Allt i ett med stil och vett – Samsung BD-D8500N

Samsung BD-D8500N – Blu-ray-spelaren som klarar allt. Nästan i alla fall.
Samsung BD-D8500N – Blu-ray-spelaren som klarar allt. Nästan i alla fall.

Visst tilltalar tanken – en monsterburk som klarar allt. Blu-ray-skivor, 3D, nätverksuppspelning, onlinetjänster och teveinspelningar. Och monsterburken finns. Samsung BD-D8500 är namnet och den imponerar stort trots att prislappen är mindre än vad delarna skulle kosta separat. Så vad är haken?

Blu-ray-spelare med 3D-stöd? Check. Inbyggt trådlöst nätverk? Check. Samsungs Smart Hub och AllShare som även finns i företagets dyrare teve-apparater? Dubbelcheck. Dubbla tevemottagare och 500 Gbyte hårddisk? Trippelcheck. Lägg till detta ett imponerande mediespelarstöd för videofiler så kan man snacka om goda förutsättningar att förgylla hemmabion.

Men det räcker inte med ädla ingredienser för att anrättningen ska vara god. De måste ju passa ihop och kryddas med kärlek också. Så hur funkar de olika delarna i praktiken, tillsammans och var för sig? Låt oss börja med Blu-ray-spelaren.

Som Blu-ray-spelare

Samsungs BD-D8500N startar som en digitaltevebox, men så fort du matar den med en skiva i den hajgapsliknande springan på framsidan blir den en Blu-ray-spelare av senaste snitt som läser och spelar upp skivor av de flesta sorter och slag.

Teveantenn på en Blu-ray-spelare. Och inspelningsfunktion.
Teveantenn på en Blu-ray-spelare. Och inspelningsfunktion.

Och snabbt går det. Från standby är spelaren igång på 25 sekunder och en tungstartad Blu-ray-film som The Dark Knight startar på under två minuter. Enklare Blu-ray- och dvd-filmer startas i princip på direkten.

Praktisk och funktionell.
Praktisk och funktionell.

Dvd-filmer skalas upp till hd och det görs riktigt snyggt. Samsung använder den egna bildprocessorn Firenze till uppskalning och den verkar vara av det kraftfullare slaget, inte minst när den avtolkar och spelar upp strömmande filmfiler. Det är ju också en av fördelarna med en kombimaskin som denna, att man kan använda mer avancerade komponenter till flera saker.

En annan sådan sak som kräver en viss kapacitet är möjligheten att göra falsk 3D av 2D-material, och det gör Samsungen också bra även om man kan ha synpunkter på hur stor vitsen egentligen är.

Spelar alla skivor

Som skivspelare läser BD-D8500N alla typer av skivor vi matar den med – hembrända Blu-ray, dvd+-rw och cd-skivor av olika typer. När du matar den med cd-skivor söker spelaren även efter albuminformation online och kan visa artist, titel och låtinfo på teven medan musiken spelas.

Ljudet kan du plocka ut digitalt via hdmi, optiskt eller som analogt stereo via RCA. Samsung ger även möjlighet att rippa cd-musik till den inbyggda hårddisken så att du kan spela upp den därifrån. Det tar dock ganska lång tid och du får inga möjligheter att välja ljudkvalitet eller filformat på resultatet.

En Blu-ray-spelare med inbyggd hårddisk som även kan vara mediespelare.
En Blu-ray-spelare med inbyggd hårddisk som även kan vara mediespelare.

När vi kommer till de lite mer udda formaten SACD och DVD Audio tar det emot. Inte så att de inte går att spela. Nej SACD-skivan spelas upp, men det är inte Super Audio-innehållet som spelas, utan vanlig cd-kvalitet som också lagras parallellt på skivan. Samma sak är det med DVD Audio, den hanteras som en vanlig dvd-skiva.

Om någon till äventyrs har kvar en Video-CD eller SVCD med film går Samsungen även bet på dessa båda skivors innehåll. Men om du rippar innehållet till filmfiler (i datorn) går de fint att spela upp i D8500, både från skiva, usb och via nätverk.

Med 3D-stöd

Jodå Samsung BD-D8500N är en 3D Blu-ray-spelare och spelar lika gärna 3D- som 2D-skivor på en 3D-teve. Men 3D-stödet stannar vid film på skiva. Spelar du upp egeninspelade 3D-filmer som filmats side-by-side är det inga problem, då är det ju teven som sköter omvandlingen. Men nedtankade 3D-filmer med separat textning fungerar inget vidare om texten ska visas korrekt. Även menyer från spelaren visas som 2D vilket blir ganska avigt när teven gör om bilden till 3D.

Här hamnar du när du trycker på Home-knappen.
Här hamnar du när du trycker på Home-knappen.

