Senaste nytt från IFA 2014

IFA 2014I januari visades de första prototyperna på CES i Las Vegas. Under sommaren har de blivit till riktiga produkter och nu visas de upp som mer eller mindre färdiga på IFA i Berlin. Produkter som i de flesta fall kommer att börja säljas redan nu i höst.

Målet för tillverkarna är att just deras produkt ska bli årets storsäljare och kanske en julklapp under just din gran. Så vilken nyhet har bäst chans att lyckas?

Nytestat är på plats och rapporterar om de intressantaste nyheterna och produkterna direkt från mässgolvet.

Denna artikel uppdateras och kompletteras direkt från IFA-mässan så länge mässan pågår.

Trådlöst och flexibelt

Sony sätter tillbaka riktiga högtalare i tv:n.
Det ska vara bra ljud till tv:n i år, det verkar alla vara överens om. Men vägarna dit är många. Sony sätter till exempel tillbaka riktiga högtalare i tv:ns sidor.

Hemmabioljud och musikuppspelning blir ett i framtiden. Ska man tro utställarna på IFA behövs det inte längre en rejäl receiver med 7.2 separata högtalare och tillhörande kabeldragning för att få bra ljud till tv, hemmabio och musikuppspelning i hemmet.

Det räcker med en smart ljudlimpa eller soundbar direkt under tv:n för att lägga grunden till ett riktigt bra tv-ljud. Parad med en subbas och ett par bättre stereohögtalare kan det låta riktigt bra tillsammans. Och med hjälp av trådlös teknik behövs inga kablar alls. Men det stannar inte med det.

Tack vare de trådlösa högtalarna och bättre multirumsegenskaper kan de även användas till fler saker. De kan även användas självständigt, som stereohögtalare för musik eller en del av en multirumslösning som spelar samma musik i flera rum samtidigt och bli surroundhögtalare när det visas film på tv:n.

Samsungs böjda soundbar HW-H7500.
Samsungs böjda soundbar HW-H7500.

En ljudlimpa rymmer i sig en mängd olika högtalare riktade åt olika håll som tillsammans kan ge ett virtuellt surroundljud. Storleken gör dock att det blir svårt att återge fyllig bas och även om rumsreflektionerna bidrar till surroundkänslan är det svårt för en ljudlimpa att återge ett fylligt och distinkt hemmabioljud på egen hand. Men i jämförelse med tv:ns eget ljud är det ändå en himmelsvid skillnad.

En flexiblare ljudtrend

Med en smartare soundbar som exempelvis Samsungs böjda, med en design som följer den nya böjda tv-trenden, får även ljudet nya möjligheter att spridas i flera riktningar vilket ger en bättre och mer surroundlik ljudbild, men framförallt ett bättre tv-ljud.

Men det är alltså i kombination med ett par bra stereohögtalare och en subbas som ljudlimpan verkligen kommer till sin rätt och kan vara spindeln i hemmabions trådlösa högtalarnät. Och det behöver inte vara svårt.

Philips Fidelio
Philips Fidelio E5 gör det enkelt att växla mellan stereo och 4.1-ljud tack vare sina delbara, trådlösa högtalare.

Med Samsungs egna multirumshögtalare som både kan agera självständigt och i grupp om flera, söker systemet upp och installerar dessa trådlöst, mer eller mindre med automatik.

Philips har kanske hittat ett ännu fiffigare system för att ge flexibelt ljud med minsta möjliga problem och kabeldragning. Med Philips Fidelio-system kan de trådlösa fronthögtalarna separeras ytterligare en gång. För tv och musik ger de bäst stereoljud ihopsatta, men när du ska titta på film och vill ha surroundljud tar du bara och lyfter av toppen på högtalarna och placerar den snett bakom dig istället som en bakhögtalare. Toppdelen är nämligen en egen, självständig högtalare med trådlös anslutning och inbyggt batteri som klarar 8 till 10 timmars filmkvällar innan de behöver dockas och laddas på stereohögtalaren. Smart!

Wearable är hett

Sonys utställning av smarta klockor.
Sonys utställning av smarta klockor.

Intresset för smarta klockor verkar vara mycket stort och det var köer till att själv få pilla på de små u(nde)r-verken. Men hade man otur köade man bara till ett wearable-ur som redan hunnit ladda ur.

I Sonys fall är det SmartWatch 3 som det köas mest till, och det är en smart klocka som börjar säljas i höst för cirka 2 000 kronor och ska klara två dagars drift på en laddning.

