Egentligen kan vi tacka Intel för det här med trådlös överföring av film, ljud och bild till en teve. Men vi kan också ge Intel skulden för att det dröjt så länge. Det började nämligen med en teknik som var för svår att få att fungera – Intel WiDi. WiDi står för Wireless Display och är precis vad det låter, en trådlös ljud- och bildöverföring via ett trådlöst nätverk.
Visst är tanken god – ge portabla enheter och datorer möjlighet att sända video med upp till 1080p och surroundljud i 5.1 kanaler till en kompatibel teve eller WiDi-enhet via den WiFi-standard som i dag är en del av våra hemnätverk. Problemet var bara det att det inte funkade med vilken WiFi-utrustning som helst. Det skulle sitta speciella Intel-kretsar i enheterna för att det skulle fungera.
WiDi en flopp?
När WiDi släpptes kompletterade undertecknad sin nya bärbara Intel-baserade dator med en Push2TV HD-adapter som skulle förse teven med underhållning direkt från datorn. Men inget hände. Det var ”fel” WiFi-kretsar i datorn.
Sedan dess har både Apples Airplay och den nya tekniken Miracast lanserats och visat sig fungera riktigt bra.Se även Så här fungerar Miracast och Så här funkar Airplay.
Men även WiDi har utvecklats och blivit mer användarvänlig. Faktum är att den senaste versionen även fått Miracast-stöd.
Så här fungerar WiDi-tekniken
Förfarandet är ungefär detsamma som för Miracast, det vill säga att aktivera, söka efter enheter och sedan upprätta en förbindelse. Men vid upprättandet ska även den sifferkod som anges på WiDi-mottagaren knappas in hos sändaren.
I en dator med WiDi-stöd anges sifferkoden och sedan fungerar teven som en extra bildskärm som du kan styra i Windows skärminställningar. Det finns även ett litet extra program som gör det enkelt att växla mellan de fönster som ska visas på WiDi-enheten. Ljudet förs också över trådlöst och om du använder en extern WiDi-mottagare kan du även spela upp ljud till hemmabioreceivern.
Version 3.5 av WiDi är Miracast-kompatibelt vilket innebär att du även ska kunna blanda och använda WiDi-utrustning för Miracast-överföringar. Åtminstone i teorin. I praktiken krävs det dock en viss anpassning.
Vår testtelefon LG Optimus G med Miracast-funktion hittar även vår externa WiDi-mottagare som är en Netgear NeoTV Max med WiDi 3.5. Men mottagarens krav på att ange en sifferkod i sändaren är inget som Miracast-sändaren är förberedd för. Anslutningsförsöket stannar därför vid att både sändare och mottagare väntar på att den andra enheten ska bekräfta förbindelsen.
I grenen lättast att använda råder det knappast någon tvekan. Apple sopar definitivt banan med både Miracast och WiDi.
Utrustningen
WiDi-mottagning finns redan inbyggt i en del teveapparater och det finns dessutom externa WiDi-mottagare från flertalet tillverkare där den testade Netgear NeoTV Max är ett exempel med senaste versionen av WiDi. WiDi-tekniken ställer också stora krav på den sändande sidan vilket gör att det egentligen bara är datorer med inbyggt WiDi-stöd från början som klarar att agera sändare.
Det kanske ska sägas till WiDi:s försvar att tekniken inte i första hand togs fram för att leverera film och datorbild på teve i en hemmabio, utan för att koppla ihop presentationsprojektorer och teveapparater med en dator i en kontorsmiljö. Därav det restriktiva anslutningsförfarandet med sifferkoder.
Läs även:
Så här fungerar Miracast
Så här funkar Airplay
Så här ser du play-tv på din teve
Här hittar du mer om: play-tv
Här hittar du mer om: streaming
2 reaktioner till “Wireless Display med Intel WiDi och Netgear NeoTV Max”