Det här är ett ganska vanligt fenomen som kräver ett lite annorlunda 3D-stöd. Se artikel om Boxee Box och TizzBird F20. Textningen som sådan är det inga problem med – Samsungspelaren klarar att läsa och texta med separata .srt-filer till alla typer av filmer, men när filmen är en 3D-film i två delar som ska sättas samman av teven görs även texten om, och det är den 3D-anpassningen som BD-D8500 saknar.

Som teveinspelare

500 Mbyte hårddisk rymmer ungefär 250 timmar vanliga teveinspelningar eller 100 timmar hdtv. Och du är fri att spela in allt du kan ta emot via teveantenn och kabel. Det sitter dubbla mottagare som klarar DVB T/T2 och C, alltså digitalt sänd teve och hdtv via marknätet och digital kabelsänd teve.

Smart Hub är en portal där Samsung samlat onlineutbudet.
Smart Hub är en portal där Samsung samlat onlineutbudet.

I vårt testex hade vi problem med tevemottagningen, men visa av tidigare erfarenheter kan vi ändå berätta hur det fungerar. Ett tryck på rec-knappen lagrar det du tittar på permanent på hårddisken. Du kan även förprogrammera inspelningar via programguiden genom att markera de program du vill spela in eller manuellt ange tider och kanaler för det som ska spelas in.

D8500 har även en timeshift-funktion som gör att du när som helst kan pausa i direktsändning, spola tillbaka i handlingen och återse valda delar för att därefter fortsätta titta med fördröjning eller hoppa framåt i handlingen igen. Synnerligen praktiskt. Timeshift är alltså en temporär inspelning som pågår hela tiden och spelar in det du ser på hårddisken, upp till två timmar från det att du senast bytte kanal eller startade boxen. När du stänger av boxen raderas buffertinspelningen så det tar ingen plats från de permanenta inspelningarna.

Klarar bara en betalkanal åt gången

Men det finns trots allt en hake. När du tittar på betalkanaler måste dessa kodas av med hjälp av ett programkort. Samsungspelaren har en CI-plats på sidan av spelaren där en CA-modul med programkort kan sättas i. Men av någon anledning klarar BD-D8500 bara att avkoda en betalkanal.

Samsungs videoutbud med hyrfilmer online är ganska gediget och på svenska.
Samsungs videoutbud med hyrfilmer online är ganska gediget och på svenska.

Det innebär att du bara kan spela in eller titta på en betalkanal åt gången. De fria kanalerna går dock fint att både titta på och spela in samtidigt. Du kan även spela in en betalkanal och titta på en annan fri kanal samtidigt eller vise versa. Det här är även ett problem som uppdagades i Samsungs större modell BD-D8900N som testats i ett tidigare nummer av Hemmabio.

Som mediespelare

Samsung har länge varit en favorit bland teve, Blu-ray-spelare och andra liknande tevekopplade apparater för det generellt sett fina stödet för olika typer av mediefiler. Om vi bortser från 3D-stödet för textningen som vi redan varit inne på, klarar D8500 så gott som alla våra tuffa testfiler.

Samsungen går dock bet på att sträcka ut en 1 440 x 1 080-film i full bredd, egentillverkade flash-filmer i full hd och skivavbilder. Resten spelas upp galant utan minsta tillstymmelse till stakning, hack eller osynk med ljudet som ofta kan vara fallet när enklare mediespelare försöker spela upp tyngre filmfiler. Detta är sammantaget ett gott betyg för en fristående mediespelare och ett mycket gott betyg för en Blu-ray-spelare.

Det finns dock ingen filminformationstjänst tillgänglig som i många bättre mediespelare där man kan göra en sökning på det egna filminnehållet och få del av info som filmomslag, recensioner, skådespelare och liknande. Detta hittar du dock i Samsungs egna filmtjänster som vi strax ska återkomma till.

I nätverk

Det spelar ingen roll var du lagrar den egna underhållningen: lokalt ansluten via usb eller i nätverket. Ska du strömma tunga hd-filmer via nätverk rekommenderar vi att du använder nätverkskabel. Samsung har utrustat D8500 med en 100 Mbit/s Ethernet-anslutning och byggt in trådlöst nätverk i spelaren så att du ska kunna välja.

I nätverket är D8500 en medieenhet som kan ses och i viss mån även nås från andra enheter. Det är dock inte så att du kan kopiera innehåll direkt till Blu-ray-spelarens hårddisk från en dator. Däremot kan du spela upp innehåll från en dator till D8500 via nätverket genom att använda Samsungspelaren som en uppspelningsenhet i Windows Media Player och liknande program.

DLNA-stöd bland det bästa

Så ska det se ut. Rätt textning från Blu-ray i 2D och 3D.
Så ska det se ut. Rätt textning från Blu-ray i 2D och 3D.

Det handlar helt enkelt om att använda DLNA-stödet på smarta sätt och Samsungs DLNA-stöd är verkligen bland de bästa. Från D8500 läser du in och spelar upp det mesta från de flesta olika typer av enheter och nätdiskar med DLNA-stöd. Och det är hur enkelt som helst.

