan förbättring är att tvåan även fått trådlöst nätverk inbyggt.

Resultatet?

Sidewinder2 klarar förstås det som föregångaren klarar, och det vill inte säga lite. Förutom uppspelning av i princip allt i medieväg har det även tillkommit stöd för BD-ISO och DVD IFO/ISO-filer i systemprogramvaran samt stöd för cue- och .ape-filer.

Även inställningsmöjligheterna har utökats med en undertextsökare (subtitle) och ett bredare språkstöd. Just språkstödet på svenska är dock något som kan förbättras ytterligare. Allt är nämligen inte korrekt översatt ännu och det finns fortfarande delar som inte översatts alls till svenska.

Menysystem a la version 3.0.9.
Menysystem a la version 3.0.9.

Nytt är även en möjlighet att kopiera (rippa) cd- och dvd-skivor till den egna hårddisken. Det följer visserligen ingen hårddisk, men du kan lätt stoppa i en i mediespelaren. Ska du bara titta på film och underhållning via nätverk och internet behöver du ingen hårddisk. Då klarar du dig långt med ett usb-minne för programuppdateringar och inställningar, men det finns andra lägen där en intern hårddisk kan vara bra att ha.

Snabb nog att vara NAS

Sätter du i en 2,5-tums SATA-hårddisk (eller SSD) i Sidewinder2 kan du även lagra din underhållning permanent i mediespelaren. Då får du även nytta av det snabbare nätverksstödet. Redan den första Xtreamern kunde agera NAS (nätverkshårddisk) och serva datorer med sina mediefiler, men bara med 100 Mbit/s vilket var väl långsamt för att serva en dator. 2:an har dock fått en Gigabit-nätverksport och kan nu flytta underhållning i en takt som gör en riktig NAS rättvisa.

Det förbättrade usb-stödet med en extra USB 3 Connection ger inte bara möjlighet till snabbare tillfälliga förbindelser på upp till 4,8 Gbit/s. Sidewinder2 har även fått ett bredare usb-stöd med möjlighet att ansluta trådlösa möss och tangentbord vilket kan vara bra att ha till mediespelarens internetbaserade utbud. Det finns nämligen webbläsare, appar, onlinetjänster, sociala nätverk och en hel del förladdade communitys att ta del av.

Det följer även ett trådlöst usb-tangentbord.
Det följer även ett trådlöst usb-tangentbord.

Redan föregångaren fick ett imponerande onlineutbud efter diverse uppdateringar där man bland annat hade möjlighet att ändra i skripten för att få tillgång till SVT Play direkt i mediespelaren. Onlineutbudet verkar inte ha förändrats nämnvärt i Xtreamer2 utan tar vid där 1:an slutade.

Det blir dock mer flexibelt att använda i 2:an för det följer även ett trådlöst minitangentbord med pekplatta så att det ska bli enklare att skriva in webbadresser och navigera på olika sidor med mus- och pek- och klickfunktion.

Bättre ljud också

Föregångarens breda ljudstöd och möjlighet att strömma vidare tvåkanals eller 5.1-kanalsljud till en hdmi-ansluten förstärkare har i Sidewinder2 kompletterats med möjlighet att strömma 7.1-kanalsljud.

Stöd finns dessutom för DTS-HD Master Audio och Dolby TrueHD. SideWinder2 klarar även att spela bitströmmat ljud med upp till 14 separata ljudkanaler, 24 bitar och 192 kHz samplingsfrekvens. Även ljudutgångarna har breddats med både optisk och koaxial utgång för digitalt ljud.

Fjärrstyrning via webbläsare

Xtreamern kan även fjärrstyras i nätverk från en webbläsare. Det finns till och med en virtuell fjärrkontroll att ta till.

Xtreamern kan även fjärrstyras i nätverk från en webbläsare. Det finns till och med en virtuell fjärrkontroll att ta till.
Xtreamern kan även fjärrstyras i nätverk från en webbläsare. Det finns till och med en virtuell fjärrkontroll att ta till.

För den som vill kunna spela mp3-musik i hemmabion utan att ha teven på är redan den gamla Xtreamern en utmärkt lösning. Du kan nämligen fjärrstyra uppspelningen via nätverket med en valfri webbläsare. Men det krävs en riktig webbläsare för den är bara bra på DLNA på ena hållet.

Även om Xtreamer läser och spelar det mesta direkt från andra DLNA-resurser är den ingen egen DLNA-resurs och låter sig därför inte styras som en sådan av till exempel en surfplatta eller en smartphone. Och det gör faktiskt inte Sidewinder2 heller. Faktum är att hela webbgränssnittet är påfallande likt föregångarens utan några egentliga förändringar, så här finns trots allt möjligheter att förbättra ytterligare.

Slutsatser

Har du ingen smart teve idag kan Xtreamer Sidewinder2 göra underverk med din gamla dumburk. Även den smartaste teven blir smartare med en Xtreamer Sidewinder vid sin sida. Men den som redan har en smart mediespelare kopplad till teven har inte lika mycket att vinna på att köpa nytt, åtminstone inte än.

SVT Play ingår inte i Xtreamers utbud från början, men med lite eget arbete och god hjälp av Xtreamers forum går det även att se SVT Play via Xtreamer utan en dators hjälp.
SVT Play ingår inte i Xtreamers utbud från början, men med lite eget arbete och god hjälp av Xtreamers forum går det även att se SVT Play via Xtreamer utan en dators hjälp.

Jodå, visst är Sidewinder2 ett rejält lyft som med bättre och mer flexibel hårdvara tar vid där föregångaren inte längre mäktar med. Och den nya programvaran ger redan från start några extra fördelar. Men det är först när Xtreamer fortsätter att vidareutveckla mjukvaran som Sidewinder2 verkligen blir så mycket bättre att det är idé att uppgradera.

Fotnot: Denna artikel är publicerad i Hemmabio nr 12, 2011. Tilläggas bör att Xtreamers tidigare så levande forum numera är ganska dött och att Xtreamer Sidewinder2 inte längre verkar uppdateras. Se även:
Xtreamer – en levande mediespelare som nu är död
Xtreamer Ultra – för smart för sitt eget bästa

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

2 reaktioner till “Xtreamer Sidewinder2 – med ännu bättre förutsättningar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.