Brrr, inte var det väl så här det var tänkt? Den smarta styrningen har nu tagit över värmepumpen och verkar tycka att det redan är lagom varmt. Fast när jag försöker öka värmen verkar just den funktionen saknas. I appen finns nu bara kyla, avfuktning och fläktblås. Även om jag talar om för den smarta AI-assistenten att jag tycker att det är för kallt verkar den snarare vilja kyla ner mig ytterligare. Hur kunde det bli så här?
Ambi Climate Mini är en intelligent styrning för värmepumpar och klimatanläggningar som ger möjlighet till fjärrstyrning och automatisering av inomhusklimatet. Tanken är att enheten ska ersätta klimatanläggningens fjärrkontroll med en smart enhet som tar över och styr klimatanläggningen på samma sätt på fjärrkontrollen, men som i sin tur kan styras via nätverket av en app eller en AI-assistent.
Smart guidning ger enkel installation
Själva installationen är busenkel och görs med hjälp av en guide i appen där man bara behöver ange typ av klimatanläggning och fjärrkontroll. Men i mitt fall fanns inte rätt modell av fjärrkontroll med, så vi fick lära upp systemet genom att rikta fjärren mot kontrollern och trycka på dess knappar. Även detta gjordes med guidad hjälp, men det gick kanske lite snabbt…
Efter en ny omlärning av fjärren kommer även värme med som en del av Mode-knappens funktioner och därefter dröjer det inte länge innan värmepumpen börjar leverera värme igen.
En fullt fungerande fjärrstyrning till min 13 år gamla värmepump
Fläktinställningar och riktningar på luftströmmarna är inte riktigt vad de brukar, men med hjälp av appen kan jag nu ändra dessa inställningar ifrån telefonen och helt plötsligt har jag fått en fullt fungerande fjärrstyrning till min 13 år gamla värmepump!
Eftersom Ambi Climate Mini även är internet-ansluten via wifi i mitt hemmanätverk kommer jag nu åt styrningen oavsett var jag befinner mig och kan starta, stänga av, sänka eller höja temperatur och ändra fläkthastigheter även på distans.
En app med möjligheter
På appens huvudsida kan man enkelt ändra temperatur, se en kurva över de senaste timmarnas temperatur och luftfuktighet och rapportera vad man tycker är en komfortabel temperatur för tillfället. Det går även att se statistik, göra manuella inställningar och ändra eller lägga till fler klimatanläggningar/Ambi Climate-kontroller.
Det ser ganska snyggt ut, men känns inte helt logiskt att blanda klickbara knappar och avlästa värden på ett sätt som man inte riktigt kan avgöra vad som är vad utan att klicka på det. Men det är så klart en vanesak.
Comfort AI-assistans
En stor del av appen och dess smartare möjligheter utgörs av en AI-assistent som dels gör det möjligt att upprätta flera personliga profiler, dels lära känna individernas enskilda preferenser och anpassa profil och inställningar efter detta.
AI-assistenten tar även hänsyn till externa väderdata och kan på så sätt anpassa inomhusklimatet med lite extra värme när snöstormen yr utanför, eller vara lite mer försiktig med värmen när solen strålar och väderrapporten skvallrar om stigande utomhustemperaturer.
Tanken är förstås god och ett test som detta hinner knappast göra AI-assistentens inlärningsmöjligheter full rättvisa under en begränsad testperiod, men Ambi själva tror i alla fall så mycket på tjänsten att de inkluderar 2 månaders assistans och tar därefter betalt med cirka 30 kr/mån för fortsatt användning. Du kan dock när som helst avsluta extratjänsten och kan då fortfarande fjärrstyra allt manuellt via app och andra tjänster, men blir av med den inlärande och anpassande automatiseringsguiden.
Appens inbyggda schemaläggningsfunktioner som gör det möjligt att tidsstyra klimatanläggningar finns också kvar även utan AI-assistansen.
Fler styrmöjligheter för att spara mer energi
Förutom app-styrning har Ambi även byggt in stöd för röststyrning via digitala röstassistenter som Google, Alexa och Siri, men något egentligt stöd för eller möjlighet till att integrera Ambi Client i ett smart hem-system saknas. Via tjänsten IFTTT går det dock att koppla samman Ambi Client Mini med annan smart hemstyrning.
En liten sparbössa som kan bli stor
Möjlighet att reducera energiförbrukning brukar anges som främsta skäl till den här typen av prylar, och visst kan smartare styrning av inneklimatet spara en del onödig eldning för kråkorna. Men i ett normalt isolerat hus tjänar man inte så mycket på att variera temperaturen timme för timme.
Däremot kan det finnas mycket att spara på energiförbrukning och kostnader om man kan tillåta lite större temperaturskillnader över lite längre tid. Som när man reser bort några dagar, eller vill kunna ändra mellan komfort och underhållsvärme på distans, jämfört med att köra med full värme hela tiden.
För egen del är hemmabiorummet ett bra exempel som främst används i helgerna och därför kan tillåtas ha lite svalare mellan användningarna. Och skulle lusten falla på redan en onsdag kan jag nu välja att höja värmen igen från jobbet och komma hem till en lagom uppvärmd hemmabio.
Slutsatser
Ambi Client Mini gör vad den ska med bravur och ger dessutom verktyg för att följa upp och övervaka vad som händer, när det händer, varifrån som helst. Både med och utan AI-assistans.
Personligen har jag även fastnat för designen – som en liten värmepump i miniatyr. Att det dessutom medföljer ett riktigt skruvfäste som gör det möjligt att placera enheten rätt utan risk att den trillar ner gör ju inte saken sämre.
Fakta
Ambi Climate Mini – en uppkopplad fjärrkontroll för värmepumpar
Styrning: Via smart app med AI-stöd och via Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri och IFTTT
Kommunicerar via: IR och WiFi 802.11
Strömförsörjning: usb
Mått: 110 x 47 x 24 mm
Vikt: 50 g
Pris: 1 300 kr
Mer info: Ambi Climate
Fotnot: Denna artikel är även publicerad i Hemmabiotidningen nr 3, 2021.