När teven gör om side-by-side till 3D blir dock texten fel.
När teven gör om side-by-side till 3D blir dock texten fel.

Ett tryck på Home-knappen tar dig till Samsungs AllShare Play och där kan du botanisera bland tidigare teveinspelningar, mediefiler som lagras på den inbyggda hårddisken, ett anslutet usb-minne eller andra nätanslutna enheter som datorer och nätdiskar med DLNA-stöd. Även mobiltelefoner med DLNA-stöd hittas här, och det är en extra smart möjlighet som öppnar spännande möjligheter.

Styr med appen

Med en app som iMediaShare i din telefon kan du nämligen spela upp innehåll från telefonen trådlöst på en teve, via BD-D8500. Det kan vara musik, stillbilder eller filmer, och du är inte ens begränsad till vad som finns i telefonen.

Med appen Samsung TV Remote kan du även styra BD-D8500N med din smartphone.
Med appen Samsung TV Remote kan du även styra BD-D8500N med din smartphone.

Via iMediaShare kan du också nå mediefiler i nätverket och spela upp dessa på Samsungspelaren. På så sätt kan du alltså använda mobilen som spindeln i nätet och välja vilken film eller musik som ska spelas upp var. Överföringen av medier strömmas direkt från källan till D8500 så du kan till och med stänga av telefonen utan att uppspelningen störs.

Är det fjärrkontrollfunktionen du vill åt finns det dock en ännu enklare väg att gå – hämta Samsungs fjärrkontrollapp Samsung Remote så kan du styra hela Blu-ray-spelaren med mobilen – även innehållet i Samsungs omfångsrika Smart Hub.

Med onlineutbudet i Smart Hub

Kronan på verket tycker kanske en del, och för de flesta bjuder Samsung på ett imponerande utbud av onlinetjänster och innehåll via sin Smart Hub. Smart Hub är alltså samlingsnamnet på den portal där Samsung samlat sitt egna och åtskilliga andras onlineutbud. Och det är alltså samma möjligheter som du hittar i Samsungs dyrare teve-modeller.

Du hittar förstås sociala medier som Facebook och Twitter, bild och filmtjänster som Picasa och YouTube, nyheter, väder, barnprogram, träningsguider, familjealbum, webbläsare och en mängd Samsung-appar som anpassats speciellt för teve och Samsungs videotjänster.

Flera av dessa är tillgängliga direkt, men för exempelvis att se på film och teveserier bland Samsungs videotjänster krävs ett konto hos Samsung där man registrerar sig och betalar för de filmer som kostar att se.

Som helhet

Samsung BD-D8500N är en imponerande enhet som kan göra även den dummaste dumburken imponerande smart. Det är ju egentligen det som D8500 bjuder på som skiljer en äldre platt-teve från en ny med smarta funktioner.

Styrkorna med D8500 är ganska uppenbara – en mediespelare/3D Blu-ray-spelare/digitalbox med en enda fjärrkontroll och app-styrning som klarar så gott som allt. Var för sig och tillsammans. Praktiskt.

Svagheterna hittar vi snarare i dess olika tjänster än i dess integration. Dubbla tevemottagare som ändå inte klarar dubbla, krypterade betalkanaler. 3D-stöd för 3D-Blu-ray-skivor, men inte för 3D-filmfiler med separat textning. Och så avsaknad av stöd för att spela upp skivavbilder.

Den som ser på och spelar in mycket från teve gör alltså bättre i att skaffa en ren digitalbox med fulla inspelningsmöjligheter som till exempel Humax BXR HD+ som testades i Hemmabio nr 7, 2011. Men för den som vill titta med timeshift och spela in något ibland räcker nog BD-D8500 ganska långt.

Lite på samma sätt är det väl med 3D-stödet för textning och menyer – har du investerat i en 3D-teve och en 3D-Blu-rayspelare som BD-D8500N verkar det ju nästan korkat att titta på nedtankade filmfiler med halverad upplösning. Bättre då att se 3D-filmen på Blu-ray i högsta kvalitet så som den är avsedd att ses. Det är ju det BD-D8500N är som bäst på.

Detta är en sammanfattning av en artikel publicerad i Hemmabio nr 7, 2012.

Författare: Petter Hammarbäck

Petter Hammarbäck har testat produkter och skrivit recensioner i en mängd svenska specialtidningar och magazin som Hemmabiotidningen, Hifi & Musik, FOTO, Ljud & Bild, Din Teknik, DigitalStuff, Popular Science, DatorMagazine, MikroDatorn, Mobil, PC Hemma, PC+, PC Format, PC Extra, BIT, Allt om MC, MC Nytt, Du&Datorn, Lokaltidningen Alvesta, Proffset, Ratten, Sjätte Sinnet, effektiv kommunikation, Office magazine med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.