Smart är ledordet bland tevetillverkarna som nu lägger in smarta internettjänster och mediespelare i sina bättre teve-apparater. Men smart teve är egentligen inget nytt. Smarta funktioner har funnits på box i många år där man kunnat förse en dum teve eller bildskärm med högupplöst underhållning utan en dators hjälp.
Bland de smartare externa medieboxarna hittar vi Xtreamer som vi skrivit om tidigare. Genom att kombinera Realteks billiga videoprocessor RTD1283 med bra programvara och smarta användargränssnitt har Xtreamer lyckats göra en billig mediespelare som klarar så gott som allt i medieväg.
Men det smartaste var varken dess möjligheter eller funktioner, utan det faktum att den uppdaterades och utvecklades regelbundet och på så sätt fick nya möjligheter och funktioner med tiden. Men nu var det ett tag sedan det kom någon ny uppdatering. Kanske beroende på att allt krut lagts på en ny, ännu bättre rustad version av Xtreamern kallad Xtreamer Ultra?
Ultra – varken eller, eller både och?
Xtreamer Ultra positioneras som en HTPC (Home Theatre PC). Men formatet och utförandet påminner mer om en mediebox även om insidan snarare liknar en modern dator avsedd för spel och underhållning.
Inuti Ultra hittar vi nämligen Intels Atom Dual Core D525 tillsammans med Nvidias ION 2-grafik och 4 Gbyte arbetsminne. Som parantes kan nämnas att undertecknads bärbara dator är bestyckad med exakt samma processor och grafik, men då körandes Windows 7. I datorn är det en lyckad kombination som kan stänga av Nvidia-grafiken för att spara ström och använda den när den behövs, som till exempel vid uppspelning av hd-film.
Med rätt program går det fint att spela upp 1080p-film via datorns hdmi-utgång. Däremot tar det stopp när högupplöst mkv-film ska spelas i undertecknads bärbara dator. Om det sedan beror på Intel-processorn, ION2-grafiken eller Windows 7 i sig är förstås svårare att svara på. Kanske kan Xtreamer Ultra ge svar?
Fritt val i Ultra
Vanliga mediespelare utrustas med ett styrprogram som i bästa fall kan uppdateras men knappast ersättas med något helt annat. Men så funkar inte Xtreamer Ultra. Som Intel-baserad HTPC är möjligheterna många fler och det som startas beror snarare på vad du väljer att installera eller starta från.
Och jo, du kan installera och köra Windows och Windows Media Center, om du vill. Ultra levereras utan hårddisk, men har plats för en 2,5-tums SATA-disk. Hårddisken är främst avsedd för att rymma dina egna mediefiler, men det går naturligtvis fint att installera större operativsystem som Windows också.
Enklast startar du dock Ultran med ett medföljande usb-minne och väljer mellan ett flertal alternativ vid starten. Xbox Media Center (XBMC) är det förvalda och startas om du inte anger något annat, som Boxee eller Ultra OS (som baseras på Ubuntu Linux 10.10).
Svårt att styra?
Denna stora frihet att välja innebär förstås även en viss inlärningströskel. Mer avancerade operativsystem som till exempel Linux och Windows kan ju också vara svårare att använda sig av enbart med en fjärrkontroll. Xtreamer har förstås tänkt på detta också och tagit fram ett paket med ett trådlöst minitangentbord som även innehåller en liten styrplatta. Vanliga usb-anslutna möss och tangentbord fungerar också bra.
Förutom hårddiskplatsen inuti finns det en eSATA- och hela sex usb 2.0-anslutningar på Xtreamer Ultra. Om du ansluter en extern Blu-ray-spelare kan du spela upp Blu-ray-filmer med Cyberlinks PowerDVD förutsatt att operativsystemet är Windows 7. Du kan även göra Xtreamer Ultra till en spelmaskin som du styr med en trådlös handkontroll. Allt beroende på programvara och operativsystem.
Kör du Windows 7 kan du även installera Nvidias 3DTV Play, ansluta till en 3D-teve och konvertera många av dina PC-spel till 3D-miljön. Ansluter du en webbkamera till Ultran och installerar CamTax-styrning kan du styra mediesp… förlåt datorn med hand- och kroppsrörelser.
