4K och Ultra-HD i praktiken via satellit

SES-10-satelliten testsänder tv-sändningar i Ultra-HD.
SES-10-satelliten testsänder tv-sändningar i Ultra-HD.

Just nu pågår testsändningar av ultrahögupplöst tv, Ultra-HD eller UHD, via satellit. Testsändningarna demonstreras även på IBC-mässan i Amsterdam som går av stapeln mellan den 12 och 16 september 2014. Unikt med dessa sändningar är att det sker med standardutrustning och tas emot med en Ultra-HD-tv utan att det krävs någon speciellt anpassad satellitbox.

Sändningar sker med den nya HEVC-standarden H.265 och tas emot med en vanlig DVB-S2-mottagare som finns inbyggd i många tv-apparater.

Upplänk av satellitsändning. Foto: Neill Henderson, SES.
Upplänk av satellitsändning. Foto: Neill Henderson, SES.

Sändningen är dessutom krypterad och avkodas med ett vanligt programkort. Kruxet är dock inte att ta emot själva utsändningen utan att tolka och avkoda den hårt komprimerade H.265-signalen och för detta används en Ultra-HD-tv från Samsung som har H.265-stödet inbyggt. Annars hade det krävts en separat box för detta.

Ultra-HD-sändningar kräver nya standarder

[AdsWithin] Ultra-HD-sändningar är svåra att ta emot då de antingen kräver mycket högre bandbredd för att sändas i ett format som de flesta tv-apparater och digitalboxar klarar eller måste komprimeras effektivare för att rymmas via mer normala kanaler. Och det är här den nya HEVC-standarden H.265 kommer in i bilden. En standard som alltså nu ser ut att klaras av tv-tillverkarna.

Ett annat bekymmer har varit kryptering av signalen som gör att man kan ta betalt. Och det ser alltså också ut att ha lösts med hjälp av SmarDTV:s CI Plus CAM-system som används vid demonstrationen.

Fotbolls-VM i Ultra-HD

Faktum är att flera av matcherna från fotbolls-VM i somras även sändes via satellit som Ultra-HD-sändningar på utvalda ställen i Sydamerika, Nordamerika, Asien och Europa.

Men det var få förunnat att kunna titta på dessa sändningar på grund av den speciella utrustning som krävdes för att ta emot och visa Ultra-HD-sändningarna. Men det kan alltså vara ett passerat kapitel när nu SES, SmarDTV och Samsung tillsammans visat hur Ultra-HD-sändningar kan sändas och tas emot med standardutrustning.Bild 1 - ASTRA 4A

Du hittar pressmeddelandet om testsändningarna här

Mer om 4K och Ultra-HD hittar du här

SES: Fotbolls-VM 2014 i Ultra HD

 

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.