SmartWatch 3 kräver dock en smartphone för att vara smart. Det är nämligen ingen självständig enhet i sig utan fungerar snarare som en extra trådlös pekskärm till telefonen.

wearable_LG_arm
LG G Watch R

LG G Watch R är, åtminstone enligt LG, världens första smarta klocka med en helt rund P-OLED-skärm. Klockan rymmer även ett 410 mAh stort batteri och en hel del processorkraft för att kunna agera självständigt, men den kan också interagera tillsammans med en smartphone.

Samsung Gear S - med eget SIM-kort.
Samsung Gear S – med eget SIM-kort.

Samsungs Gear S är företagets andra generation smarta klocka och tillför både design och stor självständighet. Där första generationen mer var som en trådlös skärm med kamera och mikrofon till mobilen, är nya Gear S en självständig telefon i form av ett armbandsur.

Med ett eget sim-kort i Gear S-uret kan du lämna mobilen hemma och göra allt direkt i klockan, men du kan även interagera med en telefon och växla mellan stor och liten skärm. Det gäller dock bara Samsungs egna lurar av nyare slag. Andra märken och äldre Samsung-modeller göre sig ej besvär.

[AdsWithin] Detta är kanske lite av problemen med dessa nya smarta wearable things – de är duktiga på olika saker, men använder inte samma sätt att kommunicera.

Google håller också på med smarta wearables som dock ska fungera mer universellt. Så en standard för dessa smarta ting ligger förhoppningsvis inte allt för långt bort så att man kan välja den smarta klockan med de funktioner man vill ha, och koppla den till den egna telefonen oavsett märke eller modell.

Vad man ska ha dem till?

Tja, vad sägs om att kolla väder, söka på Google, styra musikspelaren och läsa sms eller andra meddelanden utan att behöva plocka upp telefonen? Du ser även vem som ringer och kan välja att svara eller skicka en svarssignal om när du blir tillgänglig, direkt med uret. Och du ser förstås tiden i form av ett armbandsur med direkta kopplingar till din kalender. En del enheter kan även vara pulsmätare, stegräknare, accelerometer, självständig telefon och mobilkamera.

Kurvigt värre

LGkurvor
”Curved” är huvudtrenden på IFA 2014

En tydlig trend på IFA är att det ska vara böjda tv-apparater i år. Inte mycket, bara lite lätt böjda så att man ska kunna se kanterna lika bra som man ser tv:n rakt framifrån.

Världens största, böjda 4K-tv är på 110 tum och kommer från TCL.
Världens största, böjda 4K-tv är på 110 tum och kommer från TCL.

Det här är en trend hos många tillverkare och vi hittar världens största böjda tv på 110 tum hos TCL. Samsung och LG aspirerar båda på titeln med sina 105-tummare i cinemaformatet 21:9. Självklart med full 4K-upplösning.

Böjda (och oböjda) Android-tv med 4K-upplösning är istället Philips melodi för smartare tv och hos Sony kombinerar man böjda 4K-tv med rejäla högtalare i sidorna som ger bredare tv med en lite bredare och mycket bättre ljudbild.

Philips_kurvor
Philips böjda 4K LED-tv kan även köra Android och är därmed bland de smartaste smart-tv som går att hitta i dag.

Men det är kanske LG som tagit böjandet längst. Med sin flexibla 4K OLED-tv på 77 tum kan du själv välja om tv:n ska vara böjd eller inte. Och växla mellan lägena.

Samsung var dock först med böjadet och visade böjda skärmar redan på förra årets IFA. Nu är det böjt som gäller över hela sortimentet och för att verkligen understryka böjandet visar även Samsung en böjbar böjbar.

Samsung böjer tv:n efter behag.
Samsung böjer tv:n efter behag. Det är samma skärm som visas – böjd till vänster och oböjd till höger.

Det handlar alltså om en tv som både kan vara plan och böjd. När Samsung böjer skärmarna utgår man en radie på cirka 4,2 meter vilket är ett vanligt tittavstånd. På så sätt blir det lika långt till tv:ns sidor och mitt från det avståndet. Men med den böjbara, kurvade tv:n kan man även välja radie på vinkeln själv. Kan vara bra om man sitter längre ifrån och vill ha en större radie på böjen. Och denna tv finns faktiskt att köpa nu. Men smakar det så kostar det – 120 000 Euro närmare bestämt.

Varför böjda skärmar?

De allra flesta utställare på IFA är rörande överens om att det är mycket bättre att titta på en böjd tv vare sig man är själv eller flera som tittar. Den rådande linjen verkar vara att det tillför mer än det motverkar även om man ser tv:n från sidan. Men det finns också en del som är mer skeptiska och menar att det varken gör från eller till, eller att det ger nackdelar på den sidan man är närmast.