Men kan den visa film då?
Självklart. Lite beroende på vilket system du använder går det att spela upp det mesta i form av onlineinnehåll och egna filmfiler oavsett om det är direktanslutet via usb eller via nätverk. Filmuppspelningen ligger dessutom förpackad på ett mer tilltalande sätt där man kombinerar onlineinformation om filmernas innehåll och bilder på omslag med själva filmfilerna.
Men det är klart, den som bara ska se på nästa avsnitt av favorit-teveserien gör det nog enklare med en vanlig mediebox utan alla krusiduller och visningsalternativ, eller med den mediespelarfunktion som numera finns i många teve-apparater.
När vi ansluter våra testfilmer via usb och nätverk (DLNA) och kör Xtreamer Ultras XBMC fungerar den som om den vore en Xbox 360. Då måste man först söka efter och lägga till nätverksenheter, men när det är gjort hittar vi och kan köra våra testfilmer direkt via nätverket.
Resultatet är enastående. Xtreamer Ultra spelar verkligen upp allt. Avi, mpg, divx, mkv, wmv, flv med mera. Även egeninspelade konstigheter som flash-filmer i full hd, mov-filer direkt från kameran och iso-avbilder.
I de andra systemen fungerar det på liknande sätt även om det skiljer i utseende och nätverkshantering, men mediefilerna är inga problem. Så hur gick det då med den mkv-fil i full hd som datorn med samma bestyckning inte klarade? Galant. Xtreamer Ultra spelar samma fil utan hack. Direktanslutet via usb går förstås lika bra som via nätverk, och då slipper du knyta nätverksenheter.
En experimentverkstad
Xtreamer Ultra är extremt flexibel och har så många möjligheter och alternativ att vi har svårt att överblicka dem alla. Vill du testa utvecklarversionen av Windows 8? Xtreamer Ultra klarar både att starta från och installera till olika usb-minnen.
En annan intressant möjlighet som öppnas via alternativa operativsystem och system är att man kan använda program som hämtar och ändrar ip-adresser så att det ser ut som om man ansluter från ett annat land. På så sätt kan man till exempel komma åt amerikanska webb-teve och online-tjänster som bara är riktade till USA.
Är du road av möjligheterna och vill kunna experimentera med olika typer av underhållning och medieinnehåll i din hemmabio är Xtreamer Ultra en riktigt cool pryl som du kan ägna mycket tid åt att utforska och bemästra om du vill. Sköter Xtreamer uppdateringarna lika bra till Ultra som till tidigare mediespelare kommer du dessutom att få nya möjligheter och alternativ innan du hunnit igenom de som följer med från början.
För mycket dator?
Den som inte är lika road av tekniken riskerar dock att bli ganska vilsen och besviken, för Xtreamer Ultra är ingen enkel mediespelare. Ta bara det här med uppdateringar. Redan nu ligger det ute uppdateringar och tillägg som ger olika funktioner och förbättringar, per operativsystem. Risken är alltså stor att rollerna blir omkastade och att du får lägga mer tid på att underhålla Ultrans olika operativsystem och program än tvärtom.
Kanske är det enklare att välja ut ett OS och hålla sig till det, men då är ju vitsen med Ultrans extremer mindre. Och då kan ju en bärbar dator egentligen göra samma sak. Kanske bättre då att titta på nya Xtreamer Sidewinder2 som fortfarande är en mediespelare men begåvats med usb 3, Gbit/s-nätverk, webbläsare, flash-stöd och stöd för DTS-HD Master Audio och Dolby TrueHD. Och det för mindre än halva priset av Xtreamer Ultra.
Fotnot: Denna artikel är publicerad i Hemmabio nr 11, 2011. Tilläggas bör att Xtreamers tidigare så levande forum numera är ganska dött och att Xtreamer Ultra inte längre verkar uppdateras. Se även:
Xtreamer – en levande mediespelare som nu är död
Xtreamer Sidewinder2 – med ännu bättre förutsättningar
En kommentar till “Xtreamer Ultra – för smart för sitt eget bästa”