[AdsWithin] Efter att ha sett ett antal böjda tv-apparater på plats är slutsatsen att det snarast är en fråga om avstånd och storlek. En liten tv på låt oss säga 50 tum eller mindre, har mindre nytta av böjningen än en större tv om man inte sitter väldigt nära bilden. Men ju större och bredare tv:n blir, desto mer nytta gör böjningen. Med rätt vinkel och tittavstånd elimineras skillnaderna i avstånd och vinkel till tv-bildens yttre och inre delar, men hamnar man för långt ut på sidan om tv:n avtar fördelarna snabbt. Men då är å andra sidan inte en platt tv speciellt tittvänlig heller.

Äntligen en riktig 4K-tv

4K, eller Ultra-HD som kanske är ett bättre begreppet för de nya superhögupplösta tv-apparaterna syns det nu allt fler av på IFA. Det handlar alltså om extra högupplösta tv-apparater med hela 3 840 x 2 160 pixlar mot mer normala 1 920 x 1 080. Men upplösningen är egentligen bara halva utmaningen. Se mer om 4K och Ultra HD här.

Med Ultra HD-standarden kommer även en ny och mer omfattande färgrymd som ger oss betydligt mycket bättre bild och som på sikt kommer att vara en förutsättning för att göra den högupplösta bilden rättvisa. Än så länge är det dock ont om utrustning som klarar att spela in och visa så stora färgomfång, så högupplöst. Men nu ser LG ut att ha en lösning på detta.

LG77EC980V - 77 tum stor 4K och OLED-tv. När man sett den i verkligheten är det svårt att inte bli lyrisk - OLED är framtiden!
LG77EC980V – 77 tum stor 4K och OLED-tv. När man sett den i verkligheten är det svårt att inte bli lyrisk – OLED är framtiden!

LG lanserar nämligen en OLED-TV med 4K-upplösningen 3 840 x 2 160, och det är en kommersiellt tillgänglig tv som ska finnas att köpa i storlekarna 77 och 65 tum senare i höst.

77EC980V och 65EC970V är modell-beteckningarna för 77- respektive 65-tummaren.

Med OLED-tekniken öppnas förutsättningarna för både högre kontrast, bättre färgåtergivning och framförallt mer omfångsrika färgrymder. Och LG ser alltså ut att vara först med att få till en 4K-tv med OLED-teknik.

OLED är framtiden

När vi hälsar på hos LG slås vi direkt av vilken bild OLED-tekniken ger, vilka fantastiska färger och vilken avgrundsdjup svärta. OLED är onekligen en fördel när man ser till bilden, men det finns också många som är skeptiska då OLED-bilden har lite av samma karaktäristik som plasma-tekniken ger.

[AdsWithin] OLED-bilden byggs upp med LED-dioder i olika färger och kan därför bli helt svart när de släcks. Svagheten med tekniken är istället ljusstyrkan då det krävs tre dioder för att ge vitt ljus, och när alla dioder ska lysa samtidigt blir det problem med strömförsörjningen. Därför kan inte en OLED-tv lysa upp hela bilden i vitt med full kraft, utan sänker ljusstyrkan när det blir för ljust, precis som en plasma-tv.

LG har dock löst detta galant genom att lägga till en fjärde ljusdiod som lyser med vitt sken. På så sätt kan OLED-bilden både göras ljusstarkare och mindre beroende av strömförsörjningen.

Kostnaden för att ta fram fungerande OLED-paneler är dock fortfarande hög, men på några års sikt kommer OLED säkert att vara framtidens tv.

Mer intressant med Ultra HD och 4K

Canon är kanske inte det första företag man letar efter på IFA där hemelektronik står i fokus och där hemmabio och vitvaror är de stora områdena. Men på produktionssidan är Canon en stor leverantör av utrustning och nu har man precis kommit med en uppdatering till sina proffsvideokameror i EOS C500-serien, egentligen till branschmässan IBC som hålls i Amsterdam lite senare i höst.

Canon förstärker EOS C500 med ny firmware för mer effektiv, standardkompatibel 4k-produktion.
Canon förstärker EOS C500 med ny firmware för mer effektiv, standardkompatibel 4k-produktion.

Nyheten är dock av det trevligare slaget även på IFA det det handlar om att Ultra-HD-stödet förbättras radikalt.

EOS C500 är egentligen en 4K-kamera som har lite annorlunda upplösning än 4K/Ultra-HD-tv-apparaterna – 4 096 x 2 160, men med det nya Ultra-HD-stödet går det även att filma direkt till 3 840 x 2 160 som Ultra-HD-tv använder. Nytt är även att kameran får ett utkat stöd för mer omfångsrika färgrymder och stöd för ITU-R BT.2020 som alltså är den större, kommande standarden som ska bli en del av Ultra-HD.

Panasonics DMC-FZ1000 filmar även i Ultra-HD.
Panasonics DMC-FZ1000 filmar även i Ultra-HD.

Den som vill filma med 4K i en vanlig systemkamera hittar dock möjligheten redan nu i Panasonics DMC-FZ1000 som är en 20,1 megapixel systemkamera med riktigt goda videofunktioner där nu 4K, eller snarare Ultra-HD-video på 3 840 x 2 160-film i mp4-format med 25 bilder per sekund är möjlig.

Ultra-HD, 3D och Android

Philips går nu också över till Ultra-HD och tar med sig både Android, smart-tv och 3D till den högupplösta standarden.

Philips 9100 UHD
Jodå – Ambilight följer med in i framtiden och ger större bildupplevelse även med Philips nya 4K-tv i 9100-serien.

Philips 9800-serien innehåller toppmodellerna där 65PUS9809 är först ut med Android 4.2.2, en mängd smart-tv-funktioner, både egna och sådana som följer med mobiloperativ-systemet, och aktiv 3D.

Egentligen vore det kanske smartare att gå på passiv 3D i en ultrahögupplöst modell, då gör det ju ingenting om man halverar upplösningen i 3D-läge, men det är klart, aktiv 3D i Ultra-HD-upplösning kan ju också bli en upplevelse i sig.

Sony visar var UHD-skåpet ska stå

På projektorfronten duggar nyheterna inte alls lika tätt längre och i takt med att tv-apparaterna växer till sig och blir allt bättre på svärta minskar kanske anledningarna att välja projektor istället för att ha tv i hemmabion.

Sonys 85-tums 4K LED-tv KD-85X9505B
Sonys 85-tums 4K LED-tv KD-85X9505B

Men när det gäller 4K är det ju trots allt så att det krävs stor bild för att tillgodogöra sig den bildkvalitet som ändå ryms. Även om Sonys egen 85-tummare med 4K-upplösning verkligen inte skämmer bilden är pixlarna mycket små.

Med 4 000 bildpunkter i bredd är varje enskild bildpunkt maximalt en millimeter stor när bilden är 4 meter bred. På en tv där bilden byggs upp av tre bildelement ryms 12 000 pixlar på tv:ns bildbredd. Så visst finns det fortfarande anledning att vilja ha större bild än 100 tum. Och då kan Sonys nya projektor vara ett bra alternativ.

Jodå, visst har Sony 4K–projektorer sedan tidigare. Men med nya VPL-VW300ES närmar sig företaget åtminstone en prisnivå där det börjar bli intressant med 4K och Ultra-HD i hemmabion för oss vanliga dödliga.

Sony VPL-VW300ES
Sony VPL-VW300ES

I VPL-VW300ES används Sonys egen panelteknik 4K SXRD vilket enligt Sony ska ge en bild med hög upplösning utan att behöva kompromissa med kontrast och snabba sekvenser. 4K-egenskaperna, i kombination med ett lägre pris än de tidigare modellerna, gör VPL-VW300ES till en modell tillgänglig för en bredare publik.

– Vi ser ett verkligt sug efter 4K på marknaden i dag, och VPL-VW300ES är det mest prisvärda alternativet för hemmabio-entusiasterna som vill ha den höga upplösningen, säger Thomas Issa, produktchef för hemmabioprojektorer på Sony Europe.

Ljusstyrkan specas till 1 500 lumen och optiken lovar 2,06 x zoom. 14 kg väger underverket som även har 3D-stöd och lovar viskande tysta 26 dB från den inbyggda kylfläkten. Prislappen då? Ja, räkna med ”överkomliga” 70 000 kr.

Airbook med Windows

ASUS ZENBOOK UX305Asus Zenbook UX305 tar bärbara pc till nya Mac-nivåer. Med ett skal av aluminium är denna ultranotebook världens tunnaste med 13,3-tumsskärm och mäter endast 12,3 mm ihopslagen.

Vikten stannar på 1,2 kg och innanför aluminiumhöljet ryms Intels Core M-processor och en 256 Gbyte SSD-lagring.

13,3-tumsskärmen har en upplösning på hela 3 200 x 1 800 pixlar vilket ger mycket skarp och tydlig bild, men också kräver goda ögon för att komma till sin rätt.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

3 reaktioner till “Senaste nytt från IFA 2014”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.